Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Plantenziektes, ongedierte en hun bestrijding

Mollen vangen in je tuin

(1/5) > >>

Jan Tholhuijsen:
      Om mollen te vangen moet je eerst een paar dingen weten over de gewoonte van de mol.  Het is een territoriaal dier dat meestal leeft in een gebied tussen 1000 en 5000 m². De mannetjes sluipen in de gangen van de vrouwtjes om te paren maar verder zijn het solitaire dieren.
      Als een vrouwtje jongen heeft en ze zijn oud genoeg om voor zichzelf te zorgen verjaagt zij ze en de jonge dieren gaan op zoek naar een leeg gebied. Zo kan het voorkomen dat er op een bepaald moment meerdere mollen in je tuin zitten, meestal is dat maar even want ze vechten om het gebied.
      Mijn principe is vang de mollen bij de buren (zijn zijn blij dat je dat doet)dan komen ze niet bij jou, want meestal als je tuin nog mollen vrij is zie je ze eerst aan de rand van je tuin, dan moet je er bij zijn, want geleidelijk komt hij je tuin binnen.

      Als je tuin al diverse keren is bezocht, dan zijn er gangen in je tuin en vang je er dan een, je denkt OK daar ben ik van af, reken er maar op dat er regelmatig een terugkomt, want er zijn al oude gangen, en bij de verjaging van de moeder zitten ze er weer zo. Zie je dus een nieuwe molshoop gelijk klemmen zetten.
Nu de praktijk.

      Koop goede kwaliteit klemmen. (zie foto) bij de boerenbond of ander tuincentrum hebben ze deze. Koop er minimaal twee, zodat je op twee plaatsen een klem kunt zetten. Ik zet meestal drie, soms wel vier klemmen. Des temeer kans heb je om hem de eerste nacht al te vangen.

    Neem twee molshopen en zoek tussen deze twee naar de verbindingsgang, zorg dat je zeker 60-70 cm van de molshopen vandaan blijft. Dit omdat de hopen gevormd worden door graafzand dat hij/zij voor zich uit omhoog duwt, en dan de klem wegduwt met zand ervoor, de klem gaat af en je hebt niets.

      Als je de klem opspant, zet hem zo scherp mogelijk, anders gaat hij niet af, en wordt de klem alleen naar boven geduwd door de rug van de mol.

      Je hebt de gang gevonden, dit doe je door met een smal schepje/of mes in de grond te steken waar je vermoed dat er daar een is, je voelt dan dat het steken gemakkelijker gaat, als je er boven zit. Haal op die plek een stukje grasmat weg, ongeveer 10 bij 10 cm. Klap dat om en maak de gang breed genoeg om de klem opgespannen erin te zetten.
     Druk de klem  zover naar beneden dat de twee poten mooi over de gang komen, pas op dat hij niet af gaat, houdt het ijzertje waarmee hij is opgespannen in de gaten dat dit geen grond raakt, want dan gaat hij voortijdig af.
Als de klem staat, gooi dan wat losse grond in het gat tussen de klem in de gang, hij moet dan graven als hij bij de klem komt, anders zou hij er onderdoor kunnen gaan. Zet er een omgekeerde bloempot overheen, zodat je weet waar hij staat en er geen andere dieren in trappen.

(de foto's zijn wat onscherp, te haastig gewerkt denk ik)

Jan Tholhuijsen:
Hier nog een foto van een gevangen mol.

Als je de klem controleert, bloempot weg en als hij erin zit, staan de klembeugels uit elkaar, opgespannen in elkaar.

Gerrit Eijkelenboom:
We hebben hier op het forum al Meester Jan en nu dus ook Mollen Jan  ((12

Wat ik dus fout gedaan heb: ik heb idd de molshoop als klemplek gebruikte. De klem zat altijd vol met aarde, ja dan heeft het geen effect. Het plaatsen, -horizontaal, verticaal, hoe diep- misschien heb ik  het nu goed gedaan. In een tuin als de mijne, waar zich een waar doolhof aan gangen bevindt, (de Flevo-catacomben) ontstaan op diverse plaatsen tegelijkertijd molshopen. Aangezien ik maar een kleine landingsbaan van gras heb en veel borders met vaste planten, naast 2 rotstuinen ontdek je vaak de werken van de mol niet. Het advies om met meerdere klemmen tegelijk te werken,  betekent dus dat ik mij moet vervoegen in het tuincentrum teneinde de moordwerktuigen te bemachtigen.
Hedennacht staat hier een goedgeplaatste klem op scherp. Alleen de mol moet nu even meewerken.(aaaach zegt mijn vrouw)

Heb je nooit een vinger verspeeld Jan? Het opspannen van dit duivelse werktuig is geen eenvoudige klus. Ik durf hem met geen vinger aan te raken. Als ie afgaat springt hij een meter in de lucht. Ik pak hem met een tang, als ware hij besmet met ebola.

Jan Tholhuijsen:

--- Citaat van: Gerrit Eijkelenboom op 22 september 2014, 19:02:10 ---We hebben hier op het forum al Meester Jan en nu dus ook Mollen Jan  ((12

Wat ik dus fout gedaan heb: ik heb idd de molshoop als klemplek gebruikt. De klem zat altijd vol met aarde, ja dan heeft het geen effect. Het plaatsen, -horizontaal, verticaal, hoe diep- misschien heb ik  het nu goed gedaan. In een tuin als de mijne, waar zich een waar doolhof aan gangen bevindt, (de Flevo-catacomben) ontstaan op diverse plaatsen tegelijkertijd molshopen. Aangezien ik maar een kleine landingsbaan van gras heb en veel borders met vaste planten, naast 2 rotstuinen ontdek je vaak de werken van de mol niet. Het advies om met meerdere klemmen tegelijk te werken,  betekent dus dat ik mij moet vervoegen in het tuincentrum teneinde de moordwerktuigen te bemachtigen.
Hedennacht staat hier een goedgeplaatste klem op scherp. Alleen de mol moet nu even meewerken.(aaaach zegt mijn vrouw)

Heb je nooit een vinger verspeeld Jan? Het opspannen van dit duivelse werktuig is geen eenvoudige klus. Ik durf hem met geen vinger aan te raken. Als ie afgaat springt hij een meter in de lucht. Ik pak hem met een tang, als ware hij besmet met ebola.

--- Einde van citaat ---

Als je de klem altijd bij de opspanbeugel vasthoud kun je wel schrikken als hij afgaat,  -3)(  maar zitten je vingers er niet tussen, succes Gerrit. _07

Jan Tholhuijsen:
Al iets gevangen Gerrit?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie