Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Tuinproblemen en hun oplossingen (?) Natuurfenomenen ea.

Hittegolven van juli 2010 en juli 2013

(1/9) > >>

Kris De Raeymaeker:
Ik veronderstel dat het in alle Vlaamse ,Nederlandse ,Noordfranse tuinen even erg gesteld is met het waterpeil?
Na een goede koude winter voor de rotsplanten en een ronduit schitterend (niet te warm)voorjaar voor onze 'alpines'  is ondertussen een heel lastige periode aangebroken.Voor een aantal rotsplanten (vooral hoogalpiene soorten en Chinezen etc..)is het ondertussen veel te warm geweest.Bepaalde soorten kunnen er wonderwel tegen anderen moeten er niet van hebben.
Hier eerst een soort die echt geniet van deze droogte en warmte :Pelargonium endlicherianum . :D
Daarna enkele mislukkingen .... :(
De eerste Benthamiella patagonica stond al 4 jaar in deze trog uitgeplant en deed het daar goed.Groeide traag in het zandmengsel maar overleefde mits een glasplaatje probleemloos 2 strenge winters.Hij deed zo goed dat er een tweede exemplaar werd bijgezet begin dit jaar.Nu zijn ze alle twee kapot...Dus het probleem bij deze soorten is niet de kou maar de extreme warmte zoals we die nu hebben gekend.Ja 4 jaar koesteren en kweken zijn voor niets geweest.

Kris De Raeymaeker:
Uiteraard hoor ik graag jullie ervaringen alsook  pro's en contra's . 8)

Frankie Wulleman:
Inderdaad Kris, alhoewel een groot deel van onze rotsplanten in de vrije natuur op zonovergoten plaatsen groeit, is de hitte en de droogte van de laatste tijd er net iets teveel aan geweest. Ik heb nog gehoord dat het ook te wijten is aan de UV stralen die in het laagland een heel ander effect hebben dan in het hooggebergte.
Zoals bij velen bekend kunnen bepaalde saxifraga's  wel serieus wat brandschade van ondervinden. De eerste foto is een porphyrion, Saxifraga 'Vincent van Gogh' die er ferm van langs heeft gehad. De tweede foto is een Saxifraga 'Winifred Bevington' in een trog en de derde foto is een Saxifraga cochlearis 'minor', die beiden ook beschadigd zijn. De meeste van mijn andere saxifraga's staan gelukkig minder zonnig gesitueerd zodat de schade aan de collectie beperkt blijft.
De laatste foto is een Myosotis colensoi die duidelijk ook te lijden heeft van de zonnehitte. Hopelijk komt het nog goed.

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Frankie Wulleman op 12 juli 2010, 21:48:36 ---Inderdaad Kris, alhoewel een groot deel van onze rotsplanten in de vrije natuur op zonovergoten plaatsen groeit, is de hitte en de droogte van de laatste tijd er net iets teveel aan geweest. Ik heb nog gehoord dat het ook te wijten is aan de UV stralen die in het laagland een heel ander effect hebben dan in het hooggebergte.

--- Einde van citaat ---

In dat verband heb ik me laten vertellen dat met het gat dat er nog steeds is in de ozonlaag niet alleen mensen sneller verbranden ! Dit zou ook een meer schadelijk effect hebben op planten .De UV-index is bijzonder hoog geweest de voorbije dagen veronderstel ik.... Ook in de kas heb ik de laatste jaren meer problemen als vroeger.
Het is nog maar de tweede keer dat het gebeurd sinds 1986 maar ik heb in de kas een aantal bijzondere ( mini-)Agaves moeten buitenzetten in de schaduw omdat ze in de kas begonnen te verschrompelen.De temperatuur ging er dan ook boven de 50 graden.

Frankie Wulleman:
Da's op zijn minst intrigerend te noemen. Ik denk dat we nu toch wel echt naar een ander klimaat evolueren met die langere droge periodes. Zoiets maken we de laatste jaren wel meer mee, of is allemaal eerder toeval en hebben we volgend jaar een doorregende zomer?
Zelfs deze Draba mollissima lijkt de overdadige zon niet te waarderen. Bij wat koeler weer zoals vanavond gaan de 'barsten' in het kussen wel weer dicht.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie