Planten > Rotsplanten

Townsendia

<< < (2/28) > >>

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Gerrit Eijkelenboom op  1 juni 2014, 10:20:01 ---Ik heb ook een zaailing van deze soort in een pot in de kas sinds vorig jaar. Maar hij wil niet groeien en blijft klein.
Jouw plant ziet er stevig uit. Heb jij hem in de tuin staan? Ook in de winter? Vrijwel al mijn Townsendia's, die ik in de spletentuin had zijn in de herfst/winter verdwenen.

--- Einde van citaat ---

Hey Gerrit , ik kan vanuit eigen ervaringen volgende  Spartaanse behandeling adviseren .....

Zoveel mogelijk zon & warmte , bakken en braden mag zeker. Zet ze in een mengsel van alleen maar brekerzand en Japans grit. Niks aarde, niks humus. Op die manier zullen een aantal soorten het goed doen in de tuin. Ook zonder dakje in de winter. Ik zet ze op de heetste plekjes van de rotstuin... Sommige soorten hebben nog een ietsje meer "care" nodig. Die gaan in een zelfde mengsel in een trog die wordt afgedekt gedurende de natste maanden. Maar let op , niet te lang want anders moet je ze ook nog wat water geven in de winter. Als ze in de winter te droog komen (bij mij krijgen ze ook nog zon in de wintermaanden ) dan gaat het ook niet goed. Toch in die Spartaanse trog...
En dan blijven er nog een paar over die m.i. alleen in pot kunnen. Maar dat heb je wel in ieder geslacht zeker ? 
Ik weet niet of het je erg verder helpt maar dat is wat ik hier doe met redelijk succes. In de trog zaaien ze zich ook uit.....Ze geven altijd zaad en het is natuurlijk altijd wijs om wat te verzamelen en uit te zaaien .....

Luc Gilgemyn:

--- Citaat van: Gerrit Eijkelenboom op  1 juni 2014, 10:20:01 ---
--- Citaat van: Luc Gilgemyn op 31 mei 2014, 11:29:12 ---

Townsendia condensata produceert grote, stevige bloemen, zij het dat hij er spaarzaam mee omspringt !



--- Einde van citaat ---

Ik heb ook een zaailing van deze soort in een pot in de kas sinds vorig jaar. Maar hij wil niet groeien en blijft klein.

Jouw plant ziet er stevig uit. Heb jij hem in de tuin staan? Ook in de winter? Vrijwel al mijn Townsendia's, die ik in de spletentuin had zijn in de herfst/winter verdwenen.

--- Einde van citaat ---

Hij staat er sinds de herfst van vorig jaar, Gerrit... de winter heeft hij alvast overleefd !  ;D
De eigen ervaringen en de eerdere bedenkingen van Kris indachtig staat hij op een steile helling op het oosten, vlak tegen de achtermuur van het huis, dus ook meestal in de regenschaduw die hier zoals bekend meestal uit het westen komt.  In zijn buurt staan hoofdzakelijk andere droogteminnaars zoals daar zijn Iris timofejewii, Oreganum amanum en zelfs Dionysia aretioides.
Hopelijk wordt het een langlopend verhaal... al zijn sommigen van die Townsendia's sowieso al kortlevend heb ik de indruk.

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Luc Gilgemyn op  1 juni 2014, 11:57:53 ---Hopelijk wordt het een langlopend verhaal... al zijn sommigen van die Townsendia's sowieso al kortlevend heb ik de indruk.

--- Einde van citaat ---

Die indruk heb ik ook voor een aantal Luc. Maar andere gaan dan weer verbazend lang mee zoals bijv. T. hookeri.
Ik denk dat je idd de juiste spot hebt gekozen en dus zie ik het wel goed komen al blijven onze plantjes heel erg onvoorspelbaar. Maar goed dat is toch waar we voor gekozen hebben ? 

Gerrit Eijkelenboom:

--- Citaat van: Gerrit Eijkelenboom op  1 juni 2014, 10:20:01 ---Vrijwel al mijn Townsendia's, die ik in de spletentuin had zijn in de herfst/winter verdwenen.

--- Einde van citaat ---

Nou lijkt het wel of het allemaal kommer en kwel is met die Townsendia's bij mij, maar ik heb al diverse keren hier wat laten zien van T. in bloei. Dat zijn dan planten, die in de kas tot bloei zijn gekomen.
Het zit zo: Ik heb vorig jaar zo veel mogelijk soorten T. besteld en gezaaid. Dat lukte geweldig. Ik beschikte over veel te veel zaailingen. Die heb ik in mijn troggen gezet en in mijn nieuwe crevice tuin. Ik heb niets afgedekt. Nu wil het geval, dat wij een extreem natte herfst en winter hebben gehad met te hoge temperaturen. Beide funest voor veel alpiene planten. (de slakken waren ook al actief in de winter). En ook voor alle T. zaailingen.
Kennis omtrent de cultuurvereisten is niet altijd garantie voor succes. Gewapend met die kennis ga je op zoek in je tuin naar groeiplaatsen. Een trog in de regenschaduw van het huis, gevuld met mijn standaardmengsel: 1/4 bladaarde 1/4 zand 1/4 split 1/4 potgrond, dat lijkt toch veelbelovend. Er staan niet alleen maar T. in. De crevice tuin: hoog gelegen met hetzelfde standaardmengsel, ik durfde het wel aan. De natuur besliste anders en de slakken profiteerden.


--- Citaat van: Kris De Raeymaeker op  1 juni 2014, 10:33:17 --- Zet ze in een mengsel van alleen maar brekerzand en Japans grit. Niks aarde, niks humus. Op die manier zullen een aantal soorten het goed doen in de tuin. Ook zonder dakje in de winter.

--- Einde van citaat ---

Ik heb bij wijze van proef 2 jaar geleden een zaailing Townsendia jonessii in een gaatje in een tufsteen in de kas gezet. Kijken of ze wilden groeien. Dit naar aanleiding van vragen hieromtrent op het forum. Het plantje bleef heel lang in leven zonder te groeien en is uiteindelijk in de winter doodgegaan omdat hij geen water meer kreeg. Ik heb hiervan geleerd, dat T. niet geƫigend zijn voor de tufsteen. Het zijn geen 'stone-eaters'. Dat hij doodging van de dorst bewijst, dat de wortels niet tot in de steen waren doorgedrongen zoals de buurman, een Dionysia, die wel gewoon de winter doorkwam.
Ik vind het dan ook vreemd Kris, dat je de T. zo spartaans behandelt op uitsluitend een mineraal dieet. Vreemd in die zin, dat ze het bij jou op die manier goed doen. Maar een ervaringsfeit is een vaststaand feit. Maar geen wet. Het kan ook anders. Ik merk dat al mijn T. goed groeien en bloeien in de kas in hun pot in het standaardmengsel, belhalve die ene T. condensata, die Luc liet zien.

Het afdekken van een complete trog, gaat dat niet wat ver? Als je nog plaats hebt in de kas (en dat heb je niet, volgens mij) dan zet je ze toch in de kas en laat je de troggen open en bloot in de regen staan met geschikte planten erin. (het is weer veel te lang geworden - dit leest niemand meer)

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Gerrit Eijkelenboom op  1 juni 2014, 19:58:19 --- 1/4 bladaarde 1/4 zand 1/4 split 1/4 potgrond, dat lijkt toch veelbelovend. Er staan niet alleen maar T. in. De crevice tuin: hoog gelegen met hetzelfde standaardmengsel, ik durfde het wel aan. De natuur besliste anders en de slakken profiteerden.

--- Einde van citaat ---

Naar mijn idee zit hier teveel humus in Gerrit. 1/4 potgrond en 1/4 bladaarde is volgens mijn bescheiden mening teveel van het goede voor dit soort planten.   

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie