Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Vermeerderen van Orchidaceae

Het is weer zaaitijd!

(1/2) > >>

Jan van Triest:
Hoi allemaal 
Gisteren en vandaag ben weer wat gaan zaaien. Enwel:
Anacamptis Coriophora.  Sterelisatie duur zaden 45 min in 1/3 bleek en 2/3 water.
Ophrys Spec.  Sterelisatie  duur zaden 45 min in 1/3 bleek 2/3 water.
Pleione Hekla, Preacox, formosanum en limprichtii.  Sterelisatie  duur 45 minuten in 1/3 bleek en 2/3 water.

Als eerste heb ik water gesteriliseerd  met de snelkookpan . Daarnaast heb ik de flowkast aangezet. En met alcohol gedesinfecteerd.  Toen het water gesteriliseerd was heb ik de snelkookpan in de flowkast gezet en voorzichtig  de druk van de pan afgehaald. Met een pincet die ik van te voren heb behandeld en heb afgebrand heb ik de flesjes met rubberen dop er voorzichtig uit de pan gehaald. En diep in de flowkast gezet met de doppen er opgedrukt.  Het water moest nu afkoelen.
Daarna heb ik in een pot 1/3 bleek en 2/3 water gedaan met druppel afwasmiddel. Dit is voor het hechten aan de  zaden.
Hierna heb ik kleine flesjes gevuld met wat zaad en de mix van bleek en water. Gedurende de Sterelisatie tijd moet je het flesje wel af en toe  heen en weer bewegen. Na het stereliseren begin ik met het zaaien. In de flowkast heb ik een erlemyer staan hierop zet ik een kroesfilter.  Ook deze is gesteriliseerd.  Uit voor  zorg doe ik ook steriele handschoenen  aan.  In het kroesfilter  giet ik nu de zaden . Nu ga ik deze goed spoelen met steriel water. Voor die tijd zet ik de  kuipjes met voedingsbodem  in de flowkast. Voor deze keer heb ik  een kant en klare bodem van  Rob Houwing  gebruikt. Na het spoelen spuiten ik de kuipjes voedings bodem van buiten af  met alcohol.  Dan haal  ik voorzicht de  deksel  van het kuipje. Met een steriele spuit waarin steriel water in spuiten ik de zaden over de voedingsbodem heen. Dan de deksel erop en  licht  heen en weer bewegen.  Dit om de zaden goed over de bodem te verdelen. Op de deksel van het kuipje  zet ik de zaaidatum  , soort naam. In een soort logboek doe ik  dit ook.
Zo op naar het volgende kuipje.

Groetjes jan

Jan van Triest:
Nog wat foto's.

Jan van Triest:
En de laatste foto

Gert Hoek:
Scheikunde van de bovenste plank  -5( ))5

Peter Rijntjes:
juist, mooi Jan. Ik heb ook wat zaad naar jou gestuurd, waaronder 1 eigen kruising( Pleione pleionoides x Pl. tongariro!)

 ((12

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie