Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Diversen

goede tufsteen kopen ???

<< < (2/2)

Frankie Wulleman:
Heel wat rotsplanten zijn zeer geschikt voor uitplanting in tufsteen, Lily-Anne. Bijna alle Drabasoorten komen hiervoor in aanmerking. De meeste draba's blijven zeer compact en zullen zich zelfs uitzaaien op de steen. Draba's en tufsteen vormen een perfect huwelijk.
Hetzelfde geldt een beetje voor Saxifraga. Een groot deel van de steenbreekjes is hiervoor geschikt. Bij uitplanting op een steen (of in de tuin) opletten dat ze niet de volle zon krijgen, want dan kunnen ze het moeilijker hebben.
Edraianthus is ook een rotsplantengeslacht met enkele vertegenwoordigers die het zeer goed doen op stenen. E. pumilio, E. dinaricus en E. serpyllifolius lijken wel geschapen voor tufsteenteelt. Nakomelingen op de stenen staan er al twee jaar na aanplant.
Degenia velebetica doet het eveneens probleemloos op tufsteen en zal er zich ook op uitzaaien.
Verder ook Erinus alpinus, Dianthus microlepsis en natuurlijk de vele Sempervivums en Jovibarba's doen het als vanzelf op tufstenen.
Dit is een beetje een greep van de gemakkelijkste planten voor op tufsteen, uit het nog grotere aanbod. Vaak is het ook een beetje zelf uitproberen, wat ik ook veelal doe.
Wat het tijdstip van  uitplanten betreft, het kan bijna het hele jaar door, behalve als het vriest natuurlijk. Ook nu in volle zomer kan u dit doen. Voorwaarde is wel dat de jonge plantjes niet uitdrogen.
Eigenlijk verkies ik het najaar (vanaf september) voor het uitplanten op stenen.

Lily-Anne Vereecken:
Hartelijke dank  voor de tips - het is bijna een boodschappenlijstje voor als ik naar Cathy ga - ik veronderstel dat het tufsteen met kalk moet zijn of is er geen tufsteen zonder kalk ? ( een duidelijke beginners vraag zeker ? )
groetjes
Lily-Anne

Luc Gilgemyn:
Ik ging en ga er eigenlijk altijd van uit dat tufsteen kalkachtig is Lily-Anne - maar blijkbaar is het toch niet zo éénduidig.

Zie onderstaande link met wat Wikipedia er over zegt :

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tufsteen

En dit is dan weer de definitie die op de site van Cathy Portier wordt gegeven :

"Tufa is een lichtgewicht kalksteen. Het ontstaat wanneer kalkrijk water (calciumcarbonaat) over een zuur medium (rottend blad ed) stroomt. De kalk wordt afgezet en hecht zich aan de vegetatie. Na verloop van tijd ontstaan grote tufarotsen."


Feit is wel dat zowat alle kalkminnende planten het goed doen op tufsteen, dus...

Frankie Wulleman:
Ja Luc, dat is ook mijn idee over tufsteen, dat het door en door een kalkrijk gesteente is. En tufsteen is er in verschillende kwaliteiten. Zo heb ik zelf hele harde rotsen, met daartussen zachtere stukken, maar ook stenen die helemaal wat zachter zijn. Feit is wel dat 'verse' tufsteen wat zachter is, maar naarmate het blootgesteld wordt aan de weersomstandigheden het iets harder wordt. Mijn vrees in het begin was dan ook dat de mooie stenen zouden kunnen kapotvriezen. Maar de laatste twee harde winters hebben het tegendeel bewezen: geen enkele, maar dan ook geen enkele van mijn stenen heeft schade ondervonden, terwijl het toch bepaald serieus hard heeft gevrozen. Ik ben eigenlijk helemaal gewonnen voor deze manier van rotstuinieren. Vooral de vele kussenvormende soorten krijgen een echt alpien karakter, zoals we het graag willen: compact, hard en rijkbloeiend.

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Lily-Anne Vereecken op  5 juli 2010, 08:18:26 ---Ik veronderstel dat het niet het ideale moment is om tufsteen aan te planten en dat het niet eenvoudig is om ze in die smalle openingen te krijgen .Staat er hier ergens op het forum een werkwijze om tufsteen aan te planten ?Als het blijkt dat het  best is om te wachten tot het voorjaar of de herfst
groetjes
Lily-Anne

--- Einde van citaat ---

Het is beter te wachten met aanplanten tot eind augustus ,begin september indien het weer het toelaat (geen hittegolf of te droge periode)Plantjes uit potten moeten ontdaan worden van alle grond en dan in de gaten worden geplant.Deze ingreep is in deze tijd van het jaar zeer risicovol.Toch zeker met het weer dat we nu hebben.Ik dacht dat Frankie in deze topic heeft uitgelegd hoe we beplanten.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie