Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Vermeerderen van Orchidaceae

Pleione bulbillen

<< < (2/3) > >>

Arthur vd Meer:
halllo

eerst even vertellen eerste foto is van een maxillaria variabilis amarilla
tweede van een  serapias lingua
derde van een mix van verschillende Bulbophyllum soorten die een vriendin voor mij gemaakt heeft van de verschillende soorten die ze heeft

nou heb ik een vraag foto twee de serapias het ging erg goed er stonden op een gegeven moment steeltje op van ongeveer 3 cm
maar toen verwelkte alles
wat heb ik hier fout gedaan

wanneer haal je ze uit het zaai bakje

alvast bedankt arthur

Luc Gilgemyn:
Ik kan u met uw vraag niet verder helpen, Arthur - ik zie wel maar één foto verschijnen ?

Luc Gilgemyn:
Met de opkweek van de kleine Pleione bulbillen gaat het inmiddels nog altijd uitstekend.  Ze hebben de hitte goed doorstaan en uiteraard heb ik ze nooit laten uitdrogen en eigenlijk vrij vochtig gehouden.

Sommigen hebben in alleen dit ene groeiseizoen al flinke pseudobulbjes gevormd.  Laat je toch niet misleiden door de macro opnames, foto 2 en 3, deze jonkies hebben een diameter van ongeveer 7-8 mm.  Eén ding is zeker, deze methode lukt veel beter dan ze zomaar in het grovere mengsel tussen de volwassen pseudobulben te planten.

Mark Stolk:
Luc, ik heb verschillende pleiones buiten in een paar uitgeholde boomstammmetjes staan. Ze hebben mooi gebloeid en nu zie ik dat er (zoals ook hoort) nieuwe bulbillen gevormd zijn. Wat is nu het beste? Laten overwinteren in de pot buiten en evt afdekken of even binnenhalen als er stevige vorst wordt voorspeld (in de hortus in Utrecht staan ze ook immers buiten) of toch nu uitgraven, schoonmaken en in de koelkast bewaren en volgend voorjaar oppotten? Wat zou uw advies zijn?

Luc Gilgemyn:

--- Citaat van: Mark Stolk op  4 november 2018, 14:19:56 ---Luc, ik heb verschillende pleiones buiten in een paar uitgeholde boomstammmetjes staan. Ze hebben mooi gebloeid en nu zie ik dat er (zoals ook hoort) nieuwe bulbillen gevormd zijn. Wat is nu het beste? Laten overwinteren in de pot buiten en evt afdekken of even binnenhalen als er stevige vorst wordt voorspeld (in de hortus in Utrecht staan ze ook immers buiten) of toch nu uitgraven, schoonmaken en in de koelkast bewaren en volgend voorjaar oppotten? Wat zou uw advies zijn?

--- Einde van citaat ---

Sorry dat mijn antwoord wat op zich liet wachten Mark, ik was er een weekje tussenuit.
Om je vraag te beantwoorden is het natuurlijk belangrijk te weten om welke soort(en) Pleione het gaat.  Als het om P. bulbocodioides of P. limprichtii gaat, die zijn compleet winterhard.  Ik heb hier ook wat exemplaren in een boomstam staan en ik dek die enkel wat af tegen overmatige regenval.
De kleine bulbillen op de apex zou ik er wel afhalen en koel en donker laten overwinteren (koelkast is prima), wel niet laten uitdrogen!
Oppotten kan dan volgend vroeg voorjaar. Februari/maart.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie