Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Alles over vermeerderen

saxifraga longifolia zaailingen komen boven !?

<< < (2/2)

Ger van den Beuken:
Bert, Saxifraga longifolia kan het beste uitgezaaid worden in November of December. Een goede techniek bij het zaaien van Saxifraga zaden is om niet de potgrond af te strooien met fijn grind na het zaaien maar voor het zaaien. Het zaad wordt dan op de dunne grindlaag uitgezaaid ( met dun bedoel ik dat de potgrond net bedekt is met fijn grind), waarna met een fijne broes het zaad tuusen het grind wordt ingewaterd.
Met vooral wat vorst erna is kieming in het vroege voorjaar gegarandeerd. Planten gekweekt van zaden niet verameld in de natuur zullen variabel terug komen, maar maakt het hierdoor vaak niet minder interessant

Lily-Anne Vereecken:
@Ger,
Als ik het dus goed begrijp ,is de kans groot dat ik plantjes zal hebben met verschillende eigenschappen en zal de kans erin zitten dat er ook bij zullen zijn met grotere of veel grotere bloem tros .Ik vond hem prachtig en  heel mooi van proporties en hoop dus dat zijn nakomelingen ook klein van bloemtros zullen zijn .Was er zo'n verschil in kwaliteit dat je moest selecteren welke je ging behouden, of heb je gewoon direct de grootste of sterkste genomen, of waar moet ik dan op letten om te selecteren ?
Wat bedoel je met derde levensfase ( 3de zomer )
Onder glas onder goede omstandigheden overwinteren zeg je - bedoel je binnen of buiten ? Ik had al gedacht om ze in de veranda te zetten als het te koud of te nat is ( zoals nu - is aan het gieten )
Ik zal proberen om af en toe een foto te nemen van de evolutie van de zaailingen - is altijd plezant om de groei zo te zien evolueren .

@ Bert
Succes met het zaaien en laat gerust je resultaten weten

groetjes en bedankt voor de hulp
 Lily-Anne

Ger van den Beuken:
Lili-anne, bij zaailingen zie je al vrij snel dat er verschillen zijn in bladvorm of rozetvorm. voor je zelf moet je uitmaken welke vormen je interessant vindt. S. longifolia is een van de Saxifraga soorten die erg spannend zijn om te vermeerderen van zaad. De uitkomsten zijn zeer verrassend. Met 3de levensfase bedoel ik het derde bloeiseizoen na opkomst als zaailing. Hoeft helemaal niet binnen te overwinteren. De winterhardheid is perfect ook in zaailing toestand. Afdekking met een glasplaat dient tot aanbeveling dit om de waterhuishouding onder controle te houden.
Succes!! Laat me eens weten hoe het verder gaat.

Bert Stegeman:
Geachte Ger van der Beuken

Bedankt Voor de informatie. :)
Ik ga er zeker iets mee doen.
als het me een keer lukt laat ik het weten.

groetjes Bert

Lily-Anne Vereecken:
spijtig genoeg , zijn de zaailingen van de saxifraga longifolia in september een voor een verdwenen - Ze waren nog zo klein dat ze nog niet verspeend waren .De natte  en zon arme maand augustus ,kan er zeker voor iets tussen gezeten hebben .Het ging vrij snel - de oorzaak kunnen ook  mineervliegjes of slakken geweest zijn .Ik was blijkbaar te vlug aan het juichen omdat ze boven kwamen .Ik wil ze in ieder geval zeker opnieuw zaaien en hoop dat er iemand ,ofwel een nieuwe plant of zaad van deze soort zal bijhebben in Gent.
de volhouder wint
groetjes
Lily-Anne

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie