Planten > Galanthus - Sneeuwklokjes

galanthus in mandjes ingraven - ervaringen ?

(1/2) > >>

Lily-Anne Vereecken:
Om de sneeuwklokjes goed per soort te proberen houden , denk ik er aan om ze  in mandjes in te graven in de volle grond.
- Ik vraag me af welke soort mandjes jullie meestal gebruiken ? vijvermandjes ? speciale bollenmandjes
- Wat is de ideale diepte van die mandjes ?
-Is extra drainage materiaal aan te bevelen op de bodem in de mandjes en wat gebruiken jullie dan ? zand ? argex- steentjes
-geven jullie dan extra voedsel en welk en hoe vaak - wanneer?
Is het aan te bevelen om er dan een plant over te laten groeien na de bloei ? (ander zit je met lege gaten als de sneeuwklokjes afgestorven zijn ) of heeft de kale grond meer voordelen (bv opdrogen van de bollen )
groetjes
Lily-Anne

Cor van Kapel:
Lily-Anne,
- hoewel ik zelf geen mandjes gebruik, zou ik vijvermandjes gebruiken. Bollenmandjes zijn erg ondiep.
- is een beetje afhankelijk van de grondsoort waarop je tuiniert en welke soorten je wilt gaan houden. Maar ik zou extra drainage materiaal onder de bolltjes
  aanbrengen in de vorm van grit, baat het niet, schaden doet het ook niet. Bedenk dat bollenkwekers (duin-)zandgrond prefereren voor hun kwekerijen.
- ik geef mijn G. geen extra mest. De gehele siertuin krijgt af en toe wat beendermeel, koemest korrels of compost (om en om meestal).
- G. preferen over het algemeen halfschaduw. De meester grote G. collecties groeien onder loofbomen, dus een bladverliezende heester lijkt me wel geschikt.
- de bollen van G. mogen volgens mijn niet UITdrogen  >:(

Valentin Wijnen:
Lily-Anne, ik gebruik al 15 jaar vijvermandjes. Alle vele honderden cv's groeien bij mij hierin.  De eerste jaren na het verkrijgen van een nieuwe cv gebruik ik de kleine vierkante mandjes. Je moet er wel zeker vanuit gaan dat je ten minste elke twee- drie jaar in het zomerseizoen als de bollen dormant zijn, ze ophaalt.
Mandjes hebben voordelen maar ook nadelen. Indien je niet frequent ophaalt geraakt het mandje 'congested'. Dit heeft snel als gevolg dat er bolziekten kunnen ontstaan.  OOk voor o a parasieten zoals  de larven van narcisvlieg is dit een gesloten feestparadijsje. Deze larve gaat wel degelijk van bol naar bol.
Ik plant elk mandje met een goed drainerend mengsel, zeker de gracilis, reginae-olgae, elwesii en andere. Veel belangrijker is echter dat je ONDER het mandje een goeie drainage aanbrengt

Frankie Wulleman:
Ik zou er nog het volgende willen aan toevoegen. Vijvermandjes zijn inderdaad erg bruikbaar voor dit doeleinde. Bedenk echter wel dat ze niet zo goedkoop zijn, dit in combinatie met de soms wat duurdere sneeuwklokbolletjes levert al snel een oplopend kostenplaatje met zich mee. Daarom gebruik ik grote ruime plasticpotten die ik met een boormachine van de nodige gaten voorzie. Met een boortje van 6 mm kun je treffelijke gaatjes maken. De ruime potten probeer ik op het containerpark aan te slaan. Dan kost het al helemaal niets. Bij ons hebben ze een bak apart voor plastic bloempotten. Soms worden daar wel eens hele partijen ingegooid van dezelfde grootte. En dan lig ik op de loer... .

Valentin Wijnen:
Goeie tip Frankie! Ik zou de potten dan echt wel ruim houden in verhouding tot het aantal bollen erin. Het lijkt mij dat ze anders snel in concurrentie gaan met elkaar en vlugger 'congested' worden.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie