Auteur Topic: Peatbed  (gelezen 317753 keer)

Gerrit Eijkelenboom

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 5219
Re:Peatbed
« Reactie #450 Gepost op: 17 augustus 2013, 18:57:00 »

Ook deze Calceolaria fothergillii heb ik een plekje in mijn peatbed gegeven. Deze ingeving kwam er nadat ik deze planten zag op hun natuurlijke standplaats .

Is niks geworden .....kregen nog teveel zon/warmte , was volgens mij trouwens geen fothergillii .....(eerder iets uniflora -achtig )
C. uniflora zal schier onmogelijk worden in onze tuin denk ik .
C. fothergillii doet het voorlopig niet slecht in een gravelbed ...  

De 4 soorten die enigszins op elkaar lijken: Calceolaria uniflora, C.uniflora 'Darwinni', C. fothergillii en de kruising tussen uniflora en fothergillii, C. x 'Walter Shrimpton', hebben vooral te lijden tijdens de opkweek van luizen. Ik heb alle geprobeerd uit zaad en tegen de voortdurende belegering van luizen was niets te doen. Bij darwinni heb ik de kwijnende, niet meer groeiende plantjes in arren moede maar bespoten met een luisdodend gif, maar dat was meteen de doodsteek voor de planten zelf. In ons klimaat groeien de plantjes zo zwak, dat ze zich niet kunnen weren tegen luizen en natuurlijk ook nog schimmels die op de loer liggen. Ze komen van nature voor in de arctische gebieden van Patagonie, waar deze bedreigingen niet voorkomen.

Om deze plantjes te kweken - het moet lukken, ik heb prachtige exemplaren gezien bij Geert Bourgonje in Raalte - moeten we eerst aan zaad zien te komen. Ik denk, dat kweken uit zaad de beste methode is. Er kiemt een aantal en de sterkste blijven in leven. Maar het verkrijgen van goed zaad is al een groot probleem. Ik heb nu 2 jaar achtereen zaad besteld bij de SRGC seedex en 1 keer bij de NRV en in alle gevallen bleek het zaad van een verkeerd soort te zijn.
Daarover heb ik de leider van de seedex, Mr.Pawley aangesproken en hij schreef mij dat bij een tekort aan donorzaad en een teveel aan aanvragers, het beschikbare zaad wordt gemixt. Het gevolg kan zijn, dat 1 verkeerde zaaddonor het hele zaadpakket vervuilt met planten die dominant kiemen en opgroeien en de juiste gewenste zaden kunnen verdringen.
In bijlage foto's van mijn trog waar Calceolaria fothergillii groeit. In het midden zit zo'n koekoeksjong, die al gebloeid heeft foto 1 en Calceolaria biflora bleek te zijn. Ook leuk, maar die wil je niet. Links en rechts de getormenteerde zaailingen van C. fothergillii. foto 2.
Waarom zien ze er zo treurig uit? Gaan dit ooit gezonde planten worden? Ze staan in neutrale grond, zeer veel steenslag. Maar volgens de info op het web hebben ze zure grond nodig. Dus Kris, dat peat bed was nog zo'n slecht idee niet. Daar waren het misschien de slakken wel. Je hebt immers ooit bloeiende planten gehad. Maar je kunt pas van succes spreken als de planten een winter overleefd hebben en terug in bloei komen, anders is het schijnsucces.
Foto 3 lijkt een gezond plantje, staat in een andere trog.

Nu denk ik er zo over. 1. kweken uit zaad. 2 zaad kopen bij een gerenommeerde leverancier, bv PlantWorldSeed 3. een licht zuur extreem doorlatend mengsel, 4. gescheiden opkweek, dus vele meters tussenruimte. 5 in alpiene kas met zeer veel luchtwerveling, 6. beter misschien in een trog op het oosten met veel wind en beschut tegen regen, waardoor minder kans op luizen en schimmels en slakken. 7 wie verzint een luizendodend middel dat wel de luizen en niet de planten doodt. (de huismiddeltjes, zoals Glasex, spiritus en groene zeep?)
« Laatst bewerkt op: 17 augustus 2013, 22:51:37 door Gerrit Eijkelenboom »

Kris De Raeymaeker

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 15383
  • Geslacht: Man
  • erevoorzitter VRV met rotsvast geloof in bergflora
Re:Peatbed
« Reactie #451 Gepost op: 18 augustus 2013, 09:16:52 »
Bedankt voor je uitgebreid verslag Gerrit ! De factor die meest bepalend is m.i. blijft de temperatuur ....Die planten kunnen geen hoge temperaturen verdragen. Onder geen enkel beding ! Ik was op de natuurlijke vindplaatsen en snap dat nu ook beter ....
Je ziet wel groepen van een halve meter diameter in cultuur .......... maar dan in Tromso .......(wat heel hoog in Noorwegen ligt)
In Patagonie krijgen ze id ook continue veel wind op hun dak .De grond waar hij daar in staat zijn vaak graszoden. Maar die zoden zijn gedeeltelijk verweerd/verteerd en als je erin graaft krijg je iets dat erg op peat/turf lijkt ....
Ik had een nieuwe uniflora in een gravelbed geplant . En mooi dat ie stond .Deed het super tijdens het frisse voorjaar en begin van de zomer.Wij bibberden maar die plant genoot duidelijk .En dan ........een paar dagen boven de 25 graden en het ging plots heel erg bergaf.
En dan boven de 30 en het was over...  
C.fothergillii scoort voorlopig het best tegen de hoge temperatuur en heeft voorlopig de vorige hittegolf overleeft.

Dat die planten zo snel luis krijgen zal ook te maken hebben met stress , verzwakking en diens meer . Ze staan niet ideaal in ons klimaat en dus gaan ze verzwakken en komen onder stress. Hierdoor worden ze makkelijker slachtoffer en/of kunnen ze niet goed weerstand bieden .

C. fothergillii krijgt nog meer kansen buiten want daar lijkt hier in deze tuin  een waterkansje voor te bestaan. Voor alle vormen van uniflora wil ik toekomstig alleen nog naar trogbeplanting gaan. Nee helemaal opgeven doen we nog niet (maar komt misschien nog wel ....)

Het plekje in het peatbed , want daar is de discussie gestart , was te warm en te weinig wind ....Het grondsubstraat zat dan misschien wel goed maar de ligging (die is nog veel belangrijker ontdek ik nog vaker) was fout .  
« Laatst bewerkt op: 18 augustus 2013, 09:20:25 door Kris De Raeymaeker »
"zelfs de waarheid is zeer vaak maar perceptie "
"de kleinste planten maakten reeds de grootste vrienden "

Kris De Raeymaeker

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 15383
  • Geslacht: Man
  • erevoorzitter VRV met rotsvast geloof in bergflora
Re:Peatbed
« Reactie #452 Gepost op: 18 augustus 2013, 09:33:25 »
Heel interessant Kris !  -((1  Ik ben net mijn (bescheiden) Peatbedje een klein stukje aan het uitbreiden en laat binnenkort ook eens mijn ervaringen delen.
In verband met de opmerking van Lily-Anne graag deze bedenking.
Je bewandelt hier natuurlijk ook de "grenzen" van het haalbare.  Je probeert heel wat moeilijke hebbedingetjes die in andere omstandigheden al helemaal niet te houden zijn hier in ons klimaat.  Je hoopt dan dat een peatbed de oplossing biedt en soms lukt dat ook !  Andere keren dan weer niet...  :(  maar dit is de uitdaging voor de nooit aflatende "onderzoeker" die Kris is...  -2(   Zoals ze met enige zin voor overdrijving in Startrek zegden : "To boldly go where no-one went before"....  -2( -7(

Goed nieuws over die uitbreiding en uiteraard horen we ontzettend graag jouw ervaringen Luc.

Ik zou het niet beter kunnen omschrijven Luc. Van heel wat planten weet je vooraf dat het op zijn minst heel moeilijk wordt onder onze omstandigheden . Het zijn dan meestal heel mooie en leuke hebbedingetjes maar ze komen uit extreme gebieden ...
En het is zoals je aangeeft .....soms vind je de oplossing met het peatbed ....
Zolang we het graag doen ....maar je moet al eens tegen een tegenslag kunnen .Nu er staat veel meer in dat wel is geslaagd laat dat al vast duidelijk zijn (ik zal nog wel verder updaten) .Maar ik wou jullie toch ook de mislukkingen niet onthouden . Want daar leren we net zoveel van denk ik dan .Ik had misschien eerst moeten beginnen met alle geslaagden ......dan was de algemene indruk anders .... En ook al zijn ze de eerste keer niet geslaagd , het loont de moeite om het nog eens een keer te proberen. Soms ben je al begonnen met een verzwakte plant of is het tijdstip voor de plant om te settelen wat minder gunstig . Maar ook 30 cm naar links of naar rechts kunnen soms het verschil maken . Het is en blijft een hele uitdaging maar wel een leuke om te doen ....
"zelfs de waarheid is zeer vaak maar perceptie "
"de kleinste planten maakten reeds de grootste vrienden "

Kris De Raeymaeker

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 15383
  • Geslacht: Man
  • erevoorzitter VRV met rotsvast geloof in bergflora
Re:Peatbed
« Reactie #453 Gepost op: 18 augustus 2013, 09:38:58 »
Celmisia semicordata
Deze doet het ook nog steeds uitmuntend ! Al denk ik dat hij dit jaar niet gaat bloeien , staat er nochtans perfect bij .....

Dat is toch iedere keer weer een knap staaltje hogere rotstuinierkunst

Gerrit , ik heb er vorig jaar zaden aan gewonnen en er spijtig genoeg  niks mee gedaan .Zouden ze nog kiemkrachtig zijn ? 
Je mag er altijd wat van hebben om is te proberen .....
"zelfs de waarheid is zeer vaak maar perceptie "
"de kleinste planten maakten reeds de grootste vrienden "

Gerrit Eijkelenboom

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 5219
Re:Peatbed
« Reactie #454 Gepost op: 18 augustus 2013, 10:35:37 »
....maar je moet al eens tegen een tegenslag kunnen

Dat is een waar woord voor tuiniers, die al een heel tuinleven achter zich hebben, Zij laten zich niet meer gek maken. Ik sprak daarover afgelopen weekend met Ger en die vertelde laconiek over het verlies van een van zijn grootste kussens (ik weet niet meer welk soort) en hij zei: ach als je al zo lang bezig bent met planten, kun je daar wel tegen.

Maar ik wou jullie toch ook de mislukkingen niet onthouden . Want daar leren we net zoveel van denk ik dan .

Dat zou het mooiste zijn, vertellen over je mislukkingen, maar het zijn er niet zoveel die dat durven



Gerrit , ik heb er vorig jaar zaden aan gewonnen en er spijtig genoeg  niks mee gedaan .Zouden ze nog kiemkrachtig zijn ? 
Je mag er altijd wat van hebben om is te proberen .....


Dat wil ik zeker proberen. Als je op de verkoopdag in Utrecht komt, kan je misschien wat meebrengen?

« Laatst bewerkt op: 18 augustus 2013, 10:41:48 door Gerrit Eijkelenboom »

Kris De Raeymaeker

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 15383
  • Geslacht: Man
  • erevoorzitter VRV met rotsvast geloof in bergflora
Re:Peatbed
« Reactie #455 Gepost op: 18 augustus 2013, 10:51:36 »
Zonder tegenslagen komen we naar Utrecht en breng ik wat zaden voor je mee Gerrit .

Het vergt misschien een beetje moed om over je mislukkingen te vertellen , maar vaak alleen door de mislukkingen ga je zaken in het juiste perspectief zien . En och ......we zijn toch allemaal maar gewoon liefhebbers van deze mooie planten , we zijn hoeven toch geen sterrenstatus zoals sommige sportlui.........
"zelfs de waarheid is zeer vaak maar perceptie "
"de kleinste planten maakten reeds de grootste vrienden "

Peter Rijntjes

  • Rotsplantfanaat
  • Top poster
  • *****
  • Berichten: 2059
  • Geslacht: Man
  • Op eenzame hoogte
    • de plantspecialist
Re:Peatbed
« Reactie #456 Gepost op: 18 augustus 2013, 12:31:13 »
Van mislukkingen leer je juist het meest. IK denk dat iedereen die zo ver is dat hij/zij planten kan showen, diezelfde plant al 10 x eerder heeft geprobeerd( zonder succes).
Bij mij is het niet anders. Dionysia's, Campanula cenisia en morettiana, Primula,s uit Azie, Gentianen....... en ga zo maar door. Nu lukt het redelijk en heb ik af en toe wat succes. Trouwens, wij doen het onszelf aan. Steeds een leveltje hoger, net als in een spel. Daardoor verleggen wij grenzen en loop je tegen steeds meer problemen aan.

Over de Calceolaria het volgende, ik heb er ook enkele ( gehad) en bij mij is/was iedere keer juist de winter het probleem. Ik hou ze in de strenge schaduw op "tochtplekjes". Ik kweek hoofd zakelijk alles in potten en de planten zijn daardoor mobiel. Dat scheelt wel, moet ik zeggen. Tegenwoordig zet ik deze planten op een temperatuur van 0 graden C. in de winter.
Doe ik trouwens ook met de Nieuw- Zeelanders. Deze planten kunnen wel tegen vorst, maar de combinatie vorst/ vocht en wellicht nog andere factoren, maakt het dat deze planten de winter vaak niet overleven.

 --13
« Laatst bewerkt op: 18 augustus 2013, 12:32:56 door Peter Rijntjes »

Kris De Raeymaeker

  • Rotsplantfanaat
  • Superposter
  • ******
  • Berichten: 15383
  • Geslacht: Man
  • erevoorzitter VRV met rotsvast geloof in bergflora
Re:Peatbed
« Reactie #457 Gepost op: 18 augustus 2013, 14:07:11 »
Van mislukkingen leer je juist het meest. IK denk dat iedereen die zo ver is dat hij/zij planten kan showen, diezelfde plant al 10 x eerder heeft geprobeerd( zonder succes).
Bij mij is het niet anders. Dionysia's, Campanula cenisia en morettiana, Primula,s uit Azie, Gentianen....... en ga zo maar door. Nu lukt het redelijk en heb ik af en toe wat succes. Trouwens, wij doen het onszelf aan. Steeds een leveltje hoger, net als in een spel. Daardoor verleggen wij grenzen en loop je tegen steeds meer problemen aan.
Over de Calceolaria het volgende, ik heb er ook enkele ( gehad) en bij mij is/was iedere keer juist de winter het probleem. Ik hou ze in de strenge schaduw op "tochtplekjes". Ik kweek hoofd zakelijk alles in potten en de planten zijn daardoor mobiel. Dat scheelt wel, moet ik zeggen. Tegenwoordig zet ik deze planten op een temperatuur van 0 graden C. in de winter.
Doe ik trouwens ook met de Nieuw- Zeelanders. Deze planten kunnen wel tegen vorst, maar de combinatie vorst/ vocht en wellicht nog andere factoren, maakt het dat deze planten de winter vaak niet overleven.
 --13

Zo is dat Peter ! En we stoefen allemaal maar al te graag met onze goeie resultaten wat heel menselijk en logisch is dus moeten we maar de rest ook durven zeggen  ;D
Ja de winter is ook nog iets .....in Patagonie krijgen ze natuurlijk tot minus 25 of iets in die orde ......maar daar steken ze dan onder de sneeuw . Hier steeds dat verhaal van zacht en vochtig , vriezen (zonder sneeuwtapijt ), dooi ,opnieuw zacht en vochtig , opnieuw vriezen en ga maar even door. En daar zijn ze dan ook weer niet voor gemaakt. Ik heb nog wel enkele plannetjes , we moeten wel strijdvaardig blijven ....En heel vaak moeten we sommige planten ook gewoon uit het hoofd zetten en aanvaarden dat die alleen te bewonderen zijn in de natuur.    
"zelfs de waarheid is zeer vaak maar perceptie "
"de kleinste planten maakten reeds de grootste vrienden "

Peter Rijntjes

  • Rotsplantfanaat
  • Top poster
  • *****
  • Berichten: 2059
  • Geslacht: Man
  • Op eenzame hoogte
    • de plantspecialist
Re:Peatbed
« Reactie #458 Gepost op: 18 augustus 2013, 22:27:41 »
Moeilijk aan toe te geven, Kris. Maar het is niet anders en eigenlijk varen wij er wel bij, met dat ene succesje. Anders zouden veel mensen het al lang op gegeven hebben.
Dus kan je niet anders als lopen pochen met die enkele overwinningen die dan wel lukken. En gelukkig is zo'n succesje niet voor iedereen dezelfde plant, anders kan je ook nog eens niet meer aan veel plantensoorjes komen. Dus laten wij van elkaar leren en zeker ook de mislukkingen kenbaar maken, want daar leren wij zoveel van. Ik heb er in ieder geval VEEEEEEEEEEEEEL, zal ze maar niet allemaal opsommen........

 ))8

Luc Gilgemyn

  • Algemene moderator
  • Superposter
  • *****
  • Berichten: 16731
  • Geslacht: Man
    • Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Re:Peatbed
« Reactie #459 Gepost op: 22 augustus 2013, 16:47:16 »
Tijd voor een kleine update van de ontwikkelingen op en rond mijn peatbedje...  ;)

Eerst ter opfrissing 2 beelden hoe het bedje er uitzag dit voorjaar : 1 en 2

Met het totaalbeeld was ik niet echt tevreden - het was mij ook al te klein...
Van de nood een deugd gemaakt en dus een kleine uitbreiding gepland.
Rondom de afboording met turfblokken sneuvelde een extra 30-40 cm gras.
Bijgevolg had ik een nieuwe afboording nodig, lager dan de turfblokken, zodat deze laatsten niet helemaal onder het compost zouden verdwijnen.  Het werden middelzware houten boomstammetjes die nu de dienst uitmaken als afboording.
De ruimte tussen de stammetjes en de turfblokken werd opgevuld met een zuur mengsel bestaande uit turf, vergaan blad, tuinaarde, half vergane schors en een weinig steenslag.
Foto's 3 en 4 tonen hoe het peatbed er nu uitziet.

Harelbeke-West-Vlaanderen

Luc Gilgemyn

  • Algemene moderator
  • Superposter
  • *****
  • Berichten: 16731
  • Geslacht: Man
    • Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Re:Peatbed
« Reactie #460 Gepost op: 22 augustus 2013, 16:55:11 »
Wat de bewoners betreft kan ik tot op heden heel tevreden zijn met de "overleving" van 1 winter en 1 (hete !) zomer !  ))(10

Alles bij elkaar gaf er tot op heden maar 1 plant de geest... geen verrassing  ))8  : Gentiana farreri van de Silken Star group - we hadden het er vroeger reeds over, geen gemakkelijke jongen  --13  Ik was heel tevreden om te zien dat hij de winter goed had doorstaan, maar later in het voorjaar kwijnde hij dan toch nog weg....

Gentiana Sino-Ornata 'Gorau Glas' werd na de winter aangeplant, maar heeft de zomerhitte heel goed doorstaan - hij telt meer dan 30 bloemknoppen.
Harelbeke-West-Vlaanderen

Luc Gilgemyn

  • Algemene moderator
  • Superposter
  • *****
  • Berichten: 16731
  • Geslacht: Man
    • Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Re:Peatbed
« Reactie #461 Gepost op: 22 augustus 2013, 16:59:56 »
De Primula's vormen een succesverhaal !

1) de kandelaar types : bulleyana - japonica staan heel gezond, zelfs na de warmte van de afgelopen maanden, en beloven een kleurrijk schouwspel voor volgend voorjaar.
2) Primula maximowiczii laat zich ook niet kennen !
3) Primula chionanta ssp sinopurpurea gaat, gezien zijn omvang, langzamerhand op een de koolsoort lijken !

De Anemone obtusiloba (Pradesh en sulphurea) voelen zich ook thuis.
Harelbeke-West-Vlaanderen

Luc Gilgemyn

  • Algemene moderator
  • Superposter
  • *****
  • Berichten: 16731
  • Geslacht: Man
    • Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Re:Peatbed
« Reactie #462 Gepost op: 22 augustus 2013, 17:01:56 »
We gaan nog verder :

Androsace mucronifolia zit ook lekker tussen twee turfblokken in.

Saxifraga lowndesii heeft de warme zomer ook nauwelijks opgemerkt !
 
Harelbeke-West-Vlaanderen

Luc Gilgemyn

  • Algemene moderator
  • Superposter
  • *****
  • Berichten: 16731
  • Geslacht: Man
    • Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Re:Peatbed
« Reactie #463 Gepost op: 22 augustus 2013, 17:18:07 »
Soldanella villosa, S. montana, S. alpina alba en Soldanella 'Sudden Spring' hebben het ook uitstekend gedaan en staan er goed bij.
Dat geldt evenzeer voor Rhododendron pumilum, Rhododendron foresstii var. tumescens en de heel kleine Cassiope lycopodioides 'Jim Lever', drie heel aantrekkelijke hebbedingetjes die al een winter en een zomer hebben doorstaan.

Caltha appendiculata en  Kalmiathamnus 'Hytor' zijn twee zuurminnende kleinoden die afgelopen voorjaar werden aangeplant die er voortreffelijk bij staan, afwachten hoe ze door de winter komen.

Saxifraga oppositifolia 'Col du Pourtalet' heb ik ook een plekje tussen 2 turfblokken gegeven.

2 mannen van Down Under vonden hier ook hun thuis :
Celmisia argentea en Celmisia sessiflora - beiden hebben nog niet gebloeid maar hebben toch al een winter en een zomer achter de rug.

Primula fasciculata is een sleutelbloem die ik nog over het hoofd gezien had die er ook heel gezond bij staat.
« Laatst bewerkt op: 22 augustus 2013, 17:25:02 door Luc Gilgemyn »
Harelbeke-West-Vlaanderen

Luc Gilgemyn

  • Algemene moderator
  • Superposter
  • *****
  • Berichten: 16731
  • Geslacht: Man
    • Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Re:Peatbed
« Reactie #464 Gepost op: 22 augustus 2013, 17:24:09 »
Met de "uitbreiding" kwam er natuurlijk nog wat extra plaats beschikbaar....  ;D ;D en dus kon ik weer aan het werk.

Gingen er ook in de afgelopen dagen :
Narcissus cyclamineus - Iris winogradowii - een paar Eranthisjes - Phlox adsurgens 'Red butte' - Erytronium 'Joan Wiley' - E. 'Joanna' en Erythronium 'Rosalind' - Codydalis solida 'White Knight' - Ranunculus crenatus, allemaal vonden ze er een plaatsje.  Redenen te over om uit te kijken naar komend voorjaar....  ((12
En voor het zover is kunnen we natuurlijk nog eens langs op de NRV najaars verkoopdag, want er is nóg plaats !
Harelbeke-West-Vlaanderen