Auteur Topic: Klimaatsverandering  (gelezen 95948 keer)

Bert Stegeman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 6776
  • Geslacht: Man
  • Love the mountains Summer and Winter
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #105 Gepost op: 2 oktober 2016, 21:42:40 »
las dit vandaag:
Gisteren schreven we over de uitzonderlijke zachte winters op Spitsbergen, maar dat is geen incident op zich. Hoewel er nog steeds mensen zijn die het ontkennen, kunnen we er niet omheen. De aarde warmt momenteel (snel) op en het is vrijwel zeker dat (de activiteiten van) de mens hier niet in geringe mate debet aan zijn. Hoewel er tijdens de voorbije klimaatconferentie in Parijs dapper is afgesproken dat de temperatuurstijging deze eeuw beperkt moet blijven tot maximaal twee graden, is het maar de vraag wat er van die afspraken terechtkomt. Mogelijk staan we zelfs aan de vooravond van een catastrofale opwarming. Hoe dat zit, wordt hieronder uitgelegd.
Het paleoklimaat
Onderzoek naar het klimaat in het (verre) verleden, wordt ook wel paleoklimatologie genoemd. Temperatuur meten doen we pas een paar honderd jaar, maar uit allerlei gegevens kan men uit een verder verleden bepalen hoe het klimaat toen verliep. De boeken van Jan Buisman bewijzen dat het mogelijk is om uit pure geschiedschrijving, het weer (klimaat) tot zo’n duizend jaar terug te reconstrueren. Maar uiteraard kunnen we uit allerlei tekenen in de natuur opmaken hoe het klimaat er duizenden, tot honderdduizenden jaren geleden er uit moet hebben gezien. Zo weten we dat 12.000 jaar geleden Nederland een toendra was en dat geheel Noordwest-Europa toen bedekt werd door gletsjerijs. De meest zuidelijke begrenzing van het ijs lag destijds over het (noord)westen van Duitsland, iets ten zuiden van Denemarken.
Tegenwoordig kunnen we echter nog steeds zien dat het landijs tijdens de ijstijd daarvoor (de Saale ijstijd, die ongeveer 130.000 jaar geleden eindigde), nog zuidelijker kwam. De Veluwe en de Utrechtse heuvelrug zijn eigenlijk de morenes die de gletsjers van weleer daar in ons land hebben gedeponeerd.
Kijken we écht lang geleden (miljoenen jaren) dan kunnen we kijken naar fossielen. De leefomgeving van deze dieren kan een indicatie geven van het heersende klimaat. Om maar eens een simpel voorbeeld te geven, een ijsbeer zal niet van nature in een (sub)tropisch klimaat leven, en een giraffe niet in Lapland. Maar ook kleine organismen, zoals die bijvoorbeeld in sediment worden aangetroffen in opgeboorde boorkernen in de oceaan, kunnen een beeld opleveren van het heersende klimaat toen dat organisme in leven was.  De chemische samenstelling van deze organismen, en dan vooral de verhouding tussen de beide stabiele C12 en C13 atomen, geven een indicatie van de toen heersende temperaturen. Hoe dat in zijn werk gaat, is ingewikkelde materie, waar we hier niet verder op ingaan.
Het Paleoceen-Eoceen Thermische Maximum (PETM)

Rond 56 miljoen jaar geleden gebeurde er iets onverwachts in het aardse klimaat. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer liet toen in een relatief korte tijd, een sterke stijging zien. Het gevolg was dat de aarde sterk opwarmde, met zo’n 5 tot 8 graden in zeer korte tijd. Er volgde een massaal uitsterven van (zee)dieren. De oceanen namen namelijk weer een flink deel van deze koolstof op en verzuurden hierdoor sterk. Daar was veel zeeleven niet tegen bestand.
De oorzaak van deze plotselinge CO2 uitstoot is onbekend. Misschien dat een groot aantal vulkaanuitbarstingen een serie van gebeurtenissen in gang zette, waaronder het loskomen van onderzees methaan (een nog sterker broeikasgas dan CO2), dan wel het loskomen van veel CO2 uit ontdooiende permafrost, hoewel deze gebeurtenissen op zich niet het verschijnsel als geheel kunnen verklaren.
Hoe dan ook, de periode van opwarming duurde tussen 100.000 en 200.000 jaar en wordt het Paleoceen-Eoceen Thermische Maximum (PETM) genoemd. Daarna trad een snel herstel op, hoewel de temperatuur in het daarop volgende Eoceen miljoenen jaren lang relatief hoog bleef, wat ook wel bekend staat als het Eoceen Optimum.
Uit opgeboorde sedimentkernen kon worden opgemaakt dat aan het begin van het PETM gigantische hoeveelheden koolstof in de atmosfeer terechtkwam, tussen 2000 en 4,500 miljard ton in ongeveer 4000 jaar tijd, wat naar boven afgerond, ongeveer neerkomt op 1 miljard ton per jaar. Op geen enkel moment in het verleden, buiten deze periode, is een dergelijke uitstoot van koolstof, geëvenaard of zelfs maar benaderd, behalve…
Rondom het heden!
Al honderden miljoenen jaren lang is koolstof opgeslagen in de vorm van steenkool, olie en gas, en juist deze drie grondstoffen is de mensheid nu in hoog tempo aan het verstoken, waardoor het CO2-gehalte in de atmosfeer nu snel aan het stijgen is en sinds kort boven het gemiddelde van 400 PPM is gekomen. Op jaarbasis brengen we na het begin van de industriële revolutie tussen 10 en 25 miljard ton koolstof in de atmosfeer (het hoogste getal geldt voor nu), waarmee we de gebeurtenissen van 56 miljoen jaar geleden, volledig in de schaduw stellen. In het huidige tempo van emissies, kost het ons nog maar rond twee eeuwen om de totale hoeveelheid extra koolstof die 56 miljoen jaar geleden om nog onduidelijke redenen in de atmosfeer terechtkwam, te evenaren. De gevolgen van destijds zijn dus wel bekend. Een massaal uitsterven en een temperatuurstijging van vijf tot acht graden.
Dit houdt een ernstige waarschuwing in van wat er nu, binnen al enkele tientallen jaren, zou kunnen gebeuren. Misschien is het nog niet te laat, maar het is in ieder geval wel al één minuut voor twaalf. Het verder ontwikkelen van milieuvriendelijke opwekking van energie, mag dan een kostbaar verhaal zijn, het is wellicht noodzakelijk om een grotere ramp te vermijden, die, als die zich eenmaal aan het voltrekken is, nog meer zal kosten om deze te bezweren en in te dammen. Want een ramp zal het zijn, als de gebeurtenissen van 56 miljoen jaar geleden, zich op geologische schaal bezien, morgen opnieuw zullen gaan voltrekken.
Bronnen: MeteoGroup, KNMI, University of Hawaii (Richard Zeebe), University of Bristol, University of California-Riverside, The Washington Post, The Columbus Dispatch (Chris Mooney), C.R. Scotese PALEOMAP Project, Zachos et al, klimaatgek

Bert Stegeman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 6776
  • Geslacht: Man
  • Love the mountains Summer and Winter
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #106 Gepost op: 2 oktober 2016, 21:43:33 »
Door indirecte gevolgen van klimaatverandering smelt het ijs op Groenland sneller dan gedacht. Oud ijs dat aan de oppervlakte komt, in combinatie met meer roetdeeltjes in de atmosfeer, zorgen ervoor dat het ijs op Groenland een donkerdere kleur krijgt. Zo wordt er meer zonnestraling geabsorbeerd en dat versterkt het smeltproces.
Stel je voor: Je zit in de zomer in de brandende zon met een zwarte broek aan. Geheid een situatie waarin je het erg warm krijgt. Zwarte kleding absorbeert alle warmte, vandaar dat er ook zwart plastic over de aspergebedden ligt. Zo wordt het bedje van de asperges sneller warm en wordt de plant eerder wakker. Om de groei uit te stellen, kan het plastic op zeer zonnige dagen omgedraaid worden. Dan komt de witte kant boven en wordt er juist veel zonnestraling terug gereflecteerd.
Vervuild ijs
Datzelfde principe werkt voor het ijs op Groenland. Meestal is het (oude) ijs bedekt door een laag verse, witte sneeuw. De kou werd zo vastgehouden en zo hield het koude klimaat zichzelf in stand. Maar het ijs op Groenland smelt. Zo komt steeds meer oud ijs aan de oppervlakte te liggen, en oud ijs is niet al te schoon. Er zit stof en vervuiling in dat vanuit de lucht is neer gedwarreld. Denk aan roetdeeltjes vanwege bosbranden in Noord-Amerika. Die worden vaak hoog de lucht ingeblazen en zo op transport gesteld richting Groenland.
Weerkaatsing van zonnestralen
De smelt door klimaatverandering zorgt ervoor dat Groenland niet meer zo wit is zoals dat vroeger was. Het weerkaatsingsvermogen wordt albedo genoemd. Normaalgesproken had Groenland een heel hoog albedo, maar dat is dus steeds lager aan het worden. Een lager albedo versterkt het smeltproces. Waardoor er op steeds meer plaatsen ouder ijs tevoorschijn komt. Zo krijgt een steeds groter gebied te maken met een lager albedo en vindt steeds meer smelt plaats.

Verliezen van controle
Dit soort effect wordt ook wel het run-away-effect genoemd ofwel het sneeuwbaleffect. Het is een proces dat zichzelf versneld. Eerst is een systeem compleet in balans. Een ‘kleine’ verandering, bijvoorbeeld een opwarming van gemiddeld 1 graad Celsius, zet het proces in werking. Daarna veranderen steeds meer factoren, waardoor de opwarming steeds sterker wordt.
Daisy-world
Een leuk voorbeeld daarvan in het klimaatonderzoek, is de madeliefjeswereld. Je hebt een wereld met zwarte en witte madeliefjes. Buiten dat leeft er niets. De witte madeliefjes houden van warmte en groeien dan beter. Zwarte madeliefjes vinden kou juist fijner. Wanneer de aarde bedekt is met witte madeliefjes wordt het steeds kouder. De zoninstraling wordt gereflecteerd en op een gegeven moment wordt het zo koud dat de witte madeliefjes doodgaan. De omstandigheden voor de zwarte madeliefjes zijn echter ideaal geworden, zij houden van kou. Steeds meer zwarte madeliefjes gaan groeien en absorberen warmte. Waarop de zwarte madeliefjes doodgaan. Uiteindelijk ontstaat er een balans op aarde, waarin 50% bedekt is met zwarte madeliefjes en 50% met witte madeliefjes. De ideale wereld.
De mens
Totdat er iets verstoord wordt. Zoals opwarming door de mens, vervuiling van het ijs door bosbranden etc. Het filmpje van de NASA hieronder geeft het bijzonder goed weer. En het maakt ook meteen duidelijk, waarom het zo ontzettend moeilijk is om te voorspellen wat er precies gaat gebeuren met het ijs op Groenland. De natuur zit veel complexer in elkaar, dan we denken… 

Bert Stegeman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 6776
  • Geslacht: Man
  • Love the mountains Summer and Winter
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #107 Gepost op: 2 oktober 2016, 21:48:00 »
En dit dan ook nog:
Mei 2016 is de allerwarmste meimaand ooit gemeten. Volgens het onderzoeksinstituut NOAA is het de dertiende maand op rij die recordwarm verloopt. De gemiddelde land- en oceaantemperatuur kwam uit op 15.7 graad Celsius. Dat is maar liefst 0.9 graad warmer dan gemiddelde uit de 20ste eeuw en was de hoogste gemeten temperatuur in de periode tussen 1880 en 2016. Het vorige record ( in mei 2015) werd met een tiende graad verbroken. Mei 2016 staat met juni 2015 en augustus 2015 in het rijtje van allerwarmste maanden ooit gemeten.
Ter land en ter zee

De temperatuur op land gemeten kwam 1.2 graden boven het gemiddelde van de vorige eeuw uit (12.3 graden) en komt daarmee op de derde plaats uit in het rijtje hoogste landtemperaturen in mei gemeten tussen 1880 en 2016. De zeewatertemperatuur heeft in mei het all-time record gebroken met 17.0 graden. Nog nooit eerder was het zeewater zo warm in mei. Vooral de Indische Oceaan, delen van de Atlantische Oceaan en het zuidwesten van de Stille Oceaan waren warm. Dat is eigenlijk al heel lang zo, 11 maanden achter elkaar. Opvallend is nog steeds een gebied met kouder dan normaal zeewater ten zuidoosten van Groenland in de Atlantische Oceaan.
Opwarming vooral in de poolgebieden
Op het kaartje van NASA is te zien dat het vooral abnormaal warm is in de poolgebieden. De rode tot donder rode kleuren geven aan dat de afwijkingen ten opzichte van normaal in de afgelopen meimaand daar het grootst zijn. Rood is een afwijking van 2 tot 4 graden boven normaal, in de Sahara in Afrika, in het Midden-oosten, in Australië, in delen van Zuid-Amerika was mei 2016 2 tot 4 graden warmer dan normaal. In de donkerrood gekleurde gebieden is de afwijking maar liefst 4 tot 9.4 graden (opvallend een gebiedje ten noorden van Scandinavië).

Sneeuw noordelijk halfrond
De warmte op de Polen heeft geleid tot een ongewoon vroege afsmelt van sneeuw en ijs. Kijkend naar de sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond komt mei 2016 op de vierde plaats in het rijtje laatste sneeuwbedekking in de afgelopen 50 jaar. Het sneeuwdek in Noord-Amerika staat op de tweede plek en het sneeuwdek in Europe en Azië op de negende plek in het rijtje laagste sneeuwbedekkingen ooit.


2016 nog warmer dan 2015?
Na een recordzachte winter is ook de lente van 2016 recordzacht. 2016 als geheel is hard op weg om nog warmer te worden dan 2015. Tot en met mei 2016 staat er nu een gemiddelde temperatuur van 14.1 graden (dat is 1 graad warmer dan gemiddelde temperatuur van januari tot en met mei gemeten in de periode tussen 1880 en 2016 en 0.2 graad warmer dan de periode januari tot en met mei 2015.



Extreem weer
Ook metingen van de troposfeer, de onderste laag van de dampkring waarin zich het weer afspeelt is nog nooit zo warm geweest al nu. De extreem hoge temperaren hebben op diverse plaatsen op de wereld geleid tot extreem weer. Ook de overvloedige regen in Frankrijk en Duitsland tijdens de aflopen weken kunnen we toeschrijven aan de wereldwijde opwarming dit jaar.

Abnormaal is de nieuwe normaal
Oorzaak van de recordhoge temperaturen, de snelle afsmelt van ijs en sneeuw in maart en mei en extreem-weer-events zijn deels toe te schrijven aan de sterke El Niño (op dit moment niet meer aanwezig) maar vooral door de door mens veroorzaakte klimaatverandering. Records worden aan de lopende band verbroken, steeds vaker treden extreem weersituaties op. Abnormaal lijkt de nieuwe normaal.
Bronnen: MeteoGroup, NOAA, NASA, Red Cross Climate Centre

Bert Stegeman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 6776
  • Geslacht: Man
  • Love the mountains Summer and Winter
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #108 Gepost op: 17 februari 2017, 21:54:48 »
Lekker op skivakantie in de Alpen? Geniet er nog maar even van, want hoe je het ook wendt of keert: de komende decennia wordt de sneeuw een stuk slechter, zeggen wetenschappers in een Zwiters natuurkundig vakblad.
Als de wereld zich aan het akkoord van Parijs houdt (maximaal 2 graden opwarming), dan verdwijnt bijna een derde van de sneeuw in het gebied tegen het eind van de eeuw. In het meest negatieve scenario, als we op dezelfde manier onze gang blijven gaan, dan verdwijnt zelfs de helft van alle sneeuw in de hoogst gelegen gebieden boven de 3000 meter.
De wetenschappers hebben verschillende klimaatmodellen gecombineerd met diverse scenario's. Eerder was bekend dat het vermoedelijk vaker zal regenen boven de besneeuwde gebieden vanwege de warme luchtstromen. De onderzoekers bevestigen dat. Daardoor worden ook de gebieden bovenop de bergen sneller aangetast.
Dat betekent dat we dus minder van dit soort spectaculaire beelden zullen zien:

Minder lange skiseizoenen

Ook het aantal dagen dat er sneeuw ligt, zal flink afnemen. In de lager gelegen gebieden (zoals Bern), neemt het aantal af van minimaal 25 naar nul of één in 2035. Voor het relatieve hooggelegen populaire skigebied Mürren (1650 meter) neemt dat aantal minimaal af van zo'n 160 dagen naar 140 dagen over 18 jaar. In 2085 is dat aantal met een beetje pech echter afgenomen tot zo'n 40 dagen per jaar. In het meest gunstige scenario, heeft het skigebied nog zo'n 100 dagen sneeuw. 
Om het anders te zeggen: de sneeuwgrens kruipt steeds sneller omhoog. In 2035 zal dat zo'n 400 meter zijn en in 2085 900 meter, zeggen de onderzoekers. 

Veel meer water in de rivier

Dat heeft niet alleen gevolgen voor de skigebieden, maar ook voor de rivieren, stippen ze aan. Al het smeltwater zal in de Rijn, Donau en Po terecht komen, waardoor het water daar flink hoger zal komen te staan. Bovendien zullen de rivieren meer last krijgen van droogte in de zomer. 
Desalniettemin schijnt er altijd zon achter de wolken: er is één postief punt te noemen in dit ellendige verhaal: door de warmere winter zullen er minder verkeersongelukken gebeuren en hoeven vliegvelden minder snel dicht vanwege heftige sneeuwval, zeggen de onderzoekers. 
Overigens betekent dat niet dat alle skigebieden zomaar zullen sluiten, de Alpen doen er nu al heel veel aan om tóch sneeuw op de pistes te kunnen behouden:

dit schokkend nieuws las ik vandaag. --13 --13 --13 --13

Frankie Wulleman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 16430
  • Geslacht: Man
  • Alpinelover
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #109 Gepost op: 17 februari 2017, 22:45:26 »
Schokkend nieuws??? Skigebieden die zullen verdwijnen? Dat noem ik geen schokkend nieuws, dat is wel het minst erge van het hele verhaal, Bert. Ieder diertje zijn pleziertje, alle respect, maar dat skigedoe is maar een luxeprobleem, me dunkt. Ik kan wel hééééél wat ergere gevolgen bedenken van deze klimaatsverandering!  --13
Lichtervelde, West-Vlaanderen

Luc Gilgemyn

  • Algemene moderator
  • Superposter
  • *****
  • Berichten: 16731
  • Geslacht: Man
    • Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #110 Gepost op: 26 april 2017, 15:40:17 »
Met de klimaatsverandering heeft dit niets te maken, maar met die late nachtvorst van vorige week was ik niet echt tevreden...  :(

Hieronder een paar beelden van vorstschade op azalea's in bloei of in knop.  Het wordt een jaartje wachten op mooie bloei.  --13
Harelbeke-West-Vlaanderen

Bert Stegeman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 6776
  • Geslacht: Man
  • Love the mountains Summer and Winter
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #111 Gepost op: 31 augustus 2017, 21:27:57 »

Bert Stegeman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 6776
  • Geslacht: Man
  • Love the mountains Summer and Winter
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #112 Gepost op: 31 augustus 2017, 21:42:21 »
https://www.youtube.com/watch?v=mL5oKiXgzCc
schokkende beelden .
Maar het landschap heeft zich prachtig hersteld --1
nog meer droevig nieuws https://www.youtube.com/watch?v=ur4I8tYnxP4

Bert Stegeman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 6776
  • Geslacht: Man
  • Love the mountains Summer and Winter
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #113 Gepost op: 10 september 2017, 11:52:24 »
Zwitserse gletsjer afgebroken, ontruimd dorp gespaard

Een Zwitsers bergdorp is gespaard gebleven toen een deel van een gletsjer boven Saas-Grund afbrak. 220 inwoners van het plaatsje aan de grens met Italië waren uit voorzorg geëvacueerd uit angst voor een ijslawine.
De afgelopen weken hadden geologen veel beweging in de Trift-gletsjer opgemerkt. Gisteren zakte de gletsjer 5 meter in een dag. Daarom voorspelden onderzoekers dat het een kwestie van uren was tot de gletsjer zou afbreken.
Wegen en het gebied rond de gletsjer werden afgesloten en inwoners van het dorp zouden enkele dagen elders worden ondergebracht. Wie niet bij bekenden onderdak vond, kreeg een hotel aangeboden.
Instabiel
Vanochtend rond 05.00 uur brak ongeveer tweederde van de ijstong af. Het puin veroorzaakte geen schade in het dorp. De rest van de gletsjer is ook nog instabiel, maar de experts verwachten dat het restant geen gevaar meer oplevert. Daarom mochten de inwoners vanochtend weer naar huis.
De afgelopen jaren is de gletsjer flink geslonken, zo'n 2 kilometer tussen 1986 en 2015. Sinds 2014 wordt de ijsmassa daarom 24 uur per dag in de gaten gehouden.

Luc Gilgemyn

  • Algemene moderator
  • Superposter
  • *****
  • Berichten: 16731
  • Geslacht: Man
    • Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #114 Gepost op: 10 september 2017, 12:03:48 »
Zwitserse gletsjer afgebroken, ontruimd dorp gespaard

Een Zwitsers bergdorp is gespaard gebleven toen een deel van een gletsjer boven Saas-Grund afbrak. 220 inwoners van het plaatsje aan de grens met Italië waren uit voorzorg geëvacueerd uit angst voor een ijslawine.
De afgelopen weken hadden geologen veel beweging in de Trift-gletsjer opgemerkt. Gisteren zakte de gletsjer 5 meter in een dag. Daarom voorspelden onderzoekers dat het een kwestie van uren was tot de gletsjer zou afbreken.
Wegen en het gebied rond de gletsjer werden afgesloten en inwoners van het dorp zouden enkele dagen elders worden ondergebracht. Wie niet bij bekenden onderdak vond, kreeg een hotel aangeboden.
Instabiel
Vanochtend rond 05.00 uur brak ongeveer tweederde van de ijstong af. Het puin veroorzaakte geen schade in het dorp. De rest van de gletsjer is ook nog instabiel, maar de experts verwachten dat het restant geen gevaar meer oplevert. Daarom mochten de inwoners vanochtend weer naar huis.
De afgelopen jaren is de gletsjer flink geslonken, zo'n 2 kilometer tussen 1986 en 2015. Sinds 2014 wordt de ijsmassa daarom 24 uur per dag in de gaten gehouden.

Een gebied dat ik meermaals heb bezocht Bert !  Beangstigend en ontstellend jammer !  --13
Harelbeke-West-Vlaanderen

Bert Stegeman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 6776
  • Geslacht: Man
  • Love the mountains Summer and Winter
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #115 Gepost op: 10 september 2017, 12:13:38 »
het hoort er jammer genoeg bij --13 --13 --13 --13


Bert Stegeman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 6776
  • Geslacht: Man
  • Love the mountains Summer and Winter
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #117 Gepost op: 12 september 2017, 22:02:17 »
http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/405572/Brandpunt.html
uitzending vanaf spitzbergen waar erg goed te zien is wat de opwarming met ons klimaat doet.
zelfs de zadentunnel die daar is word niet meer gekoeld door de permafrost. --13 --13 --13
aan het einde van dit filmpje zie je iets dat wij als rotsplantfanaten wel erg mooi vinden.
bekijk de uitzending en laat maar weten welke prachtige cushion ik bedoel.

Bert Stegeman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 6776
  • Geslacht: Man
  • Love the mountains Summer and Winter
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #118 Gepost op: 12 september 2017, 22:09:52 »
hij staat zelfs in bloei

Frankie Wulleman

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 16430
  • Geslacht: Man
  • Alpinelover
Re: Klimaatsverandering
« Reactie #119 Gepost op: 6 juli 2018, 22:57:38 »
Dan wordt dit topic toch weer 'brandend' actueel. De klimaatsverandering lijkt zich in alle hevigheid verder te zetten.
Lichtervelde, West-Vlaanderen