Vlaamse Rotsplanten Vereniging

Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen => In en rond onze rotstuinen => Topic gestart door: Vivianne Van Steenbrugghe op 12 januari 2012, 15:57:49

Titel: Hoe herschik ik mijn rotstuintje?
Bericht door: Vivianne Van Steenbrugghe op 12 januari 2012, 15:57:49
Graag zou ik mijn rotstuintje wat willen veranderen,want er groeit een woekeraar tussen al mijn andere planten .Dat is Isotoma fluviatilis!
Die zou ik willen verwijderen en dan al mijn andere planten terug herplanten .Enkele suggesties van de kenners a.u.b.?

Titel: Re:Hoe herschik ik mijn rotstuintje?
Bericht door: Wim Boens op 12 januari 2012, 16:13:48
Vivianne,

Isotoma fluviatilis vind ik wel een goede bodembedekker. Enkel geschikt voor in een grote (rots)tuin.
Hij wordt wel gemakkelijk verwijdert als ik me dat goed herinner, dus dat mag geen probleem zijn. Die plant is ook wel geschikt om bolgewassen te laten door groeien, het is niet echt een verstikkende woekeraar!

Hoe is je rotstuin georiënteerd? Volledig in de zon, halfschaduw?
Misschien ook eens proberen met wat tufsteen te werken, je kan dan planten rechtstreeks in de steen planten en de steen zelf is ook nog mooi.
Of er een crevice-tuin van maken....of....je kan zoveel kanten uit....wat wil of verwacht je er zelf van?
Titel: Re:Hoe herschik ik mijn rotstuintje?
Bericht door: Vivianne Van Steenbrugghe op 12 januari 2012, 16:30:27
Die is gelegen in de zon ! Ik wil er enkele stenen bijplaatsen en misschien wat ophogen !

Titel: Re:Hoe herschik ik mijn rotstuintje?
Bericht door: Vivianne Van Steenbrugghe op 12 januari 2012, 16:31:39
Nog een foto!
Van een paar jaar geleden!
Titel: Re:Hoe herschik ik mijn rotstuintje?
Bericht door: Luc Gilgemyn op 12 januari 2012, 17:20:34
Het ziet er lang niet verkeerd uit Vivianne !  ((14
Er staan wel een aantal planten in die al flink wat ruimte innemen... als je er daarvan één of meer wilt vervangen zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos - vooral in een zonnig bed zoals dat van u. 
Gezien de beperkte ruimte zou ik het persoonlijk wel zoeken in de echt klein blijvende plantjes zoals de echte dwergvormen van Campanula(raineri, nitida, enz...), Dianthus (microlepis, Eileen Lever, enz...), Phlox (douglasii of diffusa), Edraianthus (pumilio of serpyllifolius), Veronica, Lewisia cotyledon, zilver Saxifraga's enz.... dit zou een héél lange lijst kunnen worden...  ;D
Titel: Re:Hoe herschik ik mijn rotstuintje?
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 12 januari 2012, 20:26:26
Ben het met je eens Luc. Ziet er al heel aardig uit en mits wat verder uitkijken naar wat traaggroeiende en compacte soorten zal dit rotstuintje zeker nog mooier worden ! Helemaal op de goeie weg Vivianne. Het is altijd moeilijk om soorten te noemen want de lijst is haast eindeloos lang en het hangt ook af van de eigen smaak.
Probeer goed rond te kijken op dit forum, in ons tijdschrift , op onze bijeenkomsten , in andere tuinen etc.... te noteren wat je zelf mooi vind. Met de tijd ga je automatisch een zekere smaak ontwikkelen ...Weet dat er heel veel mogelijkheden zijn ! Misschien nog 1 tip : probeer te zoeken naar bloei het hele jaar rond . Vergeet ook de planten niet die voor enige structuur zorgen als er geen bloei is in de winter zoals de dwergconiferen bijvoorbeeld .Succes nog ! 
Titel: Re:Hoe herschik ik mijn rotstuintje?
Bericht door: Vivianne Van Steenbrugghe op 12 januari 2012, 20:41:52
Bedankt voor de reacties en ik zal er zeker rekening mee houden voor planten te proberen  kiezen waar ik iedere maand wat aan heb!
 ((4

Titel: Re:Hoe herschik ik mijn rotstuintje?
Bericht door: Frankie Wulleman op 12 januari 2012, 21:39:38
Je kan dit rotstuintje volledig ophogen, Vivianne, als je dat ziet zitten. Je kan dan het muurtje gebruiken als keermuurtje. Wanneer je dit doet, word de benutte ruimte enigszins groter.
Inderdaad, vooral de kleinere, fijne species zullen voor dit tuintje in aanmerking komen. Denk daarbij ook maar eens aan Draba, Asperula en Erigeron. In de wat meer schaduwrijke hoekjes kunnen porphyrionsaxifraga's gebruikt worden.
Vergeet ook niet enkele bolgewasjes:  lage krokusjes (chrysantuscultivars), vooraan een toefjes Iris reticulata, lage tulpjes en Cyclamen. Wanneer de meeste alpines nog niet bloeien kunnen zij reeds een hoofdrol spelen.
Titel: Re:Hoe herschik ik mijn rotstuintje?
Bericht door: Bert Stegeman op 12 januari 2012, 22:07:28
ja daar heb ik ook last van dat ik mijn tuin wil veranderen maar nog niet weet hoe --13
Maar hier misschien een pagina voor info als je er wat aan hebt.
http://www.paulwolftuindecoraties.nl/site/main.php?field=p4