Hou je van afwisseling en probeer je verschillende likeuren en aperitieven uit?
Génépy is de bekende likeur van Valle d'Aosta.
Voor het maken van génépi likeur, zijn verschillende soorten Artemisia (het genus van de wormhout) bijzonder gewaardeerd, waaronder A. genipi (zwarte génépi) en A. umbelliformis (witte génépi). Andere soorten die op een of andere manier bekend zijn geworden bij het produceren van génépi zijn A. glacialis, A. pontica en A. borealis .
De Artemisiasoort die gebruikt wordt bij het maken van Génépy, groeit meestal boven de 2.000 meter. De plant nestelt zich, door de afwisseling van koude temperaturen (’s nachts) en warme temperaturen (overdag), meestal op droge en zonnige plekken. Om zichzelf te beschermen tegen deze afwisselende temperaturen heeft de plant behaarde bladeren. Het is een plant die over het algemeen klein blijft en waar zomers door veel mensen naar gezocht wordt. Het zijn de bloemen en het kruid dat gebruikt worden, de wortelen mogen niet uitgetrokken worden.
Artemisia genipi stond natuurlijk ook in de tuin.