Algemeen > Fotografie ea.in onze hobby (Fotowedstrijden, over toestellen, gps...)

GPS

(1/3) > >>

Gerrit Eijkelenboom:
Een orchideeën vriend vroeg mij onlangs om de GPS coördinaten van een bepaalde soort. GPS??????
Hij mailde mij een serie coördinaten van zijn eigen vondsten. Wat moet ik daarmee?????????????

Ik denk dus: mmmm misschien moet ik dat ook maar eens leren. Ga ik dus eerst eens op het internet kijken. Word ik meteen gebombardeerd met voor mij onbegrijpelijke teksten. Ik kan natuurlijk naar een winkel gaan en om uitleg vragen, maar dat zal wel net zo gaan als met de aanschaf van een computer: "o meneer, dat is zo makkelijk....u doet even dit en even dat" en voor je het weet zit je met een nachtmerrie opgescheept.

Stel:

Ik sta op een berghelling ergens op Sardinië. Ik zie een orchidee. Hoe sla je de plek op en vind je hem dan een paar jaar later weer terug.
Of... ik weet de coördinaten van een orchidee ergens op Kreta. Rijd ik daar dan zomaar naar toe? Net zoals de Tom Tom?

Kan een computer-digibeet zoals ik ben daar mee omgaan?

Wie helpt?

Luc Gilgemyn:
Wat je beschrijft klopt, Gerrit.  Dat is blijkbaar allemaal mogelijk.  Hoe het precies functioneert kan wellicht iemand uitleggen met meer kennis dan ik in die materie.

Luc Scheldeman:
Wij registreren tijdens onze botanische reizen van alle vindplaatsen/collectieplaatsen de GPS data met een mobiele wandel-GPS.  Het is mijn ervaring dat deze toestellen nauwkeurig werken tot op 2-3 meter op voorwaarde dat de GPS data nauwkeurig genoeg zijn (dit is nauwkeurig tot op de seconde). 
Omgekeerd kun je met opgegeven GPS data een plaats op enkele meter na terugvinden met behulp van de tools die beschikbaar zijn op het toestel (kompas, afstandsmeter, hoogtemeter).

Als het enkel gaat om het registreren van de positie kun je ook een uitbreiding op je fototoestel monteren die er voor zorgt dat bij elke foto de nodige data wordt vastgelegd.  Met Google-Maps kun je elke positie achteraf perfect visueel krijgen.


Gerrit Eijkelenboom:

--- Citaat van: Luc Scheldeman op  6 februari 2017, 21:25:01 --- op voorwaarde dat de GPS data nauwkeurig genoeg zijn (dit is nauwkeurig tot op de seconde). 


--- Einde van citaat ---

Dat snap ik niet. Hebben die voorwaarden te maken met de prijs van het toestel?--- Citaat van: Luc Scheldeman op  6 februari 2017, 21:25:01 ---
Omgekeerd kun je met opgegeven GPS data een plaats op enkele meter na terugvinden met behulp van de tools die beschikbaar zijn op het toestel (kompas, afstandsmeter, hoogtemeter)


--- Einde van citaat ---

Wat voor belang hebben die drie parameters voor de plaatsbepaling? Moet je dan in het veld daarmee lopen knoeien?

Luc Scheldeman:

--- Citaat van: Gerrit Eijkelenboom op  6 februari 2017, 22:08:41 ---
--- Citaat van: Luc Scheldeman op  6 februari 2017, 21:25:01 --- op voorwaarde dat de GPS data nauwkeurig genoeg zijn (dit is nauwkeurig tot op de seconde). 


--- Einde van citaat ---
Dat snap ik niet. Hebben die voorwaarden te maken met de prijs van het toestel?

--- Einde van citaat ---
Dit heeft niets met de prijs van het toestel te maken.
Hoe nauwkeuriger opgegeven GPS data is hoe gemakkelijker je een locatie kunt terugvinden.  De locatie wordt uitgedrukt in noorderbreedte en oosterlengte (graden-minuten-seconden) en hoe "meer cijfers" je hier hebt hoe dichter je bij de exacte locatie uitkomt.  Ik zou dit eens "live" moeten kunnen demonstreren om het duidelijk te maken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie