Vlaamse Rotsplanten Vereniging

Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen => Plantenziektes, ongedierte en hun bestrijding => Topic gestart door: Sven de Groot op 2 december 2011, 17:48:42

Titel: Merels
Bericht door: Sven de Groot op 2 december 2011, 17:48:42
Even een ergernis van me afschrijven. Ik ben best wel een liefhebber van gevogelte (en niet alleen als ze op m'n bord liggen!). Ik kan echt genieten van een pimpelmeesje, staartmeesje of roodborstje in de tuin. Maar de laatste weken word ik echt ziek van een merel. Hij ploegt m'n hele tuin om en dan het liefst ook nog zo dicht mogelijk bij mijn opkomende sneeuwklokjes >:(. Vandaag met als triest resultaat dat de eerste twee bloemen van "Three Ships" helemaal kapot gepikt zijn --13.
Iemand een tip?
Titel: Re:Merels
Bericht door: Jan Boterdael op 2 december 2011, 18:02:13
Een Kat?Neen het is geen grapje.Maar dan blijven ook de meesjes weg.Het is soms moeilijk om te kiezen!
Titel: Re:Merels
Bericht door: Lina Hesseling op 2 december 2011, 20:19:18
Mijn man voelt helemaal met je mee. Hij heeft een tuin met een oosterse uitstraling. Veel mos dus! En daar kunnen de merels in 5 minuten een puinhoop aanrichten. --6
Titel: Re:Merels
Bericht door: Frankie Wulleman op 2 december 2011, 20:39:58
Jawel Sven, ik herken uw ergernis. Ook ik heb al meermaals met ze te maken gehad. Menig rotsplant moest er hier aan geloven. Ze vinden het zelfs leuk om naamplaatjes uit de grond te halen.
Een tip: het oogt niet zo mooi, maar ritselend zilverpapier aan een stokje kan ze enigszins afschrikken.
Titel: Re:Merels
Bericht door: Luc Gilgemyn op 2 december 2011, 21:23:13
Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste tuinier met die ergernis Sven...  --2
Ik heb hier ook ooit zo'n exemplaar gedurende een paar jaar te gast gehad... om horendol bij te worden : Sempervivums in alle richtingen uit elkaar getrokken - saxifraga's in brokken gepikt - etiketten weg... pas bovenkomende Crocussen afgepikt... niets was te gek.  Ik ken de situatie in je tuin niet Sven, maar ik heb ookb over een groep Saxjes die mij heel lief waren een tijdje losweg een groen net gelegd om hem te hinderen tot ik dacht dat zijn woede zou gekoeld zijn...  Je kan natuurlijk niet je hele tuin onder een net leggen, maar plaatselijk kan het helpen.  Die Saxjes liet hij toen wel met rust en een tijd later was hij plots verdwenen... was hij het beu.. was hij verhuisd of was hij ergens aan zijn einde geraakt... ik weet het niet, maar zijn soortgenoten die momenteel in en rond de tuin wonen zijn toch wat minder agressief.... Even hout vast houden nu...  ((15
Titel: Re:Merels
Bericht door: Sven de Groot op 2 december 2011, 22:10:33
Ik ben duidelijk niet de enige met dit probleem. Gedeelde smart, is halve smart...  

Zo gortig als bij Lina, Frankie en Luc is het hier gelukkig (nog) niet. Dat sneeuwklokje is de eerste echte schade. Hopen dat mijn plunderaar ook snel een nieuwe stek vindt.

Ze vinden het zelfs leuk om naamplaatjes uit de grond te halen.

Ik had een paar orchideeen in potjes buiten staan die hij er in het geheel uit heeft getrokken. Gelukkig vond ik ze een eindje verder terug en heb ik ze nog terug kunnen planten.
Titel: Re:Merels
Bericht door: Hans Meulenbelt op 2 december 2011, 22:49:47
Veel regenwormen in mijn rotstuin, dus ook veel merels. Regelmatig vind ik planten die onder het Japans Split bedolven zijn en laatst een Saxifraga-kussen waaruit het centrum weggepikt was. Ik denk ook het werk van een merel. En dat terwijl er meer katten in mijn tuin rondlopen dan me lief is.

Laatst nog een ander akkefietje met een vogel gehad.  :o Ik vond een prachtige witte kiezel midden in een Saxifraga-kussen. Ik dacht eerst dat het steentje gewoon op het kussen lag, maar het bleek er midden in te zitten. En toen ik het steentje weghaalde bleek er een eikel onder te zitten, diep weggestopt. Kan niet anders dan het werk van een Gaai zijn. Nu maar hopen dat deze Gaai een slecht geheugen heeft en niet naar zijn verstopte eikel komt zoeken.
Titel: Re:Merels
Bericht door: Cor van Kapel op 3 december 2011, 13:34:29
Iemand een tip?
Voel met je mee Sven maar als het maar om een paar pollen gaat, zou je kunnen overwegen om van dubbetjes gaas een kooitje te vouwen en dat erover heen te zetten. Is n.m.m. iets makkelijke tussen of onder andere planten toe te passen dan het net wat eerder gesuggereerd werd. Suc6.
Titel: Re:Merels
Bericht door: Bart Moerland op 3 december 2011, 15:44:37
Hans,

Wel een beetje Off-Topic...maar.....Wat een ge-eikel met die eikel van die (een) Eekhoorn :P

    Bart
Titel: Re:Merels
Bericht door: Ger van den Beuken op 3 december 2011, 16:34:13
merels hebben naar mijn mening verschillende liehebberijen.
Dit jaar is alles rustig( afkloppen), maar vorig jaar had ik zo'n zwarte jongen, jawel hij had een oranje snavel, die mijn planten keurig met rust liet maar er erg veel plezier in had om zoveel mogelijk etiketten uit te trekken en ergens anders te deponeren. Nog ergerlijker was het dat deze merel ergens op de schutting zat te bekijke of ik de labels weer goed neer zette. Natuurlijk inbeelding, maar soms dacht ik dat ik hem hoorde lachen.
Titel: Re:Merels
Bericht door: Bert Stegeman op 3 december 2011, 16:41:02
ja Ger dit verhaal komt mij ook bekend voor.
heb dit ook weleens mee gemaakt.
Dat de kaartjes overal lagen
Titel: Re:Merels
Bericht door: Bert Stegeman op 3 december 2011, 17:22:23
Ik heb zelf nog niet zo veel last van merels.
Maar ik ben wat gaan google.
En kwam dit tegen
1.Misschien is het een idee een vogelhuis/platform in de tuin te zetten waar je vogelzaad in legt en waar je wat vetbollen aanhangt. Wellicht dat de vogels dan voor de makkelijke manier kiezen om aan voer te komen i.p.v. je planten uit te graven?
2 hang een oude (of nieuwe) cd-rom aan een vislijn-draad die zal gaan ronddraaien door de wind. als de zon schijnt zal er steeds een lichtflits verschijnen waarvan de merels zullen schrikken en niet meer in je border zitten wroeten.

Sterkte met je( Huisdieren) --1
Titel: Re:Merels
Bericht door: Sven de Groot op 5 december 2011, 16:01:33
Bedankt voor alle tips  ((12. Ik ga zeker het een en ander uitproberen.
Titel: Re:Merels
Bericht door: Wim Boens op 7 december 2011, 18:29:17
Hallo Sven,

ook hier dikwijls merel-perikelen, bij mij houden ze vooral van de vochtige grond in enkele van mijn bakken (voor Shortia's) en van het omwoelen van mijn moeras. Ook de kleur geel (van Crocus) schijnt hen nogal aan aan te trekken.
Over de bakken staan nu kooitjes om hem er van weg te houden en op mijn moeras heb ik plat op de grond een zwart vogelnet gelegd. De merel ziet dit niet en verwacht dat hij er vrijelijk kan over lopen, als hij dan hapert met zijn poten schrikt hij zich een bult en vliegt hij weg. Ik heb dat idee gepikt van tijdens de open tuin van één van onze leden (Wim van den Broeck) die ook buiten een moeras heeft voor zijn vleesetende planten.
Titel: Re:Merels
Bericht door: Marc Coolens op 26 december 2011, 23:08:11
Dag Sven
Nog een late reaktie op je oproep .Ja merels kunnen een echte pest zijn ook hier bij mij in de tuin;
Er is reeds aangeraden om een kooitje over de plant te plaatsen, dit heeft de meeste zekerheid denk ik ;
Voor nieuwe aanwinsten of delicate bijzondere planten gebruik ik wej eens een hangng basket mand. Valt niet zo op (groen of zwart van kleur) mooie vorm ,is wel duurder maar ja zekerheid heeft zijn prijs.
voeg " foto's bij uit de tuin
de bloeiende galanthus is Sutton Courtenay
Titel: Re:Merels
Bericht door: Sven de Groot op 27 december 2011, 12:41:23
Bedankt, Marc, voor de tip! En het ziet er nog niets eens zo verkeerd uit. Misschien moet ik dat ook maar eens proberen. Ik heb het idee dat de merels steeds in hetzelfde hoekje van de tuin aan het wroeten zijn, dus dan zijn de kosten ook nog te overzien. En dan kan het kooitje in het voorjaar ook nog voorzien worden van een fijnmazig netje tegen Narcisvliegen  ((12.
Trouwens, het is te hopen dat de merels niet ook met jouw labeltjes aan de haal gaan ;D  
Titel: Re:Merels
Bericht door: Jan Boterdael op 27 december 2011, 13:29:23
Men kan ook dezelfde bescherming maken met enkele wilgscheuten:niet te leelijk en volledig gratis.
Tegen de etiketten dieven(hier vooral eksters):ze volledig in de grond steken(dan zijn ze ook UV beschermd) en de plaats aantonen met een steentje(ook nog mooier)
Titel: Re:Merels
Bericht door: Wim Boens op 27 december 2011, 17:13:14
Goede tips, Jan. In een rotstuin moet je het etiket dan wel aanduiden met een speciaal steentje  ;)
Er bestaan ook leistenen etiketten, die worden hier met rust gelaten en zijn ook wel esthetisch meer verantwoord!
Titel: Re:Merels
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 27 december 2011, 17:37:55
Er bestaan ook leistenen etiketten, die worden hier met rust gelaten en zijn ook wel esthetisch meer verantwoord!
Wim, ik wist niet dat er leistenen etiketten bestaan !lijkt me wel wat - waar haal je dat ? of maak je ze zelf ? hoe schrijf je erop ?hoe lang blijft het goed leesbaar ? Heb je soms een foto van jouw etiketten in de tuin?
gr
Lily-Anne
Titel: Re:Merels
Bericht door: Wim Boens op 27 december 2011, 17:56:10
Er bestaan ook leistenen etiketten, die worden hier met rust gelaten en zijn ook wel esthetisch meer verantwoord!
Wim, ik wist niet dat er leistenen etiketten bestaan !lijkt me wel wat - waar haal je dat ? of maak je ze zelf ? hoe schrijf je erop ?hoe lang blijft het goed leesbaar ? Heb je soms een foto van jouw etiketten in de tuin?
gr
Lily-Anne

Lily-Anne,

ik ken mensen die ze zelf maken en heb er van haar eens een honderdtal gekregen. Maar ik geloof dat ze daar nu mee gestopt is. Je kan ze ook kopen (ik heb mijn eerste etiketten gekocht bij "The Essentials Company") maar die zijn wel duur. Dus misschien ga ik, de volgende keer dat ik in de Ardennen passeer, eens wat leisteen verzamelen  ;). Ik gebruik een "White Marker" om er op te schrijven, das een soort witte verf. Mijn oudste zijn nu 3 jaar en ze zijn nog steeds perfect leesbaar. Ik zal de volgende dagen eens een foto maken van zo'n leistenen etiket....

Link naar de leistenen etiketten van "The Essentials Company": http://www.essentialscompany.co.uk/Slate_Labels.html
Link naar de verf-stiften van "The Essantials Company": http://www.essentialscompany.co.uk/Markers.html
Titel: Re:Merels
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 27 december 2011, 18:05:19
prima idee - als ik nog eens in het containerpark kom en leisteen afval zie !!!!! Allen het in vorm zagen nu nog oplossen ?? slijpschijf ? dremel ?
gr L.A
Titel: Re:Merels
Bericht door: Marc Coolens op 27 december 2011, 22:34:48
Sven
de basket overspannen met een netje of nylonkous tegen de narcisvlieg had ik nog niet aan gedacht goeie tip  Sven
Bedankt  ((14
Marc
Titel: Re:Merels
Bericht door: Wim Boens op 28 december 2011, 08:54:00
prima idee - als ik nog eens in het containerpark kom en leisteen afval zie !!!!! Allen het in vorm zagen nu nog oplossen ?? slijpschijf ? dremel ?
gr L.A

Ik denk dat je best een slijpschijf gebruikt daarvoor...alleen opletten voor de vingers!!!
Titel: Re:Merels
Bericht door: Gert Hoek op 17 februari 2012, 20:56:30
Vandaag mijn peatbedden weer merelproof gemaakt, in de aardbeien-netten kwamen in de loop der jaren scheuren en gaten. En de familie merels die bij ons huizen vlogen via de gaten onder het net. Ik heb altijd al een aardbeien-net over de peatbedden want anders houd ik niets over. Ik heb hier een hele familie die er van houd om de hele boel om te ploegen, om aan voedsel te komen spitten ze complete planten eruit. Ik gebruik een zwart aardbeien-net (deze valt het minst op)  met hier en daar een bamboe-stok. Niet het mooist maar wel effectief, en na een poosje wen je er aan. En trouwens veel mensen hebben een volliere om vogels in te houden, en ik om ze er uit te houden.
Titel: Re:Merels
Bericht door: Jan Fouquaert op 17 februari 2012, 23:29:45
Tja, merels, 't zijn kerels.
Ik ben al diverse malen tegengekomen dat rotsplanten op een ruwe manier uit hun plekje getrokken worden en daar dan zielig en wortelloos een halve meter verder liggen te verkommeren.
Het betreft hier meestal Saxifraga's, dat valt soms nog mee omdat er nog meestal wat wortels aanhangen. Ik heb al een paar keer Androsace hirtella  in een steen uitgeplant, de plant groeit en bloeit en staat een jaartje in de steen en plots krijgt een of andere merel goesting om te kijken of er wat beestjes onder het plantje zitten en hup, de Androsace ligt op zijn rug. De natuur is soms wreed en de een zijn brood is soms de andere zijn dood.
Vanaf nu bescherm ik mijn Androsace soorten die in potten staan met een net of met kippengaas. Maar over mijn rotstuin doe ik dat niet, het zou geen zicht zijn.


Leiomerus

Titel: Re:Merels
Bericht door: Wim Boens op 20 februari 2012, 16:06:27
Hier, zoals beloofd een foto van een leistenen etiket in de tuin!
Titel: Re:Merels
Bericht door: Lida Lourens op 20 februari 2012, 16:38:30
Ik vind jouw methode van labelen mooi passen bij een rotstuin Wim.
Dit is onze methode. Een metalen plaatje met slagletters.
Titel: Re:Merels
Bericht door: Wim Boens op 20 februari 2012, 16:45:54
Ik vind jouw methode van labelen mooi passen bij een rotstuin Wim.
Dit is onze methode. Een metalen plaatje met slagletters.

Dat is ook wel een goede (en duurzame) methode, Lida!
Titel: Re:Merels
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 20 februari 2012, 20:35:02
bedankt Wim voor de foto van het leistenen naamplaatje - het geeft zeker inspiratie
gr
Lily-Anne
Titel: Re:Merels
Bericht door: Jan Fouquaert op 20 februari 2012, 21:02:03
Goede avond deze avond,

De beste en meest onzichtbare methode om de naamgeving van rotsplanten (en ook andere) in goede banen te leiden, is volgens mij :
1/ een schets maken op papier van de rotspartij met de plantennamen netjes genoteerd, aan de hand van de voorhanden zijnde naamkaartjes of als je een fantastisch geheugen hebt, zo uit de losse hand
2/ de naamkaartjes netjes verbergen onder een stukje steen, dicht bij de plant, zelf te verkiezen, ofwel links, ofwel rechts, of onder, of boven, als je maar consequent bent
3/ neem een digitale foto van het geheel, of van een stuk van het geheel als het geheel te groot is, en zet netjes de plantennamen via een fotobewerkingsprogramma op je computer op de foto en maak een aantal digitale kopies

Op deze manier wordt je rotstuin niet ontsierd door talloze labels en hoef je je geen zorgen te maken als het label verdwijnt of onleesbaar wordt.
Komen er nieuwe rotsplanten bij, dan maak je gewoon een nieuwe foto. Ook handig als je dit jaar na jaar doet, om te zien hoe de planten evolueren.
Ik neem zelfs een foto van potjes waarin rotsplanten gezaaid zijn, want ik ben ook al tegengekomen dat die lieve vogeltjes ook wel willen spelen met die etiketten.

Groeten van Leiomerus
Titel: Re:Merels
Bericht door: Bert Stegeman op 20 februari 2012, 21:13:17
Jan die methode 2 die je noemt had ik gezien bij Fam Bertels (Retie)
Was voor mij nieuw maar inderdaad erg mooi.
Je tuin ziet er dan ook natuurlijker uit ((12
Titel: Re:Merels
Bericht door: Jan Fouquaert op 21 februari 2012, 22:22:45
Inderdaad Bert, en als wat plantjes onverwacht de geest geven, dan lijkt het net alsof er graven zijn van de dode plantjes net door die naamkaartjes ....hmm
Titel: Re:Merels
Bericht door: Wim Boens op 21 februari 2012, 22:36:36
Ik gebruik enkel naamkaartjes voor de knollen en bollen die in de tuin groeien. De rest staat inderdaad op een plan (ingevoerd in de computer).
Ik heb wel eens de neiging om een gekochte plant onmiddellijk te willen planten en zo zat ik vroeger nogal eens bovenop een knol, dus vandaar de etiketten bij de knollen en bollen.

Daar we hier in het topic merels zitten, ik heb vandaag een merel binnen gebracht bij het plaatselijke vogelopvangcentrum.
Hij was geraakt door een auto en dan met een gebroken vleugel bij de buren in de vijver beland. Ze hebben me beloofd hem terug op te lappen, dan kan hij nog wat meer naamkaartjes uittrekken  ;)

Jan,

methode 2 is inderdaad wel een goede methode, maar ik heb ook veel schaduwtuin zonder rotsen om de naamkaartjes onder te verstoppen  ;)
Titel: Re:Merels
Bericht door: Bert Stegeman op 23 februari 2012, 21:24:15
Wim je bent goed bezig ((12 ((3 ((3
Nu maar hopen dat hij ondanks je goede zorgen wel van je naamkaartjes afblijft
Titel: Re:Merels
Bericht door: Jan Fouquaert op 23 februari 2012, 21:49:34
Voor de rest heb ik niets tegen merels, ze zingen mooi (het mannetje alleen), ze eten schadelijke insecten, ze eten zaden en helpen bij de verspreiding van zaden en dus planten via de braakballen die ze uitspuwen. Al zal dit wel niet gelden voor rotsplanten. Af en toe eten ze wel van mijn kersen, maar  niet zo veel als de spreeuwen.
Ik he ooit eens een jong mannetje getemd, die vloog uit zijn kooi op mijn schouder en dan weer terug in zijn kooi.
Titel: Re:Merels
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 27 februari 2012, 19:02:07
Zo heeft iedere tuin zo zijn belagers ....Hier zijn het de kraaien en een horde sierduiven ...
Titel: Re:Merels
Bericht door: Johan Keulemans op 27 februari 2012, 21:43:41
Citaat
Hier zijn het de kraaien en een horde sierduiven ...

Oei, sierduiven? Zal hier zeggen dat ze in eigen luchtruimte moeten blijven.  )--1