Planten > Rotsplanten
Saxifraga 2025
Kris De Raeymaeker:
Ooit was de topic Saxifraga misschien wel de meest bezochte van allemaal op ons forum . Ook qua aantal posts stak hij er flink boven uit.
Nu is het allemaal wat verschoven en is bijvoorbeeld de Crocus topic erg populair ....
Er zijn tal van reden en gedeeltelijk ook een aantal oorzaken bekend waar ik niet ga over uitweiden .
Ik wil gewoon deze topic in 2025 openen met een foto van de hoop ;) Daarnet genomen en hopelijk is dit de goede voorbode ...
Lily-Anne Vereecken:
Die sax heeft er blijkbaar al zin in Kris! Ik heb er ook een deel in tufsteen , maar heb de indruk dat ze met de jaren toch wat achteruit gaan . Misschien wat voedsel te weinig ? Kan het opbrengen om ze wat extra voeding te geven en welke?
Kris De Raeymaeker:
--- Citaat van: Lily-Anne Vereecken op 6 februari 2025, 22:37:20 ---Die sax heeft er blijkbaar al zin in Kris! Ik heb er ook een deel in tufsteen , maar heb de indruk dat ze met de jaren toch wat achteruit gaan . Misschien wat voedsel te weinig ? Kan het opbrengen om ze wat extra voeding te geven en welke?
--- Einde van citaat ---
Er is hier op het forum al veel over geschreven Lily-Anne en de grote conclusie is dat het klimaat er voor veel tussen zit ...De jaren dat ze vroeger goed bloeiden in de tuf waren de jaren toen we nog winters hadden met toch een flinke koudeperiode en vooral ook geen extreem droge en hete zomers. Ik heb tot op heden nog geen extra voeding gebruikt in het tufsteen gedeelte of andere rotstuin gedeeltes.En ik zie voorlopig toch een betere knopzetting bij de Saxifraga's dan voorbije jaren. Dat komt volgens mij ten eerste omdat we vorige zomer zijn gespaard gebleven van grote hittegolven en extreme droogtes.Ten tweede hebben we in december/januari toch een langere wat koudere periode gekend met iedere nacht lichte nachtvorst. Komt deze planten ten goede.
Maar toch denk ik dat je gelijk hebt dat deze planten in de tuf op termijn wat voeding kunnen gebruiken. Mijn volgende editie Kriskras Kris in ons tijdschrift zal er ook over gaan ...
Het is iets wat ik toekomstig zeker ook wil gaan testen. Alleen ben ik er nog niet uit welke voeding dat dan gaat worden.
Vroeger (ongeveer 20 jaar terug ) heb ik nog iets gehad van de UK (ik denk GROWMORE ?) en dat kon je aansluiten op een tuinslang en bij het sproeien met de tuinslang werd de voeding verspreid . Heb ik ooit gebruikt voor het gazon maar ook voor de tufsteenkolom die ik toen had gebouwd. Het kwam van de UK maar is hier even verkrijgbaar geweest. Wordt vervolgd ...
Kris De Raeymaeker:
--- Citaat van: Kris De Raeymaeker op 7 februari 2025, 08:08:49 ---En ik zie voorlopig toch een betere knopzetting bij de Saxifraga's dan voorbije jaren. Dat komt volgens mij ten eerste omdat we vorige zomer zijn gespaard gebleven van grote hittegolven en extreme droogtes.Ten tweede hebben we in december/januari toch een langere wat koudere periode gekend met iedere nacht lichte nachtvorst. Komt deze planten ten goede.
--- Einde van citaat ---
Hier nog 2 voorbeelden die met toch een beetje hoopvoller stemmen ...(en BTW , die slak is gone en alleen het huisje is overgebleven :P )
Lily-Anne Vereecken:
Dat belooft prachtig te worden Kris! Ik ben ook een grote liefhebber van deze saxen ! Volgende week zal ik ook eens wat saxen proberen fotograferen om hier te posten. Misschien moet ik er wel eens wat stekken van nemen , om het uitsterven van mijn (zeer kleine ) collectie te voorkomen .
Kunnen in dit topic ook zilversaxen staan of beter in een apart topic?
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie