Auteur Topic: Saxifraga 2023  (gelezen 4294 keer)

Kris De Raeymaeker

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 13490
 • Geslacht: Man
 • erevoorzitter VRV met rotsvast geloof in bergflora
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #30 Gepost op: 14 maart 2023, 15:16:09 »
B E L A N G R I J K
ik ontving deze week een mail van een vrij recent lid, dhr Bertrand Duynslaeger, die een bijzondere voorliefde heeft voor Saxifraga's - hij is wel erg geschrokken van de negativiteit die wij hier wel vaker spuien m.b.t. het kweken van Saxjes.  Hieronder zijn tekst, reacties worden graag ingewacht.

Voor ons ,de doorwinterde liefhebbers met meestal meer dan 25 jaar liefhebberij op de teller ,is dit misschien ofwel een verassende , ontnuchterende , confronterende en/of  vreemde reactie . Maar ik ben  blij met reacties ! We zouden dat altijd moeten zijn ....Het in een ander perspectief of daglicht stellen van bepaalde zaken is altijd goed ....Zelf ben ik niet speciaal een Sax-en liefhebber maar wel een rotsplanten liefhebber in hart en nieren en dan kan je bijna onmogelijk voorbij het geslacht Saxifraga ...Zo goed als bijna alle bloemkleuren , mooie compacte kussens, vroegbloeiend enzovoort .Ze horen in iedere rotstuin en/of trogje. Nog steeds ....Zelf ben ik al meer dan 30 jaar bezig met rotsplanten /rotstuinen . Als je al zo lang bezig bent dan ligt de lat inderdaad soms hoog , klopt. Ik weet niet hoe lang Bertrand al bezig is maar hoe langer je bezig bent hoe meer uitdagingen je opzoekt ...Dat is een natuurlijk proces . Toch kan ik nog even goed genieten van gewone , makkelijke planten ...Een ander nadeel is dat je gaat vergelijken als je al lang bezig bent ...Wij kunnen vergelijken ...En dan stel je vast dat onze mooie Saxifraga's ooit veel meer bloemen produceerden ....Dat kan negatief overkomen maar het is wel de realiteit .Of we dat nu willen of niet , het is een gegeven ...Ik kan zo enkele foto's naast mekaar leggen om dat te staven en bewijzen . Is dat negatief of is dat gewoon realistisch ? Dat hangt van de instelling en ziens wijze af .Het helpt ook niet om onze kop in het zand te steken .... Dat houd mij alleszins niet tegen om blijvend Saxifraga's te houden in de tuin ! En te zoeken naar de beste cultivars . Zoeken ook naar de beste methodes om ons  zo goed mogelijke te wapenen tegen de veranderde klimaatsverandering die oorzaak zijn van de verminderde prestaties. Opegeven staat niet snel in mijn woordenboek .
Weldra zal je enkele schalen zien waarvan ik denk dat de bloei wel best zal meevallen ...Tekst en uitleg volgen .
Dit forum is bedoeld voor alle resultaten , meningen , liefhebbers ...etc....In de topic "Saxifraga" kwam vaak een beperkt groepje van specialisten aan het woord maar dat geld ook voor de andere topics . Die specialisten zijn misschien wat veeleisender of meer kritisch ... Wij smeken al enige tijd om meer bijdrages , ook van mensen die minder lang bezig zijn of whatever . Het is een spijtige vaststelling dat er nog steeds een drempelvrees is bij mensen. Doordat een aantal ervaren mensen het forum overspoelen met knappe resultaten is de keerzijde van de medaille dat sommige mensen misschien niet meer durven posten omdat ze denken dat hun bijdrage misschien te min is ?Is het soms dat wat mensen tegen houd ?   Aan Bertrand zou ik willen vragen om ons toch zijn resultaten te tonen op ons forum ! Als wij soms te verwaand klinken mag hij daar best tegen in gaan met zijn resultaten , foto's en liefde voor de Sax-en .Dat is althans mijn mening .We kunnen altijd bijleren en versteld staan ...
"zelfs de waarheid is zeer vaak maar perceptie "
"de kleinste planten maakten reeds de grootste vrienden "

Thomas Eckert

 • Volwaardig poster
 • ***
 • Berichten: 298
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #31 Gepost op: 15 maart 2023, 13:11:20 »
Veel dank aan Luc voor het beschikbaar stellen van Bertrand's e-mail aan ons.

Ik sluit me aan bij de gedachten van Kris. Als de waarnemingen van Saxifraga in de afgelopen jaren negatief lijken, is dat niet de bedoeling. Niemand van ons wil deze betoverende Saxifraga uit onze rotstuinen verbannen...integendeel.

Ik ben het helemaal eens met Bertrand...we moeten de lat niet zo hoog leggen als we in het verleden hebben gedaan. Een vergelijking levert alleen maar tranen op. Ik zou dit willen vergelijken met een andere persoonlijke ervaring. Tot ongeveer vijf jaar geleden had ik een redelijk respectabele collectie alpines uit de Nieuw-Zeelandse Alpen. Toen verloor ik geleidelijk bijna alles aan de surrealistische zomers. Aanvankelijk was ik daar erg bedroefd over. Inmiddels heb ik het geaccepteerd. Toch blijf ik het proberen wanneer ik de kans krijg.

En hetzelfde geldt voor de Saxifraga...ik zal er dit voorjaar ook weer wat kopen en herplanten. Mogelijk beschermd door opzettelijke beschaduwing. Dus vraag ik Bertrand om zich hier bij de discussie aan te sluiten. Alleen door veel verschillende meldingen van ervaringen kunnen we de situatie verbeteren. Ik ga volgende maand bij Gerd Stopp langs...misschien kan ik hem wat tips ontlokken voor ons allemaal.🤞

Conclusie...we geven de Saxi's niet op...nooit.


Frankie Wulleman

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 16041
 • Geslacht: Man
 • Alpinelover
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #32 Gepost op: 15 maart 2023, 22:15:23 »
Kris en Thomas hebben hier uitvoerig op gereageerd, ik kan mij daar eigenlijk alleen maar bij aansluiten en heb hier weinig aan toe te voegen.

Het is dankzij het genus Saxifraga dat ik in deze liefhebberij gerold ben. Toen ik meer dan 20 jaar geleden de boeken van Wiert Nieuman te pakken kreeg las ik de hoofdstukjes over Saxifraga met grote interesse. Deze groep van planten sprak mij onmiddellijk enorm aan vanwege de grote verscheidenheid van bloemen, rozetten en polvormen. Een passie was geboren. Via diverse kwekers met grote collecties zoals Bart Moerland, Ger Van Beuken en Stopp uit Duitsland kwam ik aan de nodige planten die de verzameling deden groeien. En zelf ging ik ook de natuur in om planten te bestuderen en te verzamelen. De resultaten die ik behaalde in die eerste jaren gaven me enorm veel voldoening. Gezonde planten, boordevol bloemen waren ieder voorjaar mijn deel.

Gaandeweg begonnen de resultaten te verminderen. Planten bleven niet langer compact, ze verloren hun vitaliteit en vooral... de bloeiresultaten gingen zienderogen achteruit. De bloemen... daar doen we het tenslotte voor. Je moet je realiseren dat je een heel jaar goed voor die planten moet zorgen. In de zomer mogen ze het niet te warm hebben en mogen ze niet uitdrogen. Felle zon moet vermeden worden. Tijdens de winter mogen ze dan ook weer niet al te nat staan, want dat komt de gezondheid van de planten ook niet ten goede. Regelmatig stekjes nemen om oude planten te vervangen is vaak een must. Je bent dus een gans jaar druk in de weer met deze planten. Ik heb het er altijd voor over gehad, omdat de uitbundige bloei alle inspanningen kon verantwoorden. Maar wanneer de bloei achterwege begint te blijven, ga je je vragen stellen. Op een gegeven moment stelde ik mezelf dan ook de vraag: kan ik al die tijd, die ik in de verzorging van Saxifraga steek, niet gebruiken voor planten waar ik wel wat voor terugkrijg? M.a.w. ik heb vele jaren zwaar geïnvesteerd in Saxifraga ten koste van andere planten. En dat probeer ik nu de laatste jaren goed te maken.

Het gegeven dat de lat zo hoog niet mag worden gelegd wat betreft bloeiresultaten, gaat voor mij eigenlijk niet op. Enkel een rijkbloeiende Saxifraga is het voor mij waard om in de tuin te staan. Een grote pol waarop verspreid een paar bloemen staan, is voor mij als vloeken in de kerk. Ik heb daar echt problemen mee, vooral omdat ik het ooit anders geweten heb.
Maar ik kan mij wel vinden in het feit dat andere mensen daar wel genoegen mee kunnen nemen. Ieder diertje zijn pleziertje zeg ik dan. Zoals ik eerder al eens zei, ieder moet voor zichzelf uitmaken welke weg hij in de hobby wilt bewandelen. Wat de een fantastisch kan vinden, kan voor iemand anders eerder banaal of oninteressant lijken. Dat maakt het in deze liefhebberij ook zo divers. Ik verwonder me er nog iedere keer in dat er in deze kleine club zoveel diversiteit is onder de leden, wat het ook zo mooi maakt.

Maar begrijp me niet verkeerd. Ik vind Saxifaga nog steeds een boeiend geslacht. Het aantal soorten en cultivars mag dan al flink gereduceerd zijn, ik heb er nog steeds wel wat en het is ook de bedoeling om nog altijd een kleine groep over te houden die het wel nog redelijk of behoorlijk goed doen in deze veranderende klimaatsomstandigheden. Helemaal afstand nemen van deze steenbreekjes is dan ook geen optie voor mij. Er zit beslist nog wel wat bij die het waard is om er enige moeite voor te doen.

Maar je moet ook eerlijk en nuchter deze liefhebberij bekijken. Het heeft geen zin om overdreven positief uit de hoek te komen als daar geen reden toe is. De feiten zijn wat ze zijn en daar kunnen we niet omheen. Je mag dan nog zo positief zijn, daarmee alleen kom je er niet. Ons klimaat is immers serieus veranderd de laatste jaren. Het kan misschien wat 'stoeferig' klinken, maar los van Saxifraga, bekijk en bestudeer ik de inheemse flora en fauna al heel wat jaartjes (sinds mijn zesde levensjaar ongeveer in mijn verste herinneringen)  en heb het allemaal zien veranderen in negatieve zin. Ik heb prachtige ecosysteempjes en habitatjes zien verdwijnen en bijgevolg ook hun bewoners ten gevolge van menselijke activiteiten en de klimaatswijziging die wij allicht met zijn allen zelf voor een groot stuk hebben veroorzaakt op de een of andere manier. Heden ten dage lijkt er dan toch een kentering te komen en worden we toch met mondjesmaat bewust van deze problematiek. De eerste aarzelende stapjes richting natuurherstel worden gezet. Vraag is of het niet te laat is?

En wat klinkt deze post dan toch weer zo negatief geladen...?  ))4
Lichtervelde, West-Vlaanderen

Frankie Wulleman

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 16041
 • Geslacht: Man
 • Alpinelover
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #33 Gepost op: 15 maart 2023, 22:24:33 »
Ik wil dan toch positief uit de hoek komen met een soort die het toch nog goed doet in het saxenwereldje. Saxifraga iranica is zelden gezien in collecties maar het is wel een ieder jaar weer een trouwe bloeier. De plant is nooit overladen met bloemen (dat was trouwens ook niet zo in de 'gouden' jaren) maar ze is wel ieder jaar aanwezig in voldoende mate, om van een goede steenbreek te kunnen spreken. Het blijft een kleine plant van zo'n 7 cm doorsnede  en stelt geen speciale cultuureisen. Een plant die zowat 15 jaar ter plaatse staat in een trogje.
Lichtervelde, West-Vlaanderen

Frankie Wulleman

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 16041
 • Geslacht: Man
 • Alpinelover
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #34 Gepost op: 15 maart 2023, 22:33:17 »
Op zoek naar goed bloeiende en deftige Saxifraga, dienen we ook eens te struinen in de soort Saxifraga marginata die voor een groot stuk in de Balkan aanwezig is onder verschillende ondersoorten en vormen.
Deze benaamde cultivar Saxifraga marginata 'Intermedia' bloeit ieder jaar vrij goed en heeft zijn plekje in een trogje beslist verdient.
Lichtervelde, West-Vlaanderen

Frankie Wulleman

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 16041
 • Geslacht: Man
 • Alpinelover
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #35 Gepost op: 15 maart 2023, 22:35:17 »
En eerlijk is eerlijk, Saxifraga 'Allendale Ghost' mag er ook nog altijd zijn.
Lichtervelde, West-Vlaanderen

Frankie Wulleman

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 16041
 • Geslacht: Man
 • Alpinelover
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #36 Gepost op: 15 maart 2023, 22:52:53 »
Saxifraga burseriana is wellicht een van de mooiste botanische steenbreekjes uit de Alpen. Deze soort is vrij polymorf en heeft wel wat te lijden van de klimaatswijziging. Toch verdient de soort de nodige aandacht vanwege de mooie polstertjes die ze maken op tufsteen. De weinige bloemen die nog verschijnen blijven de moeite: hagelwit, mooi gewimperd op een bloedrood steeltje. Subliem. Dit is een collectie van de Schlern, Italiaanse Dolomieten.
Lichtervelde, West-Vlaanderen

Thomas Eckert

 • Volwaardig poster
 • ***
 • Berichten: 298
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #37 Gepost op: 16 maart 2023, 23:13:52 »
@Frankie

Bedankt voor het gedetailleerde verslag. Het is zeer interessant voor mij om kennis te nemen van uw persoonlijke ervaringen met dit boeiende onderwerp. Ik begrijp nu je ongenoegen...als je "moeite en voordeel" relativeert. Je hebt veel tijd en werk in de Saxifraga gestoken en toch is het aantal bloemen afgenomen...ik begrijp het.

Je hebt gelijk als je schrijft dat de eisen van tuiniers verschillend zijn...en dat is maar goed ook. Zelf ben ik meestal alleen in het weekend thuis en heb dus maar een fractie van de tijd beschikbaar dan de meesten hier. Dus mijn lat ligt veel lager...logisch. Maar je hebt weer drie geweldige soorten laten zien die duidelijk maken dat sommige dingen het klimaat nog kunnen doorstaan. En dat is precies waar deze discussie over gaat. Veel dank daarvoor.

@Bertrand

Ik zou je wat moed en vertrouwen willen geven. Ik kreeg net deze foto van een vriend. Het toont een trog in NW richting. Het krijgt alleen milde zon in de late namiddag...gefilterd door bomen. De foto is van april vorig jaar. Dus je ziet, het kan werken.En nog een aspect dat Kris noemde en dat me erg belangrijk lijkt. De vermeende terughoudendheid van zogenaamde "beginners" om hier een verslag of foto te laten zien. Zelf ben ik al lang een "beginner"...;-)

Er zijn hier enkele uitstekende tuiniers...dat is waar. Maar niemand hoeft "bang" te zijn als zijn eigen foto het niet kan bijbenen. Dit is geen wedstrijd. Ik ben blij en dankbaar dat we hier op het Europese vasteland geen "voorwaarden" hebben zoals in het VK. Daar gaat het echt vaak om medailles.

Elke tuin is individueel en uniek... net als wij tuiniers. We zijn verenigd door onze liefde voor de flora van de bergen. Dit forum biedt de mogelijkheid deze passie te verdiepen door het uitwisselen van gedachten en ervaringen.

Dus...daar gaan we.


Kris De Raeymaeker

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 13490
 • Geslacht: Man
 • erevoorzitter VRV met rotsvast geloof in bergflora
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #38 Gepost op: 17 maart 2023, 09:45:02 »
Bedankt voor je prachtige uiteenzetting Thomas ! Veel wijze woorden en je noemt de zaken die  echt van belang zijn.....Pracht van een trog die je daar toont .  ((12
"zelfs de waarheid is zeer vaak maar perceptie "
"de kleinste planten maakten reeds de grootste vrienden "

Kris De Raeymaeker

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 13490
 • Geslacht: Man
 • erevoorzitter VRV met rotsvast geloof in bergflora
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #39 Gepost op: 17 maart 2023, 09:45:40 »
Saxifraga burseriana is wellicht een van de mooiste botanische steenbreekjes uit de Alpen. Deze soort is vrij polymorf en heeft wel wat te lijden van de klimaatswijziging. Toch verdient de soort de nodige aandacht vanwege de mooie polstertjes die ze maken op tufsteen. De weinige bloemen die nog verschijnen blijven de moeite: hagelwit, mooi gewimperd op een bloedrood steeltje. Subliem. Dit is een collectie van de Schlern, Italiaanse Dolomieten.

Deze is inderdaad ook zonder bloemen super prachtig Frankie !
"zelfs de waarheid is zeer vaak maar perceptie "
"de kleinste planten maakten reeds de grootste vrienden "

Frankie Wulleman

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 16041
 • Geslacht: Man
 • Alpinelover
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #40 Gepost op: 19 maart 2023, 20:07:51 »
@Frankie

Bedankt voor het gedetailleerde verslag. Het is zeer interessant voor mij om kennis te nemen van uw persoonlijke ervaringen met dit boeiende onderwerp. Ik begrijp nu je ongenoegen...als je "moeite en voordeel" relativeert. Je hebt veel tijd en werk in de Saxifraga gestoken en toch is het aantal bloemen afgenomen...ik begrijp het.

Je hebt gelijk als je schrijft dat de eisen van tuiniers verschillend zijn...en dat is maar goed ook. Zelf ben ik meestal alleen in het weekend thuis en heb dus maar een fractie van de tijd beschikbaar dan de meesten hier. Dus mijn lat ligt veel lager...logisch. Maar je hebt weer drie geweldige soorten laten zien die duidelijk maken dat sommige dingen het klimaat nog kunnen doorstaan. En dat is precies waar deze discussie over gaat. Veel dank daarvoor.

@Bertrand

Ik zou je wat moed en vertrouwen willen geven. Ik kreeg net deze foto van een vriend. Het toont een trog in NW richting. Het krijgt alleen milde zon in de late namiddag...gefilterd door bomen. De foto is van april vorig jaar. Dus je ziet, het kan werken.En nog een aspect dat Kris noemde en dat me erg belangrijk lijkt. De vermeende terughoudendheid van zogenaamde "beginners" om hier een verslag of foto te laten zien. Zelf ben ik al lang een "beginner"...;-)

Er zijn hier enkele uitstekende tuiniers...dat is waar. Maar niemand hoeft "bang" te zijn als zijn eigen foto het niet kan bijbenen. Dit is geen wedstrijd. Ik ben blij en dankbaar dat we hier op het Europese vasteland geen "voorwaarden" hebben zoals in het VK. Daar gaat het echt vaak om medailles.

Elke tuin is individueel en uniek... net als wij tuiniers. We zijn verenigd door onze liefde voor de flora van de bergen. Dit forum biedt de mogelijkheid deze passie te verdiepen door het uitwisselen van gedachten en ervaringen.

Dus...daar gaan we.

Een pracht van een trog, Thomas.
Ik maak mij ook de bedenking dat Saxifraga bij u een heel stuk makkelijker gaat bij u in de tuin, dan bij ons hier. Wij zitten hier namelijk onder invloed van een zeeklimaat met hoge luchtvochtigheid. Ik heb gezien dat Saxifraga het veel beter doet in streken met een landklimaat zoals in Tsjechië. In welk deel van Duitsland woon je eigenlijk, Thomas? 
Lichtervelde, West-Vlaanderen

Frankie Wulleman

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 16041
 • Geslacht: Man
 • Alpinelover
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #41 Gepost op: 19 maart 2023, 20:09:12 »
De grote bloemen van S. 'Jan Neruda' maakten in mijn beginperiode grote indruk. Het was een van de eerste cultivars die in de tuin terecht kwam.
Lichtervelde, West-Vlaanderen

Frankie Wulleman

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 16041
 • Geslacht: Man
 • Alpinelover
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #42 Gepost op: 19 maart 2023, 20:20:54 »
Saxifraga 'Maria Callas' (foto 1)
Saxifraga 'White Cap' (foto 2) is ook nog een vrij betrouwbare bloeier in ons wisselvallige klimaat.
Lichtervelde, West-Vlaanderen

Kris De Raeymaeker

 • Rotsplantfanaat
 • Superposter
 • ******
 • Berichten: 13490
 • Geslacht: Man
 • erevoorzitter VRV met rotsvast geloof in bergflora
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #43 Gepost op: 20 maart 2023, 09:50:52 »
Hier komt er ook wat leven in de brouwerij ....
"zelfs de waarheid is zeer vaak maar perceptie "
"de kleinste planten maakten reeds de grootste vrienden "

Mark Stolk

 • Rotsplantfanaat
 • Senior poster
 • ****
 • Berichten: 833
Re: Saxifraga 2023
« Reactie #44 Gepost op: 20 maart 2023, 18:24:57 »
Saxifraga x megaseaflora ‘Jupiter’ komt in bloei.
Met vriendelijke groet