Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Vermeerderen van Orchidaceae

Zo doe ik het: Europese orchideeen zaaien

(1/2) > >>

Jan van Triest:
Hierbij een uitleg hoe ik Europese orchideeën zaai.
Ca een twee jaar geleden kon ik via Gerra Goossen een laminaire flowkast overnemen.Deze heb ik gereed gemaakt voor gebruik.
De voorbereiding:
De flowkast zet ik op de tafel in mijn woonkamer. Dan zet ik hem aan. Met pure alcohol maak ik hem helemaal schoon. Als eerste moet ik voedingsbodems maken. Deze bestel ik via Gerra Goossen. In de flowkast zet ik steriele wavin kuipjes (plastic kuipjes). Hierin wordt gezaaid.Ik breng eerst 1 liter water en de voedingsbodem in een oude pan aan de kook. Als de substantie kookt laat ik deze door koken tot dat het niet meer schuimt. Nu heb ik een aantal grote hakpotten deze vul ik af met de voedingsbodem. Dan gaan deze potten met voedingsbodem in de hogedruk pan. Zodra de hogedruk pan op temperatuur is laat ik deze 45 minuten door koken. Na deze 45 minuten zet ik de hogedruk pan in de flowkast en haal de potten met voedingsbodem uit de pan.
Nu giet ik de voedingsbodem uit in de wavin kuipjes. Wanneer deze iets afgekoeld zijn doe ik de deksels er op. Zorg wel dat je de kuipjes niet aan raakt. Anders zijn deze geinfecteerd.
Nu moet ik eerst water steriliseren. Ik vul glazen flesjes met water en sluit deze af met een rubberen dop. Deze gaan ook in de Hogedruk pan. Wanneer het water in de pan op temperatuur is laat ik deze 45 minuten door koken. Dan gaat de pan in de flowkast en haal ik de flesjes er uit. Je kan dit het best al eerder gedaan hebben. Nu heb je gesteriliseerd water.
Het zaaien.
Als eerst maak ik het middel aan waarmee ik de zaden steriliseer. Ik steriliseer met twee derde water en een derde dunne bleek. Hierin doe ik een druppel afwas middel. Voor betere hechting aan het zaad.
Ik gebruik voor het steriliseren kleine flesjes met rubberen dopjes. De duur van het steriliseren is afhankelijk van welke soort we gaan zaaien. Ik gebruik een handleiding van de VOV. Dit is de Vereniging Orchideeën Vermeerdering.

Na het steriliseren moeten de zaden goed gespoeld worden. Ik doe dit in een zogeheten glazen kroesfilter. Ik spoel de zaden een keer of drie. Dit doe ik met gesteriliseerd water. Ik open een kuipje met voedingsbodem. Nu spuit ik met een grote steriele spuit een klein beetje steriel water in het kroesfiltertje en giet deze over de voedingsbodem. Door middel van het kuipje rond te draaien verdeel ik het zaad. Op het kuipje zet ik de soort die ik heb gezaaid. Datum en sterilisatie duur. En dan maar afwachten.

Ik raad ook een ieder aan om lid te worden van de VOV. Vereniging Orchideeën Vereniging. Bij deze vereniging kom je incontact met mensen die ook zelf zaaien.

Ik heb leren zaaien van Gerra Goossen. Gerra mijn dank hiervoor.
In een volgend stukje zal ik het gaan hebben over replaten.

Ik hoop dat ik een beetje meer info heb gegeven over hoe ik orchideeën zaai.

Kris De Raeymaeker:
Alhoewel ik het zelf nog nooit heb kunnen toepassen is dat een interessante materie Jan. Bedankt om dit te delen met ons ! Ben er zeker van dat een aantal forumleden dit sterk op prijs stellen .

Brian Blanken:

--- Citaat --- Ben er zeker van dat een aantal forumleden dit sterk op prijs stellen .
--- Einde van citaat ---

Dat kan je zeker zeggen 

Komende winter  ga ik ook nog eens proberen.

Brian Blanken:
Jan

vorig jaar voor de 1 ste keer geprobeerd maar is niets geworden...

Weet waar de oorzaak ligt dus dat is al ok

dit jaar ga ik weer proberen :-)ik zie dat jij van die kleine potjes gebruikt ( Plastiek ? )

waar heb jij deze gehaald ?

mvg

Lily-Anne Vereecken:
Ik ben benieuwd naar jullie resultaten . Ik zou zo een orchideeën zaai in vitro, wel eens live willen meemaken . Het boeit me enorm, maar of ik dit ooit zelf zal doen weet ik nog niet.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie