Planten > Rotsplanten

Ideale rotstuinplanten in een veranderend klimaat.

<< < (10/29) > >>

Luc Gilgemyn:

--- Citaat van: Thomas Eckert op 10 februari 2023, 18:36:56 ---
--- Citaat van: Luc Gilgemyn op 10 februari 2023, 17:27:43 ---Mag ik ook mijn bijdrage leveren in de vorm van het geslacht Eriogonum - Noord Amerikanen die het allemaal van droogte en warmte moeten hebben. 

Een eerste exemplaar : Eriogonum ovalifolium nivale 
Hij staat hoog in de rotstuin, op een helling tegen onze achtermuur op het Oosten.  Ik mag wel zeggen 'hyperdroog' aangezien wij vrij zelden regen uit het Oosten krijgen.  Met zijn zilvergrijs, ietwat behaard blad verraadt hij al dat hij het graag warm en droog heeft.  In de winter geef ik hem toch een glasplaatje.

--- Einde van citaat ---

Hier moet ik meteen op antwoorden...Luc.  😂. Zoals je je kunt voorstellen. Het geslacht Eriogonum is altijd een van mijn absolute favorieten geweest.

Hartelijk dank om dit prachtige exemplaar weer in het spel te brengen. Kris heeft natuurlijk helemaal gelijk... bescherming tegen vocht is een goede methode buiten. Tenminste bij de bijzonder compacte soorten.

Ik krijg nooit genoeg van het promoten van de zeer diverse Eriogonum. Uw uitstekende voorbeeld zal ook anderen aanmoedigen.

Heeft dit exemplaar ooit zaden geproduceerd in uw huis? Helaas ben ik daarin nog niet geslaagd.

--- Einde van citaat ---

Ik heb nog nooit zaden gezocht Thomas, daarnet nog even gaan kijken, maar van de afgelopen zomer vind ik geen bloemhoofdjes met eventuele zaden meer terug.  Daar moet ik volgend jaar dan maar even beter op letten !  ((14

Frankie Wulleman:
Thlaspi kerneri zaait zichzelf makkelijk uit en vormt steeds een grotere kolonie in de tuin, zonder hinderlijk te zijn. Eens in de tuin, raak je hem nooit meer kwijt en dat is geen negatief gegeven. In het snel veranderende klimaat zal deze kleine alpine een blijver zijn.

Sjaak de Groot:
De Thlaspi laat zien hoe je met klimaat verandering om moet gaan, steeds opnieuw kruisen om soorten te vinden die het veranderende klimaat wel aankunnen. In de genen zitten veel meer eigenschappen verstopt dan een hybride laat zien. Dus niet treuren om een hybride die het niet zo goed meer doet als in het verleden, maar zoeken naar nieuwe vormen.

Frankie Wulleman:

--- Citaat van: Sjaak de Groot op 14 maart 2023, 16:45:24 ---De Thlaspi laat zien hoe je met klimaat verandering om moet gaan, steeds opnieuw kruisen om soorten te vinden die het veranderende klimaat wel aankunnen. In de genen zitten veel meer eigenschappen verstopt dan een hybride laat zien. Dus niet treuren om een hybride die het niet zo goed meer doet als in het verleden, maar zoeken naar nieuwe vormen.

--- Einde van citaat ---

Zo is dat Sjaak. That's the spirit.

Frankie Wulleman:
Narcissus bulbocodium en deze Muscari... ze zaaien zich allebei overvloedig uit in de rotstuin. De Muscari wiedt ik al diverse jaren weg, de Narcissus sinds kort... maar allebei zorgen ze elk jaar voor heel wat kleur in de rotstuin. Blij dat ik ze heb. De klimaatswijzigingen lijken ze helemaal niet te deren, want ze staan op een gortdroog stukje, hoog in de rotstuin.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie