Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > PLANT IDENTIFICATIE

Klein sterrenscherm @ Hatertse Vennen (Gelderland)?

(1/1)

Niels Eimers:
Beste f(l)oristen,

Vorig jaar is deze vondst gedaan in een akker in een heide/vennen natuurgebied. Mogelijk betreft dit Astrantia minor (klein sterrenscherm), maar dat zou de eerste (verwilderde?) vondst voor Nederland zijn. Kan iemand dit bevestigen of zijn er meerdere kanshebbers?

Voor de exacte locatie, zie: https://waarneming.nl/waarneming/view/122566327

Met vriendelijke groeten, Niels Eimers

Kris De Raeymaeker:
Geen idee , misschien een pb-tje sturen naar Andre De Jonghe ....? 

Luc Gilgemyn:
Niels,
op ons VRV-lid André De Jonghe kunnen wij altijd rekenen voor het oplossen van dit soort problemen/vragen, zie hier zijn antwoord:

'om Astrantia minor met zekerheid te determineren is het noodzakelijk om de bladeren te bekijken. Op de foto zijn enkel de bloeiwijzen te zien. Bij minor zijn de bladeren tot aan de basis vingervormig  gedeeld.(tot aan de bladvoet gespleten en de bladrand gezaagd). Bij major zijn ze handvormig gedeeld. (tot 2/3 van het blad ingesneden en de bladrand scherp getand). Minor is in al zijn delen kleiner maar gelijkt verder sterk op de andere soort. Minor is tevens het meest kalkmijdend.
Het is alleszins een Astrantia, maar de eerder vernoemde details zijn nodig om tot een sluitende determinatie te komen.
De andere plant is mij onbekend.
Groeten, André'

Niels Eimers:
De plant in kwestie is ook op het forum van waarneming.nl gedeeld en daaruit kwam de conclusie dat dit het vruchtdragende stadium van zandblauwtje is, een soort die hier zeer algemeen voorkomt. Ik heb deze soort nog nooit eerder in vruchtstadium gezien, maar het lijkt aardig te kloppen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie