feb 142017
 

2e LEZINGENDAG 2017 – VLAAMSE ROTSPLANTEN VERENIGING – zaterdag 4 maart 2017

 

Waar en wanneer ?

Op zaterdag 4 maart 2017 van 10.00 tot ca 15.00 u in Auditorium 4 aan de Plantentuin van de Universiteit Gent, Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 te 9000 Gent.

De tweede VRV lezingendag van dit jaar brengt hulde aan het Saxifraga seizoen dat volop op gang geschoten is.  Weinig mensen hebben zich meer in dit rotsplantengeslacht bij uitstek verdiept, dan onze spreker van vandaag : Hans Meulenbelt.   De titel van zijn lezing spreekt boekdelen :  Saxifraga’s voor de rotstuin”

Saxifraga ‘Cecil Davies’

Saxifraga ‘Christian Huygens’

Over de inhoud schreef Hans ons het volgende :  “Het geslacht Saxifraga (Steenbreek) telt, verdeeld over 15 secties, zo’n 440 soorten. Deze zijn lang niet allemaal geschikt voor onze rotstuin, maar de soorten van de secties Ligulateae (de Zilver Saxifraga’s) en Porphyrion (de Kabschia’sen de Engleria’s) zijn dat wel. Ze behoren al meer dan een eeuw tot de populairste rotsplanten. In de lezing komen deze soorten en hun cultivars daarom uitgebreid aan bod”.

 


De middagpauze zal dit keer uitzonderlijk 2 uur in beslag nemen, van ca 12.00 tot 14.00 u.  De reden hiervoor is dat wij onze aanwezigen omstreeks 12.00 u een geleide rondwandeling aanbieden door de Botanische Tuin van de Universiteit.  We worden hiervoor begeleid door niemand minder dan Prof. Paul Goetghebeur – dat wordt ongetwijfeld een zeer interessant extraatje voor de aanwezigen.  De rondleiding duurt ca 1 u zodat er nadien nog ruim de tijd is om de boterhammetjes te verorberen.


Onze tweede lezing, na de middag, brengt nog een Noorderbuur tot bij ons, nl. Rens Huibers.  Rens is in rotstuinmiddens misschien niet zo bekend en dat hoeft ons niet te verbazen, want zijn grootste planteninteresse richt zich op varens.  Speciaal voor de VRV heeft hij een presentatie uitgewerkt met als titel : “Varens voor de rotstuin”. Een onderwerp dat bij ons niet eerder aan bod kwam, reden te meer om er als rotstuinier op af te komen.  Over zijn voordracht schrijft Rens het volgende : “ Ik zal het vooral hebben over varens die op bepaalde grondmediums en tussen rotsen uitstekend tot ontwikkeling komen en een mooie aanvulling kunnen zijn voor rotstuinen mede door bladtextuur en kleur.”

 

 

Als slot van deze dag staat natuurlijk weer onze wijd en zijd geroemde VRV tombola op de agenda – het wordt weer iets heel bijzonders, zoals altijd trouwens. Een paar dagen voor de lezingendag verschijnt de plantenlijst op onze website.

De VRV hoopt u voor deze laatste winterlezingen weer talrijk te mogen begroeten, daarna duiken we immers met zijn allen de lente en onze tuinen in!

jan 252017
 

HET MEKKA VAN DE ROTSPLANTENTUINEN : GELDERLAND EN OVERIJSSEL

Het is weer zover mensen, op zaterdag 29 april willen we 2 fabelachtige tuinen en een prachtige kwekerij bezoeken in het midden van Nederland.

 We starten deze leerrijke trip in de idyllische tuin van Geert Borgonje in Raalte. Begin 2016 gaf hij een lezing bij ons in Gent over onder andere zijn grote rotstuin. Nu krijgen we de kans om dit alles in het echt te zien ! Naast de rotstuin is een turftuin met natte veenbak, trogbeplanting, een alpiene kas en een Tillandsia en succulentencollectie te bewonderen. Bovendien zijn er hier ook al plantjes te koop.

Tuin van Geert Borgonje

 

Vervolgens rijden we verder noordwaarts naar Zwolle. Hier bezoeken we de grote rotsplantenkwekerij “De Gentiaan”. De website is hier te bezoeken  :http://www.degentiaan.com/

 

Naast allerlei rotsplanten zijn er ook dwergheesters en dwergconiferen te verkrijgen. Let wel  dat enkel cash kan betaald worden. Bovendien is er een aangelegde rotstuin te bewonderen. We plannen hier kort na de middag aan te komen. Vanaf de busstaanplaats kunnen we via een 100 m lang bospaadje de kwekerij bereiken. We zullen verwelkomd worden met koffie of thee en kunnen hier rustig ons middageten nuttigen .

Kwekerij ‘De Gentiaan’

Na het shoppen kunnen de aangekochte planten naar de bus vervoerd worden indien nodig !

Als letterlijk hoogtepunt van de dag brengen we een bezoek aan de 1000 m² grote rotstuin van Jan Lubbers in Twello, waar verticale kliffen en loodrechte rotswanden ons direct transporteren naar het hooggebergte. En dit te midden van een collectie dwergconiferen om U tegen te zeggen.

Ook hier worden planten te koop aangeboden.

 

De praktische details zijn als volgt:

Verzamelen om 06.45 u voor vertrek om 07.00 u aan de vertrouwde P+R parking bij afrit 10 op de E17 te Gentbrugge

07:00 u – Gentbrugge , afrit 10 E 17 :Land van Rodelaan  P+R parking: vertrek

07:40 u − Gerard le Grellelaan 10, 2020 Antwerpen : Crown plaza hotel : extra opstapplaats

Aankomst  10:25 u − 1. Geert Borgonje − Raalte, Nederland   vertrek 11:55 u

Aankomst  12:20 u − 2. De Gentiaan − Zwolle, Nederland +  middageten ter plaatse, vertrek 14:10 u +

                                             busparkeerplaats: Sportpark De Elshof, Erfgenamenweg 14, 8026 PS Zwolle (Wijthmen):

                                                                           100 m van de kwekerij                            

Aankomst  15:00 u − 3. Jan Lubbers – Twello, Gelderland – vertrek 16:30 u

Aankomst  19:00 u − 4. Aankomst  opstapplaats − Gerard le Grellelaan 10, 2020 Antwerpen : Crown plaza hotel

Aankomst  19:40 u − 5. Aankomst − Gentbrugge, 9050 Gent, België

 

Prijs per persoon: 35€

Betaling : bij inschrijving – Een sluitingsdatum is er niet, als de bus volzet is, worden de inschrijvingen afgesloten. Betaling onmiddellijk na email of telefonische toezegging op rekening van de VRV:

Iban nr.:  BE63 7340 1078 6308, BIC:  KRED BE BB , met vermelding : busreis + naam + aantal deelnemers + opstapplaats (Gent of Antwerpen).  Enkel betaling geldt als definitieve inschrijving.

Inschrijving kan altijd per telefoon via bestuursleden (zie tijdschrift) of via volgend e-mail adres.

Reisverantwoordelijke:  Filip Wauters  reisverantwoordelijke@vrvforum.be

Belangrijk !!!!!   

Aangezien wij dit keer wat kleinere (privé) tuinen bezoeken moeten wij het aantal deelnemers beperken tot 50 mensen.  Wees er dus snel bij, want eens de 50 deelnemers bereikt, worden de reservaties onherroepelijk afgesloten !

 

jan 142017
 

Wanneer ?         Op 4 Februari 2017 van 10.00 tot ca 15.00 u

Waar ?                 Plantentuin van de Universiteit Gent,

                              Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 te 9000 Gent,

                              auditorium 4

De VRV gaat van start met de activiteiten voor dit jaar met een weer eens veelbelovende lezingendag.  Twee sprekers uit eigen rangen komen dit keer aan bod.

De lezing van Wim Boens draagt als titel : “Eranthis, die gele voorjaarsbloeiers, niet?” en verraadt alvast een stuk van de inhoud. 

Eranthis cilicica

 

Eranthis of de winterakoniet, dit laag blijvende plantje is een van de eerste voorjaarsbloeiers in de tuin. Hij brengt vaak al kleur terwijl alle andere planten nog niet denken aan opstaan uit de winterslaap.

Eranthis pinnatifida

 

 

 

 

 

 

 

Wim neemt je mee doorheen dit kleine plantengeslacht. Alle soorten en cultivars (waarvan er de laatste jaren heel wat zijn geselecteerd) passeren de revue. Ook word je wegwijs gemaakt in de teelt en vermeerdering van deze ranonkelachtige.

 

Luc Gilgemyn komt als tweede aan bod om ons in “Topplanten in toptuinen” alles te vertellen over een aantal verbazingwekkend mooie tuinen die hij vorig jaar samen met een aantal plantenvrienden bezocht in voormalig Oost-Duitsland en Tsjechië.  Uiteraard vormen de beelden die daarbij gemaakt werden  de hoofdbrok van de lezing, maar daarnaast worden ook een aantal bijzondere planten van naderbij belicht.  Een uitgelezen gelegenheid om de tuinen van deze Oost-Europese meesters te bezoeken vanuit je luie stoel in ons vertrouwde auditorium.

 

Indrukwekkende Gentianen in Tsjechië

Pyrethrum (Tanacetum) leontopodium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goede wijn behoeft geen krans, over de VRV-tombola die daarna volgt kunnen we dus kort zijn.  Het aanbod zal weer verbluffend zijn, een uitgelezen kans om je plantenverzameling met een paar juweeltjes uit te breiden.  De milde schenkers die voor dit aanbod zorgen, danken wij alvast bij voorbaat.

De VRV houdt goede gewoontes graag in ere en al is op 4 februari de “Nieuwjaarsmaand” al voorbij, toch pakken wij weer uit met onze Nieuwjaarsreceptie waarbij wij alle aanwezigen niet alleen onze beste wensen, maar ook een hapje en een drankje aanbieden.  Heerlijk gezellig keuvelen onder gelijkgezinden bij een natje en een droogje, wat wil een (rotsplanten)mens nog meer?

We gaan ervan uit dat we u opnieuw talrijk zullen mogen begroeten.

Het VRVbestuur.

okt 242016
 

Wanneer ?         Op 26 november 2016 van 10.00 tot ca 15.00 u

Waar ?                 Plantentuin van de Universiteit Gent,

Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 te 9000 Gent,

auditorium 4

Dit keer zijn we weer eens in Engeland, over de plas, gaan kijken om een interessante gast voor deze lezingendag vast te leggen.   Het gaat om Kurt Vickery, een ervaren ervaren planten- en bollenjager die naar Gent komt om ons over zijn talrijke botanische zoektochten doorheen Europa, Azië en Noord Afrika te vertellen.

Zoals het een groot Tulpenliefhebber en –kenner past, draagt zijn eerste lezing als titel

“Tulips of Kazaksthan” 

5

Dit land is niet alleen gekend voor zijn Astana wielerploeg, maar daarnaast herbergt het, verspreid over zijn enorme oppervlakte en zijn adembenemende gebergten,  een indrukwekkende tulpen populatie.  

 

De Berkara kloof, het Karatau gebergte, enz… allemaal verbergen ze 4talloze tulpenschatten die Kazakstan wellicht tot het land met de grootste verscheidenheid aan tulpensoorten maken.

Een rijkdom waarmee wij uitgebreid kennis zullen maken !

 

 

 

 

 

 

 

Na de middagpauze komt Kurt’s tweede lezing er aan :

“Tulip hunter’s favourite weeds”

6

Vrij vertaald : “De favoriete onkruiden van de tulpenjager” – een titel die de lading dekt.  Tijdens zijn vele reizen die Kurt van Jordanië, over Griekenland, door Turkije, in Azerbeidzjan en nog veel meer landen brachten, werden uiteraard niet alleen Tulpen gevonden.  De vele andere betoverende planten en vooral bolgewassen die hij op zijn weg vond komen hier aan bod.  Nog een voordracht om duimen en vingers van af te likken dus.

vickery-278

 

Naar goede gewoonte sluiten wij af met nog maar eens een rijk gestoffeerde planten tombola die uw tuinen weer zullen helpen opfleuren.

Tot dan !

jun 042016
 

Beste VRV leden,

Wellicht verwachten jullie eerstdaags het juni tijdschrift van de VRV in de bus.

Helaas is er wegens een technische fout iets misgegaan met de druk van dit nummer, waardoor de kwaliteit door ons als onvoldoende werd beoordeeld.  Er wordt dus tot een herdruk over gegaan wat een tweetal weken vertraging zal opleveren.

We doen ons best om u het weer eens zeer aantrekkelijke nummer zo snel mogelijk te bezorgen.  Onze verontschuldigingen voor het ongemak.

Het redactie team.

mei 222016
 

Naar goede jaarlijkse gewoonte organiseert de VRV een natuur- en orchideeënwandeling. Voor 2016 gaat die door op Zondag  26 juni in het Silsombos, gelegen nabij Kortenberg en ook niet ver van Kampenhout, waar wij in 2012 een merkwaardige tocht maakten doorheen het Torfbroek.  Omdat wij die keer een uitstekende gids hadden, hebben wij de Heer Jan Wauters ook voor het Silsombos gevraagd.

silsom1Vertrekpunt : Sint Pietersplein te 3071 Erps-Kwerps.om 10 u 15

Afstand : 6 à 7 km.

Ons VRV lid, Jan Balis, weet het volgende over dit merkwaardig bos te vertellen :

“Gelieve er rekening mee te houden dat de tocht o.m. een  moerassig gebied aandoet zodat aangepast schoeisel gewenst is. Deelnemers die gevoelig zijn voor muggen, kunnen zich best voorzien van een afweer-zalf.

In het gebied komen volgende Orchideeën voor :  Dactylorhiza majalis, Epipactis helleborine, Gymnadenia  conopsea, Platanthera chloranthus,Listera ovata, en ettelijke duizende Dactylorhiza fuchsii.

Natuurlijk zullen al die soorten niet tegelijk in bloei staan, normaal is de bloei van  de Brede Orchis al over, wanneer deze van de Bosorchis nog moet beginnen. Silsombos-orchissen-nocturne-EwoudLamiral-400

Dat zal ook het geval zijn voor de Grote Keverorchis, die in het Duits “Zweiblatt” heet, omdat hij slechts twee bladeren heeft. Spijtig voor wie graag naar zeldzaamheden zoekt, maar die kunnen dan wel hun hartje ophalen aan de meestal vierbladige Paris quadrifolia, waarvan heel wat plantenvrienden denken dat hij slechts in de Ardennen voorkomt.

Vermeldenswaard is ook het voorkomen van de Knolsteenbreek, Saxifraga granulata, en de Herfsttijloos, Colchicum autumnale ,die op dat tijdstip in blad zal staan.

a325c341ffe966cb102d9227b0f18384

Daarenboven is het Silsombos  ook  nog een vogelparadijs en meer nog, er is ook  “in the middle  of nowhere” dat mysterieuze, bijna mensengrote  Mariabeeld in witte steen met een zwart aangezicht waarvan niet duidelijk is wie het daar heeft neergezet en wanneer. Alsof het nog niet vreemd genoeg is, wordt dat beeld in de streek de “Zwarte Madam” genoemd, en zou ze de late of verdwaalde wandelaars de beek inloodsen…

Niet ver daarvandaan , in een bocht van de Molenbeek, bewonderden wij een  sierlijk ballet van vele honderden waterinsecten.

s ’Middags kunnen de deelnemers samen iets gaan eten in Leuven, om daarna een bezoek te brengen aan de altijd bezienswaardige Botanische Tuin daar”.

Inschrijvingen bij bestuurslid Frankie Wulleman frankie.wulleman@telenet.be

Deelname in  de kosten : 5 € ter plaatse te betalen.

 

feb 262016
 

Een kleine update i.v.m. onze VRV bus uitstap naar Essen.
Met de busmaatschappij werd afgesproken dat er behalve aan de P+R parking in Gentbrugge nog 2 andere mogelijke opstapplaatsen voorzien worden om het onze medereizigers gemakkelijker te maken.
Er zal dus kunnen opgestapt worden als volgt :
1) 07.00 u – GENT P&R GENTBRUGGE – onder E17 – Land van Rodelaan

2) 07.45 – 08.00 u ANTWERPEN-CROWN PLAZA – GERARD LE GRELLELAAN

3) 09.00 à 09.30 u (volgens verkeer – ring Antwerpen)
AC RESTAURANT – TULIP INN HOTEL – SEVENUM – AFRIT 38 – HELDEN, ingeval van interesse van Nederlandse leden.

De deelnemers worden later gecontacteerd om af te spreken waar ze wensen op te stappen.

Aarzel niet langer om zo snel mogelijk uw deelname te bevestigen want de inschrijvingen gaan hard en zoals gezegd : eens de bus volzet, is het te laat!

fj_pflanzenmarkt04_gross2

feb 222016
 

De eerder voorziene reis naar Kew gardens in London werd afgevoerd omwille van de aanhoudende vluchtelingen problematiek in en rond Calais, met soms belangrijke en onvoorspelbare vertragingen bij de Kanaalovertochten tot gevolg.
Daarom trekken we op zaterdag 23.04.2016 met de VRV-bus voor een ééndaagse uitstap naar het wondermooie Grugapark in Essen(D) waar de jaarlijkse “Pflanzenraritätenmarkt” door gaat. Meer info vindt U hier : http://www.grugapark.de/2016/fruehjahrspflanzenmarkt.html

der-eingangsbereich-grugapark-essen-mit-22442
Een éénmalige gelegenheid om eens een “andere” beurs aan te doen in een bovendien aangename omgeving. Talrijke verkopers, zowel amateurs als professionele kwekers, stellen er hun rariteiten en zeldzaamheden te koop. Van rotsplanten over schaduwplanten, succulenten, vaste planten en coniferen…. Je vindt er alles. Bovendien een aanbod dat heel erg verschilt van wat we gewoon zijn. Geef toe, alles wat een (rots)plantenliefhebber verlangt.

 

alpiniumgross
Praktische gegevens :
Verzamelen om 06.45 u voor vertrek om 07.00 u aan de vertrouwde P+R parking bij afrit 10 op de E17 te Gentbrugge – Aankomst Essen : ca 10.00 u -Bezoek aan beurs + gelegenheid tot wandeling doorheen het Grugapark – Vertrek Essen : ca 15.00 u – Terugkeer Gentbrugge : ca 18.00 u
Prijs : 33 € (inclusief ingangsgeld voor de plantenbeurs)
Inschrijving per mail op het VRV info-adres: info@vrvforum.be of telefonisch bij één van de bestuursleden, en dit zo snel mogelijk. Een sluitingsdatum is er niet, als de bus volzet is, worden de inschrijvingen afgesloten. Betaling onmiddellijk na mail of telefonische toezegging op rekening van de VRV:
Iban nr.: BE63 7340 1078 6308, BIC: KRED BE BB , met vermelding : busreis + aantal deelnemers. Enkel betaling geldt als definitieve inschrijving.

fj_pflanzenmarkt02_gross3

 

Dahlienarena_Musikpavillon-Grugapark-Essensized_IMG_3808-Kopie

feb 052016
 

Op 5 maart worden we door een Nederlandse rotsklepper vergast op 2 lezingen:

Geert Borgonje vertelt over:

Eigen tuin, natte veenbak

Eigen tuin, natte veenbak

“Rotsplanten in Cultuur”

Deze lezing gaat in hoofdzaak over mijn eigen tuin in al haar facetten, zoals Turftuin met zijn eigen soorten rijkdom, trogbeplanting, rotstuin door het jaar heen en alpine kas. Verder laat ik ook even mijn Tillandsia en Succulenten verzameling zien met veel Lithops, Conophytums en andere Aizoaceae. Maar in hoofdzaak zal ik het hebben over mijn ervaring met rotsplanten, ook met soorten die maar een kort leven hebben in ons laagland. Ook aandacht voor bollen voor de rotstuin of bollen bak krijgen de aandacht.


 

De Brockengarten

De Brockengarten

“Rotstuinen en rotsplanten in Duitsland” en “Zweedse (Rots)tuinen in het voorjaar”

In deze lezing bezoeken we enkele Botanische tuinen van oa. Jena, Erfurt en Brockengarten in het Harz gebergte op z’n’ kleine 1200 meter hoogte. Ook brengen we een bezoek aan enkele particuliere tuinen zoals de rotstuin van Dieter Zschummel in de buurt van Leipzig, Kakteen – Haage in Erfurt. De prachtige rotstuin van Wolfgang Strumpf in Wernigerode en de rotstuin van Reinhold Muller in Issum- Oermten.

Voor de rotsplanten en bollen liefhebbers is het zeker interessant Zweden te bezoeken. Alle drie keren ben ik in de tweede helft van april daar geweest. We bezoeken de Botanische tuin van Gotenburg met veel bijzondere rotsplanten en bollen en de grote tuin van Peter Korn. Een grote tuin in een natuurlijke omgeving gemaakt.


 

U krijgt dus drie lezingen voor de prijs van twee. Dit wordt gewoontegetrouw gevolgd door onze leuke tombola.

We spreken af op het vertrouwde adres:

Op zaterdag 5 maart 2016.

Plantentuin van de Universiteit Gent,
Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 te 9000 Gent,
auditorium 4, om 10 u.

jan 062016
 

Op 30 januari nodigen we u uit voor de eerste lezingen van het jaar en voor onze nieuwjaarsreceptie.

Twee “inheemsen” zullen ons wat meer bijbrengen over enkele heel fascinerende plantengeslachten.

IMG_0421De heren Callens brengen ons ‘De discrete charme van Paris en Podophyllum’

EenIMG_0375 discrete botanische kijk op Paris en Podophyllum, twee stijlvolle, intrigerende maar onbekende en onbeminde bosplantengeslachten. Hoewel ze uiterlijk totaal verschillend zijn, hebben ze toch merkwaardig veel gemeenschappelijke kenmerken …


Primula x allionii 'Broadwell Milkmaid'P1070269En Matthias Fouquaert zal zijn licht werpen op Primula, daarbij zal hij het hebben over vermeerderen en kweken van Primula auricula, marginata en allionii (potcultuur). Welke aspecten zijn belangrijk bij de worteling, periode stekken, grondmengsels,enz.. komen aan bod. Daarnaast bespreekt hij enkele favoriete species of cultivars van het Primula geslacht die een grote meerwaarde hebben.


Na de twee schitterende lezingen van leden van eigen bodem, die gevolgd wordt door onze mega-tombola, vergasten we u op onze traditionele nieuwjaarsreceptie.

We spreken af op het vertrouwde adres maar wegens examens in auditorium 5:

Op zaterdag 30 januari 2016

Plantentuin van de Universiteit Gent,
Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 te 9000 Gent,
auditorium 5, om 10 u.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten