Planten > Rotsplanten
Lewisia
Michael J Campbell:
Some in clay pots in the greenhouse in a 50% soil 50% sand /grit mixture plunged in builders sand. Some outside in a raised bed in the same soil mixture topped with 15cm of 1cm stone chips. I just make a space in the stone chips and plant the contents of the pot without disturbing the roots and let them find their way down to the soil mix below. best done early spring before the weather gets too warm. Those in pots in the greenhouse are not watered in the winter months but get with tomato feed every two weeks in the growing season. hope this helps.
Luc Gilgemyn:
--- Citaat van: Hugo Van Woensel op 29 januari 2013, 22:19:46 ---Ik ben aan het zoeken naar info over Lewisia's zowel de species als de cultivars!
Als (rots)planten liefhebber heb je zo je favorieten en voor mij zijn daar ook Lewisia's bij!
Graag wat tips om Lewisia species toch goed buiten in de rotstuin te kunnen houden,ik ben nog volop aan het plannen en kan nog alle kanten uit met het onwerp.
Welke soorten kunnen altijd buiten,welke periodiek, welke niet
Orientatie in de tuin, substraat/grond, kunnen ze op tufsteen, wat in de winter.
Ik kijk alvast uit naar jullie tips!
--- Einde van citaat ---
Hier schrijft nog een Lewisia fan van het eerste uur, Hugo ! :D
Zelf houd ik een collectie met verschillende kleuren van L. cotyledon en L. tweedyi in pot die ik binnen overwinter. Daar zitten planten tussen die intussen een 10-tal jaar oud zijn.
In de tuin staan er ook heel wat en daarvoor hanteer ik volgende vuistregels.
L. cotyledon : best op hellingen op het oosten en het westen - grond heel stenig en doorlatend met wat turf door gemengd om het geheel wat zurig te maken - krijgt geen winterbescherming. De planten zijn op hun best van het tweede tot hun vijfde groei-jaar, daarna wordt het meestal minder. Maar intussen heb je voldoende zaailingen ter vervanging. Jaarlijks een portie bemesting met beendermeel en gedroogde koemest
L. columbiana : idem
L. columbiana x cotyledon : geeft sterke planten die ook alle weer probleemloos schijnen te trotseren - verder identieke behandeling als cotyledon.
L. tweedyi : doet het best op een steile helling op het oosten gericht, gelegen in de regenschaduw van de huismuur, zodat hij heel weinig regen vangt. Ik heb er ook een paar op andere plaatsen, die krijgen dan een glasplaatje vanaf november tot begin maart. Hij zaait zich ook vlotjes uit.
L. rediviva : gaat niet buiten ! Ook in pot, niet gemakkelijk voor mij aangezien ik niet over een alpiene kast beschik. Ik vind hem echter zo ontstellend mooi dat ik het volgend seizoen nog maar eens probeer !
Ik heb ook een paar van die rediviva kruisingen van Michael J. Campbell ((13 - die houd ik eveneens in pot. Nu al een vijftal jaar.
Op tufsteen heb ik ze (nog) niet geprobeerd, maar ik sta toch met een twee jaar oude zaailing die zichzelf heeft gezaaid op mijn tufsteenbergje (tussen de stenen weliswaar).
De overige soorten vind ik persoonlijk minder mooi met inferieure bloemen - dat is natuurlijk persoonlijke smaak - en die kweek ik dan ook niet (meer). Behalve misschien L. brachycalyx, die wil ik ook nog wel eens proberen als ik een mooie vorm op de kop kan tikken.
Ik blijf ze prachtplanten vinden die jammer genoeg de laatste jaren wat in de verdrukking zijn geraakt, maar ik denk dat ze een come back maken ! ;) Jij kan daaraan alvast mee helpen ! 8)
Hugo Van Woensel:
Bedankt luc, de info voor de planten buiten intreseert mij het meeste, ik heb wel een serre maar die is nu al overvol ik heb een 100 tal potten met cheilanthes in 25 soorten, 17 soorten boomvarens 18 soorten cycads en een hoop andere varens die vorst vrij moeten gehouden worden!
Maar toen ik destijds met varens begon ging ik ook geen planten binnen zetten dus mezelf kennende
Ik ga wel een bak die aan mijn serre ligt(noord-oost georienteerd) L= 6M x 0,80 cm, wel zonder glasramen omvormen met ramen, eigenlijk voor zelf te kunnen zaaien en opkweken.
Frankie Wulleman:
Ik ben geen Lewisiaspecialist, ik heb slechts enkele L. cotyledoncultivars, maar ik probeerde er reeds ééntje op de tuf. De plant blijft er wel in leven, ziet er wat armetierig uit en bloeit niet. M.a.w., L cotyledon is voor mij niet geschikt als tufsteenplant.
Hugo Van Woensel:
Frankie, ik had al begrepen dat Lewisa's wat zuurder mogen staan, en tufsteen is kalk maar er zijn nog zuurminners die het doen op tuf of
zou het kunnen te maken hebben met de penwortel die deze planten hebben? Ze hebben misschien meer diepte en ruimte nodig in een tufsteen dan andere planten.het valt mij ook op dat de mensen waar lewisia's het goed allemaal bijmesten, zou ook kunnen dat ze te weinig voeding kunnen trekken in tufsteen (mischien ook weer door de wortelvorm)
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie