Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > In en rond onze rotstuinen

Het maken van een tufsteen

<< < (2/4) > >>

Gerrit Eijkelenboom:
Ik heb drie blokken naast elkaar gezet en een blok er liggend voor. Ik heb ze provisorisch verbonden met ijzerdraad. Als het werk af is, maak ik de definitieve verbinding met specie. Als je dat meteen doet, bestaat er grote kans op loslaten. Het werk bestaat uit het weghakken van kleine stukjes steen met hamer en een klein beiteltje. Op foto 1 ben ik al een heel eind gevorderd.
Als je bezig bent, kom je extra zachte plekken tegen. Dat is dan een mooie plek om een 'tufhole' te maken. Daar kan je later een plantje inzetten, maar het ziet er ook beter uit. foto 2. Het is best veel werk, maar ook leuk om te doen. Voor, zij en achterkant moeten gedaan worden.
Op foto 3 en 4 het voorlopige eindresultaat. De stenen gaan er al behoorlijk pokdalig uitzien.

Wordt vervolgd

Gerrit Eijkelenboom:
Vandaag ga ik de stenen aan elkaar vastmaken. Dat gebeurt met kant-en-klare zandcement. Ik heb ook overwogen om met montagekit te werken, maar de kleinste verpakking zandcement is het goedkoopste.
De stenen, die onder het stof zitten moeten goed worden schoongemaakt omdat er anders geen goede hechting ontstaat. Op foto 1 ziet u dat ik de stenen bevochtig met een plantenspuit. Veel water gebruiken, want anders is de zuigende werking van de stenen te groot en dan laat de specie later gewoon weer los.
Foto 2: Een laagje mortel aanbrengen van ongeveer 1 cm en de bovenste steen plaatsen. Een beetje heen en weer gaan om zoveel mogelijk contact tussen de twee stenen te krijgen. Ook zachtjes kloppen met een rubberen hamer of achterkant van de troffel.
Foto 3: Er stulpt nu overtollige specie uit.
Foto 4: Dat verwijdert u met een spijker oid.

Wordt vervolgd.

Gerrit Eijkelenboom:
Vandaag leg ik de laatste hand aan de steen. De naden, of voegen moeten worden gevuld. Foto 1.
Foto 2. Daarvoor gebruik ik het materiaal dat afkomstig is van dezelfde steen. Door het te zeven houd ik poeder over. Het grovere materiaal is een goed medium voor kalkminnende rotsplanten.
Foto 3. Ik maak een papje van waterige specie met tufsteenpoeder. Dat giet ik in de voeg. Nog weer afstrooien met poeder een aandrukken met de vinger.
Foto 4: Als het opgedroogd is, zie je vrijwel niets meer van de verbinding en lijkt het 1 steen.

Morgen wordt de steen beplant.

Wordt vervolgd

Frankie Wulleman:
Ik weet het niet Gerrit, maar zou het niet kunnen dat deze stenen in een (harde) winter terug openvriezen?

Gerrit Eijkelenboom:
Ja Frankie, dat risico zit er zeker in. Ik heb, en dat is op de laatste foto te zien, de blokken met een stuk draadeinde aan elkaar verbonden. En als er dan nog stukken vanaf vriezen, is het experiment mislukt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie