Vlaamse Rotsplanten Vereniging

Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen => Alles over vermeerderen => Topic gestart door: Kris De Raeymaeker op 16 februari 2010, 19:13:46

Titel: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 16 februari 2010, 19:13:46
Vorig jaar had ik sommige zaden vrij laat ontvangen.Ik heb ze ook maar kunnen zaaien ergens in februari als de grootste kou al achter de rug was.
In een vrij omvangrijk deel van de potjes kwam er helemaal niets op .Ik heb ze in mei/juni opnieuw laten droog komen en droog weg gezet in de kas .In november heb ik de kisten opnieuw buiten gezet en blootgesteld aan alle weersomstandigheden ...Het heeft er op gesneeuwd dat het een lieve lust was.Ook de vorst kon zijn werk doen.Bij de vorige dooi zag ik dat er zaailingen kiemden .Ik heb dan 1 van de 2 kisten in de kas geplaatst.
Er staan nu inmiddels diverse soortjes te kiemen (Androsace,Edraianthus,Tanacetum ea...)
Nooit zaad te snel weg gooien ...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 16 februari 2010, 19:27:11
Bij veel zaden is het van belang dat ze eerst een warmere periode doormaken waarin water kan inwerken op de zaadhuid met mogelijke kieminhibitoren. Pas daarna kan een koude periode zijn werk doen. Bovendien hebben een aantal soorten meer dan één koude periode nodig vooraleer hun zaden gaan kiemen.
Zeker ook belangrijk is het tijdstip van zaaien. Bij een te late zaaiing zullen de zaden blijven liggen tot het volgende optimale kiemtijdstip komt. Het is zaak om al doende zoveel mogelijk ervaring op te doen en de successen te onthouden.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 16 februari 2010, 19:43:42
Het is zaak om al doende zoveel mogelijk ervaring op te doen en de successen te onthouden.

Inderdaad Luc,en omdat er soms veel vragen worden gesteld over zaaien wou ik deze ervaring graag delen met onze forumbezoekers.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Jozef Lemmens op 17 februari 2010, 18:49:55
Ik hou al mijn zaadpotjes 3 tot 3,5 jaar. En zelfs het derde jaar zijn er nog zaden die kiemen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 17 februari 2010, 19:02:22
Ik hou al mijn zaadpotjes 3 tot 3,5 jaar. En zelfs het derde jaar zijn er nog zaden die kiemen.
Bedankt voor de tip Jef , het zaad kost tenslotte ook niet niks.Dus blijven proberen zeker.
Het wordt dan wel wat drukker in de zaaibak.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ger van den Beuken op 17 februari 2010, 19:33:10
Ja Kris, op deze manier moeten we toch een honderd vierkante meter grond bijkrijgen.
Ik pas in de regel na twee jaren.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ger van den Beuken op 19 februari 2010, 16:33:03
Over zaadgoed mijn volgende oordeel. Na 28 jaren van alpieneplanten vermeerdering uit zaad ben ik er intussen achter dat niet altijd het welslagen van opkomst van zaailingen gezocht moet worden in onze eigen manier van zaaien. Natuurlijk is er een verschil in de manier van zaaien of het tijdstip van zaaien. Ook veel andere factoren kunnen een rol spelen. Toch wil ik het over een andere boeg gooien en een mooi voorbeeld geven: al mijn zaadgoed van de verschillende leveranciers wordt per definitie voor eind december uitgezaaid. Het zaadgoed wordt betrokken van sommige expedities, enkele Botanische Tuinen, leveranciers uit Engeland, Z. Amerika, USA en Tsjechie.
Vanuit Tsjechie is het bekend dat enkele leveranciers met elkaar op stap gaan om zaden te verzamelen. Van al deze mensen bestel ik jaarlijks mijn zaden.
Toch moet ik zeggen dat de kwaliteit van het zaadgoed oftewel de opkomst van zaailingen per leverancier soms enorm verschilt. Mijns inziens zou dit aan de bewaarmethode kunnen liggen. Waar moeten we anders de oorzaak zoeken? Zijn er ook andere mensen die deze ervaring hebben?  Misschien dat de lucht door een discussie hierover misschien wat opklaart!!!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 19 februari 2010, 20:02:31
Toch moet ik zeggen dat de kwaliteit van het zaadgoed oftewel de opkomst van zaailingen per leverancier soms enorm verschilt. Mijns inziens zou dit aan de bewaarmethode kunnen liggen. Waar moeten we anders de oorzaak zoeken? Zijn er ook andere mensen die deze ervaring hebben?  Misschien dat de lucht door een discussie hierover misschien wat opklaart!!!
Ik zaai elk jaar heel wat zaden van bolgewassen en het is mij ook al meerdere maal opgevallen dat zaden van zelfde soorten die ik kocht bij verschillende leveranciers een heel uiteenlopend kiemingspercentage gaven.
Wat wij als klant nooit weten is hoeveel tijd er ligt tussen het oogsten van de zaden (in het wild) en het plaatsen in bvb. de koelkast. Laat staan dat we weten wat er in die tussentijd allemaal gebeurt : uitdroging, oververhitting,...
Over het tijdstip van zaaien wil ik nog meegeven dat ik (in mijn interessegebied) alle zaden die beschikbaar zijn vóór eind december direct ga zaaien en alle zaden die later binnenkomen in de koelkast ga bewaren tot de volgende september/oktober. Ik vind het zinloos om in het voorjaar te zaaien en te weten dat de kieming ten vroegste in het volgende najaar zal gebeuren.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Jozef Lemmens op 20 februari 2010, 13:31:49
Er is inderdaad soms veel verschil in kiempercentage bij de verschillende leveranciers (= verzamelaars), maar of er echt een lijn in te trekken is welke leverancier "betere" zaden aflevert dan andere is moeilijk te zeggen. Soms heb ik meer gekiemde zaden van dezelfde soort bij die man en soms omgekeerd. Wat wel opvalt is het aantal echte zaden dat je krijgt. Bij sommige leveranciers krijg je soms meer rommel dan zaden. Zonder namen te noemen, het zal dus vooral afhangen hoeveel tijd er gespendeerd wordt in het schoonmaken van de zaden en de bewaarmethode vanaf het oogsten tot de verzending.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 2 augustus 2010, 08:42:11
Ik heb in april een soldanella montana gekocht en die had toen al stevige zaadpeulen - de zaden heb ik zo gauw ze rijp waren gezaaid - nu beginnen ze al gedurende een week te kiemen  - dus zonder koude periode
Onlangs kocht ik een silene acaulis waarbij nog enkele bloempjes in bloei stonden en met enkele bijna rijpe zaadpeultjes - ik heb het zaad ook zo snel mogelijk gezaaid en binnen de week begonnen de zaden te kiemen - Ik kon het bijna niet geloven - ik heb deze soort al zo vaak gezien in de bergen en stond er steeds in verwondering voor
- dat ik deze plant nu heb aangekocht en zelfs al zaailingen heb, ben ik heel blij mee- Ik hoop dat ik de plantjes ook nog groot krijg zonder problemen  !!!

beide planten zijn dus blijkbaar lichtkiemers ,want ik heb het zaadbakje eerst bovenop bedekt met fijne aquarium grit en het zaad daar bovenop gezaaid en met water tussen de steentjes gespoeld ( zoals ik veronderstel dat het in de natuur gebeurt  )

van die kleine successen kan ik zo enorm genieten - ik moest het eens even kwijt .
Voor jullie zal dit natuurlijk niets speciaals zijn , omdat jullie al veel meer gespecialiseerd zijn .Ik heb heel wat ervaring met allerlei planten en probeer heel veel te stekken en zaaien .Nu ben ik  stilaan bezig  om ook in mijn rotstuin ( die ik al heel wat jaren heb ) wat specialere planten te zetten en zal die uiteraard ook proberen te vermeerderen .
Welke soorten hebben jullie al met succes gezaaid en hadden ze een speciale behandeling nodig ?
groetjes
Lily-Anne
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 1 september 2010, 21:54:13
Zo'n drie weken geleden heb ik een aantal zaden aan de zaaipotjes toevertrouwd. Dit zijn de eersten die al boven komen, achtereenvolgens: Silene petersonii, Degenia velebetica en Veronica schmidtiana.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 1 september 2010, 22:34:55
Ja Frankie , met een beetje zacht najaar moet je nog aan het verspenen voor de jaarwisseling... ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 2 september 2010, 09:50:05
Bij mij gaat alles in de frigo tot december dan hoef ik pas in het late voorjaar (hopelijk) te verspenen. ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 2 september 2010, 10:17:31
wanneer  is het eigenlijk nodig om te verspenen of aan wat kan je zien dat je hiermee kan wachten tot het voorjaar ?
hoe groot moeten de zaailingen zijn om te verspenen ? is er een vuistregel voor ?
De zaailingen die ik heb van de silene acaulis - soldanella montana  en  saxifraga longifolia  zijn nog klein en hoop ik van buiten met hun zaaibakje ingegraven , te overwinteren onder een plexiglaasje .Ik had gedacht om ze in het voorjaar dan te verspenen

groetjes
Lily-Anne

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 2 september 2010, 21:34:32
Verspenen dient min of meer te gebeuren wanneer er meerdere blaadjes dan de twee kiemblaadjes verschenen zijn. Dit wil dan meestal ook zeggen dat het wortelstelsel zich begint te vormen. Zo doe ik het toch altijd. Soms ben ik echter wel te laat en verschijnen de eerste worteltjes al onderaan het zaaipotje.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 14 september 2010, 18:31:01
Ik heb mij het afgelopen weekend eens volop gestort op het zaaien van bolgewassen omdat dit vanaf nu tot ongeveer half november de optimale periode is. Deze zaden zijn op diverse tijdstippen in het voorbije jaar binnengekomen en tot nu bewaard in de koelkast. Door ze in sept-okt te zaaien hebben de zaden nog ruim de tijd om water te absorberen vooraleer dat de vriesperiode intreedt.
Dit jaar ben ik van plan om het aantal nieuwe zaaipotten toch wat te beperken, maar zelfs daarmee kom ik nu al voorbij de 100 nieuwe. Ik kan moeilijk "nee" zeggen....... (volgens bepaalde mensen die beweren mij te kennen).
Focus dit jaar gaat speciaal naar tulipa species (o.a. T. sosnowskyi, T. julia, T. hissarica, T. uniflora, T. behmiana), naar juno-irissen (o.a. I. nicolai, I. stenophylla, I. rosenbachiana en I. svetlanae) en naar allium species uit de acanthoprason sectie (o.a. A. bodeanum, A. akaka, A. minutiflorum en A. shelkovnikowii).
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 14 september 2010, 18:39:25
En nu .... kiemen maar !!!   ;D ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 14 september 2010, 20:06:55
Ik zou die bakjes in het voorjaar nog wel eens terug willen zien als ze aan het kiemen zijn !
groetjes en succes
Lily_Anne
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 14 september 2010, 20:25:26
Ik heb mij het afgelopen weekend eens volop gestort op het zaaien van bolgewassen omdat dit vanaf nu tot ongeveer half november de optimale periode is. Deze zaden zijn op diverse tijdstippen in het voorbije jaar binnengekomen en tot nu bewaard in de koelkast. Door ze in sept-okt te zaaien hebben de zaden nog ruim de tijd om water te absorberen vooraleer dat de vriesperiode intreedt.
Dit jaar ben ik van plan om het aantal nieuwe zaaipotten toch wat te beperken, maar zelfs daarmee kom ik nu al voorbij de 100 nieuwe. Ik kan moeilijk "nee" zeggen....... (volgens bepaalde mensen die beweren mij te kennen).
Focus dit jaar gaat speciaal naar tulipa species (o.a. T. sosnowskyi, T. julia, T. hissarica, T. uniflora, T. behmiana), naar juno-irissen (o.a. I. nicolai, I. stenophylla, I. rosenbachiana en I. svetlanae) en naar allium species uit de acanthoprason sectie (o.a. A. bodeanum, A. akaka, A. minutiflorum en A. shelkovnikowii).

Ziet er veel belovend uit Luc ! Mooi en indrukwekkend  lijstje trouwens
Doet er mij aan denken dat ik jouw ook nog een pakje zaad moet toesturen !Komt eraan per post ...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 14 september 2010, 21:13:44
Ik heb mij het afgelopen weekend eens volop gestort op het zaaien van bolgewassen omdat dit vanaf nu tot ongeveer half november de optimale periode is. Deze zaden zijn op diverse tijdstippen in het voorbije jaar binnengekomen en tot nu bewaard in de koelkast. Door ze in sept-okt te zaaien hebben de zaden nog ruim de tijd om water te absorberen vooraleer dat de vriesperiode intreedt.
Dit jaar ben ik van plan om het aantal nieuwe zaaipotten toch wat te beperken, maar zelfs daarmee kom ik nu al voorbij de 100 nieuwe. Ik kan moeilijk "nee" zeggen....... (volgens bepaalde mensen die beweren mij te kennen).
Focus dit jaar gaat speciaal naar tulipa species (o.a. T. sosnowskyi, T. julia, T. hissarica, T. uniflora, T. behmiana), naar juno-irissen (o.a. I. nicolai, I. stenophylla, I. rosenbachiana en I. svetlanae) en naar allium species uit de acanthoprason sectie (o.a. A. bodeanum, A. akaka, A. minutiflorum en A. shelkovnikowii).

Dit lijkt wel de start van Scheldemans bulbsnursery  ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 14 september 2010, 21:25:58
Vind het altijd mooi om te zien zo al die zaaipotjes.
Het mooiste is als alles uitkomt.
Ik heb vandaag een stuk plexiglas gehaald om mijn potjes in de bak af te dekken tegen de vele regen.
Weet nu gelukkig al wat meer van het zaaien af. ;)
Ik heb aleen de pech dat ik als ik wil zaaien ik dit buiten moet doen.
Heb een klein schuurtje.
Wil er wel een zaaitafel in gaan zetten.
is toch wel leuk het zaaien dit is het 2e/3e jaar.
dus ben nog in de begin fase.
Groetjes aan iedereen hier
Bert
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 24 oktober 2010, 16:39:24
Het is nu de beste periode om de meeste rotsplanten te zaaien. Maar de meeste zaadlijsten zijn nog niet uit of de zaden zijn nog niet besteld en uitgeleverd.Ik heb toch reeds de potjes waarvan er de vorige jaren niets of weinig was van gekiemd terug boven gehaald.
Ze waren ondertussen droog gekomen en nu laat ik ze opnieuw weer nat worden.Dat is in deze periode niet zo moeilijk ,gewoon blootstellen aan de weersomstandigheden buiten.Ik laat ze heel de winter buiten in de kou en in het  nat etc...
Hopelijk kiemt er toch nog wat het komend voorjaar...   
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 24 oktober 2010, 18:59:20
Het is nu de beste periode om de meeste rotsplanten te zaaien. Maar de meeste zaadlijsten zijn nog niet uit of de zaden zijn nog niet besteld en uitgeleverd.Ik heb toch reeds de potjes waarvan er de vorige jaren niets of weinig was van gekiemd terug boven gehaald.
Ze waren ondertussen droog gekomen en nu laat ik ze opnieuw weer nat worden.Dat is in deze periode niet zo moeilijk ,gewoon blootstellen aan de weersomstandigheden buiten.Ik laat ze heel de winter buiten in de kou en in het  nat etc...
Hopelijk kiemt er toch nog wat het komend voorjaar...   
Denk je dat het wenselijk is om de zaaipotten te laten uitdrogen ? Ik heb wel geen ervaring met het zaaien van rotsplanten, maar de zaaipotten van bolgewassen laat ik niet volledig uitdrogen als er nog geen kieming opgetreden is.
Je moet weten dat beginnende kieming niet altijd bovengronds te zien is.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 24 oktober 2010, 19:03:09

Dit lijkt wel de start van Scheldemans bulbsnursery  ;D
De "start" van het zaaien is al 20 jaar terug genomen. Het klopt wel dat ik nu grotere hoeveelheden zaai omruilvoorraad te hebben.
Ondertussen zijn het aantal zaaipotten al opgelopen tot meer dan 150. Ik zal stilaan moeten gaan uitkijken naar een grotere eigendom.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 24 oktober 2010, 19:14:27
Denk je dat het wenselijk is om de zaaipotten te laten uitdrogen ? Ik heb wel geen ervaring met het zaaien van rotsplanten, maar de zaaipotten van bolgewassen laat ik niet volledig uitdrogen als er nog geen kieming opgetreden is.
Je moet weten dat beginnende kieming niet altijd bovengronds te zien is.

Waarschijnlijk goed voor sommigen en helemaal niet goed voor anderen.Het zal ook afhangen van de plaatsen waar ze afkomstig van zijn veronderstel ik ? Ook in de natuur zijn er droogteperiodes voor sommigen.Nu hoedanook zou je dat plant per plant moeten bekijken.Ik had dit voorjaar nogal veel Zuid-Amerikanen gezaaid en ik veronderstel dat die ginder een tijdje droogte hebben ?
Voor bolgewassen zal ik er nu in ieder geval rekening mee houden...dus bedankt voor de tip.Iemand nog meer ervaringen ???   
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 24 oktober 2010, 19:57:02
Beste rotsplant fanaten

Met zaaien heb ik omdat ik pas ben begonnen hier mee niet heel veel ervaring.
Maar ik laat ze in de winter ook buiten staan.
Maar leg er noppen folie over om erg bevriezen tegen te gaan.
En overdag als het boven nul is haal ik het er weleens af voor de luchtcirculatie.
Kijk af en toe of de potjes niet te droog zijn anders bespoei ik ze een beetje met plantespuit.
Er zijn al enkele zaden uitgekomen vind ik wel leuk als beginner van het zaaien.
iedereen veel plezier in de tuin.
groetjes bert
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 24 oktober 2010, 21:38:04
Denk je dat het wenselijk is om de zaaipotten te laten uitdrogen ? Ik heb wel geen ervaring met het zaaien van rotsplanten, maar de zaaipotten van bolgewassen laat ik niet volledig uitdrogen als er nog geen kieming opgetreden is.
Je moet weten dat beginnende kieming niet altijd bovengronds te zien is.

Waarschijnlijk goed voor sommigen en helemaal niet goed voor anderen.Het zal ook afhangen van de plaatsen waar ze afkomstig van zijn veronderstel ik ? Ook in de natuur zijn er droogteperiodes voor sommigen.Nu hoedanook zou je dat plant per plant moeten bekijken.Ik had dit voorjaar nogal veel Zuid-Amerikanen gezaaid en ik veronderstel dat die ginder een tijdje droogte hebben ?
Voor bolgewassen zal ik er nu in ieder geval rekening mee houden...dus bedankt voor de tip.Iemand nog meer ervaringen ???   

Ik heb op het eind van de zomer een aantal Pulsatilla's gezaaid. Een paar soorten heb ik in het begin van de zomer geoogst (soorten uit eigen tuin), een paar andere soorten heb ik in het midden van de zomer geoogst, op wat grotere hoogte in het wild. Alle zaden heb ik terzelfdertijd aan de zaaipotjes toevertrouwd. Nu zijn enkel de soorten uit eigen tuin al direct opgekomen, de andere soorten vertonen echter nog geen teken van leven.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 25 oktober 2010, 22:13:59
Zaaien en stekken vind ik ook één van de mooiste kanten van het tuinieren en doe dat al een aantal jaren.
Rotsplanten nog niet zo lang, zeg maar gerust dat ik daar pas mee begin. Ik ben een liefhebber van Primula's en bolletjes.
In mijn kweekbakje dan ook aardig wat Primula's en wat bollen zaaisels, o.a. Cyclamen coum, C. hederifolium, Scilla autumnalis, S.hyacinthoides, Muscari comosum en Galanthus nivalis.

De M. comosum stonden na 24 dgn al boven.

Mvrgr

CorvK
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 26 oktober 2010, 21:29:40
Hoi Cor

Ziet er goed uit de zaaibakken.
met de zaaipotjes
Ik vind het ook steeds leuker.
alleen heb ik het probleem dat mijn tuin niet groot genoeg is.
Ik moet het zaaien een beetje binnen de beperken houden.
Maar dat lukt wel.
Op de foto een deel van mijn achtertuin afgelopen voorjaar genomen.

Gr bert
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 26 oktober 2010, 22:05:20
Hoi Cor

Ziet er goed uit de zaaibakken.
met de zaaipotjes
Ik vind het ook steeds leuker.
alleen heb ik het probleem dat mijn tuin niet groot genoeg is.
Ik moet het zaaien een beetje binnen de beperken houden.
Maar dat lukt wel.
Op de foto een deel van mijn achtertuin afgelopen voorjaar genomen.

Gr bert

Dat ziet er al heel goed uit, Bert. Je hebt duidelijk het rotstuinieren in de vingers zitten.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 27 oktober 2010, 19:46:55
Bedankt voor het compliment
Ik doe mijn best om er iets van te maken als beginner
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cathy Portier op 18 november 2010, 00:27:56
Ik zoek al een tijdje het standaardwerk "Seed Germination Theory and Practice
by Norman C. Deno"

op http://theseedsite.co.uk/normdeno.html (http://theseedsite.co.uk/normdeno.html) vind je een uitgebreide beschrijving van zijn werk.

Blijkt nu dat zijn standaard werk én 2 aanvullingen voor iedereen te downloaden zijn :
Een must voor de zaaiende (rots)plantenliefhebber.

Je kan de werken in PDF downloaden vanop http://ddr.nal.usda.gov/simple-search?query=deno (http://ddr.nal.usda.gov/simple-search?query=deno)



Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 18 november 2010, 08:12:44
bedankt Cathy voor de link
groetjes
Lily-Anne
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Roest op 19 december 2010, 22:37:26
Vandaag mijn zaaipotten zaailingen gecontroleerd, ziet er nog goed uit.
Gelukkig ook Draba archibaldii, hiervan heb ik slechts 5 zaden kunnen oogsten van mijn enige plant waarvan er 2 zijn ontkiemd. (De 'rotsen' op de foto zijn max. 1 cm.)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Pim Hols op 20 december 2010, 19:01:15
Vandaag mijn zaaipotten zaailingen gecontroleerd, ziet er nog goed uit.
Gelukkig ook Draba archibaldii, hiervan heb ik slechts 5 zaden kunnen oogsten van mijn enige plant waarvan er 2 zijn ontkiemd. (De 'rotsen' op de foto zijn max. 1 cm.)

Dat wordt wel wat Gerrit, zo te zien.
Vorig jaar is D. archibaldii  ter ziele gegaan. Hoe, waarom, daar ben ik niet achter gekomen.
Ik ga wel weer een nieuwe poging wagen denk ik.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 20 december 2010, 20:14:17
Ik denk dat dat een mini rotstuintje Rotsbakje is Gerrit. :D ;) :) :P
Mijn zaalingen staan er ook nog goed bij zag ik gisteren.

Gr bert
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 20 december 2010, 20:14:36
Echt wel een hele mooie Pim, zeker een nieuwe poging waard.
Ik moet er ook eens naar op zoek !
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 20 december 2010, 22:50:33
Vandaag mijn zaaipotten zaailingen gecontroleerd, ziet er nog goed uit.
Gelukkig ook Draba archibaldii, hiervan heb ik slechts 5 zaden kunnen oogsten van mijn enige plant waarvan er 2 zijn ontkiemd. (De 'rotsen' op de foto zijn max. 1 cm.)

Dat wordt wel wat Gerrit, zo te zien.
Vorig jaar is D. archibaldii  ter ziele gegaan. Hoe, waarom, daar ben ik niet achter gekomen.
Ik ga wel weer een nieuwe poging wagen denk ik.

D. archibaldii is eerder kortlevend. Zo heb ik het ook al ervaren dat je ze niet veel langer dan drie jaar kan houden. Regelmatig stekjes nemen om de soort in de collectie in stand te houden is daarom noodzakelijk. Spijtig genoeg heb ik momenteel zelf weinig materiaal om iemand een plezier te doen.
Zaad heb ik bij deze soort nog nooit gevonden.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Roest op 20 december 2010, 23:25:36
Mijn 'oude' plant gaat nu zijn derde jaar in Frankie. :'( :'(
Maar hij staat nu op verschillende plekken in de rotstuin door middel van stekken.
Mijn reden om die 5 zaden te zaaien is om deze plant generatief te vermeerderen, daarna dicht bij elkaar aanplanten en hopen dat er door middel van kruisbestuiving meer zaden gevormd worden. Als je door stekken vermeerderd (vegetatieve vermeerdering) blijft het dezelfde plant (dezelfde kloon). Kan zijn dat ik nog stekjes heb staan.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 21 december 2010, 21:49:42
Mijn 'oude' plant gaat nu zijn derde jaar in Frankie. :'( :'(
Maar hij staat nu op verschillende plekken in de rotstuin door middel van stekken.
Mijn reden om die 5 zaden te zaaien is om deze plant generatief te vermeerderen, daarna dicht bij elkaar aanplanten en hopen dat er door middel van kruisbestuiving meer zaden gevormd worden. Als je door stekken vermeerderd (vegetatieve vermeerdering) blijft het dezelfde plant (dezelfde kloon). Kan zijn dat ik nog stekjes heb staan.

Ja Gerrit, dat klopt natuurlijk wel als je steeds stekt van dezelfde plant dat je dan ook telkens genetisch dezelfde plant terug hebt. Maar als je kruisbestuiving toepast tussen verschillende planten die ook afkomstig zijn van dezelfde moederplant zul je denk ik niet veel meer genetische variatie hebben. Beter is het dan om te kruisen met planten die een verschillende afkomst hebben.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 21 december 2010, 22:02:09
Kris,

Even terug naar je openingspost in dit draadje, kun je ook een lijstje geven van de soorten die toen, zo laat gezaaid, niet opkwamen en na hun koude behandeling alsnog kiemden ?
Ik had in 2009 n.l. hetzelfde, laat zaad ontvangen en maar enkele kiemende soorten. Met name een aantal Primula's, Frittilaria's en Cyclamen lieten het afweten. Heb nog niets weggedaan en ook buiten gezet.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 21 december 2010, 22:46:28
Kris,
Even terug naar je openingspost in dit draadje, kun je ook een lijstje geven van de soorten die toen, zo laat gezaaid, niet opkwamen en na hun koude behandeling alsnog kiemden ?
Ik had in 2009 n.l. hetzelfde, laat zaad ontvangen en maar enkele kiemende soorten. Met name een aantal Primula's, Frittilaria's en Cyclamen lieten het afweten. Heb nog niets weggedaan en ook buiten gezet.

Buiten de soortjes die ik toen heb genoemd zou ik dit moeten nakijken Cor..
Cyclamen echter zijn geen koudekiemers , oud(er) zaad moet behandeld worden vlgs de Reading-methode. Zie onderstaande topic :
http://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=23.105
Heel wat soorten Cyclamen kiemen best rond de 15 graden en dienen donker te staan tot ze gekiemd zijn.
Als de zaden eenmaal in rust zijn gegaan zullen ze zeker  ook niet kiemen na een jaartje weg te zetten, die Reading-methode bied soms nog soelaas.Beter is om Cyclamen altijd redelijk vers te zaaien.Geen jaren laten liggen...
Heel wat Primula zullen mi wel baat hebben bij koude.Met Frittilaria heb ik ook nog niet zo'n geweldige resultaten...    
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 22 december 2010, 09:54:08
Cyclamen geven inderdaad het beste resultaat met vers zaad en gezaaid in sept/okt. Als je langer wacht gaat de zaadhuid uitdrogen en verharden waardoor het veel moeilijker wordt om water bij de kiem te krijgen. Vooraf weken enz. is dan een mogelijk redmiddel.
Fritillaria zaai je best in de periode oktober tot uiterlijk december voor het beste resultaat. Na zaaien de zaaipotten buiten plaatsen waar ze de invloed van alle weersomstandigheden kunnen ondergaan. Vers en kiemkrachtig (wel een voorwaarde !) zaad kiemt dan in het vroege voorjaar wanneer de temperaturen wat stijgen. Zaden die na nieuwjaar toekomen (zaaddistributies e.d.) ga ik niet meer zaaien. Deze gaan in de koelkast tot de volgende september.
Nog te vermelden. Hoewel veel volwassen planten in de natuur een warme zomer ondervinden, is het bij jonge zaailingen belangrijk om ze in de rustperiode niet bloot te stellen aan felle hitte of extreme uitdroging => dus rustperiode op een koelere beschaduwde plaats.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 22 december 2010, 13:26:11
Met het zaaien van primula's heb ik weinig ervaring. Ik weet wel dat de meeste soorten warmtekiemers zijn wat wil zeggen dat ze eigenlijk geen koude periode nodig hebben en gaan kiemen in een tijdspanne van 2-10 w. wanneer de temperatuur naar 15-20 °C oploopt.
Primulazaden worden best enkele weken droog en koel opgeslagen (in gesloten doos in koelkast) voor ze gezaaid worden. Vers zaad direkt zaaien geeft mindere resultaten.
Net als overal zijn er uitzonderingen waar het zaad een voorafgaandelijke koude periode nodig heeft gevolgd door een warmere periode.
Norma Deno geeft in zijn publicaties voor een hele reeks soorten specifieke informatie.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 22 december 2010, 13:52:30
Met het zaaien van primula's heb ik weinig ervaring.
Norma Deno geeft in zijn publicaties voor een hele reeks soorten specifieke informatie.
Da's jammer Luc, maar stukje bij beetje en met veel uitproberen, komen we er wel uit.
Is die publicatie nog ergens te vinden dat je weet?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 22 december 2010, 14:07:50
Ik heb ooit in gardeners world gezien dat je primula heel vroeg  kan zaaien als het zaad volledig ontwikkeld is en nog wit - dus juist voordat het verkleurt - droogt en valt. Carol Kl .  haalde het gewoon uit de peul met haar nagel ( het kleefde nog wat aan elkaar  en ze rommelde het wat uit elkaar en zaaide het onmiddellijk - Dit zou kunnen ,omdat de zaden nog niet in winterrust zijn gegaan en nog geen harde schil hebben en na dit zaaien zouden ze heel vlug kiemen .Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd en heb er geen idee van of dit lukt bij de primula's die in de rotstuin groeien  (het was de meest voorkomende tuinprimula ) maar als je wat zaad teveel hebt , is het het proberen waard en dan weten we het ook .Laat het dan in ieder geval eens weten .
Cyclamen coum  kan je direct zaaien als het rijp is ,dat heb ik al gedaan met heel goede opkomst en het zaad dat uit zichzelf  was gevallen naast de plant , dat kwam ook boven zonder enige zorg - met  andere cyclamen zaaien heb ik geen ervaring
groetjes
Lily-Anne
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 22 december 2010, 17:39:45
Met het zaaien van primula's heb ik weinig ervaring.
Norma Deno geeft in zijn publicaties voor een hele reeks soorten specifieke informatie.
Da's jammer Luc, maar stukje bij beetje en met veel uitproberen, komen we er wel uit.
Is die publicatie nog ergens te vinden dat je weet?

Zie hoger in deze thread Cor : post 31 van Cathy Portier  :)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 22 december 2010, 18:57:47
Citaat
Zie hoger in deze thread Cor : post 31 van Cathy Portier  :)
Oeps  ??? :-[ niet goed gekeken, sorry :-*
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 22 december 2010, 21:18:16
Ik heb ooit in gardeners world gezien dat ......
Zonder criticaster te willen zijn, Gardeners World is voor mij geen ernstige referentie maar puur entertainment.

Mijn voorstel over hoe primula te zaaien is idd gemaakt voor species (wilde soorten) en niet voor (eenjarige) zaaiprimula's.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Roest op 22 december 2010, 21:44:13
Ja Gerrit, dat klopt natuurlijk wel als je steeds stekt van dezelfde plant dat je dan ook telkens genetisch dezelfde plant terug hebt. Maar als je kruisbestuiving toepast tussen verschillende planten die ook afkomstig zijn van dezelfde moederplant zul je denk ik niet veel meer genetische variatie hebben. Beter is het dan om te kruisen met planten die een verschillende afkomst hebben.

Dit geld zeker voor stekken van dezelfde plant maar ik denk dat het met zaden (ook al is dit van dezelfde plant) iets anders ligt.
b.v. bij Draba zijn er veel soorten die goed zaad zetten, ook met een plant. Dit geld voor vele Planten, bijvoorbeeld bij mij in de tuin Daphne mezereum en alpina, Scutellaria pontica, ook met Erinus alpinus ben ik met een plant begonnen  ::) Als er geen zaden komen kan het zijn dat het stuifmeel en de stamper van een plant niet op hetzelfde tijdstip rijp zijn. Dit kan dan ondervangen worden met meerdere gezaaide planten die dan misschien een halve week eerder of later bloeien. En natuurlijk zijn er vele soorten die kruisbestuiving om andere reden nodig hebben. Dit is allemaal maar theorie waarop de natuur toch zijn eigen oplossingen voor heeft.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 22 december 2010, 21:45:43
Met het zaaien van primula's heb ik weinig ervaring. Ik weet wel dat de meeste soorten warmtekiemers zijn wat wil zeggen dat ze eigenlijk geen koude periode nodig hebben en gaan kiemen in een tijdspanne van 2-10 w. wanneer de temperatuur naar 15-20 °C oploopt.
Primulazaden worden best enkele weken droog en koel opgeslagen (in gesloten doos in koelkast) voor ze gezaaid worden. Vers zaad direkt zaaien geeft mindere resultaten.
Net als overal zijn er uitzonderingen waar het zaad een voorafgaandelijke koude periode nodig heeft gevolgd door een warmere periode.
Norma Deno geeft in zijn publicaties voor een hele reeks soorten specifieke informatie.

Bedankt voor de toelichting Luc. Ik heb enkele (Chinese)  Primula's die maar in het tweede jaar kiemden en dat  pas nadat ze een koude winter hadden doorgemaakt... (oa Primula szechuanica bijv)
Dus lijkt het me heel afhankelijk van soort tot soort .  
Vroeger heb ik wel eens gehoord dat men aanbeveelde om de zaden van bepaalde soorten  te "straticiferen". Misschien is dat onzin?
 Maar nogmaals Primula is zo'n groot geslacht met zulk groot verspreidingsgebied ... Ik denk dat de meeste idd gewoon kunnen gezaaid worden net als alle alpiene planten. Ger heeft ook nogal wat ervaring met zaaien (ook met Primula),ik weet niet wat zijn ervaringen zijn?  
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 23 december 2010, 06:33:50
Ik vermoed dat wanneer de zaden laat in het seizoen gezaaid zijn dit als gevolg kan hebben dat ze wachten met kiemen tot het volgende jaar.
Bovendien zal het soort weer (vorst, sneeuw, regen, relatief warm,...) na het zaaimoment ongetwijfeld zijn invloed hebben. En dit kan ieder jaar weer anders zijn.

Het al of niet nodig zijn van een temperatuurswissel (stratificatie) is inderdaad soortafhankelijk en moet je al doende ondervinden. Daarvoor verwees ik naar het werk van N. Deno omdat daarin al heel wat informatie gegeven wordt.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ger van den Beuken op 23 december 2010, 11:15:25
Bedankt voor de toelichting Luc. Ik heb enkele (Chinese)  Primula's die maar in het tweede jaar kiemden en dat  pas nadat ze een koude winter hadden doorgemaakt... (oa Primula szechuanica bijv)
Dus lijkt het me heel afhankelijk van soort tot soort .  
Vroeger heb ik wel eens gehoord dat men aanbeveelde om de zaden van bepaalde soorten  te "straticiferen". Misschien is dat onzin?
 Maar nogmaals Primula is zo'n groot geslacht met zulk groot verspreidingsgebied ... Ik denk dat de meeste idd gewoon kunnen gezaaid worden net als alle alpiene planten. Ger heeft ook nogal wat ervaring met zaaien (ook met Primula),ik weet niet wat zijn ervaringen zijn?  
[/quote]

Een belangrijke voorwaarde is dat zaden van Primula's vers uitgezaaid moeten worden, dit is uiteraard ook het geval met veel andere alpiene planten. De theorie van Lily-Anne heb ik wel altijd toegepast op het zaadgoed van Hepatica, maar met Primula's uitzaaien op deze groene manier heb ik echt geen ervaring. De opkomst van Primula zaailingen is in het algemeen probleemloos. Ook kan ik geen onderscheid maken qua moeilijkheid in Aziatische en Europesche soorten. Natuurlijk zijn er altijd soorten die moeilijk opkomen. B.v. Primula dryadifolia uit China ontkiemt moeilijk, maar ook Primula glutinosa uit de Alpen zal problemen geven. In het algemeen is de kiemkracht bij Primula's uit de Petiolaris groep maar kort kiemkrachtig. Oudere zaden kunnen tot leven gewekt worden door de toepassing van GA3. Maar in het algemeen moet ik zeggen dat ik blij zou zijn als alle andere alpiene soorten zo makkelijk zouden ontkiemen als Primula's. Een goede tip: het boek, de Genus Primula van John Richards.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Jozef Lemmens op 24 december 2010, 13:00:22
Ik heb ook een heel goeie ervaring met Gibberelline zuur (GA-3), ook bij zaden die al jaren oud waren.
Er was een tijd dat ik in de boekjes van Deno ging kijken voor elk pakje zaad dat ik zaaide. Deno geeft een goede richtlijn, maar daar blijft het bij. Er zijn zeker andere oplossingen en volgens mij zijn er geen 2 situaties hetzelfde.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 28 december 2010, 21:30:31
Vandaag even een kijkje genomen onder de overkapping waar mijn zaailingen staan.Die ik afgelopen voorjaar heb gezaaid.
De andere zaailingen stonden er ook goed bij.
En zag dat de draba in zijn potje er goed bij stond.
Is voor mij de eerste keer dat ik deze zaai dus ik vond het leuk.
Heb er geen foto van gemaakt.
Daarom deze foto van afgelopen voorjaar
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 28 december 2010, 21:44:15
Als ik dat goed zie is dat Draba sphaeroides uit de V.S. Schitterende soort is dat, Bert, die zichzelf overigens gemakkelijk uitzaait.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 29 december 2010, 21:49:32
Er staan inderdaad ook eigen zaailingen van in mijn tuin :D
Bedankt voor de naam geving
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 16 januari 2011, 17:07:42
Vandaag omdat het mooi weer was lekker in de gewerkt.
Hier nog niks in bloei :'(
Maar wel komen de kopjes van de crocus en de narcis boven kijken of ze de zon al zien en voelen :D
Heb vandaag wat foto's van een aantal zaailigen gemaakt.
En mijn zaaibak.(heb er hier 3 van) is niet zo groot maar moet iets met een kleinere tuin.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 16 januari 2011, 17:10:28
Deel 2
Van mijn zaailingen
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Pim Hols op 16 januari 2011, 19:37:37
Deel 2
Van mijn zaailingen

Dat wordt wel wat, Bert. Ziet er goed uit. ;) ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 21 januari 2011, 17:45:22
Ik heb begin januari 2011 voor de eerste maal wat zaden van Pavelka gezaaid (verzameld in Turkije) en nu zie ik na 3 weken reeds goede kieming bij alyssum en anthemis soorten. Blijkbaar hebben die geen koude nodig om te kiemen.
Heeft iemand gelijkaardige of andere ervaringen ?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 21 januari 2011, 18:18:15
Ik heb begin januari 2011 voor de eerste maal wat zaden van Pavelka gezaaid (verzameld in Turkije) en nu zie ik na 3 weken reeds goede kieming bij alyssum en anthemis soorten. Blijkbaar hebben die geen koude nodig om te kiemen.
Heeft iemand gelijkaardige of andere ervaringen ?
Met Alyssum heb ik een zelfde ervaring Luc ,maar Anthemis heb ik nog niet gezaaid.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 6 februari 2011, 19:43:11
Vandaag met het fototoestel even een rondje door mijn tuin gemaakt.
en oa een foto gemaakt van deze zaailing die ik 12-1-2011 heb gezaaid.
Leuk begin van deze erysimum Helveticum. ;)
De baderen zijn een beetje nat maar heb ze vandaag allemaal een beetje water gegeven.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 15 januari 2012, 18:34:50
Al sinds december zie ik regelmatig nieuwe zaaipotten met zaden van bolgewassen die beginnen te kiemen.
Altijd spannend om vast te stellen wat wil lukken en wat tegenvalt.
Op de foto enkele van de zaaipotten in mijn koude kiembak.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 15 januari 2012, 18:47:27
Ik wil met volgende foto's eens tonen dat het mogelijk is om ook lastige kiemers te doen kiemen.
Wellicht met meer geluk dan kennis....
De zaaiingen dateren van december 2009 en september 2010 - bij deze kiemende juno's o.a. caucasica, nicolai, fosteriana, stenophylla, tubergeniana, capnoides en pseudocapnoides.
De ronde potten zijn planten die een jaartje ouder zijn en ondertussen verpot werden.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 15 januari 2012, 18:52:41
Zelfs met een onco iris wil het wel eens lukken - hier iris barnumae f. protonyma gezaaid in juni 2011.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Wim Boens op 15 januari 2012, 18:56:35
Die zien er allemaal goed uit. Volgens mij toch eerder kennis met een beetje geluk, hoor Luc!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 15 januari 2012, 20:57:15
Ziet er goed uit Luc. Heel interessant ook maar nog meer een goede aanmoediging voor alle liefhebbers.Dit zet alleszins aan tot vind ik ....
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 15 januari 2012, 21:36:32
Een mens zou er stil bij worden...  ((11
... en dan al die pottekes x5 of x10 wanneer er moet verspeend worden...  ))5
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 16 januari 2012, 08:43:38
Een mens zou er stil bij worden...  ((11
... en dan al die pottekes x5 of x10 wanneer er moet verspeend worden...  ))5
Een geluk bij bolgewassen is dat ze graag dicht bijeen geplant staan. Bij het verpotten worden het niet echt meer potten maar wel grotere. Als je zo 150-200 zaaipotten 9x9 cm verpot naar kleipotten van 12/15 cm heb je wel wat meer plaats nodig. En de hulp van een liefhebber met wat vrije tijd ! :D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Johan Keulemans op 16 januari 2012, 21:18:44
Citaat
Bij het verpotten worden het niet echt meer potten maar wel grotere. Als je zo 150-200 zaaipotten 9x9 cm verpot naar kleipotten van 12/15 cm heb je wel wat meer plaats nodig. En de hulp van een liefhebber met wat vrije tijd !

Maar hulp nodig van één liefhebber Luc?  ??? En plaatsgebrek zal wel een bekend gegeven zijn bij de meeste mensen hier. Al weten we toch altijd nog een vrij plaatsje te vinden. ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Jan Boterdael op 17 januari 2012, 16:14:42
Het fijn zaad van penstemon kiemt soms moeilijk.
Hoe doen jullie het:licht of geen licht:lichtjes bedekken of niet of gewoon tussen 2/4 grit zaaien en in wat mengsel?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 17 januari 2012, 19:58:07
Maar hulp nodig van één liefhebber Luc?  ??? En plaatsgebrek zal wel een bekend gegeven zijn bij de meeste mensen hier. Al weten we toch altijd nog een vrij plaatsje te vinden. ;)
Als je weet dat ik ieder jaar tussen de 200-250 soorten zaai is één extra plaatsje wel niet voldoende.
En op je eerste vraag: een liefhebster mag ook  ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 30 januari 2012, 20:46:39
Het fijn zaad van penstemon kiemt soms moeilijk.
Hoe doen jullie het:licht of geen licht:lichtjes bedekken of niet of gewoon tussen 2/4 grit zaaien en in wat mengsel?

Ik had al succes met een heel lichte bedekking van fijne grind Jan .
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 30 januari 2012, 20:54:45
Gisteren ook nog de laatst toegekomen zaden aan de respectievelijke potjes toegewezen.
Ik zaai ze liever voor de jaarwisseling maar als je ze niet  eerder hebt is er geen andere keuze ...

Tussen de eerder gezaaide potjes ontdekte ik nog deze gekiemde Rhodophiala . Dit bolgewasje groeit in Chili en Argentinie waar het nu volop zomer is ondertussen en deze gewassen weer in groei komen na hun winterrust. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat deze zaden hier bij ons kiemen midden in de winter ...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 30 januari 2012, 21:30:53
Dat ziet er hoopvol uit kris.
Waarom zaai je liever voor de jaarwisseling?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 30 januari 2012, 22:00:37
Dat ziet er hoopvol uit kris.
Waarom zaai je liever voor de jaarwisseling?

Om diverse redenen Bert . Sommige harde en dikke zaden hebben het nodig om heel de winter blootgesteld te worden aan de grillen van moeder natuur. Deze zaden moeten vooral veel vocht opzuigen om tot kieming te kunnen  komen. Andere hebben eerst weer een koudeperiode nodig opdat in de lente het kiemingsproces wordt op gang gezet. Een flinke portie sneeuw gevolgd door lente doet soms menig zaaipotje kiemen...
Sommige zaden hebben niks van dat alles nodig maar deze liggen dan maar gewoon hun (kiem)beurt af te wachten en kiemen wel wanneer de omstandigheden ideaal zijn.
Nog andere zaden moeten zo vers mogelijk gezaaid worden , dus eerder in de herfst als in de winter ...
Als we pas in de lente zaaien zullen een aantal zaden bijgevolg niet meer opkomen hetzelfde jaar en wachten tot het volgende jaar.
Door zo vroeg mogelijk te zaaien (best vanaf de herfst) zal je aan zoveel mogelijke criteria voldoen en allicht de beste resultaten hebben. Alleen zo'n pas gekiemde zaailingen breng ik  wel in veiligheid ....Strenge vorst zoals nu voorspeld wordt is  nefast voor dit jonge geweld .  
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ger van den Beuken op 31 januari 2012, 09:08:20
Voor diegene die niet bekend is met de genus Rhodophiala hier een afbeelding van Rhodophiala rhodolirion genomen tijdens onze recente reis in Mendoza.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 31 januari 2012, 15:29:23
Het moment van zaaien is uiteraard afhankelijk wanneer ik het toegezonden krijg.
Meestal is dat wel in de 2e week van januari,dit bewaar tot dat ik het ga zaaien in de koelkast.
Vaak zaai ik het direct uit,deze keer zal dat niet lukken,(weersomstandigheden,tijd)
Er zijn soorten die ik in 2 fases zaai als ik er b.v. veel zaad van heb zaai ik het een aantal weken in het verschil.
Probeer alles voor maart gezaaid te hebben,in een mengsel van zaai /stekgrond en zilverzand of brekerszand.
Strooi het daarna af met Japanse split of met een fijn soort vijvergrind.
Zo zal een ieder het wel op z,n eigen manier doen,met natuurlijk verschillende resultaten.
Misschien hebben anderen nog  suggesties/ideeen??
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 31 januari 2012, 19:34:08
Meestal is dat wel in de 2e week van januari,dit bewaar tot dat ik het ga zaaien in de koelkast.

Dag Theo . Ieder heeft idd zijn methode en als je daar succes mee hebt hoef je niks te wijzigen. Doch bepaalde soorten (oa bijv. bepaalde bolgewassen en pioenen maar ook sommige alpines etc...)hebben het echt nodig om reeds in de herfst te worden blootgesteld aan al die weersomstandigheden. Meestal gaat het hier om soorten met harde zaden.Als we die pas zaaien in de tweede helft van januari zal dat meestal niet lukken met dat kiemingsproces. Het is echt gecompliceerd en je kan er wellicht oneindig over bezig zijn ....Zo zijn er ook zaden  (komt ook al weer voor bij oa bolgewassen en ook weer onze pioenen)die -als je ze een tijdje opbergt en koel en droog bewaart - in een soort rust gaan ! Het probleem is dat ze daarna wat moeilijk uit die soort slaap zijn te krijgen.Ook voor deze soorten is het beter om ze zo vlug mogelijk te zaaien....Liefst al in de herfst.Als we dit niet doen ga je voor het zaaien allerlei truukjes moeten bovenhalen om ze uit hun rust te halen.
Heel veel bolgewassen worden best gezaaid in de periode dat ze als volwassen plant beginnen groeien . Dus bolgewassen van de herfst best in de herfst zaaien. Alle Cyclamen bijv worden best in september gezaaid , daar ook de lentebloeiers best zaaien in september. In het voorjaar zaaien geeft  voor de meeste Cyclamen een minder resultaat.Cyclamenzaden die we wegleggen gaan ook meestal in die rust...
Heel veel Ranunculaceae worden ook best in de herfst gezaaid. Bij deze zaden gaat de kiemkracht zo snel achteruit dat we ze best zo snel mogelijk zaaien .
Dus de moraal van het verhaal is dat alles afhankleijk is van hetgeen we zaaien .... Ik ken natuurlijk ook veel alpines die ook gewoon kiemen in het voorjaar zonder problemen...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 31 januari 2012, 19:56:18
Probeer alles voor maart gezaaid te hebben,in een mengsel van zaai /stekgrond en zilverzand of brekerszand.
Strooi het daarna af met Japanse split of met een fijn soort vijvergrind.

Dat is tot op heden ook mijn mengsel om in te zaaien Theo  . Al gebruik ik soms ook zaaigrond met japans split .
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 31 januari 2012, 21:47:33
Nuttige informatie Kris,bedankt hiervoor. ((14
Het in de herfst zaaien lukt alleen als ik het zaad v/d eigen planten zaai.
Zoals ik al zei v/d meeste verenigingen krijg ik het zaad in januari.
Blijf op deze manier wel aan het uitproberen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 1 februari 2012, 16:24:39
Theo,
Het tijdstip van kiemen en het kiemingspercentage is afhankelijk van een hele reeks factoren en kan per soort nog verschillen. Ik heb in het laatste nummer van het VRV blad een paar zaken na elkaar gezet waar je misschien iets aan hebt.
Ik zaai zelf al vele jaren zaden van bloembollen en het komt er vooral op neer om zelf tijdens een aantal jaren ervaring op te doen door effectief te zaaien en alles bij te houden (herkomst zaden, ouderdom zaden, eventuele voorbehandeling, zaaimedium, tijdstip van zaaien en tijdstip van kiemen,...). Aan de hand van je eigen vaststellingen en ongetwijfeld ook die van anderen, vind je wel de beste methode. En je kunt altijd de vraag stellen natuurlijk.
Verlies ook niet uit het oog dat de grootste problemen zich stellen na de kieming van de zaden.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 1 februari 2012, 20:10:21
bedankt voor de info
zelf zaai ik ook rond de tweede week van januari.
Omdat we dan rond die tijd het zaad van de nrv (krijgen)
ook de grond die jullie gebruiken gebruik ik.
Ik doe wel mijn zaaibakken afdekken nog wel dat er genoeg ventilatie is.
dit als het regent de de zaaibakjes niet te nat worden.
Ik geef ze zelf water. ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 1 februari 2012, 20:35:59
Theo,
Het tijdstip van kiemen en het kiemingspercentage is afhankelijk van een hele reeks factoren en kan per soort nog verschillen. Ik heb in het laatste nummer van het VRV blad een paar zaken na elkaar gezet waar je misschien iets aan hebt.

Een echt "vademecum " voor de ware  liefhebber is  dat Luc !
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 1 februari 2012, 21:44:49
Zo worden we steeds wijzer van elkaars tips. -7(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 1 februari 2012, 22:15:44
Zo worden we steeds wijzer van elkaars tips. -7(

Dat blijft het zalige van dit  forum Theo .Zo heb ik nog een proefje gedaan dit weekend ...
Ik had aardig wat Edraianthus soorten besteld dit jaar . Bij Harry (Jans) heb ik  al eens de resultaten gezien van het rechtstreeks zaaien van Edraianthus op tufsteen .Ik heb nu van elke portie ook wat zaad rechtstreeks op de stenen gezaaid ....Eens benieuwd of ik even goede resultaten kan behalen als Harry .   
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 2 februari 2012, 12:48:10
Mijn ervaring met enkele Edraianthus soorten is (m.n. Edr.pumilio) dat ze zich uitzaaien  in tufsteen en ook wel andere stenige grond.
Jou methode Kris zal ook wel succes hebben.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 2 februari 2012, 19:36:27
Mijn ervaring met enkele Edraianthus soorten is (m.n. Edr.pumilio) dat ze zich uitzaaien  in tufsteen en ook wel andere stenige grond.
Jou methode Kris zal ook wel succes hebben.

Dat denk ik eerlijk gezegd ook wel Theo maar je zal alijd zien ......Als de natuur dit helemaal zelf doet lukt het altijd en als wij zelf ingrijpen en bijv. de zaadjes handmatig over de stenen verdelen dan ....?
Ik zou het wel super vinden , moet ik niet zitten verspenen en verplanten .Veel werk uitgespaard !
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 2 februari 2012, 19:50:24
Nog een weetje over zaaien van planten....en meer specifiek van pioenen ....
Gelukkig heeft Hendrik me hier tijdig over ingelicht anders had ik een ongewilde "abortus" gepleegd  .Als je pioenen zaait kan het zijn dat er het eerste seizoen schijnbaar niks gebeurd.Je ziet niks verschijnen in het potje , bovengronds gebeurd er niks ...Voel je het komen ? Bovengronds ....
Je denkt ach slecht zaad , ik kieper maar alles weg .Niet doen ...Stel dat je weet dat je pioenen altijd enkele jaren moet bijhouden want dat de kieming best enige tijd op zich laat wachten .Ben je al een stap in de goede richting maar nog niet helemaal...Want als je dat weet dan laat je vaak dat potje met zaden maar droog komen na de lente .Je denkt misschien even laat uitdrogen  en in de herfst proberen we het opnieuw. Maar wat gebeurt er nu (ik weet niet  dat dit altijd zo is en ook niet of het  bij alle pioenen zo is )in bepaalde gevallen? Het zaadje kiemt maar wel op een speciale manier. Het stuurt niks bovengronds maar wel ondergronds.Het eerste jaar wordt slechts een lange (peen)wortel naar beneden gestuurd en dat is het .Bovengronds niks te zien, geen kiemblaadjes .Die komen pas in het tweede seizoen .Dus best niet geheel laten uitdrogen want het is niet omdat je boven de grond niks merkt dat er niks aan de gang is ...
Ik tracht met bijgaande foto dit fenomeen aan te tonen .De bruine vlezige wortel was er al van vorig seizoen , het blad begint nu pas te ontluiken .  
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 2 februari 2012, 21:46:02
Fascinerend beschreven Kris,zo blijkt maar weer eens dat je het zaad niet te vroeg weg moet gooien.
Het zelfde geld ook voor Trilliums-Astragalus-Oxytropis en nog wel meer soorten,veelal zaden die "hard"zijn.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 5 februari 2012, 11:10:37
Gisteren ook nog de laatst toegekomen zaden aan de respectievelijke potjes toegewezen.

En die staan er vandaag de dag dan bij als op deze foto .... 
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 5 februari 2012, 16:51:22
Ik heb vorig weekend (voor de vorst) alle zaailingen, van zaaipotten van dit jaar en voorgaande jaren, in mijn kasje gezet. Ik houd ze dan net boven nul en veeg de sneeuw van het dak van de kas. Meer licht in de kas zodat de zaailingen niet teveel rekken. De zaaipotten staan bij mij normaal onder het platglas met een vliesdoek erover. Maar als er sneeuw voorhanden is haal ik het vliesdoek eraf en gooi sneeuw over de potten.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gyi Peelaerts op 5 februari 2012, 18:05:11
Wie kan mij vertellen waar ik zaden van zoveel mogelijk lewisia soorten kan bestellen mogen ook amerikaanse telers zijn ik ben een lewisia fanaat geworden
Gyi 8)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Wim Boens op 5 februari 2012, 18:36:03
Wie kan mij vertellen waar ik zaden van zoveel mogelijk lewisia soorten kan bestellen mogen ook amerikaanse telers zijn ik ben een lewisia fanaat geworden
Gyi 8)

Gyi, een link waar je wel wat Lewisia's kunt vinden: http://www.alplains.com/
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Michael J Campbell op 5 februari 2012, 19:57:38
Wie kan mij vertellen waar ik zaden van zoveel mogelijk lewisia soorten kan bestellen mogen ook amerikaanse telers zijn ik ben een lewisia fanaat geworden
Gyi 8)
Gyi you like Lewisias.

Have a look here
 


https://picasaweb.google.com/105169228901870620843/24022008LewisiaCollection1TheseHybsHaveAllBeenMadeByMeOverTheLast15Years



Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Johan Keulemans op 5 februari 2012, 20:13:57
very nice collection Michael  ((7
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 5 februari 2012, 20:49:06
"Nice" is an understatement Johan !
I think Michael's must be the best collection of Lewisia hybrids in Europe !!  -6( ((13
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Johan Keulemans op 5 februari 2012, 21:04:14
Citaat
"Nice" is an understatement Johan !

 ))2   Michael en Luc, zal het nooit meer doen.  -2((

Citaat
I think Michael's must be the best collection of Lewisia hybrids in Europe !!
 

 ((10  ((3
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Michael J Campbell op 5 februari 2012, 21:07:38
 :) :) :)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 5 februari 2012, 21:10:15
Het is je vergeven Johan !
De hybriden van Michael zijn wereldberoemd in Ierland !  ;)  :D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Johan Keulemans op 5 februari 2012, 21:15:12
En ook Michael is zo vriendelijk om het me te vergeven. ((4

Weeral een reden om toch eens richting Ierland te gaan.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 5 februari 2012, 21:18:41
Weeral een reden om toch eens richting Ierland te gaan.

Now there's a good idea Johan !  ((14
Dat is nog eens een goed idee !  We reserveren misschien al best een bus voor de VRV als we terug zijn uit Harlow...   8)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Johan Keulemans op 5 februari 2012, 21:22:58
Af en toe heb ik eens een helder moment met als gevolg een -8(

Eén deelnemer is er alvast.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gyi Peelaerts op 5 februari 2012, 21:24:22
ieder bedankt voor de inlichtingen
Gyi ((14 ((14
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 5 februari 2012, 21:25:25
Af en toe heb ik eens een helder moment met als gevolg een -8(

Eén deelnemer is er alvast.

Dat zijn er dan bij deze 3 Johan (deelnemers bedoel ik...  ;) ) want mijn wederhelft wil zoiets ook niet missen !
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Johan Keulemans op 5 februari 2012, 21:27:53
Groot gelijk heeft uw wederhelft. Een wijze dame.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 5 februari 2012, 21:29:51
Dat laatste weet ik al hééééééééééééél lang Johan....  --1
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Johan Keulemans op 5 februari 2012, 21:47:38
Je hoeft daar niet verlegen voor te zijn hoor Luc. Dan zijn dat twee wijze mensen samen die van planten houden.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 17 februari 2012, 21:06:46
Vandaag de laatste zaden gezaaid, kwamen gisteren binnen. Ik had mezelf beloofd om dit jaar niet zo veel te zaaien maar het zijn toch weer 246 potten geworden. Ook al een kist vol met kiemplanten, deze bij elkaar ingezet, zodat ik ze bij een eventuele vorstperiode binnnen kan zetten. Nu maar weer buiten gezet met een glasplaat erover, zodat ze niet zo erg rekken.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 18 februari 2012, 18:34:02
Ja ja Gert het bloed kruipt waar het...... juist.
Heb zelf deze week ook alles gezaaid,staat nu buiten enigzins beschermd.
Vond nog zaad uit 2006,wie bewaard die heeft wat,o.a. Sax. longifolia,toch maar gezaaid je weet maar nooit.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 18 februari 2012, 22:06:11
Vandaag de laatste zaden gezaaid, kwamen gisteren binnen. Ik had mezelf beloofd om dit jaar niet zo veel te zaaien maar het zijn toch weer 246 potten geworden. Ook al een kist vol met kiemplanten, deze bij elkaar ingezet, zodat ik ze bij een eventuele vorstperiode binnnen kan zetten. Nu maar weer buiten gezet met een glasplaat erover, zodat ze niet zo erg rekken.

Dan zal je straks ongetwijfeld heel wat verspeenwerk hebben, Gert.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 19 februari 2012, 08:47:27
Jaja, dat wordt weer een hele klus, maar goed dat vind ik het ergste niet (ontspanning), maar waar moet ik het allemaal laten??? Alles staat nog vol, en dan zijn er nog 4 propagators vol met stekken van planten van de Tjechie reis van vorig jaar. Ik denk dat ik de zaailingen dit jaar maar eens oppot in kleine ronde 5 cm potjes, daar kan ik er 80 van in een plantenkist laten. Dan later in het seizoen maar eens doorplanten in een 7 cm.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 19 februari 2012, 12:12:12
.... maar waar moet ik het allemaal laten??? Alles staat nog vol, ....
Och dan verkoop je toch gewoon de boot ...... -8(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 19 februari 2012, 13:04:39
Ja die had ik al verkocht, en daar had ik zaden van gekocht !!!! ;D Maar komt tijd komt raad, en de winter zal nog wel wat slachtoffers meebrengen. Elk nadeel heb z'n voordeel, heb ik weer ruimte.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 28 maart 2012, 14:34:15
Het wordt tijd om wat resultaten te laten zien van al die noeste (zaai-)arbeid;

Draba korabensis, vorig voorjaar als jong plantje meegenomen van de NRV-voorjaarsverkoopdag, uitgeplant in één van m'n Tuftrogjes, gaf hij weldra een uitbundige bloei en, zowaar, zaaddoosjes. De daaruit afkomstige zaadjes werden op 19 okt. in een zaaitray uitgezaaid in een mengsel van 50% zaaigrond en 50 % brekerzand, 11 dagen later stonde de eerste zaailingen al boven de grond. Met de strenge vorst van afgelopen winter (in de kas ook -15 á 16°C) vreesde ik het ergste, maar al snel gingen ze weer aan de groei en op 18 mrt. zijn ze verspeend. Dacht 60 zaadjes uitgezaaid te hebben maar bij het oppotten bleken het er 64 te zijn, 100% opkomst dus. Nu nog op zoek naar liefhebbers om er weer vanaf te komen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 30 maart 2012, 18:16:04
Vandaag even mijn kweekbak in orde gemaakt maar van de 240 zaaipotten is al 60-70 % gekiemd, dat wordt dus weer oppotten geblazen.
Ik zaai in waterplantenkisten waar om 1 cm boven de boden gaatjes zijn geboord, zo kan ik de potjes van onderen laten volzuigen. Hiermee voorkom ik dat de zaailingen nat worden en eventueel gaan smuchten.
De overjarige (moeder)planten ook maar eens even nagelopen, toch wel wat uitval door de strenge vorst.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Roest op 30 maart 2012, 20:57:25
Nou Gert, dat kost je wel een weekend of twee!! ))4 ))4
En ik dacht dat ikzelf al te gek bezig ben met slechts 110 zaaipotjes.
Het zaad van de planten op de foto's heb ik gewoon uitgezaaid in de tuin in 2010.
En nu enkele zaailingen van Dactylorhiza maculata
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 30 maart 2012, 21:13:59
Prachtig Gert Ik heb daar de ruimte niet voor.
Maar ben al lang blij dat mijn zaailingen die ik heb gezaaid eind 2011 boven komen.
Ik moet me erg inhouden met zaailingen al is het wel erg leuk werk.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 30 maart 2012, 21:27:56
Ik heb ook elk jaar het ruimte probleem, waar laat ik het toch allemaal. Ik gooi in principe geen kiemplanten weg, maar soms.....................
Ik heb natuurlijk ook nog het dak waar ik een heleboel (1600 7 cm potjes) kan stallen, maar dan nog is het soms zoeken.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 8 april 2012, 19:16:22
De werktafel waar de planten van het dak worden gesorteerd: dood/levend, houden/verkopen, in de tuin of in een pot op het dak??
Ook tijd voor een bakkie leut!
Klaar voor de verkoopdag in Utrecht.
Maar ook zaailinge opgepot: de eerste 400 p7 potjes zijn gevuld!!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Herman Mylemans op 8 april 2012, 19:59:18
De werktafel waar de planten van het dak worden gesorteerd: dood/levend, houden/verkopen, in de tuin of in een pot op het dak??
Ook tijd voor een bakkie leut!
Klaar voor de verkoopdag in Utrecht.
Maar ook zaailinge opgepot: de eerste 400 p7 potjes zijn gevuld!!
Gert, het ziet er allemaal heel verzorgd uit.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 8 april 2012, 23:59:56
Gert, wat zit er voor interessants voor mij bij of /en wil je ruilen. Zie mijn web-site. Speciale interesse in Gentianen, Primula en Andro"s.

Heb jij ook een lijst, maar dan voor dat je ze in de tuin zet??

groetjes, Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 9 april 2012, 08:03:40
Gert, wat zit er voor interessants voor mij bij of /en wil je ruilen. Zie mijn web-site. Speciale interesse in Gentianen, Primula en Andro"s.

Heb jij ook een lijst, maar dan voor dat je ze in de tuin zet??

groetjes, Peter

Hoi Peter, Ik weet natuurlijks niet wat jij interessant vind, maar ik heb geen tijd om ook nog een lijst te maken, daar heb ik teveel zaailingen, teveel overjarige planten, zoveel moois in de tuin etc etc...........................en te weinig tijd voor. Maar gewoon op tijd in Utrecht en dan zien we wel of er wat van onze gading bijzit.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 9 april 2012, 08:04:54
De werktafel waar de planten van het dak worden gesorteerd: dood/levend, houden/verkopen, in de tuin of in een pot op het dak??
Ook tijd voor een bakkie leut!
Klaar voor de verkoopdag in Utrecht.
Maar ook zaailinge opgepot: de eerste 400 p7 potjes zijn gevuld!!
Gert, het ziet er allemaal heel verzorgd uit.

Ik doe mijn best  :D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 18 april 2012, 22:08:46
Vandaag weer zaailingen en bewortelde stekken opgepot, ik zit nu over de 1000 en het raakt al aardig vol op het dak. De planten voor de beurs zijn allemaal uitgezocht en ge-ettiketteerd en er staat ook nog wel wat te bloeien. Daar zal waarschijnlijk aanstaande zaterdag, indien het weer meewerkt, tijdens de open-tuinen-dag van de NRV nog wel wat van verkocht worden, denk ik zo.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 18 april 2012, 22:17:01
Ziet er heel leuk uit Gert, jammer dat je geen lijst hebt. We zien wel op de beurs.

Peter 8)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Eduard Troch op 18 april 2012, 22:23:51
Aandacht, Aandacht!
Ramen en deuren gesloten houden.
Instortingsgevaar in Dronten.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 18 april 2012, 22:28:25
Aandacht, Aandacht!
Ramen en deuren gesloten houden.
Instortingsgevaar in Dronten.

Hey Ward, kom dan eens met een aantal landgenoten naar de altijd mooie Flevopolder, het stikt hiet nu ook van de bloeiende bollenvelden :D :D :D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Eduard Troch op 18 april 2012, 22:50:31
Doei.....
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 20 april 2012, 17:27:03
Morgen hoop ik op veel visite ik heb alvast wat planten klaar gezet voor de liefhebbers!!
In de koude bak ook veel nieuwe oppot ;D ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Roest op 20 april 2012, 22:10:40
Dat wordt smullen Gert :P :P
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 20 april 2012, 22:19:58
Nu nog hopen op goed weer dan word het morgen ((6 ((6 en evt kopen. ((12 ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 20 april 2012, 22:37:47
Nu nog hopen op goed weer dan word het morgen ((6 ((6 en evt kopen. ((12 ((12

Het lijkt goed te gaan met het weer, net als vandaag, hele dag in overhemd in de tuin en op het dak, met 2 fikse buien.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 21 april 2012, 09:56:41
Gert, laat je nog wat over voor de beurs?? ??? ???

Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 21 april 2012, 15:39:42
Gert, laat je nog wat over voor de beurs?? ??? ???

Peter

Ondanks het weer, toch af en toe een fikse bui, hebben de die-hards toch nog 3 kisten planten weggesleept!!!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 10 juni 2012, 23:33:55
Beste forum leden,

toch even wat ervaringen met jullie delen. 2 Weken geleden heb ik bij de Britse Iris vereniging zaden besteld en inmiddels ontvangen. Ik was heel positief verrast. Van de soorten die ik had besteld was op 2 na nog alles aanwezig. En de hoeveelheid zaad per zakje is echt overweldigend te noemen. Daar bovenop nog veel extra zaad gekregen, gewoon om te proberen stond erbij. Er zitten echt bijzondere soorten bij. Het gaat te ver om alles op te noemen, maar voor de geinteresseerden wil ik nog wel een opsomming maken, op verzoek. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, ik was 13,- euro kwijt voor misschien wel 1500 zaden. Nou maar af wachten............. want inmiddels is alles gezaaid.

Complimenten in het 10 voud.
 ((3 ((3 ((3 ((3

vr.gr. Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 11 juni 2012, 10:53:45
Ben toch benieuwd naar hetgeen je gekregen hebt.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 11 juni 2012, 12:18:18
Beste Luc, is was er al bang voor dat iemand erom zou vragen, hierbij de lijst:

Iris

attica
croatica
kirkwoodii
stolonifera
cristata alba
lacustis
hookeri
hookeri x interior
sibirica
sibirica, small white
sibirica N.Iran & Georgia
ensata
barbatula
collettii
aucheri
planifolia
vicaria
willmottiana
willmottiana x albomarginata
magnifica
magnifica alba
magnifica ex. Uzbekistan
zenaidea


minste zakje met misschien 5 zaadjes en de volste met wel 100 zaadjes.

Vriendelijkegroet,
Peter

 ((2
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 11 juni 2012, 18:38:27
De verscheidenheid tussen de soorten is wel erg groot.
Direct zaaien was de goeie keuze.
Laat eens weten wat de kiemresultaten zijn in het komende seizoen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 11 juni 2012, 19:52:23
Dat je bij het door zaad vermeerderen van rotsplanten geduld moet hebben weten we inmiddels. Deze Pr. sacandinavica heb ik 14 maart 2010 gezaaid, najaar 2011 was er enige beweging te zien en nu, 11 juni 2012, waren ze eindelijk groot genoeg om verspeend te worden. Nou ja ......... de meesten :-X, sommigen moesten nog met een pincet opgepakt worden ((10.

Ben trouwens wel benieuwd hoe deze zich ontwikkelen en of ik hier inderdaad Pr. scandinavica heb ))4. Volgens "Den Nya nordiska Floran" van Mosberg en Stenberg, is het blad van een volwassen Pr. scandinavica meer lancet vormig ))9.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lida Lourens op 11 juni 2012, 19:57:36
Beste forum leden,
toch even wat ervaringen met jullie delen. 2 Weken geleden heb ik bij de Britse Iris vereniging zaden besteld en inmiddels ontvangen. Ik was heel positief verrast. Van de soorten die ik had besteld was op 2 na nog alles aanwezig. En de hoeveelheid zaad per zakje is echt overweldigend te noemen. Daar bovenop nog veel extra zaad gekregen, gewoon om te proberen stond erbij. Er zitten echt bijzondere soorten bij. Het gaat te ver om alles op te noemen, maar voor de geinteresseerden wil ik nog wel een opsomming maken, op verzoek. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, ik was 13,- euro kwijt voor misschien wel 1500 zaden. Nou maar af wachten............. want inmiddels is alles gezaaid.
Complimenten in het 10 voud.
vr.gr. Peter
Peter, dat wordt een spannend vooruitzicht. Ik zou het geweldig vinden indien je ons van de vorderingen op de hoogte kunt houden.
In ieder geval heel veel succes gewenst.
groet Lida
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 11 juni 2012, 21:05:44
Hoi Luc en Lida,

wordt aan voldaan.

 ((14

vr.gr. Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 11 juni 2012, 23:00:35
Dat je bij het door zaad vermeerderen van rotsplanten geduld moet hebben weten we inmiddels. Deze Pr. sacandinavica heb ik 14 maart 2010 gezaaid, najaar 2011 was er enige beweging te zien en nu, 11 juni 2012, waren ze eindelijk groot genoeg om verspeend te worden. Nou ja ......... de meesten :-X, sommigen moesten nog met een pincet opgepakt worden ((10.

Ben trouwens wel benieuwd hoe deze zich ontwikkelen en of ik hier inderdaad Pr. scandinavica heb ))4. Volgens "Den Nya nordiska Floran" van Mosberg en Stenberg, is het blad van een volwassen Pr. scandinavica meer lancet vormig ))9.

Hoi Cor,

deze staat niet vaak meer in de zaadlijsten. Wil er wel eentje ruilen, als het jou lukt, met een plant van mij. Of eigenlijk 2 voor het zaad.

 ((14
vr.gr Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 12 juni 2012, 23:04:47
Wil er wel eentje ruilen, als het jou lukt, met een plant van mij. Of eigenlijk 2 voor het zaad.

 ((14
vr.gr Peter
Peter, ik heb er volgens mij, als alles overleeft, genoeg om er enkele te ruilen maar ik wilde, gezien de bladvorm, even afwachten of het echt 'Scandinavica' is --19.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 12 juni 2012, 23:08:38
Heel fijn Cor,

lijkt inderdaad veel op scotica, deze groeide waarschijnlijk al toen het continent nog een groot geheel was. Is dus verre  familie van elkaar. Ik hoor het wel van je.

vriendelijke groet, Peter

 _07
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 12 juni 2012, 23:14:25
lijkt inderdaad veel op scotica, deze groeide waarschijnlijk al toen het continent nog een groot geheel was. Is dus verre  familie van elkaar. vriendelijke groet, Peter
Kom hier morgen even op terug, even in de boeken duiken.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 12 juni 2012, 23:47:40
Beste Cor,

ik bedoelde niet dat jou zaailingen veel op de scotica lijkt, maar van nature lijken zij veel op elkaar doordat zij vroeger op de zelfde plaats groeiden en  uit elkaar zijn gedreven.

Sorry, beetje verkeerd geformuleert

 :-[
vr.gr. Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 13 juni 2012, 15:49:59
Beste Cor,

ik bedoelde niet dat jou zaailingen veel op de scotica lijkt, maar van nature lijken zij veel op elkaar doordat zij vroeger op de zelfde plaats groeiden en  uit elkaar zijn gedreven.

Sorry, beetje verkeerd geformuleert

vr.gr. Peter
Nee hoor Peter _08, ik begreep wat je bedoelde en het klopt wat je schreef, het zijn twee nauw verwante soorten.
Maar wat ik bedoelde zal ik aan de hand van wat foto's trachten te verduidelijken.
1. links scandinavica, rechts scotica, zaailingen uit m'n eigen kwekerijtje, buiten het feit dat de scotica al wat groter is, is hij alleen wat meer 'bemeeld'.
2. Pr. scandinavica, wildvorm, door mij gefotografeerd in Dovrefjell Nat. Park Noorwegen op 21-7-2010, let op de bladvorm
3. Pr. scandinavica, wildvorm, blad in detail, zie het verschil met mijn eigen zaailing. Dit is de reden dat ik twijfel of mijn zaailingen wel Pr. scandinavica zijn.   
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 13 juni 2012, 16:23:27
Om het nog wat ingewikkelder te maken, er komt in Scandinavië nog een andere soort voor die erg veel op Pr. scandinavica lijkt, n.l. Pr. stricta. Hoewel die volgens de boeken dichter bij Pr. farinosa staat. Pr. stricta is in alle delen iets langer dan Pr. scandinavica. Pr. scandinavica en Pr. stricta heb ik beide in Noorwegen aangetroffen en volgens ons nog hybriden tussen beiden ook.
1. Pr. scandinavica
2. Pr. scotica
3. Pr. stricta
4. Blad en bloemhoofdjes Scandinavica en stricta naast elkaar, foto van de Noorwegen reis 2010.

De tekeningen komen uit het boek 'Primulas of Europe & America' van Smith, Burrow en Lowe.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 13 juni 2012, 17:50:27
Nou Cor, jij maakt er werk van zeg. Af en toe zijn wij net botanica's in het klein ))4, vind je niet. Ik hoor wel van jou bevindingen en wellicht komt hier nog wel meer reactie op.

vriendelijke groet, Peter

 ((14
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 30 juli 2012, 16:22:37
Mijn Eritrichum Canum is al een tijdje uitgebloeid.
Moet hem zeker zaaien hij is maar 1 jarig.
ik ben al gaan kijken maar hoe ziet het ongeveer uit.
Ik dacht eigenlijk je hebt een klein stekelig bruin bolletje waar de bloem aan heeft gezeten
En Daar onder zit een donker bruin (zaadje of zaaddoosje) kan dit het zijn of zit ik er naast :-\ :-\
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 13 augustus 2012, 21:38:16
Weet niet of dit in hier hoort maar ja.
Even een vraag over de Cotula Hispida.
Als je deze wilt vermeerderen kun je deze ook stekken.
Of is het alleen met zaad te vermeerderen.
Graag reactie hoe ik dit het beste kan doen.
zowel stekken als zaaien
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 6 november 2012, 14:45:47
Bij mij echt voor de eerste keer; Gentiana alpina met 2 zaaddozen. Dus toch een natuurlijke bestuiver. De bloei eerder dit jaar( zie foto's, bij topic gentianen) was ook al voor het eerst bij mij.
Daarnaast haal ik van deze plant ook nog eens 5/7 stekken per jaar. Kortom een geweldige plant.

 ((14

vr.gr. Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 3 december 2012, 11:10:31
Ik heb vanochtend de zaadlijsten van NRV en SRGC er even bijgepakt. Gekeken wat ik heb gekregen en afgevinkt wat mislukt is. En dan gaat het hier om planten die volwassen zijn geworden. Ik weet niet meer altijd of er wel kieming was, maar dat het later toch nog is misgegaan. (bijv na het verspenen, of als de glasplaat eraf gaat. Ik zaai en dek de potjes af met een plaatje en na het opkomen als de plantjes 1 echt blad hebben wen ik ze aan de buitenlucht. Dit is een gevaarlijk moment, de luchtvochtigheid is anders en schimmelinvasies dreigen. Wellicht is het beter nooit af te dekken met glas, maar dan loop je het risico van uitdrogen en vergeten te sproeien bij mooi voorjaarsweer. En dat is helemaal funest, want de kiemlingen kunnen echt nergens tegen.)

Dus met een ruime foutmarge naar boven of beneden: De resultaten welke hebben geleid tot 1 of meerdere volwassen planten:

NRV 2011: 55%
SRGC 2011: 60%
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 3 december 2012, 11:31:37
Gerrit,

ook niet slecht? de percentage's die ik had genoemd zijn echt de ontkiemingsperc., dus niet wat er uiteindelijk de verspeenfase overleefd. Overigens dek in mijn zaailingen nooit af, maar zet ze redelijk vochtig voor een week of 2/3(afhankelijk van het weer) in de schaduw. Daarna in het zonnetje. Gaat altijd redelijk bevredigend. Wat er dan uitvalt had het anders ook niet gered. Te weinig wortels, te klein, of een zwak zaailingetje waar je dus zo wie zo niet om moet rouwen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 3 december 2012, 11:41:15
Gerrit,

Eigenlijk geef je het zelf al aan.........'Nooit af dekken met glas'....................

De liefhebbers/kwekers die veel en in grote aantallen zaaien doen dit bijna allemaal in een alpine kas cq gewone kas of zelfs platte koude bak.
Er wordt nooit vlak boven de zaai trays/potjes afgedekt......ivm.....inderdaad schimmelvorming op de grond en net bij het doorbreken van de schil.
Afdekken doe je eigenlijk alleen om uitspoelen van de zaden tegen te gaan.

Bij de meesten van ons die kleine aantallen zaaien en niet over een kas of bak beschikken wordt dan
ook vaak de fout gemaakt de zaai potjes in een (te) kleine propagator te zetten waar door er een 'geforceerd' klimaat ontstaat!
Met weer de kans op schimmel etc en lengen van de plantjes,dit heeft namelijk meer met temperatuur te maken dan met 'zoeken naar licht'

Het beste is een plek te vinden ergens in de tuin onder een afdakje met redelijk wat licht.
En natuurlijk waar muizen en vogels e.d niet bijkomen.....een stuk gaas over de potjes doet wonderen.
Het belangrijkste is dat ze van boven geen regenwater krijgen.
Andere kant is wat jij ook zegt....je moet wel het weer en dus de vochtigheids graad van de potjes blijvend controleren!

Een kleine platte bak is zo gemaakt en erg lonend als je veel zaait.
Maak er wel een 'mantel' in van dubbel dubbeltjes gaas zodat muisjes e.d niet van onder erbij kunnen.
Door minstens 40 a 50 cm tussen glas en zaai trays te hebben,zul je een prima lucht klimaat houden.
Elke dag even het glas eraf is zelfs altijd goed,maar meestal hebben zelf gemaakte koude bakken voldoende 'kieren'.

Heb al verschillende kwekers gezien die de zaaipotten in veenman kratten zetten -60-40 zwart- en die gewoon op elkaar stapelen!
Onder een afdak of gewoon buiten met op de bovenste krat een grote plexi plaat tegen uitspoeling.!
Wat nou...licht....wat nou.....dit of dat...de natuur doet zijn werk en telkens worden de potjes die ontkiemd zijn er uitgepikt
en de rest blijft gewoon staan!........dan praten we over jongens die ook moeilijk spul zo laten ontkiemen.

Anderen heb ik gezien zaaien in trays gewoon in een mega grote kas verder onbedekt en elke dag
even nevelen en controleren.  Ook nevelen met Captan e.d.

Ik zei al....zelf zaaien we hier niet meer veel.......gaan voor de 'echte' vegetatieve vermeerdering.
Gert Hoek gaf het ook al aan......alles uit de tuinen wat op alle zaadlijsten staan is gewoon X....een kruising dus
en nooit soort echt.  Heb al eens eerder gezegd dat veel planten van wild verzameld zaad ook niet altijd soortecht zijn.
Belangrijk is dus te weten welke vindplaats en komen daar verwante planten voor waarmee ze bestoven kunnen zijn.
Voorbeeld....'laatste jaren geen Saxifraga longifolia meer gezien die niet 'vervuild' was.....'

Bovendien is ontkieming in de natuur ook zeer variabel......botanischi constateren ook dat er veel
verschil is met het ene en andere jaar.  Ook in de bergen zijn de winters niet elka jaar hetzelfde,...maar!...
het belangrijkste is zeer waarschijnlijk het hele groeiseizoen VOOR de zaadzetting.

Soms denk ik wel eens...'Hoe meer we leren...hoe minder we weten'............ ))4

Maar is dat juist niet de charme van ons 'Vak'?...........................

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 3 december 2012, 12:55:12
Dank je voor het uitgebreide antwoord. Ik denk dat vele hiervan kunnen leren en teleurstellingen voorkomen.

Je hebt een heel leven van zaaien van rotsplanten achter de rug, spreekt met veel anderen en je ziet hoe anderen het doen. Maar ik wil graag nog wat kanttekeningen plaatsen.

Ik heb het in mijn vorige stukje over de fase tussen het uitstrooien van de zaden en het moment van kiemen en jij spreekt vooral ook over de stadia daarna.
Ik denk dat de zaden, rustend in hun zaaimedium gebaat zijn bij zo gelijk mogelijke omstandigheden. Een liefst gelijke temperatuur en een gelijke vochtigheid. Dat denk ik, omdat ik heb gemerkt, dat het proces van kiemen abrupt werd afgebroken toen ik zaaipotten, waarbij de kiem zichtbaar was, in een koude kas had staat en ik een dag afwezig was, de zon doorbrak en het een paar uur heel warm werd in de kas. De kieming stopte en het zaad was waardeloos.

De vochtigheid van het zaaimedium en de luchtvochtigheid spelen volgens mij een zeer grote rol. Soms lijkt het zaaimedium vochtig, maar is het niet. Je schrijft over vaak benevelen. Nou als er iets is wat je bij bv Meconopsis kiemen- en zaailingen niet moet doen is benevelen. De plantjes zijn, hoe klein ze ook zijn al harig, het water blijft tussen de haartjes zitten en als het warm is, hup schimmel en meteen zijn ze zwart.
Ik heb gemerkt, dat als je in de winter vlak na het zaaien, je zaaipoten hermetisch afsluit. er geen schimmel bijkan en de vochtigheid is 100%, je hoeft nooit te gieten of te sproeien en vooral niet plaatsen in een kas met glazen dak vanwege de teperatuurschommelingen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 3 december 2012, 13:29:14
Gerrit,

Met dat nevelen ben ik misschien niet duidelijk geweest....ik bedoel niet als ze ontkiemt zijn.
Normaal worden zaai potten 'gedrenkt' dus vanonder vol laten 'slurpen'....dan zaaien.
Uitdroging begint bijna altijd vanboven...dus af en toe beetje bij nevelen om de juiste vochtigheids graad te behouden.
En evt. eens wat anti schimmel gebruiken mocht het erg vochtig zijn(lucht vochtigheid)
Na ontkieming van onder water geven.

Overiges...schrik niet ik heb jaren terug verschillende meconopsis gezaaid en daar gaat gewoon de broes overheen!...werkelijk!
Ook Androsace vandellii of hirtella,primula allionii...geen gedoe...hup water op de kop...gebeurt in de natuur ook!
Het gaat pas fout met dergelijke planten als de combinatie verkeerd is...natte voetje-nat koppie.........

Het laatste wat je zegt......geloof ik niet in en kan zelfs niet volgens mijn bescheiden kennis,want schimmel komt niet ergens in...maar zit al ergens in!
Schimmel is altijd aanwezig in en op alles maar wordt slechts 'Wakker' als de omstandigheden goed zijn.
Alles om ons heen bestaat uit schimmels en bacterien,de bron van het leven.

Daarom stoomden wij vroeger altijd op de kwekerijen waar ik werkzaam was de grond.
Zelfs hele hectaren grond werden in folie gepakt en gegasd.
Ook potten en trays e.d werden gegasd.
Dit is terecht niet meer toegestaan de laatste jaren want het kwam natuurlijk allemaal in het milieu terecht.

Maar niet voor niets wordt de hele boomkwekerij e.d de laatste tijd geconfronteerd met allerlei virussen en schimmel infecties.
Dat jij in hermetisch afgesloten zaai bakjes/potjes geen schimmel krijgt is een pluim voor jouw,want
het betekent simpelweg dat je 'klimaat' goed is en er geen schimmel kan ontstaan/wakker worden.
Zo zie je maar dat er vele ervaringen zijn en dat het belangrijk is dat we ze hier delen en opschrijven zodat we er voor ons zelf
uit kunnen halen wat werkt,waar we zelf in geloven.... ))4

Wat betreft de temperatuurschommelingen....ik ben zo eigenwijs om daar niet in te geloven.
Een relatief klein micro klimaatje kan namelijk slechts korte tijd de temperatuur in de hand houden.
Hoe groter de ruimte hoe relatief langer de temperatuur gehandhaafd kan worden,dit hanteert men ook
in de kassenbouw.
Als je namelijk op een moment zaait dat het buiten 12 graden is en in je bakje 10(meer als 2 a3 graden scheelt het bijna nooit)
en het wordt warmer of kouder dan schommelt het kleine micro klimaat gewoon mee hoor.
Misschien dat jij een uitstekende plek hebt voor je zaaipotten!

Maar voor de rest denk ik meestal basaal......de natuur kunnen we niet beinvloeden en je 'weet niet hoe je zaden de ontkieming' ingaan.
Misschien viel het je al op dat ik in het stukje hiervoor al zei dat zaden en ontkieming te maken hebben met het groeiseizoen ervoor!
De wetenschap komt er steeds meer achter dat het seizoen,de groei en bloei omstandigheden gedurende al die maanden van invloed zijn op 'Hoe een plant de winter ingaat'
En dus ook zaadzetting e.d.........Waarom hebben Eiken bomen het ene jaar meer eikels dan het andere jaar?....en is de kwaliteit/kiemkracht zo verschillend?
...juist.........
Daarom is het nemen van stek in het voorjaar ook erg afhankelijk van het voorgaande jaar!!!...daar kom ik zelf met de Saxen ook steeds meer achter.
Dit jaar waren de Saxifraga's heel laat 'rijp' om gestekt te worden.


Ach Gerrit,dit is een heerlijk onderwerp!.....mooi om over te praten,je moet maar gauw weer eens langskomen.
Uitwisseling van idee en gedachten zijn de basis van onze liefhebberij immers!

Maar vooral blijven zaaien!



Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 3 december 2012, 17:20:11
Hallo jongens,

ik weet het niet hoor, maar sinds dat ik in de rotsplanten wereld zit ( jaren 90), zaai ik alles in Januari uit en strooi naar gelang de soort zaad flinterdun of juist in een dikke laag fijn aquariumgrind over de zaaipotjes en laat vervolgens alles over aan de weergoden. Eventueel net of gaas erover voor gewoel of opeten van het zaad en vanaf Maart gaan inspecteren. Daar waar zaailingen opkomen de potjes eruit halen en ergens anders ( in minder felle zon) wegzetten om later te verspenen.
Alle "grote jongens"in die jaren deden het zo en ongetwijfeld nu nog. Lekker sneeuw, zon, regen, ijs en dooiwater over de zaadpotjes heen. Doet wonderen, let maar op....

 ((14

Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Jean-Pierre Hensen op 3 december 2012, 17:36:07
Peter,

Dat klopt als een zwerende vinger  ((12
Zelf heb ik de voorbije winter voor de eerste maal rotsplantjes gezaaid.
Ik had het zaad ook afgedekt met fijn aqauriumgrint.
Vond geen japanse split, dus maar aqauriumgrint gebruikt.
Als het sneeuwde, heel die handel rap verplaatsen, zodat er genoeg sneeuw op kwam te liggen.
Enkel bij hevige regen ging alles terug onder het afdak.
Resultaat : 35 van de 40 soorten kiemde.
Dit jaar gaat alles weer zo gebeuren  ;D
 
JP
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 3 december 2012, 17:48:42
Peter,JP........

Is ook zo hebben jullie groot gelijk in........is ook wat ik denk.
De natuur doet zijn werk.

Echter het uitspoelen van zaad is mijn ervaring vang je niet op met de Engelse zaai methode van grind
als afdekking.  Als ik zaai gaat er altijd en laagje grind op natuurlijke niet met Saxifraga's dat zijn licht kiemers die ook nog eens een koude prikkel nodig hebben.
Dus beschutting tegen teveel water is mijns inziens wel noodzakelijk.

Als het sneeuwt kun je gewoon sneeuw erop gooien
Doen veel mensen met planten die een afdakje hebben,ik ook als de sneeuw er niet onder waait.
Heb hier ook plantentafels met bovenafdekking...als het sneeuwt gewoon de sneeuw erop scheppen.
Helpt uitstekend tegen de gure wind e.d.

Blijf Posten en elkaar ideeen aangeven.

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Jean-Pierre Hensen op 3 december 2012, 18:37:58
In feite zijn we nu in de verkeerde topic bezig  ;D
Dit hoort thuis in : Alles over vermeerderen  ))8
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 3 december 2012, 18:58:08
hehehe.......niet ons probleem......hehe............. ))4

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 3 december 2012, 19:06:21
Je hebt helemaal gelijk Jean-Pierre,

maar Luc gaat dat ongetwijfelt weer oplossen.

Bart, jij weet natuurlijk als geen ander dat Sax. lichtkiemers zijn. Maar er is ook zoiets als diffuus licht. Dat is volgens de literatuur van de "grote" jongens wat anders als volop zonlicht voor de lichtkiemers. Sterker nog, volgens testen kiemen de meeste lichtkiemers slechter met volop licht dan met diffuus licht. Daarnaast is dit zaad mede gevoeliger voor grotere extremen voor wat betreft temperatuur en uitdrogen. Dus als ik lichtkiemers zaai( veel Primula's) dan strooi ik aquariumgrind over het zaaimengsel totdat je nog net wat grond ertussen door ziet. Op deze manier spoelt het zaad dus ook niet weg. Niet dat ik veel sax. zaai maar wat ik zaai ontkiemt op deze manier wel.

Overigens nog een tip: als je al in Januari gaat zaaien en het vriest buiten, laat dan de potten zaad eerst een week in vorstvrije omstandigheden vocht intrekken alvorens deze buiten te zetten. Als je ze direct in de vorst zet heeft het geen enkele zin omdat de eerste "trigger" benodigd voor de ontkieming, nog niet werkt, nml. VOCHT

 ((14

vr.gr. Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 3 december 2012, 20:04:36
Overigens nog een tip: als je al in Januari gaat zaaien en het vriest buiten, laat dan de potten zaad eerst een week in vorstvrije omstandigheden vocht intrekken alvorens deze buiten te zetten. Als je ze direct in de vorst zet heeft het geen enkele zin omdat de eerste "trigger" benodigd voor de ontkieming, nog niet werkt, nml. VOCHT
Klopt helemaal.
Er nog aan toevoegen dat een koude periode niet noodzakelijk vorst moet betekenen. Veel koudekiemers reageren al op verlaagde temperaturen.
Maar lichte vorst kan soms wel helpen om harde zaadhuiden te breken nadat ze vocht hebben geabsorbeerd.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 3 december 2012, 21:29:58
Goed om te lezen erg interresant ((12
zeker voor iemand als ik als redelijk beginner met zaaien
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Jean-Pierre Hensen op 3 december 2012, 22:13:24
Bert,

Hoe gaat dat liedje weer?
We zijn er om mekaar te helpen ..... ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 3 december 2012, 22:20:18
Sterker nog Peter en Luc en iedereen natuurlijk........men heeft proeven genomen door koude kiemers
in te vriezen etc,etc......in verschillende stadia maar dit geeft absoluut geen verbetering.
Sommigen gingen weer in 'slaap' door een te grote prikkel.

Komen we toch weer uit op de 'natuurlijke' manier............

Overigens.....als ik andere soorten zaai die geen specifieke lichtkiemers zijn gebruik ik net als jij Peter de methode om
het zaad te 'nestellen' IN split.....ik strooi dus EERST het split en dan zaai ik tussen het split!
Zaad 'ligt' dan mooi heb ik van een wijze ouwe Engelsman geleerd...... ))4

Nog even wat betreft 'Diffuus' licht.......waarom denk je dat in de natuur de zaadjes/plantjes juist in de onmogelijkste duistere
spleetjes,gaatjes en hoekjes ontkiemt?..........ten eerste waait de wind e.d ze naar plekjes waar ze 'nestellen' en daar is
blijkbaar voldoende licht voor ontkieming.....en de juiste chemische reactie van de bodem.....hehe.... ))4

Dat laatste is ook interessant.............. :D

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 3 december 2012, 22:47:31
Het wordt steeds spannender, zo zijn er ook zaden die een stof afscheiden( chemisch), zodat de naaste broertjes en zusjes geen kans meer hebben om te ontkiemen.......
Astragalus is hier een goed voorbeeld van. Zaadjes die een schimmel nodig hebben ( orchideeen weet iedereen al, maar ook bijvoorbeeld Pedicularis die in symbiose leeft met vossenbes!!), nog even doorgaan???

 ))4

Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 3 december 2012, 22:49:19
hehehe.......doe maar ;D

'Zoveel te vertellen......zo weinig tijd'

'Zoveel Alpine planten.....zo weinig tijd'

'Zoveel plannen voor de rotstuin...zo weinig tijd'

 ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 4 december 2012, 21:12:09

Ik heb mij het afgelopen weekend eens volop gestort op het zaaien van bolgewassen omdat dit vanaf nu tot ongeveer half november de optimale periode is. Deze zaden zijn op diverse tijdstippen in het voorbije jaar binnengekomen en tot nu bewaard in de koelkast. Door ze in sept-okt te zaaien hebben de zaden nog ruim de tijd om water te absorberen vooraleer dat de vriesperiode intreedt.


Luc, u schreef dit 2 jaar geleden. Bent u er nog steeds zeker van dat sep/okt tot half nov .de beste tijd is voor het zaaien van de bolgewassen? En zou dit ook gelden voor de gewone rotsplanten? In dat geval moet ik als de wiedeweerga aan de slag. En heb je dan niet dat sommige gewassen al kiemen voordat de vorst intreedt. We hebben immers al vaak zachte winters gekend met tot slot harde vorst eind febr. Ik heb vaak gehoord: Zaaien tussen kerst en Oudjaarsdag.

Edit  Omdat de laatste bijdragen door Luc verplaatst zijn naar dit topic, ben ik(o, schande) voor het eerst deze draad gaan lezen. Er zijn dan kennelijk toch verborgen schatten en vergeethoekjes op het forum.
Er staat hier een schat aan informatie, die je je niet een twee drie eigen maakt.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 5 december 2012, 08:27:42
Er zijn dan kennelijk toch verborgen schatten en vergeethoekjes op het forum.
Er staat hier een schat aan informatie, die je je niet een twee drie eigen maakt.

Je zegt het Gerrit !  Op dit forum zit een schat aan informatie verborgen !   :P

Wat je vraag betreft.  Luc S zal ongetwijfeld wel boven water komen ivm je vraag over het zaaien van bolgewassen, maar voor wat rotsplanten betreft is zaaien in december/januari voor mij ideaal.   Blootgesteld aan weer en wind krijgen de zaaipotjes alles over zich heen en stellen dat op prijs.  Een harde vorstperiode kondigt bijna altijd uitstekende kieming aan !  Gevaar voor kieming vóór de vorst is er niet op die manier en in maart/april komt er dan beweging in de zaak en hebben de plantjes een volledig groeiseizoen voor de boeg om zich te ontwikkelen.  Voor bolgewassen ligt dit wel enigszins anders - maar zoals ik al zei, dat laat ik aan de specialisten over..  ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 5 december 2012, 10:30:29
Klopt Luc.......beslist niet te vroeg en als het kan inderdaad anticiperen op de weersverwachting......

Als is dat in deze tijd niet makkelijk!......met die kwakkelende winters.......... ))4

Is hier ook weleens gebeurd...te vroeg zaaien....en dan ontkieming gedurend een 'zachtte' periode!

Zelf zaai ik meestal pas in januari/Februari afhankelijk van het soort,dus ietsie later als jij doet maar zal
in de praktijk niet zoveel uitmaken.

Hoorde overigens pas ook weer dat een zaai mengsel van 50% zand/50%turf erg hoog scoort met ontkieming.....
maar ja....voor wat het waard is ....... ))4

Meestal maak ik zelf ook wel een dergelijk grondje....misschien interessant om eens te horen wat we allemaal
gebruiken voor ons 'Geheime Mengsel'.......

We gaan de tijd van zaaien weer tegemoet dus een goed idee om deze Topic 'Zwaar in te zetten'............ ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 5 december 2012, 13:30:22

Ik heb mij het afgelopen weekend eens volop gestort op het zaaien van bolgewassen omdat dit vanaf nu tot ongeveer half november de optimale periode is. Deze zaden zijn op diverse tijdstippen in het voorbije jaar binnengekomen en tot nu bewaard in de koelkast. Door ze in sept-okt te zaaien hebben de zaden nog ruim de tijd om water te absorberen vooraleer dat de vriesperiode intreedt.


Luc, u schreef dit 2 jaar geleden. Bent u er nog steeds zeker van dat sep/okt tot half nov .de beste tijd is voor het zaaien van de bolgewassen? En zou dit ook gelden voor de gewone rotsplanten? In dat geval moet ik als de wiedeweerga aan de slag. En heb je dan niet dat sommige gewassen al kiemen voordat de vorst intreedt. We hebben immers al vaak zachte winters gekend met tot slot harde vorst eind febr. Ik heb vaak gehoord: Zaaien tussen kerst en Oudjaarsdag.

Sept/okt is een prachtige tijd om te zaaien, niet zo koud om in te werken als nu !

Ik zaai alle bolgewassen zoveel mogelijk in de periode sept-nov. Dit is niet voor alle soorten echt een must (bvb. wel voor crocus, narcissus, cyclamen, erythronium,... - minder voor fritillaria, tulipa, muscari,...) maar het schaadt niet.  Zaden die ik in het voorjaar zelf oogst en zaden die van diverse bronnen in de loop van het jaar binnenkomen bewaar ik in de koelkast tot het najaar. Het heeft geen zin om bvb. nog in februari te gaan zaaien want de kieming zal toch uitblijven tot het najaar/winter.
Als je specifieke plantengeslachten in gedachten hebt kunnen we verder wel bekijken wat ik ermee doe.

Je opmerking over de winterkoude.
In  het algemeen kunnen niet gekiemde zaden perfect een (strenge) vorstperiode aan. Het is pas als ze gekiemd zijn dat je wat moet oppassen. Bij soorten die al gekiemd zijn in het zaaimedium maar nog geen teken van leven geven boven de grond is dit niet evident !  
Ik ga kiemende/gekiemde zaaipotten altijd beschermen tegen vorst (enkele graden vorst is wel geen probleem), maar ook tegen teveel aan water.
Ik kijk vanavond als ik nog ergens een foto van mijn zaaibak vind.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 5 december 2012, 13:33:25
Wat je vraag betreft.  Luc S zal ongetwijfeld wel boven water komen ivm je vraag over het zaaien van bolgewassen, maar voor wat rotsplanten betreft is zaaien in december/januari voor mij ideaal.   Blootgesteld aan weer en wind krijgen de zaaipotjes alles over zich heen en stellen dat op prijs.  
Dat "boven water komen" wordt stilaan moeilijk met alle regen.  Het wordt tijd dat het sneeuwt en vriest  --8 ).
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Wim Boens op 5 december 2012, 16:15:17
Dat "boven water komen" wordt stilaan moeilijk met alle regen.  Het wordt tijd dat het sneeuwt en vriest  --8 ).

Je hebt daarnet al de helft van je wens gekregen, Luc  :P...het sneeuwde en van zodra het de grond raakte werd het water... ::) ::)

O ja en vannacht gaat het vriezen, dus morgen kunnen we schaatsend de baan op!!  :(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 5 december 2012, 17:52:07
Wat je vraag betreft.  Luc S zal ongetwijfeld wel boven water komen ivm je vraag over het zaaien van bolgewassen, maar voor wat rotsplanten betreft is zaaien in december/januari voor mij ideaal.   Blootgesteld aan weer en wind krijgen de zaaipotjes alles over zich heen en stellen dat op prijs.  
Dat "boven water komen" wordt stilaan moeilijk met alle regen.  Het wordt tijd dat het sneeuwt en vriest  --8 ).

Als ik het weerbericht hoor zal je op je wenken bediend worden Luc...... --5
Die sneeuw mag best nog iets uitblijven want zaterdag ben ik van dienst bij de verhuis van dochterlief...  --13
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 5 december 2012, 18:19:24
 
Ik ga kiemende/gekiemde zaaipotten altijd beschermen tegen vorst (enkele graden vorst is wel geen probleem), maar ook tegen teveel aan water.


Een prachtig gezicht, rijen en rijen van zaadpotten in een koude bak.

Maar wat doe je, Luc, 's nachts, als na een mooie dag met het glas er niet boven, het midden in de nacht begint te stortregenen? Kleedt u zich dan aan en gaat de 'deksels op de potten' doen? Of draait u zich om in het bange vermoeden dat al het zaad naar een kant is gespoeld?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 5 december 2012, 20:21:55

Ik ga kiemende/gekiemde zaaipotten altijd beschermen tegen vorst (enkele graden vorst is wel geen probleem), maar ook tegen teveel aan water.


Een prachtig gezicht, rijen en rijen van zaadpotten in een koude bak.

Maar wat doe je, Luc, 's nachts, als na een mooie dag met het glas er niet boven, het midden in de nacht begint te stortregenen? Kleedt u zich dan aan en gaat de 'deksels op de potten' doen? Of draait u zich om in het bange vermoeden dat al het zaad naar een kant is gespoeld?
't zou straf zijn als ik mij steeds zorgen zou moeten maken.
Op elke kant past een dubbelwandige afdekplaat die nog verluchting toelaat. Ik maak er eens een foto van als het licht is.
Deze foto is trouwens van begin oktober toen het gros van de nieuwe zaden net gezaaid was.  Ondertussen is al één en ander aan het bovenkomen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 6 december 2012, 19:57:57
Vanmiddag vlug een foto gemaakt van hoe de afdekking van de zaaibak gebeurt.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 6 december 2012, 21:17:40
Een mooie constructie Luc. Betonnen opstaande wand met dubbelwandige poycarbonaat. Met beluchting zo aan de voorkant. Je kunt ze aan de voorkant waarschijnlijk helemaal open zetten. Ga de sneeuw er maar inscheppen morgen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 6 december 2012, 23:09:02
Mooie Bak Luc!......prachtig............... ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 7 december 2012, 06:36:19
Een mooie constructie Luc. Betonnen opstaande wand met dubbelwandige poycarbonaat. Met beluchting zo aan de voorkant. Je kunt ze aan de voorkant waarschijnlijk helemaal open zetten. Ga de sneeuw er maar inscheppen morgen.
Ik kan de P.C. verder openzetten en vergrendelen tegen opwaaien. Dit geeft nog meer luchtinstroom en schermt tevens tegen al te felle regen af.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gyi Peelaerts op 7 december 2012, 11:58:52
Prachtige dubbele bak Luc ik heb nu zo een enkele maar nu ik dit gezien heb ga ik toch ook voor een dubbele .
zeer goed IDE Luc

Gyi
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 7 december 2012, 14:20:41
Vehuur je hem ook, Luc?

 ((14

vr.gr. Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 7 december 2012, 16:38:26
Vehuur je hem ook, Luc?

 ((14

vr.gr. Peter
Die bak is helaas nooit leeg Peter, integendeel zal ik moeten denken aan een tweede.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 7 december 2012, 17:06:30
Dat is altijd een goed teken, Luc. Dan heb je ook veel om te ruilen, toch?

 _08

vr.gr. Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 7 december 2012, 21:08:10
Prachtig Luc
Hoeveel procent komt er gemiddeld op van je zaaigoed?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 8 december 2012, 07:07:00
Dat is altijd een goed teken, Luc. Dan heb je ook veel om te ruilen, toch?

 _08

vr.gr. Peter
Ik zaai nagenoeg alleen bolgewassen, in deze bak staan voor het ogenblik zelfs alleen maar bolgewassen die gezaaid werden in 2010-11-12. Ouder zaaigoed en bloeiende planten staan op andere plaatsen.
En ja daar is wel eens wat in overschot.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 8 december 2012, 07:29:43
Prachtig Luc
Hoeveel procent komt er gemiddeld op van je zaaigoed?
Als je het aantal gekiemde soorten bedoelt zou ik zo'n 70% denken. Om het juist te weten zou ik mijn data eens moeten natellen.  De kieming per soort hou ik niet bij, omdat nogal wat soorten over meerdere jaren kiemen en ik al tevreden ben met enkele kiemen per zaaipot.
Het valt ook op dat kieming van de zelf geoogste zaden van eigen (handbestoven) planten in de buurt van 100% komt. Dat komt ongetwijfeld omdat het oogsten op het juiste moment kan gebeuren en het drogen/afrijpen en later bewaren goed te regelen is.

Nog een niet onbelangrijke toevoeging hierbij.  Een goed kiempercentage is eigenlijk maar het begin van het verhaal en eigenlijk het gemakkelijkste onderdeel ervan. De echte problemen komen pas na het kiemen en je kunt maar van een succes spreken als de opkomst in het tweede en derde jaar ook goed is. De "overzomering" na de eerste groeiperiode is niet te onderschatten. Vooral niet bij soorten die kiemen over meerdere jaren waardoor er zowel gekiemde planten als niet gekiemde zaden in dezelfde pot zitten.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 8 december 2012, 11:10:22
Luc,

hen jij een voorkeur voor de soorten bollen die je zaait??  Of zaai je zowat alles als het maar een bol betreft, dus ook oliebollen en vogelbollen  ;D

Ik zaai momenteel ook wel bollen, maar dan vooral Colchicum en crocussoortjes. Daarnaast ook veel Pulsatilla en Anemone. Een beetje mijn blik verbreiden, noem ik dat.
Zoals de meeste wel weten verzamel ik het liefst Primula, Androsace en Gentiana. Maar in de diverse lijsten van de verenigingen staan nauwelijks nog soortjes waar ik wat aan heb. Deze haal ik dan wel nog bij de diverse seed hunters. Dus ruimte over voor wat andere soortjes. Voor 2013 Gentiana pyrenaica en Gentiana djimilensis op de kop kunnen tikken. Daar wordt ik blij van. Deze zocht ik al een poos. Nu maar hopen dat zij ontkiemen  ))4

vriendelijke groet,

Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 8 december 2012, 12:47:16
De interesse is heel breed, maar ik heb wel enkele favoriete geslachten: fritillaria, allium, tulipa, muscari/bellevalia en colchicum. 
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 8 december 2012, 13:04:38
De fritzen ga ik volgend jaar mee beginnen, want dan is mijn kas klaar. Colchicum ben ik dus ook al mee bezig. Allium en Tulipa zitten zeker ook leuke soortjes tussen, evenals Bellevalia en Muscari. Kunnen wij later toch nog wat ruilen, denk ik?

 --8

vr.gr. Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 8 december 2012, 23:08:51
zijn Bellevalia en Muscari familie van elkaar?
Prachtige soort de Bellevalia
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 9 december 2012, 09:25:21
zijn Bellevalia en Muscari familie van elkaar?
Prachtige soort de Bellevalia
Het zijn neven
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 9 december 2012, 13:38:56
Vanmiddag vlug een foto gemaakt van hoe de afdekking van de zaaibak gebeurt.
Heel doeltreffend, Luc  ((14
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Jean-Pierre Hensen op 31 december 2012, 20:05:02
Het zaaien kan beginnen  ;)
Amerika (alplains) en Tsjechië (pavelka) zijn binnen.  ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Jean-Pierre Hensen op 3 januari 2013, 21:07:02
Op 29-12-2012 het zaad van alplains gezaaid  :)
Op 03-01-2013 waren van de 3 soorten dudleya's de eerste, zij het
minuscule kleine kiemplantjes (of noem het groene stipjes), al te zien.  ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 9 januari 2013, 16:43:51
Ik heb gisteren de zaden die ik al heb ontvangen gezaaid, en op de etagiaire gezet. De koude bak staat nog helemaal vol, dus dan maar deze oplossing.
Ik zet de zaaipotten altijd in waterplantenbakken, en geef van onderaf water. Er kan niet teveel water in staan omdat op een hoogte van 1 cm gaatjes in de zijkant zijn geboort. De eerste keer wel van bovenaf gebroesd, met plexieglas beschermd tegen hevige regenval. Als er sneeuw komt dan het plexiglas eraf.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 9 januari 2013, 19:17:47
Je moet zo af en toe zeer vindingrijk zijn Gert.
Heb zelf ook vorige week gezaaid (zaad v/d AGS) ook met plexiglas afgedekt.
Nu maar hopen op gunstige resultaten.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 9 januari 2013, 19:34:50
Je moet zo af en toe zeer vindingrijk zijn Gert.
Heb zelf ook vorige week gezaaid (zaad v/d AGS) ook met plexiglas afgedekt.
Nu maar hopen op gunstige resultaten.

Ruimte is altijd een dingetje waar ik mee worstel, al veel minder zaden besteld dan voorgaande jaren.
Als het hard gaat vriezen gaat ook hier een vliesdoekje over, dit voor het uitdrogen van de bovenlaag
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 10 januari 2013, 21:39:15
gert Ik denk eigenlijk weet ik wel zeker dat je niet de enige bent.
Heel veel moois wat ik hier zie wat tuinen betreft kan in mijn tuin (tje) niet.
En wat zaaien beteft ik vind het heel leuk maar ik heb ook daar niet erg veel ruimte voor.
Ik ga zelf tot 3a4 bakken in mijn tuin omdat anders het er niet mooier op word.
 de bakken zijn ongeveer 30cm breed 40cm lang ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 11 januari 2013, 00:01:06
Zet alles maar bij mij, hoor. Als het ontkiemt geef ik wel een belletje

groet,

Peter ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 11 januari 2013, 13:49:45
gert Ik denk eigenlijk weet ik wel zeker dat je niet de enige bent.
Heel veel moois wat ik hier zie wat tuinen betreft kan in mijn tuin (tje) niet.
En wat zaaien beteft ik vind het heel leuk maar ik heb ook daar niet erg veel ruimte voor.
Ik ga zelf tot 3a4 bakken in mijn tuin omdat anders het er niet mooier op word.
 de bakken zijn ongeveer 30cm breed 40cm lang ))4

We zijn ook allemaal hetzelfde Bert, ik heb mezelf op rantsoen gezet wat betreft het zaaien, ik heb gewoon geen plek om eventuele zaailingen neer te zetten.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 11 januari 2013, 14:45:55
gert Ik denk eigenlijk weet ik wel zeker dat je niet de enige bent.
Heel veel moois wat ik hier zie wat tuinen betreft kan in mijn tuin (tje) niet.
En wat zaaien beteft ik vind het heel leuk maar ik heb ook daar niet erg veel ruimte voor.
Ik ga zelf tot 3a4 bakken in mijn tuin omdat anders het er niet mooier op word.
 de bakken zijn ongeveer 30cm breed 40cm lang ))4

We zijn ook allemaal hetzelfde Bert, ik heb mezelf op rantsoen gezet wat betreft het zaaien, ik heb gewoon geen plek om eventuele zaailingen neer te zetten.
Misschien een extra verdieping op de garage? :P
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 11 januari 2013, 15:53:49
Hey Gerard, ik ben bang dat de garage dat niet houdt.
Trouwens ik heb met het spulletje wat ik nu al hebt al meer als voldoende werk, dus ik zie het maar als de bekende handrem   :(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Matthias Fouquaert op 12 januari 2013, 16:01:16
Ik ben ook gestart met zaaien en hopelijk heb ik een goede opkomst. ;)

Ik ben eens benieuwd of er een mooie kruising tussen zit. ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 12 januari 2013, 17:03:06
Goed initiatief Matthias.
Wat ligt daar bovenop de linkse P. auricula ?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 12 januari 2013, 17:19:24
........, ik heb mezelf op rantsoen gezet wat betreft het zaaien, ik heb gewoon geen plek om eventuele zaailingen neer te zetten.
Nou ik zag vandaag je bestellijst voor de zaaddistributie van de NRV voorbij komen .......... ))4. Als je garagedak nu al volstaat moet je volgens mij toch extern ruimte gaan zoeken om al die zaailingen onderdak te verlenen  ;D ;D.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 12 januari 2013, 22:30:07
Matthias, zijn dat de droge resten van de zaadpeulen op je zaaibakjes ? Ben je niet bang dat ze zullen schimmelen en de schimmel de zaailingen  zal aantasten ?
Gr. Lily-Anne
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 13 januari 2013, 10:04:31
........, ik heb mezelf op rantsoen gezet wat betreft het zaaien, ik heb gewoon geen plek om eventuele zaailingen neer te zetten.
Nou ik zag vandaag je bestellijst voor de zaaddistributie van de NRV voorbij komen .......... ))4. Als je garagedak nu al volstaat moet je volgens mij toch extern ruimte gaan zoeken om al die zaailingen onderdak te verlenen  ;D ;D.
e

Hey Cor, ik weet niet eens of ik dat allemaal zaai, of dat ik het nog een jaar in de koelkast leg.
 ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 13 januari 2013, 10:19:50
Ik ben ook gestart met zaaien en hopelijk heb ik een goede opkomst. ;)

Ik ben eens benieuwd of er een mooie kruising tussen zit. ;D

Waar heb jij je zaaibakjes staan, Matthias?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 13 januari 2013, 10:21:37
........, ik heb mezelf op rantsoen gezet wat betreft het zaaien, ik heb gewoon geen plek om eventuele zaailingen neer te zetten.
Nou ik zag vandaag je bestellijst voor de zaaddistributie van de NRV voorbij komen .......... ))4. Als je garagedak nu al volstaat moet je volgens mij toch extern ruimte gaan zoeken om al die zaailingen onderdak te verlenen  ;D ;D.
Cor, betekent dat, dat het bestelde zaad onderweg is? ((3
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 13 januari 2013, 10:23:15
........, ik heb mezelf op rantsoen gezet wat betreft het zaaien, ik heb gewoon geen plek om eventuele zaailingen neer te zetten.
Nou ik zag vandaag je bestellijst voor de zaaddistributie van de NRV voorbij komen .......... ))4. Als je garagedak nu al volstaat moet je volgens mij toch extern ruimte gaan zoeken om al die zaailingen onderdak te verlenen  ;D ;D.
Zo zie je maar ,Gert, zelfs bij de NRV blijft niks geheim: Big Brother.......
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 13 januari 2013, 10:24:37
Hey Gerard, ik ben bang dat de garage dat niet houdt.
Trouwens ik heb met het spulletje wat ik nu al hebt al meer als voldoende werk, dus ik zie het maar als de bekende handrem   :(

Verhuizen heeft ook geen zin, Gert.
Alles staat zo weer vol.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 13 januari 2013, 12:02:14
Cor, betekent dat, dat het bestelde zaad onderweg is? ((3
Yes Gerard, de zaadjes zijn onderweg. Gisteren is in de kantine van de Botanische Tuinen Utrecht, de laatste hand gelegd aan de NRV zaden tombola. Voor mij was het de eerste keer dat ik er aan deelnam en ik moet zeggen een geoliede machine.
Maar voor het zover was, waren de zaden al door vele handen gegaan; oogsten, eerste schoonmaak, inzenden, catalogiseren, planten namen controleren, aanvragen sorteren, nummer lijstjes maken, stickers met naam en nummer aanmaken, tweede schoning zaden, (aan de hand van de aanvragen) zaden verpakken in kleine zakjes en stickeren, zaadzakjes op nummer verzamelen _010.

Het verzendklaar maken is de handeling waar de meeste handen aan te pas komen. Achttien man/vrouw hadden zich vezameld in de personeelskantine (waarvoor dank personeel en BTU). Iedere deelnemer krijgt een houten kistje met daarin een aantal, op naam en nummer gesorteerde, zaadzakjes voor zich. Dan gaan er plastic bakjes rond met daarin een lijstje met naam en nummers van de aanvragers. Iedere deelnemer voegt de zakjes met het nummer van het lijstje uit zijn kistje toe aan het plastic bakje, vink de nummers af en schuift het bakje door naar de volgende. Dit gaat zo door tot alle aangevraagde zakjes in het bakje zitten. De laatste twee deelnemers controleren de nummers van de zakjes die in het bakje zitten nog eens met het lijstje en stoppen de zaadzakjes vervolgens in de gefrankeerde evelop van de aanvrager. Als er voor een bepaald zaadnummer meer aanvragen zijn dan er zaad beschikbaar is --((1, komen de reserve nummers van de aanvrager in aanmerking om toegevoegd te worden. Aan het eind van de dag kunnen de enveloppen bij Tante Post worden aangeboden _010.

Nou het weer (voor de koude kiemers) is prima momenteel, dus jullie kunnen aan de slag van de week, zaaien maar ((12.

Nu de aanvragen van de NRV-leden zijn verwerkt, kan de zadenlijst worden bijgewerkt, waarna de bijgewerkte lijst op de NRV-website worden gepubliceerd zodat ook de niet-NRV-leden kunnen kijken of er iets van hun gading bij zit en hun bestelling plaatsen. Zodra dat het geval is, zaal ik daarover hier wel een berichtje achter laten.

Edit: De NRV-zadenlijst staat op de website, zie hier http://www.rotsplantenvereniging.net/zadendistributie.html (http://www.rotsplantenvereniging.net/zadendistributie.html)

O ja, bijna vergeten, de NRV-zaden tombola valt of staat natuurlijk met jullie inzendingen en aanvragen. Tot slot wil ik Martien en zijn vrouw Anja nog bedanken voor de organisatie en catering ((3.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 13 januari 2013, 12:15:00
Gerard, dat is de pest met alle fora, social media etc. Je kunt nog geen scheet laten of ze weten het in Belgie ;D

Cor, en alle andere vrijwilligers, bedankt maar weer voor alle inzet om de zaden weer naar alle hebberts te krijgen.

Het is idd goed weer voor de koudekiemers, het heeft hier 4,5 graad gevroren, aan de lijve ondervonden bij mijn fietstocht vanmorgen. De temperatuur samen met een dun windje maakte het niet echt aangenaam hier in de polder :(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 13 januari 2013, 13:14:05
Dat heb je netjes omschreven Cor,je zat er dan wel voor het eerst bij,maar als een routinier ging je te werk ((14
Als het dan niet goed ging werd je door "meester Martien"gecorrigeerd. :-[
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Matthias Fouquaert op 13 januari 2013, 14:11:15
@ Luc S: Thx Luc. Dat zijn resten van de zaaddozen.
Waarvan nog enkele zaden  erin zitten. ;) Maar die worden na enkele dagen verwijderd hoor. Zo kon ik de belangrijkste kruisingen herkennen. ;D

@ Lily-Anne: Ja dat klopt.. Schimmelaantastingen gebeuren nu éénmaal. Voorlopig heb ik geen overdekking gedaan voor een hogere luchtvochtigheid.
Uitdroging ga ik tegen door iets in het grondmengsel. ;)
Mijn ervaring is hoe humusrijker het gebruikte zaaimengsel is. Hoe sneller kans op een schimmelaantasting.
Daarom gebruik ik een iets 'armer' zaaimengsel nu. Het is eens een andere manier dat ik eens probeer voor de aurikels.

@ Gerard: Voor de foto heb ik mijn zaaibakje eens in de koude veranda gezet. Ik zet de meeste zaaibakjes in de garage.
In februari zet ik ze onder het dakje buiten. :)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 14 januari 2013, 21:52:05
Cor ook namens mij Complimenten voor de goede verwerking weer van de zaden ((12
Ik weet nu wat voor werk het allemaal is ((14
Vandaag dan de zaden binnen gehad.
Meteen mijn zaaipotjes schoonmaken.
en droge bij de verwarming om morgen gevuld te worden. ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 6 februari 2013, 18:24:56
Verleden jaar nog gezaaid in de maand September. Iris zenaidae komt nu op.


 --14

Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 6 februari 2013, 18:29:16
Verleden jaar nog gezaaid in de maand September. Iris zenaidae komt nu op.


 --14

Peter

Voortreffelijk resultaat. 
Ik zou je aanraden om bijkomend wat extra afdeksteentjes te plaatsen om de jonge kiemen te steunen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 6 februari 2013, 19:01:53
Bedankt voor de tip, Luc

 ((14
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 5 maart 2013, 21:29:04
Vandaag mijn zaaibakken met potten eens goed nagekeken. In totaal al 20 potjes ertussen uit gehaald met zaailingetjes. Wat mij opvalt is dat Erigeron nogal snel opkomt in soorten ( en dan bedoel ik niet de makkelijke soortjes) en van Alplains wat hele leuke soortjes, dus supervers zaad. Zoals Oxytropis en Trifolium nanum. Ook enkele Astragalus soortjes steken al de kop op.

Erg hoopvol,

groet Peter

 ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 6 maart 2013, 17:01:40
Vandaag mijn zaaibakken met potten eens goed nagekeken. In totaal al 20 potjes ertussen uit gehaald met zaailingetjes. Wat mij opvalt is dat Erigeron nogal snel opkomt in soorten ( en dan bedoel ik niet de makkelijke soortjes) en van Alplains wat hele leuke soortjes, dus supervers zaad. Zoals Oxytropis en Trifolium nanum. Ook enkele Astragalus soortjes steken al de kop op.

Erg hoopvol,

groet Peter

 ;)
Peter, ik denk dat je oxytropis en astragalus best rap verspeend en zeker voor de penwortel goed ontwikkeld is.  Wie heeft hier al meer ervaring mee ?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 6 maart 2013, 17:45:31
Ja, Luc ik heb dat ook al gelezen. Zal dat ook maar doen. Alleen volgende week gaat het weer flink vriezen, dus ik wacht maar even dat dat weer voorbij is.

 --8 -3(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 6 maart 2013, 17:55:13

Peter, ik denk dat je oxytropis en astragalus best rap verspeend en zeker voor de penwortel goed ontwikkeld is.  Wie heeft hier al meer ervaring mee ?

Ik heb vorig jaar 1 Oxytropis en 2 Astragalus gezaaid. Ik was mij nergens van bewust en heb verspeend zoals mij het beste leek, na het eerste echte blad. En alles is voorspoedig gegaan.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 6 maart 2013, 23:50:50
Gerrit, dit gaat voornamelijk op voor de Noord-Amerikaanse soorten. Waren die van jou ook uit die streek?

groet,

Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 7 maart 2013, 09:30:35
Nee, de ene Astragalus is afkomstig uit Spanje en de andere Californie. Beide zeer matig winterhard. Ja Astragalus heeft een zeer groot verspreidingsgebied. Maar zou dat wat uitmaken?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 7 maart 2013, 10:37:35
Hoi Gerrit,

ik weet niet of het voor alle Astragalussen en Oxytropissen geld. Maar wat ik uit de literatuur etc. haal ,  in ieder geval wel voor de Noord-Amerikanen. Deze groeien zowat in puur zand en kunnen slecht tegen beroering van het wortelgestel. Een van de beste boeken over de rotsplanten in N-A is het boek van Graham Nicholls. Een must voor als je met deze planten aan de gang gaat.
Lewisia, Phlox, Astragalus, Oxytropis, Primula, Eritrichium en vele andere worden hier beschreven, ook vwb. vermeerdering en verzorging.

groet,

Peter
 ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 7 maart 2013, 21:03:39
Vandaag mijn zaaibakken met potten eens goed nagekeken. In totaal al 20 potjes ertussen uit gehaald met zaailingetjes. Wat mij opvalt is dat Erigeron nogal snel opkomt in soorten ( en dan bedoel ik niet de makkelijke soortjes) en van Alplains wat hele leuke soortjes, dus supervers zaad. Zoals Oxytropis en Trifolium nanum. Ook enkele Astragalus soortjes steken al de kop op.

Erg hoopvol,

groet Peter

 ;)
Peter, ik denk dat je oxytropis en astragalus best rap verspeend en zeker voor de penwortel goed ontwikkeld is.  Wie heeft hier al meer ervaring mee ?

Hey Luc, Ik heb deze soosrten ook gezaaid en verspeende ze inderdaad vrij vlot en dan in een ´long tom´ achtige pot. Dus een hoge pot waarin de penwortel zich goed kan ontwikkelen, ik heb slechte ervaringen met het later verplanten van soorten waarbij de penwortel al aardig ontwikkeld was.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 18 april 2013, 14:29:01
Nu, vandaag 18-4-2013, de tussenbalans opgemaakt voor wat betreft hetgeen ik allemaal gezaaid heb. Totaal heb ik ongeveer 220 soortjes rotsplanten gezaaid. Er zijn er nu 73 opgekomen, dus dat is 1/3 gedeelte.
Opvallend zaken:

1. na een behoorlijk regenbui ontkiemt er altijd meer tegelijk.
2. de eerste ontkiemers waren bij mij de Erigerons uit Noord-Amerika.
3. Astragalus kiemt heel onregelmatig, soms na 2 jaar nog( van dezelfde soort, dus nooit zaai potje weg gooien)
4. de 2e ontkiemers zijn de meeste Primula soorten. De soorten uit Azie het eerst, daarna de soorten uit Europa en Noord- Am. zoals P. rusbyi en P. parryi.
5. de 3e ontkiemers zijn de Gentianen bij mij. Ook hier weer ontkiemen de Aziatische soortjes het eerst. Soorten als G. bavarica en varieteiten geven nog geen teken van leven. Ook G. pyrenaica laat nog niets zien.
6. de Androsace slapen ook nog steeds. Op een enkel soortje na, nog niets te zien.
7. alle zaad van schaduwplanten en de bolletjes zoals Colchicum en Crocus ook nog niets te zien.
8. ondanks het late voorjaar toch geen tegenvallend resultaat!
9. deze week zijn de Campanula's driftig aan het ontkiemen. Veel spannende soortjes zoals, C. cenisia en C. morettiana wurmen zich boven het grindlaagje uit.

Pas op voor de vogels, want die beginnen zo langzamer hand ook weer nesteldrang te krijgen. En wat kan je daar het beste voor gebruiken?.................. plant etiketjes natuurlijk!!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 18 april 2013, 16:33:12
Als het kan helpen...
Colchicum durft wel onregelmatig kiemen over verschillende jaren.
Crocus kiemt meestal in het eerste jaar, sommige soorten in het tweede jaar. Daarna moet je niet veel meer verwachten.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 18 april 2013, 18:17:24
Alle beetjes helpen, Luc.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 23 april 2013, 12:11:53
Inmiddels is de balans weer opgemaakt en steeds mer zaad komt tot ontkieming. Ik zit nu ongeveer op de helft en dat is 50%.
Normaliter 0ntkiemt er tussen de 80-95% zaad bij mij. Moet er wel bij zeggen dat ik dit jaar veel Crocus, Colchicum, Arisaema en Asarum heb gezaaid. Dit kan het ontkiemings percentage beinvloeden?

groet Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 5 mei 2013, 10:42:30
Inmiddels, door het mooie weer kiemt er steeds meer zaad. De balans gisteren weer opgemaakt en 60 % is nu ontkiemt. Inmiddels ook begonnen met het verspenen en het eerst aan de beurt zijn de Erigerons. In mijn ogen geweldig mooie soortjes.

zoek de volgende maar eens op, op het internet:

Erigeron:

montanensis
vagus
nanus
pygmaeus
elegantulus
scopulinus
uncilias

en nog een paar meer soorten.......

groet Peter
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 7 mei 2013, 11:18:59
Heel langzaam beginnen nu de Pulsatilla en Anemone soortjes zich een weg te banen naar het dag licht. Zit nu op 65% ontkiemings percentage. Veel te verspenen dus.

 ((14
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 7 mei 2013, 18:31:00
Inmiddels, door het mooie weer kiemt er steeds meer zaad. De balans gisteren weer opgemaakt en 60 % is nu ontkiemt. Inmiddels ook begonnen met het verspenen en het eerst aan de beurt zijn de Erigerons. In mijn ogen geweldig mooie soortjes.

zoek de volgende maar eens op, op het internet:

Erigeron:

montanensis
vagus
nanus
pygmaeus
elegantulus
scopulinus
uncilias

en nog een paar meer soorten.......

groet Peter


Zet maar vast twee Pygmaeus en twee Uncilias opzij........
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 7 mei 2013, 18:38:31
Bij mij is het nu ook tussen 50 en 60 %

Goed boven de grond nu: Potentilla Rupestris
                                    Campanula Zangezura
                                    Linaria Alpina
                                    Lewisia Sierrae
                                    Globularia Nudicaulis
                                    Dianthus Brevicaulis
                                    Pulsatilla Alpina Sulfurea

Dus na het weekend ook verspenen.
Uren en uren en uren en uren en uuuuuren. ))5
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 7 mei 2013, 19:54:54
Gaat goed hé, Gerard. Laat ze maar komen, die zaailingen. Ik zit wel met smart te wachten op enkele soortjes waar ik nog niets van zie. Gentiana djimilensis en pyrenaica vind ik toch wel heel spannend als die zouden boven komen. En nog een paar van die soortjes. Wat al wel boven is zijn wat leuke Campanula soortjes zoals C. morettiana en cenisia en heel veel Primula,s uit Azie. Ik ga nog niet verklappen welke......
Wil jij Dianthus brevicaulis apart houden voor mij dan?

groet Peter

 ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 7 mei 2013, 20:16:08
Gaat goed hé, Gerard. Laat ze maar komen, die zaailingen. Ik zit wel met smart te wachten op enkele soortjes waar ik nog niets van zie. Gentiana djimilensis en pyrenaica vind ik toch wel heel spannend als die zouden boven komen. En nog een paar van die soortjes. Wat al wel boven is zijn wat leuke Campanula soortjes zoals C. morettiana en cenisia en heel veel Primula,s uit Azie. Ik ga nog niet verklappen welke......
Wil jij Dianthus brevicaulis apart houden voor mij dan?

groet Peter

 ((12
Doen we! ((14
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 10 mei 2013, 17:36:30
Ik ben wel heel blij met deze pot zaaisel van Campanula morettiana. Zien jullie ze zitten?

 )))7
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 10 mei 2013, 19:45:20
Nog heel klein maar met jouw ervaring komt het wel goed .Prachtige  campanula met een heel mooie
 blauwtint ! Als je daar ooit planten van in de verkoop hebt, dan wil ik alvast op de lijst staan .
Gr. Lily-Anne
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 10 mei 2013, 19:47:17
Ik ben wel heel blij met deze pot zaaisel van Campanula morettiana. Zie jullie ze zitten?

 )))7

Nee.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 11 mei 2013, 00:46:00
goed kijken, hé!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 11 mei 2013, 11:30:46
Natuurlijk Lily- Anne, maar laten wij ze eerst maar eens groeien.

 ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 11 mei 2013, 17:10:33
Ik ben wel heel blij met deze pot zaaisel van Campanula morettiana. Zie jullie ze zitten?

 )))7

Nee.
Was nou maar naar Specsavers gegaan.............in Lelystad........... )))6
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 11 mei 2013, 18:30:22
en toch zijn ze er, goed kijken hé...............
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 11 mei 2013, 18:41:33
en toch zijn ze er, goed kijken hé...............

Of een sterkere bril aanschaffen !
Ik kon de foto vergroten met het touchscreen en dan zijn de zaailingen duidelijker te zien  ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 11 mei 2013, 19:38:02
mooi hé, Lily-Anne


 :o
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 11 mei 2013, 19:50:04
Zalig als het lukt!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 11 mei 2013, 22:20:40
Wij gaan ons best doen! Ik heb nog wel andere "moeilijke"soortjes Campanula's die nu opkomen. Zoals C. cenisia, C. anomala, C. pipperi en nog wat andere soortjes.

 _010
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 11 mei 2013, 23:22:17
Ik ben wel heel blij met deze pot zaaisel van Campanula morettiana. Zien jullie ze zitten?

 )))7

Dat word schoffelen Peter.......die dingen zaaien zich overal uit!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gert Hoek op 13 mei 2013, 22:02:46
Ik ben begonnen met het verspenen van de zaailingen, ik verplant ze als de eerste echte blaadjes verschenen zijn. Afhanklijk van de kieming en soort verplant ik per stuk of per plukje. Ze gaan diract in een 7 centimeter potje, en dan of in de koude bak met plexiglas deksel of in een genummerde kist op het dak.
Dat nummeren doe ik sinds enkele jaren zodat ik de planten wat sneller kan weer vinden. Vorig jaar zo'n 45 kisten a 40 potjes op het dak.
De potten maak ik eerst goed nat met een gieter met fijne broes voordat ze het winderige dak op gaan.
Nu alweer 12 kisten opgepot en er staan nog zo'n 140 potten met zaailingen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 13 mei 2013, 22:57:42
Wanneer kan ik eens langskomen Gert?

 ::)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 14 mei 2013, 00:04:57
Gert!...........die 257 Jankaea plantjes kom ik volgende week halen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 14 mei 2013, 09:16:12
 gelekaart )-12 2-)(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 14 mei 2013, 11:58:38
 ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 15 mei 2013, 16:25:04
Wanneer kan ik eens langskomen Gert?

 ::)
Hebberd nr 1 !
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 15 mei 2013, 16:25:31
Gert!...........die 257 Jankaea plantjes kom ik volgende week halen.

Hebberd nr 2!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 15 mei 2013, 16:26:36
Hebberd nr 3 meld zich nog wel, Gert......
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 15 mei 2013, 16:33:59
Heb je daar toevallig ook Ranunculus traunfellnerii bij zitten?
(Zie je wel, hebberd nr 3).  ))2
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 15 mei 2013, 23:08:08
Ja Gerard die heb ik wel..........

Gaan alleen per kilo hier......wel snel beslissen want de schoffel staat al klaar............ ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 16 mei 2013, 21:28:47
Even een vraagje tussen door.
Op de foto 1 is te zien waar ik nu mijn zaai pottten in zet .
Wat ik eerst deed was deze plastic plaat erop laten liggen tegen de regen en af en toe als dit nodig was zelf water geven.
maar soms met minder goed resultaat.
Nu bedacht ik deze keer ik laat de plaat eraf misschien beter voor ontkieming van de zaden.
maar af en toe nog weinig resultaat.
Nu liep ik afgelopen weekend door de tuin om de zaaibak te bekijken. En het viel me op dat sommige potjes in de schaduw staan en weinig zonlicht krijgen op deze manier.
Misschien is dat de fout ))4
Mijn tuin is niet erg groot voor een grote zaaitafel.
maar ik kwam op de site van de boerenbond een mooie mini kas tegen.
Zie: http://www.boerenbond.nl/product/64372/KWEEKBAKDUBBELPOLYCARBONAAT.html
Nu is mijn vraag werkt dit beter er kan overal licht bij.
graag reactie ((12 als je er ervaring mee hebt
dank je wel
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 16 mei 2013, 21:45:04
................En het viel me op dat sommige potjes in de schaduw staan en weinig zonlicht krijgen op deze manier.
Misschien is dat de fout ))4
................maar ik kwam op de site van de boerenbond een mooie mini kas tegen.
Zie: http://www.boerenbond.nl/product/64372/KWEEKBAKDUBBELPOLYCARBONAAT.html
Nu is mijn vraag werkt dit beter er kan overal licht bij.
Dan krijgen je plantjes inderdaad meer licht én zon (als de zon bij je kasje kan komen), maar wil je dat ook -5( ((1 ((8. Direct zonlicht probeer ik altijd te vermijden. Een lichte standplaats krijgen ze bij mij wel. Nadeel van jouw plastic bak is de dichte zijwanden. Je zou iets onder de potjes kunnen leggen zodat ze wat hoger in de bak komen te staan -8(.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 16 mei 2013, 23:04:06
Ik heb ook zo'n soort ding gekocht bij de Lidl. Een opwelling, zonder erbij na te denken waarvoor ik hem wilde gebruiken. Het was nog een hele toer om hem in elkaar te zetten. Nou ja, hij was goedkoop, heel wat goedkoper dan die bij jouw Boerebond.
Maar goed, bij mij staat hij nu in de weg en ik weet niet wat ik er eigenlijk mee moet. Zaaipotten kun je net zo goed in jouw krat zetten. Gewoon in de schaduw. Het is de temperatuur die zaden doet kiemen en niet de zon. De zon is juist gevaarlijk. Het kan in zo'n kasje binnen een paar minuten 30 graden of meer worden.
Je kan er potjes met zaailingen in zetten, maar weer: uit de zon. Dan kunnen onweersbuien en slagregens geen kwaad. Maar dan kan je plastic afdekplaat net zo goed helpen. En zo hou je de 79 euro in je zak (of op de bank)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 17 mei 2013, 21:15:43
................En het viel me op dat sommige potjes in de schaduw staan en weinig zonlicht krijgen op deze manier.
Misschien is dat de fout ))4
................maar ik kwam op de site van de boerenbond een mooie mini kas tegen.
Zie: http://www.boerenbond.nl/product/64372/KWEEKBAKDUBBELPOLYCARBONAAT.html
Nu is mijn vraag werkt dit beter er kan overal licht bij.
Dan krijgen je plantjes inderdaad meer licht én zon (als de zon bij je kasje kan komen), maar wil je dat ook -5( ((1 ((8. Direct zonlicht probeer ik altijd te vermijden. Een lichte standplaats krijgen ze bij mij wel. Nadeel van jouw plastic bak is de dichte zijwanden. Je zou iets onder de potjes kunnen leggen zodat ze wat hoger in de bak komen te staan -8(.
Kun je me ook uitleggen, wat zonlicht is?  ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 17 mei 2013, 21:44:27
zonlicht is iets dat we de afgelopen dagen gemist hebben.
Zou het iets zijn als ik tijdens teveel regen zoals nu de bak eventueel afdek ))4 ( Sorry Gerrit wilde het even vragen)
de bak staat nu op een plaats waar na 13.00 zon is (als hij schijnt)
zo het beter zijn als ik de bak op een plek zet waar pas na 15.00 zon is.
Ik ga wel kijken of ik misschien de bakjes op een verhoog kan zetten in de bak.
bedankt voor jullie antwoorden.
Als iemand nog meer suggesties heeft lees ik het graag.
Zou nog wel deze vragen beantwoord willen hebben.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 4 juni 2013, 14:34:16
Inmiddels groeien de zaailingen van de verschillende Astragalus soorten van Alplains gestadig door. De zaaipotten gewoon laten staan, want de zaailingen komen tot na een jaar met regelmaat boven de grond.


 :)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 8 juni 2013, 13:55:59
Inmiddels groeien de zaailingen van de verschillende Astragalus soorten van Alplains gestadig door. De zaaipotten gewoon laten staan, want de zaailingen komen tot na een jaar met regelmaat boven de grond.


 :)
Daar zullen er vast wel weer 1 of2 in soesterberg terechtkomen........ ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 17 juni 2013, 21:16:56
Ik heb gisteren Zaad gehaald uit Aquilegia Flabelatta.
Is het raadzaam dit nu te zaaien of pas later in het jaar. ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bart Moerland op 17 juni 2013, 22:13:26
Direct is naar ik weet altijd het beste bij Aquilegia's
Als je het nu doet dan ontkiemen ze tussen de 3 en 6 weken en met mazzel bloeien ze volgend jaar juni/juli.

Professionele vastenplanten boeren zaaien in de zomer in de volle grond!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Eduard Troch op 19 juni 2013, 08:36:50
Bert, van zaaien heb ik niet zoveel kaas gegeten maar wat ik wel weet is dat ik elk jaar, toevallig, nogal wat zaailingen terug vind van bepaalde soorten zoals bv.
Aq. flabellata 'Ministar', Primula veris, Corydalis lutea, ......
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 19 juni 2013, 19:00:42
Bert, van zaaien heb ik niet zoveel kaas gegeten maar wat ik wel weet is dat ik elk jaar, toevallig, nogal wat zaailingen terug vind van bepaalde soorten zoals bv.
Aq. flabellata 'Ministar', Primula veris, Corydalis lutea, ......
Ward, wij roepen al eeuwen, dat kaas eten goed voor je is.....
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 19 juni 2013, 21:40:55
Bedankt voor het antwoord ga ik zo vlug mogelijk zaaien.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Eduard Troch op 20 juni 2013, 09:00:12
Bert, van zaaien heb ik niet zoveel kaas gegeten maar wat ik wel weet is dat ik elk jaar, toevallig, nogal wat zaailingen terug vind van bepaalde soorten zoals bv.
Aq. flabellata 'Ministar', Primula veris, Corydalis lutea, ......
Ward, wij roepen al eeuwen, dat kaas eten goed voor je is.....
Asjemenou............wat heb ik nou weer gezegd... Gerard
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 20 juni 2013, 22:57:58
 quote author=Eduard Troch link=topic=26.msg47092#msg47092 date=1371711612]
Bert, van zaaien heb ik niet zoveel kaas gegeten maar wat ik wel weet is dat ik elk jaar, toevallig, nogal wat zaailingen terug vind van bepaalde soorten zoals bv.
Aq. flabellata 'Ministar', Primula veris, Corydalis lutea, ......
Ward, wij roepen al eeuwen, dat kaas eten goed voor je is.....
Asjemenou............wat heb ik nou weer gezegd... Gerard
[/quote] ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 21 juni 2013, 21:51:27
Dat zo vlug mogelijk zaaien is dus vandaag gebeurt.
Heb vier potjes met zaailingen van Aquilegia Flabelatta 'nina'
Heb ook enkele zaden van de Androsace Carnea binnen gehaald.
Deze moet ik nog zaaien.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 22 juni 2013, 10:49:17
Dat zo vlug mogelijk zaaien is dus vandaag gebeurt.
Heb vier potjes met zaailingen van Aquilegia Flabelatta 'nina'
Heb ook enkele zaden van de Androsace Carnea binnen gehaald.
Deze moet ik nog zaaien.
Weet jezeker, dat het geen muizenkeutels zijn?  ))8
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 22 juni 2013, 18:02:56
Ja dat weet ik zeker ik heb ze er zelf in gedaan. :P :P
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 1 september 2013, 09:48:39
Is het nog wat geworden Peter, met je zaailingen Campanula morettiana, of heb je ze allemaal omgeschoffeld?  ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 1 september 2013, 10:28:10
Allemaal om geschoffeld, Gerrit. Weer een van die mislukkelingen! Ik ga deze volgend jaar rechtstreeks in de tuf zaaien. Gewoon rammen en het hele zakje uitstrooien in de voor geboorde gaatjes. Ga ik ook met de C. cenisia doen. De anderen die  genoemd zijn doen het goed.

 ))8
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 1 september 2013, 12:15:13
Gewoon rammen en het hele zakje uitstrooien in de voor geboorde gaatjes. Ga ik ook met de C. cenisia doen. De anderen die  genoemd zijn doen het goed.

 ))8

C. cenisia kwam leuk op met onzichtbare zaailingen (heel klein bedoel ik) en toen het mos dreigde de zaak te overspoelen moest ik verspenen en toen werd het warm (wat heet) en toen waren ze echt onzichtbaar.

Maar of dit idee van jou nu zo goed is.......Ik zag bij Ger zaailingen cenisia, in augustus, levend, alive, maar kicking ??.....mmm.
Misschien was het voor deze soorten wel een te moeilijke zomer?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ger van den Beuken op 1 september 2013, 12:55:02
Gewoon rammen en het hele zakje uitstrooien in de voor geboorde gaatjes. Ga ik ook met de C. cenisia doen. De anderen die  genoemd zijn doen het goed.

 ))8

C. cenisia kwam leuk op met onzichtbare zaailingen (heel klein bedoel ik) en toen het mos dreigde de zaak te overspoelen moest ik verspenen en toen werd het warm (wat heet) en toen waren ze echt onzichtbaar.

Maar of dit idee van jou nu zo goed is.......Ik zag bij Ger zaailingen cenisia, in augustus, levend, alive, maar kicking ??.....mmm.
Misschien was het voor deze soorten wel een te moeilijke zomer?

De enige oplossing is: verhuizen naar Schotland of een dergelijk land. Zomers zoals dit jaar( 37.9) breken ons de nek als het gaat om soorten zoals C. cenisia. Er staan nog enkele jonge planten en je ziet dat er met vallen en opstaan enig herstel is nu de temperatuur lager wordt. 
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 1 september 2013, 13:02:59

De enige oplossing is: verhuizen naar Schotland of een dergelijk land. Zomers zoals dit jaar( 37.9) breken ons de nek als het gaat om soorten zoals C. cenisia. Er staan nog enkele jonge planten en je ziet dat er met vallen en opstaan enig herstel is nu de temperatuur lager wordt.  

Ja Ger, zo is het. Mijn zaailingen Meconopsis. Ik heb er tientallen verloren, maar de sterksten blijven over en dat geldt denk ik ook voor de C. cenisia van jou.
In Schotland hebben ze ook een 'tropische' zomer gehad. Wat zullen ze daar klagen. Die mensen zijn helemaal niks gewend.
Trouwens voor jou is verhuizen naar Schotland helemaal gewenst. Jij zit daar toch zo'n beetje op het warmste plekje van Nederland?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 1 september 2013, 14:36:07
Hadden wij ze misschien niet moeten verspenen en in het potje laten zitten? Pas volgend jaar verspenen?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ger van den Beuken op 1 september 2013, 18:50:17

De enige oplossing is: verhuizen naar Schotland of een dergelijk land. Zomers zoals dit jaar( 37.9) breken ons de nek als het gaat om soorten zoals C. cenisia. Er staan nog enkele jonge planten en je ziet dat er met vallen en opstaan enig herstel is nu de temperatuur lager wordt.  

Ja Ger, zo is het. Mijn zaailingen Meconopsis. Ik heb er tientallen verloren, maar de sterksten blijven over en dat geldt denk ik ook voor de C. cenisia van jou.
In Schotland hebben ze ook een 'tropische' zomer gehad. Wat zullen ze daar klagen. Die mensen zijn helemaal niks gewend.
Trouwens voor jou is verhuizen naar Schotland helemaal gewenst. Jij zit daar toch zo'n beetje op het warmste plekje van Nederland?

Klopt Gerrit,het KNMI meetpunt van de 37.9 was in Arcen, zo'n 8 km van ons vandaan. Ik ben te oud voor Schotland, maar anders!!!!!!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 6 september 2013, 09:54:09
Luc Scheldeman heeft een bijzonder interessant artikel geschreven in het blad van onze vereniging.

Hij gebruikt seramis om er zijn bolgewassen in te zaaien en heeft daar zeer goede resultaten mee. Hij kan de bloei van een bol met een jaar vervroegen.

Dit gegeven heeft mij aan het denken gezet en ik vraag mij af, of dit ook geldt voor onze normale rotsplanten. En de volgende stellingen zou ik graag bediscussieerd hebben.

- De kiemende wortels van bv een Campanula racen door het luchtige medium van de seramis.
- Al heel snel is er een enorme kluit wortels gevormd.
- Door het toedienen van gedoseerde voeding tijdens dit groeiproces (vooral K) zullen de planten sterk de winter ingaan.
- Doordat er geen kluitvorming, of klontvorming in het medium is zullen de wortels ongehinderd hun weg vinden.
- Er is zuurstof aanwezig in het met water verzadigde seramis-medium.
- Seramis is te duur, maar kan makkelijk worden vervangen door de bekende kleikorrels voor hydrocultuur, maar dan wel handmatig stuk-
  geslagen.

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ger van den Beuken op 6 september 2013, 12:36:30
Luc Scheldeman heeft een bijzonder interessant artikel geschreven in het blad van onze vereniging.

Hij gebruikt seramis om er zijn bolgewassen in te zaaien en heeft daar zeer goede resultaten mee. Hij kan de bloei van een bol met een jaar vervroegen.

Dit gegeven heeft mij aan het denken gezet en ik vraag mij af, of dit ook geldt voor onze normale rotsplanten. En de volgende stellingen zou ik graag bediscussieerd hebben.

- De kiemende wortels van bv een Campanula racen door het luchtige medium van de seramis.
- Al heel snel is er een enorme kluit wortels gevormd.
- Door het toedienen van gedoseerde voeding tijdens dit groeiproces (vooral K) zullen de planten sterk de winter ingaan.
- Doordat er geen kluitvorming, of klontvorming in het medium is zullen de wortels ongehinderd hun weg vinden.
- Er is zuurstof aanwezig in het met water verzadigde seramis-medium.
- Seramis is te duur, maar kan makkelijk worden vervangen door de bekende kleikorrels voor hydrocultuur, maar dan wel handmatig stuk-
  geslagen.



Seramis is inderdaad duur, maar een erg fijn medium als toevoeging voor vooral de meest moeilijke soorten die wij trachten te kweken.
Dit te duur zijn is dan ook een geweldige goedmaker en voor mij persoonlijk in het verleden zeker van groot belang geweest bij de cultuur van Dionysia's.
Met kleikorrels heb ik geen ervaring.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 6 september 2013, 13:03:12
Duur is altijd relatief natuurlijk. En op het einde van het artikel staat een goedkoop alternatief.
Ik heb ook nooit hydrokorrels gebruikt en ik vermoed dat het formaat sowieso te groot is, zelfs stukgeslagen.
Met vaste planten heb ik geen ervaring, maar de ervaring met monocot-soorten met platte zaden (tulipa, fritillaria) is opmerkelijk.
Het gebruik vraagt wel wat discipline in verband met water- en voeding geven.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 6 september 2013, 17:53:39

Ik heb ook nooit hydrokorrels gebruikt en ik vermoed dat het formaat sowieso te groot is, zelfs stukgeslagen.


In bijlage een foto van stukgeslagen hydrokorrels. In alle maten. Als je over een aantal zeven beschikt, kun je deze korrels op de gewenste grootte selecteren. Daarvoor zal ik op zoek moeten in een goedkope thuisdingenwinkel.

Of deze korrels geschikt zijn zal de ervaring moeten leren. Ik ga dat in ieder geval proberen als het nieuwe zaaiseizoen begint.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 7 september 2013, 13:57:00
Ik heb ooit kleikorrels gebruikt in mijn kweekbak buiten, om de potten in te zetten, zodat ze langer vochtig bleven . Dit ging aanvankelijk zeer goed , maar na een paar jaren  begonnen die korrels meer en meer kapot te vriezen, met als gevolg dat het geheel veel te vochtig was. Hoe ze zich gedragen in een grondmengsel weet ik niet .
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 7 september 2013, 21:09:11
Ik heb ooit kleikorrels gebruikt in mijn kweekbak buiten, om de potten in te zetten, zodat ze langer vochtig bleven . Dit ging aanvankelijk zeer goed , maar na een paar jaren  begonnen die korrels meer en meer kapot te vriezen, met als gevolg dat het geheel veel te vochtig was. Hoe ze zich gedragen in een grondmengsel weet ik niet .
Hierover ben ik pessimistisch, kleikorrels zijn een totaal ander product maar proberen kan nooit kwaad natuurlijk.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 7 september 2013, 23:58:28
Ik heb ooit kleikorrels gebruikt in mijn kweekbak buiten, om de potten in te zetten, zodat ze langer vochtig bleven . Dit ging aanvankelijk zeer goed , maar na een paar jaren  begonnen die korrels meer en meer kapot te vriezen, met als gevolg dat het geheel veel te vochtig was. Hoe ze zich gedragen in een grondmengsel weet ik niet .
Hierover ben ik pessimistisch, kleikorrels zijn een totaal ander product maar proberen kan nooit kwaad natuurlijk.


Begrijp me niet verkeerd : met kleikorrels bedoel ik wel degelijk hydrokorrels , dus argex
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Didier Bamford op 23 september 2013, 21:02:39
Indien er leden interesse hebben, heb ik nog wat zaden van drosera rotundifolia, capollariscen cappilensis..

Dit zijn inderdaad vleesetende planten.

Ik heb dit topik volledig en aandachrig gelezen. ( wat zouden jullie aanraden als planten voor een beginneling. Rotsplanten?)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 23 september 2013, 21:17:06
 Hoi Didier
Misschien is deze site van de NRV iets voor je.
Staan gemakkelijke rotsplanten op.
Ik heb er ook enkele van.
http://www.rotsplantenvereniging.net/rotsplanten.html
Veel plezier met de site
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Didier Bamford op 23 september 2013, 21:23:44
Dank u voor dezecinteressante link.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 23 september 2013, 21:26:43
graag gedaan ((14
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 9 januari 2014, 20:53:55
Als aanvulling bij de tekst in het recentste VRV blad een paar foto's van kiemende zaden in pure Seramis. Het toplaagje split dient alleen om de zaden en de Seramis af te dekken.
Wild verzamelde zaden gezaaid in juni 2013, zaden werden tussentijds niet in de koelkast gelegd.

  [attach=1]  [attach=2]  [attach=3]   
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 12 januari 2014, 21:13:42
Als aanvulling bij de tekst in het recentste VRV blad een paar foto's van kiemende zaden in pure Seramis. Het toplaagje split dient alleen om de zaden en de Seramis af te dekken.
Wild verzamelde zaden gezaaid in juni 2013, zaden werden tussentijds niet in de koelkast gelegd.

Ik blijf het ontzettend interessant vinden Luc ! Heb voor sommige soorten het zaad in 2 porties verdeeld en eentje gezaaid in seramis en eentje op de traditionele wijze. Kiemen doen ze natuurlijk beiden maar ik ben nu ook benieuwd wat op termijn de beste oplossing was....
Ik zal niet nalaten dit nog te melden. 
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 13 januari 2014, 09:51:21
Als aanvulling bij de tekst in het recentste VRV blad een paar foto's van kiemende zaden in pure Seramis. Het toplaagje split dient alleen om de zaden en de Seramis af te dekken.
Wild verzamelde zaden gezaaid in juni 2013, zaden werden tussentijds niet in de koelkast gelegd.

  (Link naar bijlage)   (Link naar bijlage)   (Link naar bijlage)    


Luc,
Zaaien in seramis boeit mij ook wel - spijtig genoeg is het niet zo gemakkelijk verkrijgbaar - ik hou dit verder in het oog . Zijn dit zaailingen van op dit ogenblik? Hoe haal je die door de winter ? Geef je die nu extra licht en warmte? Zit het gevaar er niet in dat ze zullen rekken en het níet halen?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 13 januari 2014, 18:34:09
Luc,
Zaaien in seramis boeit mij ook wel - spijtig genoeg is het niet zo gemakkelijk verkrijgbaar - ik hou dit verder in het oog . Zijn dit zaailingen van op dit ogenblik? Hoe haal je die door de winter ? Geef je die nu extra licht en warmte? Zit het gevaar er niet in dat ze zullen rekken en het níet halen?
De foto's zijn op de dag van fotograferen gepost.
Ik heb ze nu vanuit de zaaibak verplaatst naar een koude kas waar ik ze beter kan in de gaten houden. Ze krijgen dus geen extra warmte en ook geen bijverlichting en daardoor is het best mogelijk dat ze wat oprekken.  Ik zal wel zorgen dat ze geen vorst krijgen want dat kan voor uitval zorgen.
Verder heb ik in de kas ook ventilatoren die zorgen voor een bewegende lucht en dat is gunstig voor jonge zaailingen die wel eens last kunnen hebben van fungus/schimmel.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 14 januari 2014, 10:50:27
Ik heb sinds verleden jaar ook wat ervaring opgedaan met Seramis. Ik heb toen Campanula shetleri overgezet vanaf hun zaailingen stadium in de Seramis om te proberen of dat goed gaat. Nu ( vandaag 14-01-2014) moet ik zeggen dat het boven verwachting gaat. Mooie gezonde zaailingen die ( door het warme weer) al weer aan het uitlopen gaan. Dit jaar ga ik experimenteren met andere moeilijke soorten.

Overigens zit mijn zaaiwerk er al weer op. Alles is gezaaid en staat buiten om de eerste vorstdagen af te wachten. Dit jaar niet zo veel gezaaid( 80 potten), maar wel veel aparte soorten. Veel Townsendia en Celmisia. Daarnaast nog wat Primula en Gentiana en andere soorten.
Waar ik helemaal blij mee ben is het zaad wat ik het laatst binnen heb gekregen. Deze heb ik rechtstreeks in de tuf gezaaid: Jankaea, Viola carzorlensis en delphinantha, Campanula zoysii en Morettiana, C. cenisia en Oreadum. Heel blij mee.

Volgend jaar ga ik dit soort moeilijke zaden ook eens in de Seramis uit proberen. Inclusief Physoplexis comosa, lijkt mij dat deze het ook goed doet op Seramis.


groet Peter

 ((14 ((14
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 11 februari 2014, 12:56:42
Niemand bang dat er te weinig vorst is geweest om al het zaad te laten ontkiemen ( de vorst kiemers )?

 )--1
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 11 februari 2014, 13:14:31
Hier zijn al verschillende zaden, buiten in de kweekbak, aan het kiemen . Super moeilijke soorten zullen het wel niet zijn en of er soorten bij zijn, die vorst nodig hebben weet ik niet. Zou de diepvries geen oplossing kunnen bieden voor jou? Als je die vochtige potten een dag of zo  in de diepvries zet en daarna weer even niet , en zo nog enkele keren, dat lijkt dat toch op wintertoestanden ? Of zie ik dat te simpel?
Groetjes
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 11 februari 2014, 13:47:06
De koude periode die bij een aantal plantensoorten nodig is moet niet noodzakelijk een vorstperiode zijn. Het is maar een minderheid die echt vorst nodig hebben om hun pel te laten barsten of die een vries-dooi cyclus vragen.  De "koude"periode moet je meer zien als een voorbode van de volgende lente die de zaden uit hun "slaap" moet halen.

De diepvries als hulpmiddel inzetten lijkt mij niet het ideale.  Een diepvriestemperatuur van -18°C is wel zeer laag. Bovendien is de temperatuur geen alleenstaande factor, vochtigheid voor, tijdens en na de Vorst is dit evenzeer.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ger van den Beuken op 11 februari 2014, 19:42:30
Ben het volledig met je eens Luc, een vorstperiode is volledig overbodig. We kunnen beter spreken over een koude periode. Voor mijn gevoel zijn wisselende temperaturen het meest geschikt, maar waar nogal eens mee de fout wordt in gegaan is, dat zaden besteld worden die overjarig zijn en wellicht niet op de goede manier bewaard zijn. Dus, vers zaad is een allereerste belangrijke factor van slagen. Wel niet makkelijk om hieraan op een eerlijke manier te geraken. Of raak ik nu een gevoelige snaar van de seed collectors ????!!!!!!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 12 februari 2014, 00:39:50
Nee hoor Ger. Ik heb soms hele goede ervaringen met sommige seed collectors en andere keren hele slechte! Overigens zetten de meeste er tegenwoordig het jaartal van verzamelen erbij. Dan kan je dus zelf kiezen of je het wilt bestellen of niet.
Overigens is AL het zaad van de nog niet ontkiemde zaden van verleden jaar vwb. de Crocussen en Colchicums ineens nu wel ontkiemd! Halleloeja! Dus daar was deze winter in ieder geval dus ideaal voor.
Inmiddels ook wat Townsendia's onkiemd van begin Januari en een volle pot met Calceolaria John Innes. Dus gewoon moed houden.
Heel veel zaad ontkiemd steeds slechter naarmate deze ouder worden. Dat is algemeen bekend en de kreet van vroeger( ontkiemen dan nog wel na een paar jaar), geloof ik helemaal niets meer van. Primula's, Gentianen en ander vooral klein zaad, gaat heel snel in kiemkracht achteruit.
Persoonlijk bestel ik nooit zaad van jaren geleden. Geeft alleen maar teleurstellingen.

 ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ger van den Beuken op 12 februari 2014, 09:38:35
Het probleem Peter is dat deze jaartallen vaak niet betrouwbaar zijn. Je weet hoe commercieel zijn kan zijn, een jaartal is zo snel een jaartje of misschien wel twee terug gezet in tijd. Natuurlijk zijn niet alle aanbieders hetzelfde en ik ga hier verder ook geen verhaal van maken, dit moet iedereen maar zelf aan de lijve ondervinden hoe hij hier mee omgaat. Voor mezelf weet ik inmiddels wel beter na 36 jaar. Het is alleen maar een persoonlijke ervaring. Alleen kan ik geen oordeel vellen over de kiemkracht van bolgewas-zaden. Hiermee heb ik totaal geen ervaring en het zal best zo zijn zoals jij beaamt dat er het tweede jaar nog goede opkomst is. Dit geldt trouwens ook voor verschillende alpiene planten soorten, uitzonderingen bevestigen altijd de regel. Ik blijf echter bij mijn stelling"bestel alleen verse zaden voor een optimaal succes".
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 12 februari 2014, 09:53:07
Ik zaai wel veel bolgewassen en het valt zonder meer op dat het kiemresultaat sterk afhangt van de verdeler van de zaden.  Om het duidelijk te zeggen: de kiemresultaten zijn bij sommige verkopers ieder jaar slecht en bij andere nagenoeg altijd goed.
En inderdaad Ger, ik heb al "vers geoogste" zaden ontvangen die er helemaal uitgedroogd uitzagen en waarvan de kieming achteraf navenant was.
 
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 12 februari 2014, 09:58:09
Nee hoor Ger. Ik heb soms hele goede ervaringen met sommige seed collectors en andere keren hele slechte! Overigens zetten de meeste er tegenwoordig het jaartal van verzamelen erbij. Dan kan je dus zelf kiezen of je het wilt bestellen of niet.
Overigens is AL het zaad van de nog niet ontkiemde zaden van verleden jaar vwb. de Crocussen en Colchicums ineens nu wel ontkiemd! Halleloeja! Dus daar was deze winter in ieder geval dus ideaal voor.
Dat deze bolgewassen pas in het tweede jaar gaan kiemen zal vooral te maken hebben met het tijdstip van zaaien en de toestand van de zaden.  Als je te laat in het seizoen van deze planten zaait wachten ze gewoon tot het begin van de volgende lente. Veelal hebben dit soort zaden tijd nodig om water doorheen de pel tot bij de kiem te krijgen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 13 juli 2014, 19:25:32
Het was vandaag raar weer regen dan weer zon dan weer regen.
Maar tussen door toch tijd gehad om te zaaien en de tuin te doen.
Vandaag 10 potjes gevuld met zaden van rotsplanten.
1x Lychnis flos jovis 'nana'
1xDianthus Tianschanicus
1x Aquilegia Flabelata 'nina' mini star (had ik al 2potjes van staan)
1x Erysimum Korylosum
3x Bieslook
3x Erigeron Aureus 'canary bird'
Na het zaaien de zaaibakjes in het water. ongeveer een uurtje.
Daarna zet ik ze in mijn zaaibak wel met een afdakje erboven voor enkele dagen.
Dit om te zorgen dat de zaden niet te diep in het potje zakken bij hevige regenbuien.
Als de zaden zich goed gezet hebben haal ik de kap er weer af.
Geef ik ze over aan moeder natuur.
Die ze mag bewateren natuurlijk wel zelf in de gaten houden als de bakjes te droog worden.
nu afwachten of het iets word.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 13 juli 2014, 23:24:32
@ Bert : Zaadbakjes een uurtje in een waterbadje ! Dat lijkt me heel lang! Hier is dat maar enkele seconden.   ( tot de bovenste grond of de steentjes vochtig beginnen  te worden )
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 14 juli 2014, 19:33:18
We waren een eind gaan fietsen dus daarna er pas uitgehaald.
Maar meestal laat ik ze goed nat worden.
dat ik zeker ben dat ze voorlopig geen water hoeven
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Matthias Fouquaert op 19 juli 2014, 00:15:19
Foto 1 : De Primula zaailingen die ik laat gezaaid heb in 2013 mogen verpot worden..

Staan nu voorlopig nog per 3.

Foto 2: Primula x auricula : Ik ben eens benieuwd hoeveel soortecht terug komen van de 60 zaailingen.

De eerste bloemknop komt ter voorschijn bij eentje. ;D

De volgende kruisingen zijn grotendeels goed gelukt:



Foto 3: Kruising tussen Primula auricula 'Pin Stripe' en omringende cultivars.

Foto 4: Kruising tussen 2 Primula hybriden van onze Leiomerus. ;D
M: Grote bloemvorm
V: Groeikrachtig

Dit jaar valt het verzamelen van zaaddozen letterlijk in het water. Door de vele neerslag van de laatste dagen zijn de meeste zaaddozen grotendeels gerot.

Hier en daar heb ik nog iets kunnen redden.

Misschien dat de nabloei nog iets kan opleveren.

Ik denk dat ik met 120 zaailingen voorlopig wel eventjes kan wachten... :P
 

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Wim Boens op 19 juli 2014, 11:12:30
Foto 1 : De Primula zaailingen die ik laat gezaaid heb in 2013 mogen verpot worden..

Staan nu voorlopig nog per 3.

Foto 2: Primula x auricula : Ik ben eens benieuwd hoeveel soortecht terug komen van de 60 zaailingen.

De eerste bloemknop komt ter voorschijn bij eentje. ;D

De volgende kruisingen zijn grotendeels goed gelukt:



Foto 3: Kruising tussen Primula auricula 'Pin Stripe' en omringende cultivars.

Foto 4: Kruising tussen 2 Primula hybriden van onze Leiomerus. ;D
M: Grote bloemvorm
V: Groeikrachtig

Dit jaar valt het verzamelen van zaaddozen letterlijk in het water. Door de vele neerslag van de laatste dagen zijn de meeste zaaddozen grotendeels gerot.

Hier en daar heb ik nog iets kunnen redden.

Misschien dat de nabloei nog iets kan opleveren.

Ik denk dat ik met 120 zaailingen voorlopig wel eventjes kan wachten... :P

Ben je van plan een Primula kwekerij te beginnen? Met eigen benaamde cultivars...  ;)
Ben ook wel benieuwd wat voor leuks er uit de zaailingen zal komen...vergeet niet om ze hier te tonen!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 19 juli 2014, 12:00:22
 ((14 prachtig Matthias
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Matthias Fouquaert op 10 augustus 2014, 16:26:35
Thx Wim B. en Bert S.,

Dat zal de toekomst uitwijzen Wim... ;)
Ik post zeker wat foto's als de bloei goed op gang komt..

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 10 augustus 2014, 16:59:36
Dit had ik nog niet gezien, ik ben dan ook H. Poirot niet  ;), ziet er wel interessant uit, Matthias, ben ook benieuwd wat daar zal van voortkomen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Matthias Fouquaert op 15 november 2014, 13:49:04
Een kleine update (foto 1)...
Tot nu toe heb ik 1 die fenotypisch klopt (Primula auricula).
De andere heeft een bruinrode rand en is dus fenotypisch onjuist (Primula x auricula).

De rest zal bloeien in het voorjaar...

Hier een foto van de verspeende zaailingen van 2014. (Primula x auricula 'Pinstripe', Primula hybriden L.,Primula x auricula 'Remus', Primula hybriden die tussen de moederplanten stonden - spontane opkomst).

Wegens plaatsgebrek staan ze per 5...

Er staan ook weer nieuwe zaailingen bij sommige moederplanten en ik heb dus ook voor volgend jaar weer verspeen werk. ;)

Nog op de foto kan je enkele stekjes van Primula auricula 'Blue Chip'  zien en spontane zaailingen van Cyclamen hederifolium 'Silver Leaf'.


Door de goede najaarsbloei heb ik ook nog enkele Primels handmatig bestoven. 1 daarvan is een allionii hybride die ik gekruist heb met een border auricula.
Ik ben benieuwd of er een zaaddoos zal verschijnen... ;)

Kortom de veredeling gaat verder met de beperkte middelen die ik ter beschikking heb.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 15 november 2014, 22:40:15
Je bent nog steeds lekker aan de gang met die sleutelbloempjes Mathias ! Plaatsgebrek zeg je .....een woord dat alleen maar meer  betekenis krijgt met de jaren. Maar gelukkig is er af en toe ook wat uitval  ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 16 november 2014, 10:01:59
Een kleine update (foto 1)...
Tot nu toe heb ik 1 die fenotypisch klopt (Primula auricula).
De andere heeft een bruinrode rand en is dus fenotypisch onjuist (Primula x auricula).

De rest zal bloeien in het voorjaar...

Hier een foto van de verspeende zaailingen van 2014. (Primula x auricula 'Pinstripe', Primula hybriden L.,Primula x auricula 'Remus', Primula hybriden die tussen de moederplanten stonden - spontane opkomst).

Wegens plaatsgebrek staan ze per 5...

Er staan ook weer nieuwe zaailingen bij sommige moederplanten en ik heb dus ook voor volgend jaar weer verspeen werk. ;)

Nog op de foto kan je enkele stekjes van Primula auricula 'Blue Chip'  zien en spontane zaailingen van Cyclamen hederifolium 'Silver Leaf'.


Door de goede najaarsbloei heb ik ook nog enkele Primels handmatig bestoven. 1 daarvan is een allionii hybride die ik gekruist heb met een border auricula.
Ik ben benieuwd of er een zaaddoos zal verschijnen... ;)

Kortom de veredeling gaat verder met de beperkte middelen die ik ter beschikking heb.
Ziet er goed uit, Matthias.
Altijd spannend hoe die zaailingen van de aurikels er weer uit zien.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 16 november 2014, 12:03:37
Knap hoor Matthias !  ((14
Mooi gerief is dat ! 

Je houdt de naam van de familie in ere !  ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 16 november 2014, 23:00:33
Eigenlijk een bolgewas maar " bon"  ....
Van mijn eigen Crocus goulimyi heb ik zaden geoogst in juni en die heb ik gezaaid in augustus. In september waren ze al gekiemd.
Om maar te zeggen dat alles staat en valt met de goede kwaliteit van de zaden..... 
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Matthias Fouquaert op 20 november 2014, 16:10:34
Je bent nog steeds lekker aan de gang met die sleutelbloempjes Mathias ! Plaatsgebrek zeg je .....een woord dat alleen maar meer  betekenis krijgt met de jaren. Maar gelukkig is er af en toe ook wat uitval  ;)

Thx Kris R., Luc G.,Gerard,

Laat ze maar groeien nu...

Uitval hoort bij onze hobby Kris.
af en toe komt er een jonge viervoeter over de potten. Onrechtstreeks zorgt die ook voor plaats. ;D

Vandaag enkele zaaddozen gespot van de nabloei. Nu nog wat rijpen en drogen... ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 5 december 2014, 17:58:49
Wie heeft er ervaring met het zaaien van Viola cotyledon?
Ik wil geen gebberelin G3 gebruiken, omdat de zaailingen dan lengen en in mijn ogen te zwak zijn. Ik heb de zaden nu al 2 dagen in water laten weken.
Morgen wil ik ze gaan zaaien en in de koelkast zetten. Is dit een goed idee of is buiten beter( met de komende vorst van de winter)?
Of heeft iemand nog een ander goed idee..........?

 ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 21 januari 2015, 17:57:20
Zo, alle zaad is weer gezaaid. Ook de SRGC( die gisteren binnen is gekomen), is de grond ingegaan.

 ;) ;)

In totaal 120 soorten, dus nu maar weer afwachten.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Cor van Kapel op 22 januari 2015, 14:21:31
Ik heb, van de NRV-zaaddistributie, zaden van Trillium erectum en T. flexipes ontvangen, heeft iemand ervaring met het zaaien van Trillium in zijn algemeenheid ? Op het internet heb ik wel wat informatie gevonden dat ze een koudebehandeling nodig hebben en een kiemtemperatuur van tussen de 15 en 21°C. Maar helaas niets over het substraat en kiemduur b.v.

Alle informatie is welkom ((14.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerard Verweij op 22 januari 2015, 18:28:40
Ik heb, van de NRV-zaaddistributie, zaden van Trillium erectum en T. flexipes ontvangen, heeft iemand ervaring met het zaaien van Trillium in zijn algemeenheid ? Op het internet heb ik wel wat informatie gevonden dat ze een koudebehandeling nodig hebben en een kiemtemperatuur van tussen de 15 en 21°C. Maar helaas niets over het substraat en kiemduur b.v.

Alle informatie is welkom ((14.

Krijg je niet!  ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ruben Billiet op 22 januari 2015, 19:29:13
Van het Crocuszaad van de 'Crocus group' is al aardig van aan het kiemen. Hopend hier binnen jaar of 3 de eerste bloemen te zien  ((12
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Ruben Billiet op 9 maart 2015, 19:14:07
De nieuwe woningen voor de zaaipotten zijn volledig af.
Zo te zien hebben de zaailingen het naar hun zin.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 10 maart 2015, 00:19:56
Ziet er heel goed uit Ruben!!

Complimenten............ ((12 ((3 ((14
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 30 december 2015, 21:35:13
Wie weet of het zaad van de NRV al onderweg is? Of zo niet ,wanneer ongeveer?

 ((--11
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 30 december 2015, 22:53:35
Hoi Peter.
Als je hier kijkt lees je dat het van wege omstandig heden nog niet verzonden is http://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=1753.msg84539#new
een beetje halverwege de pagina.
Dus nog even geduld.
Ik wens u wel al vast beste wensen voor 2016 en veel zaaiplezier.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 30 december 2015, 23:46:48
Dank je wel Bert, dat wens ik jou en je familie uiteraard ook toe.
En laat ik dan gelijk iedereen op dit forum een goed uiteinde wensen en een gezond 2016.

 )))2 6)) ((14

ik zal het bericht gelijk even lezen....
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 3 januari 2016, 11:56:09
Zijn jullie al bezig met het zaaien van Rotsplanten? Gezien de 'ongewoon' zachte winter vraag ik mij af wat het beste moment is .
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 3 januari 2016, 12:37:02
Zijn jullie al bezig met het zaaien van Rotsplanten? Gezien de 'ongewoon' zachte winter vraag ik mij af wat het beste moment is .

Ik twijfel ook nog, L.A., beter nog wat wachten, me dunkt. Er kan nog van alles gebeuren, maar de winter lijkt maar niet tot bij ons te zullen komen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 3 januari 2016, 12:59:23
Zijn jullie al bezig met het zaaien van Rotsplanten? Gezien de 'ongewoon' zachte winter vraag ik mij af wat het beste moment is .

Ik zou niet meer wachten Lily-Anne, als er nog een koude periode komt, dan zit het zaad tenminste in de grond en kan het ervan profiteren.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 3 januari 2016, 13:46:56
Zijn jullie al bezig met het zaaien van Rotsplanten? Gezien de 'ongewoon' zachte winter vraag ik mij af wat het beste moment is .

Ik zou niet meer wachten Lily-Anne, als er nog een koude periode komt, dan zit het zaad tenminste in de grond en kan het ervan profiteren.

Maar wat als de zaden ontkiemen voor de eventuele koude periode? Ze verdragen dit niet allemaal tenslotte.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 3 januari 2016, 18:24:59
Zijn jullie al bezig met het zaaien van Rotsplanten? Gezien de 'ongewoon' zachte winter vraag ik mij af wat het beste moment is .

Ik zou niet meer wachten Lily-Anne, als er nog een koude periode komt, dan zit het zaad tenminste in de grond en kan het ervan profiteren.

Maar wat als de zaden ontkiemen voor de eventuele koude periode? Ze verdragen dit niet allemaal tenslotte.

We zijn ten slotte al januari, Frankie - bij de huidige temperaturen van een 9 tal graden zullen die echt niet snel ontkiemen...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Wim Boens op 3 januari 2016, 18:33:28
Maar wat als de zaden ontkiemen voor de eventuele koude periode? Ze verdragen dit niet allemaal tenslotte.

Toch is het best nu te zaaien, Frankie. Zaden die nu kiemen en de kou niet verdragen moeten sowieso beschermd worden van zodra ze gekiemd zijn, ons klimaat is niet stabiel genoeg om een voorjaar met constant stijgende temperatuur te hebben, als ze kiemen in februari heb je hetzelfde probleem, want maart en april kunnen ook nog forse koude geven. Vaak is het probleem trouwens de combinatie van vocht en kou die jonge kiemlingen niet verdragen; dus dan moet je sowieso beschermen tegen te veel vocht. Een ander probleem is het volledig doorvriezen van de zaaipotten na de kieming, maar dat kan ook nog in maart of april.

Uitgaande van bovenstaande, zou je kunnen zeggen dat het eigenlijk om het even is wanneer te zaaien,zolang ze het maar eens koud krijgen...niet dus, belangrijk is ook de opname van vocht, veel zaden moeten eerst weer wat vocht kunnen opnemen voor ze door de koudeprikkel aangezet zullen worden tot kieming, als je ze pas zaait als het al vriest, dan kan het evengoed nog een jaartje langer duren voor ze kiemen. Sommige hebben zelfs 2 of 3 opeenvolgende koudeprikkels nodig voor kieming, dus wederom, nu zaaien.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Wim Boens op 3 januari 2016, 18:34:25
We zijn ten slotte al januari, Frankie - bij de huidige temperaturen van een 9 tal graden zullen die echt niet snel ontkiemen...

En degene die toch ontkiemen, hadden gewoon geen koudeperiode nodig en die had je dan kunnen zaaien whenever...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 3 januari 2016, 22:48:50
Ok, ik zaai ze deze week en bij ontkiemen voor de vorst, zal ik ze beschermen .
Bedankt voor de info!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 5 januari 2016, 16:06:21
ik zaai vaak alleen maar paniek!

 :P
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 13 januari 2016, 13:42:14
iemand al het zaad van de Schotse vereniging binnen?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 16 januari 2016, 00:30:05
niemand wat besteld of nog niets binnen?

 -2(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 19 januari 2016, 10:55:03
Hallo??
is er niemand meer.......

 ((--11
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: AdminWim op 19 januari 2016, 11:01:54
LOL Peter, ze zijn pas vorige zaterdag begonnen met de verzending...geduld!  ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 19 januari 2016, 12:26:07
O gelukkig Wim. Werd al bang dat het zoek was......

 ((14
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 20 januari 2016, 19:42:22
Ik was Gisteren bezig met zaaien van rotsplanten.
 Dacht kom laat ik er wat foto's van maken.
De foto's zijn in de huiskamer gemaakt.
De gemaakte rotzooi is ook weer opgeruimd.
maar kijk maar even naar het resultaat. https://www.flickr.com/photos/mountainfan/sets/
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 20 januari 2016, 20:28:16
Ziet er goed uit Bert. Zaad van welke vereniging?

 ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 20 januari 2016, 23:24:55
Mooi verslagje Bert , ik moet er ook dringend aan beginnen !
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Wim Boens op 21 januari 2016, 10:14:23
Vandaag de zaden van de SRGC ontvangen, weer een 30 tal potjes er bij!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 21 januari 2016, 21:22:23
@ Peter
Het was een ruil met een mede vrv/nrv lid.
@Lily Anne dank je wel voor het compliment.
vond het zelf ook leuk om te doen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Martijn Emsbroek op 31 januari 2016, 20:54:27
verleden week heb ik de zaden van de NRV binnen gekregen. ze liggen nu in de koelkast. ik ben nog een beginner wat bedreft zaaien en kweken. Ik heb zojuist dit topic doorgelezen en kan er van op maken dat ik de zaden het beste zo snel mogelijk kan zaaien en buiten moet zetten. Klopt dat?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 31 januari 2016, 21:59:38
Wat betreft zaden is het goed om ze vlug te zaaien ze zouden hun kiemkracht kunnen verliezen.
Sommige zaden hebben ook een koude temperatuur nodig net als in de bergen.
Als je gaat zaaien en het is klein zaad doe ik meestal eerst het split bovenop en de zaden er tussen door strooien.
Zet na het zaaien de potjes in het water zodat ze wat water kunnen nemen.
Ik ben geen specialist in het zaaien maar vele hier wel.
Als ik ze buiten zet doe ik er wel een plaat boven om te zorgen dat de regen de zaden niet weg spoelt.
iedereen zaait op zijn eigen manier maar kijk even bij mijn site hoe ik het had gedaan.
http://www.flickr.com/photos/mountainfan/sets/
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 5 oktober 2018, 21:43:19
Na het verpotten zou het kunnen dat wat potten leeg blijven.
Toch al wat nieuwe zaken gezaaid voor het geval dat....
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 7 oktober 2018, 10:36:27
Na het verpotten zou het kunnen dat wat potten leeg blijven.
Toch al wat nieuwe zaken gezaaid voor het geval dat....

Beter om inderdaad vooruitziend te zijn Luc !  -2( -2(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 8 oktober 2018, 14:04:34
Na het verpotten zou het kunnen dat wat potten leeg blijven.
Toch al wat nieuwe zaken gezaaid voor het geval dat....

 ;D ;D ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Piet Kok op 24 januari 2019, 20:47:21
Ik heb goede verhalen gehoord over vóórweken in Gibbellerinezuur. Wie heeft daar ervaring mee?
Bij de zadendistributie heb ik een aantal Fritillaria zaden verkregen. Deze staan bekend als zeer trage kiemers. Heeft iemand tips om de kiemrust wat sneller te doorbreken?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Peter Rijntjes op 9 februari 2021, 23:33:11
Ik heb goede verhalen gehoord over vóórweken in Gibbellerinezuur. Wie heeft daar ervaring mee?
Bij de zadendistributie heb ik een aantal Fritillaria zaden verkregen. Deze staan bekend als zeer trage kiemers. Heeft iemand tips om de kiemrust wat sneller te doorbreken?

Hoi Piet,
Ik gebruik ook wel GA3 om kiemremmers te doorbreken. Ervaring met Pulsatilla zaad heb ik niet met deze plant hormoon. Maar als ik het zou proberen, dan met 1 gram poeder op 1 liter regenwater en dat voor 24 uur. Daarna afspoelen, zaaien en buiten zetten. Vaak is minimaal nog 4 a 6 weken koude nodig.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 19 april 2021, 10:30:57
Wie heeft een oplossing voor mosvorming in zaaipotten. Vooral bij 1 jaar oud zaaisel is dat waardeloos. Kieming lijkt mij dan uitgesloten.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 19 april 2021, 12:25:34
Dag Gerrit, het is toch geen levermos? Want daar kan echt zo goed als niets door . Dat vraagt een andere aanpak .
Een laagje vermiculiet kan vermoedelijk wat verlichting geven . Daar kan nog wat licht door voor het kiemen en beperkt de verdamping wat, zodat je minder  water hoeft te geven . Eens een testje doen of het voor jou wat uitmaakt. Misschien kan het ook helpen als je eerst een beetje zaad op het zaaimedium doet en dan een laagje fijn split waartussen je het zaad zaait. Even vernevelen , zodat de zaadjes tussen de steentjes vallen. Misschien zijn er nog meer tips- de specialisten onder ons zullen je wel verder tips geven .
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 19 april 2021, 15:42:38
Wie heeft een oplossing voor mosvorming in zaaipotten. Vooral bij 1 jaar oud zaaisel is dat waardeloos. Kieming lijkt mij dan uitgesloten.
Als er nog geen kieming is kan je eventueel manueel gaan verwijderen met een pincet.
Ik doe dit wel eens met zaaipotten die nog niet veel mosvorming hebben.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 21 april 2021, 19:31:07
Dank je Lily-Anne. Ik heb al wat geprobeerd. Het beste lijkt mij nog een dun laagje zand over de zaden. Maar ook dat kleurt al na een paar weken groen. Split en zand dekken zaden dan weer te veel af, zodat ik denk dat dit kieming verijdelt. Grotere partikels geven dan weer minder misvorming, maar niet kiemkrachtig zaad moet daar dan langs en tussen.
Het mospikken, wat Luc aanhaalt is misschien nog wel het beste. Ik doe dat dan altijd als het te laat is. Je trekt dan een vlies mos met zaden en al eraf. Ook weer niet goed.

Niemand spreekt over chemische behandeling voor het zaaien. Vroeger was Mogaton in de mode. Maar dat wil niemand meer doen denk ik. Terecht.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 5 december 2021, 15:41:47
Heeft iemand tips voor mij inzake het zaaien van Diapensia,s?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 10 december 2021, 10:31:04
Hallo Theo

Een heel spannend onderwerp. Het geslacht Diapensia is echt iets heel bijzonders.

Een paar vrienden van me en ik hebben er tot nu toe geen succes mee gehad. Persoonlijk ben ik van mening dat het beter zou zijn de zaden bij het zaaien niet af te dekken. GA3 kan ook nuttig zijn. Ik heb geen van deze dingen gedaan en dat kan de reden zijn waarom ik geen kieming heb gehad.

Ik heb al drie of vier jaar Diapensia lapponica subsp. obovata (Canada) en Diapensia lapponica subsp. lappinica (Noorwegen). Het blijft een zeer grote uitdaging om de ideale omstandigheden te simuleren. Koele temperaturen en veel licht... bijna onmogelijk. Ik heb dagen voor het planten de temperatuur gemeten om de koelste plek in de Alpinum te vinden. Dit gebied krijgt echter niet genoeg zon om groei of bloemen te bevorderen. Daarom heb ik beide exemplaren deze herfst in één pot gezet...🤞

Ik heb beide planten als volwassene...dus ik kan mezelf niet de "medaille" opspelden voor het succesvol ontkiemen...😏

Ik ben blij dat u toch nog ergens zaden vandaan hebt kunnen halen en hoop van u succesverslagen te horen.

Vriendelijke groeten
Thomas
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 10 december 2021, 15:27:02
Hallo Theo

Een heel spannend onderwerp. Het geslacht Diapensia is echt iets heel bijzonders.

Een paar vrienden van me en ik hebben er tot nu toe geen succes mee gehad. Persoonlijk ben ik van mening dat het beter zou zijn de zaden bij het zaaien niet af te dekken. GA3 kan ook nuttig zijn. Ik heb geen van deze dingen gedaan en dat kan de reden zijn waarom ik geen kieming heb gehad.

Ik heb al drie of vier jaar Diapensia lapponica subsp. obovata (Canada) en Diapensia lapponica subsp. lappinica (Noorwegen). Het blijft een zeer grote uitdaging om de ideale omstandigheden te simuleren. Koele temperaturen en veel licht... bijna onmogelijk. Ik heb dagen voor het planten de temperatuur gemeten om de koelste plek in de Alpinum te vinden. Dit gebied krijgt echter niet genoeg zon om groei of bloemen te bevorderen. Daarom heb ik beide exemplaren deze herfst in één pot gezet...🤞

Ik heb beide planten als volwassene...dus ik kan mezelf niet de "medaille" opspelden voor het succesvol ontkiemen...😏

Ik ben blij dat u toch nog ergens zaden vandaan hebt kunnen halen en hoop van u succesverslagen te horen.

Vriendelijke groeten
Thomas
Hallo Thomas, bedankt voor je reactie.
Het zal dus nog een hele uitdaging worden voor het zaad evt.ontkiemd.
Maar wie niet waagt die niet wint.
Ik heb zaden van Diapensia purpurea,gekocht bij Vladimir Stanek uit Tsjechie.
Gr.Theo Stronks.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 10 december 2021, 19:36:18
Hallo Theo

Ik kreeg ook de zaden van Diapensia purpurea van Vladimir Stanek. Dus GA3 kan voor u de weg naar succes zijn.

Veel geluk ...en hou ons op de hoogte....

Thomas
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 11 december 2021, 16:31:40
Hallo Theo.

Hier is een snelle foto van mijn twee kleine exemplaren van Diapensia lapponica. Links de Diapensia lapponica ssp. obovata. In de wintermaanden zie je de typische donkere kleur. In de zomer is het loof donkergroen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 12 december 2021, 15:31:49
Hallo Theo.

Hier is een snelle foto van mijn twee kleine exemplaren van Diapensia lapponica. Links de Diapensia lapponica ssp. obovata. In de wintermaanden zie je de typische donkere kleur. In de zomer is het loof donkergroen.
Mooi foto Thomas,zou willen dat ik ook al zulke excemplaren had. ((3
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 9 januari 2022, 17:07:32
Aangezien er op dit moment niets te zien is uit de tuin, open ik de galerij van vers ontkiemde zaden... met twee Californische endemen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 10 januari 2022, 10:27:56
Aangezien er op dit moment niets te zien is uit de tuin, open ik de galerij van vers ontkiemde zaden... met twee Californische endemen.
Ziet er veelbelovend uit Thomas -6(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 10 januari 2022, 15:16:20
Aangezien er op dit moment niets te zien is uit de tuin, open ik de galerij van vers ontkiemde zaden... met twee Californische endemen.

Zien er gezonde zaailingen uit Thomas.  Hier heb ik pas nu mijn (enkele) zaden aan hun potjes toevertrouwd, het duurt dus toch nog wel even, ze staan ook buiten in weer en wind.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 10 januari 2022, 15:56:23
Hallo Theo

Ik kreeg ook de zaden van Diapensia purpurea van Vladimir Stanek. Dus GA3 kan voor u de weg naar succes zijn.


Thomas

Thomas, op welke manier voeg jij GA3 aan je zaaimengsel toe. Bv laat je de zaden weken? Hoe lang? Is het een verdunde oplossing? Of doe je het anders, bv in het sproeiwater. Een keer of vaker?

Gerrit

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 10 januari 2022, 20:21:54
Aangezien er op dit moment niets te zien is uit de tuin, open ik de galerij van vers ontkiemde zaden... met twee Californische endemen.
Ik heb dit jaar wat meer gezaaid uit de zadenlijsten van Pavelka en Stanec.
Tot mijn verbazing gaan er al soorten kiemen een goeie maand na zaaien.
De zaaipotten staan buiten, enkel afgedekt tegen overmatige regen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 10 januari 2022, 20:25:45
Zaaipotten met bolgewassen zijn wat vroeger aan het kiemen gegaan waardoor ze al wat verder uitgegroeid zijn.
De potten met kieming gaan naar een serre waar ze beter in de gaten kunnen gehouden worden.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Herman Mylemans op 10 januari 2022, 20:45:30
Luc, dat ziet er allemaal veelbelovend uit!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 10 januari 2022, 20:49:40
Hallo Theo

Ik kreeg ook de zaden van Diapensia purpurea van Vladimir Stanek. Dus GA3 kan voor u de weg naar succes zijn.


Thomas

Thomas, op welke manier voeg jij GA3 aan je zaaimengsel toe. Bv laat je de zaden weken? Hoe lang? Is het een verdunde oplossing? Of doe je het anders, bv in het sproeiwater. Een keer of vaker?

Gerrit

Hallo Gerrit
Ik denk dat ik wat verwarring heb gezaaid met mijn verklaring.

Aangezien ik hetzelfde zaad van Diapensia lapponica reeds twee of drie jaar geleden van deze bron heb ontvangen, vermoed ik dat het zaad niet het meest verse is. Veel leveranciers verkopen zaden van voorgaande jaren. En dus dacht ik dat een behandeling met GA3 zou kunnen helpen.

Ik heb zelf nog nooit GA3 gebruikt... ik weet er niets van. Volgens mij is Herman hier de specialist voor GA3...althans dat heeft mijn goede vriend Dieter Zschummel me eens verteld...😉

Dat Theo's zaad van vorige jaren is, is natuurlijk maar een wilde gok van mijn kant...ik wil geen negatieve beoordelingen maken. Veel alpine zaden kunnen zeer lang ontkiemen als ze goed worden bewaard.

Excuseer voor de verwarrende verklaring. Ik had duidelijker moeten zijn.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 10 januari 2022, 21:12:15
Aan beide Luc...

Ik ben al in november begonnen met zaaien... om tijdsredenen. Deels heb ik de zaden al in de zomer.... bewaard in de koelkast. Aangezien het weer in december en januari hier in het middelgebergte erg onaangenaam kan zijn, probeer ik de meeste zaden al tegen Kerstmis gezaaid te hebben. Ik krijg echter bijna elke week nieuwe zaden van vrienden.🙈

Dit is de eerste keer dat ik deze voortijdige ontkieming zie. Ik ben er niet erg blij mee...want de temperaturen hier zouden weer erg laag worden. Daarom heb ik voor de veiligheid een paar potten naar binnen gehaald. In een onverwarmde kamer met alleen het strijkijzer van mijn vriendin erin...😂
Dit zijn voornamelijk soorten waarvan ik ten minste twee potten beschikbaar heb. Dus het is gewoon een experiment.

Al de andere potten staan in de tuin van natuurlijk .... ook alleen beschermd tegen regen.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Herman Mylemans op 10 januari 2022, 21:43:01
Thomas, je zaaipotjes zijn mooi verzorgd! Nu wachten op de kieming.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 11 januari 2022, 11:48:08
Zaaipotten met bolgewassen zijn wat vroeger aan het kiemen gegaan waardoor ze al wat verder uitgegroeid zijn.
De potten met kieming gaan naar een serre waar ze beter in de gaten kunnen gehouden worden.

Indrukwekkend ! Het gevolg is wel dat je zo ongeveer de benen breekt als je er binnen wilt...  --11
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 11 januari 2022, 12:36:16
Zaaipotten met bolgewassen zijn wat vroeger aan het kiemen gegaan waardoor ze al wat verder uitgegroeid zijn.
De potten met kieming gaan naar een serre waar ze beter in de gaten kunnen gehouden worden.

Indrukwekkend ! Het gevolg is wel dat je zo ongeveer de benen breekt als je er binnen wilt...  --11
Deze bakken staan nog op hoogte.  In de gang staan nog bakken waar je moet overstappen 😥
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 22 januari 2022, 14:47:43
Vandaag diverse zaden o.a Diapensia purpurea gezaaid.
Deze week de vloeibare versie van GA 3 ontvangen.
Een zeer kleine hoeveelheid in een 1/2 l fles gedaan.
De zaden in bekertjes gedaan met daar aan toegevoegd een kleine hoeveelheid uit die fles.
Dit bijna 20 uur laten staan,en nadat  de zaden schoon gespoeld waren gezaaid.
Het Diapensia zaad op een stuk turf uitgezaaid,en dit enigszins beschermd buiten neergelegt.Andere zaden die ik ook met GA 3 behandeld heb zijn o.a Primula,s Fritillaria,s
Viola,Tulipa in een kas gezet.
Ben zeer benieuwd wat het resultaat zal zijn.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 23 januari 2022, 12:23:23
Vandaag diverse zaden o.a Diapensia purpurea gezaaid.
Deze week de vloeibare versie van GA 3 ontvangen.
Een zeer kleine hoeveelheid in een 1/2 l fles gedaan.
De zaden in bekertjes gedaan met daar aan toegevoegd een kleine hoeveelheid uit die fles.
Dit bijna 20 uur laten staan,en nadat  de zaden schoon gespoeld waren gezaaid.
Het Diapensia zaad op een stuk turf uitgezaaid,en dit enigszins beschermd buiten neergelegt.Andere zaden die ik ook met GA 3 behandeld heb zijn o.a Primula,s Fritillaria,s
Viola,Tulipa in een kas gezet.
Ben zeer benieuwd wat het resultaat zal zijn.
[/quote

Ahhh... Dat is goed om te horen, Theo. Ik zou erg blij voor je zijn als je succes hebt met dit soort. Hou ons op de hoogte.... Ook met betrekking tot de andere plaatsingen. 🤞
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 23 januari 2022, 18:36:27
Vandaag diverse zaden o.a Diapensia purpurea gezaaid.
Deze week de vloeibare versie van GA 3 ontvangen.
Een zeer kleine hoeveelheid in een 1/2 l fles gedaan.
De zaden in bekertjes gedaan met daar aan toegevoegd een kleine hoeveelheid uit die fles.
Dit bijna 20 uur laten staan,en nadat  de zaden schoon gespoeld waren gezaaid.
Het Diapensia zaad op een stuk turf uitgezaaid,en dit enigszins beschermd buiten neergelegt.Andere zaden die ik ook met GA 3 behandeld heb zijn o.a Primula,s Fritillaria,s
Viola,Tulipa in een kas gezet.
Ben zeer benieuwd wat het resultaat zal zijn.
[/quote

Ahhh... Dat is goed om te horen, Theo. Ik zou erg blij voor je zijn als je succes hebt met dit soort. Hou ons op de hoogte.... Ook met betrekking tot de andere plaatsingen. 🤞
Zal ik zeker doen Thomas.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 17 februari 2022, 16:42:47
Twee Silene uit de zaai van dit jaar...S. nigrescens en S. hookeri var. ingramii
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 17 februari 2022, 17:47:56
Twee Silene uit de zaai van dit jaar...S. nigrescens en S. hookeri var. ingramii
Goeie kieming is dat !
De eerste stap is gezet.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 17 februari 2022, 18:13:51
Twee Silene uit de zaai van dit jaar...S. nigrescens en S. hookeri var. ingramii

Ziet er bijzonder hoopvol uit Thomas ! 2 heel goede rotsplanten . Succes nog  ((3
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 17 februari 2022, 20:21:20
Bedankt Luc en Kris... dit zijn slechts twee van de vele alpine soorten die de komende weken zullen ontkiemen. Ik ontdek elke week nieuw leven in de zaaipotten. Nu hoop ik op betere lichtomstandigheden en soms permanente temperaturen boven de 10 C.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 18 februari 2022, 16:08:25
Twee Silene uit de zaai van dit jaar...S. nigrescens en S. hookeri var. ingramii

Fantastisch Thomas !  ((3
S. hookeri var. ingramii is al vele jaren een favoriet... maar dan een hele moeilijke vind ik persoonlijk.
In de tuin is het zo goed als onmogelijk bij mij.  Hij vereist die zomerse droogte nadat hij in rust is gegaan, maar helaas zie ik hem daarna nooit terug (al menig keer geprobeerd, ook met regenbescherming in de tuin). In pot in een alpiene kas moet het wel mogelijk zijn voor een crack als jij! 
succes.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 19 februari 2022, 18:07:35
Hallo Luc

Ik heb de Silene hookeri al twee keer geprobeerd. De eerste keer geen ontkieming. De tweede keer kwam er iets heel anders uit... wat af en toe gebeurt met Seedex.

Dit seizoen heb ik zaden van twee verschillende bronnen.... weer van twee verschillende Seedex, die ik van twee vrienden heb gekregen. Dus ik hoop echt dat ten minste een van de twee monsters de echte S. hookeri is. Als dat zo is, kan ik veel van de gepotte zaailingen weggeven. De verzending naar Nederland en België werkt perfect. Twee leden van dit forum kunnen dit bevestigen 😉 .

Ik heb nog steeds geen alpine huis. Al mijn droogte-liefhebbende "juwelen" staan in een overdekt zandbed. Heel primitief...ik weet het. Mij daarvoor een "crack" noemen is te veel eer.
Als de echtheid van de zaden wordt bevestigd, zou het een genoegen zijn enkele planten in uw tuin te zien.

Hier zijn nog twee potten van daarnet...Saponaria lutea & Calochortus macrocarpus.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 20 februari 2022, 10:57:15
Hallo Luc

Ik heb de Silene hookeri al twee keer geprobeerd. De eerste keer geen ontkieming. De tweede keer kwam er iets heel anders uit... wat af en toe gebeurt met Seedex.

Dit seizoen heb ik zaden van twee verschillende bronnen.... weer van twee verschillende Seedex, die ik van twee vrienden heb gekregen. Dus ik hoop echt dat ten minste een van de twee monsters de echte S. hookeri is. Als dat zo is, kan ik veel van de gepotte zaailingen weggeven. De verzending naar Nederland en België werkt perfect. Twee leden van dit forum kunnen dit bevestigen 😉 .

Ik heb nog steeds geen alpine huis. Al mijn droogte-liefhebbende "juwelen" staan in een overdekt zandbed. Heel primitief...ik weet het. Mij daarvoor een "crack" noemen is te veel eer.
Als de echtheid van de zaden wordt bevestigd, zou het een genoegen zijn enkele planten in uw tuin te zien.

Hier zijn nog twee potten van daarnet...Saponaria lutea & Calochortus macrocarpus.

Enkele plantjes hierheen ???  Daarover valt zeker te praten Thomas !  ((13

Dat verhaal van verkeerde zaden is bekend.  Ik ontving ook ooit zaden van Silene Hookeri... de kieming was massaal !  Kleine behaarde, zilverkleurige blaadjes... prachtig.... tot het bleekd om Lychnis coronaria te gaan...  :'( :'(
Benieuwd of die donor ook vandaag nog actief is binnen SRGC en AGS met het sturen van die verkeerde Silene zaden ?  Benieuwd wat het geeft !

Saponaria lutea heb ik jaren gehad (een aangekochte plant), helaas wilde hij nooit bloeien hier in de tuin.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 21 februari 2022, 07:18:00
Hallo Luc

Ik ben het helemaal met je eens. Het is nogal teleurstellend wanneer uit de gehoopte zaden van een Seedex totaal verschillende soorten komen. Er zou eigenlijk zoiets moeten zijn als een meldingssysteem voor valse "goederen". Daarom doe ik niet direct mee aan de Seedex die je noemde. Het bespaart me de teleurstelling. Maar soms neem ik het aanbod van verschillende vrienden aan, en zoek wat zaden uit. Een van de bronnen van Silene hookeri dit seizoen was de Seedex op de AGC BC in Vancouver. Dus deze keer hoop ik op de echtheid van de zaden.🤞

Silene keiskei begint ook net voorzichtig te ontkiemen.

Conclusie... rechtstreeks ruilen met botanische vrienden is in mijn ogen veel beter. Ook vanuit een emotioneel oogpunt.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 26 februari 2022, 16:12:34
Nog steeds heel klein, maar op de goede weg... Calceolaria fothergillii.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 28 februari 2022, 11:52:57
Hier is een klein voorbeeld van hoe geduld soms beloond wordt bij het zaaien van alpines....
Vorig seizoen 20/21 zaaide ik wilde zaden van Phlox diffusa. Ze zijn verzameld door mijn vriend Paul Spriggs op Henshaw Peak (1620 m) op Vancouver Island. Geen enkele zaailing kwam eruit. Ik bewaar alle potten voor minstens een tweede jaar. Gisteren ontdekte ik de eerste tekenen van leven in deze pot en andere potten van vorig seizoen. 😎
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 28 februari 2022, 22:56:10
Spannend om de zaaipotten in de gaten te houden nu. Er begint toch wel een en ander te bewegen.
O.a. Dianthus myrtinervius (foto 1) en Viola stojanowii (foto 2) duiken op.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 11 maart 2022, 18:11:46
Leucanthemum alpina ontkiemt al na 8 weken. Verzameld op de Rodresnock in Karinthië/Oostenrijk...op 2200 meter.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 27 april 2022, 10:03:45
Vandaag diverse zaden o.a Diapensia purpurea gezaaid.
Deze week de vloeibare versie van GA 3 ontvangen.
Een zeer kleine hoeveelheid in een 1/2 l fles gedaan.
De zaden in bekertjes gedaan met daar aan toegevoegd een kleine hoeveelheid uit die fles.
Dit bijna 20 uur laten staan,en nadat  de zaden schoon gespoeld waren gezaaid.
Het Diapensia zaad op een stuk turf uitgezaaid,en dit enigszins beschermd buiten neergelegt.Andere zaden die ik ook met GA 3 behandeld heb zijn o.a Primula,s Fritillaria,s
Viola,Tulipa in een kas gezet.
Ben zeer benieuwd wat het resultaat zal zijn.
[/quote

Ahhh... Dat is goed om te horen, Theo. Ik zou erg blij voor je zijn als je succes hebt met dit soort. Hou ons op de hoogte.... Ook met betrekking tot de andere plaatsingen. 🤞
Het experiment met GA 3 heeft niet of gedeeltelijk succes gehad.
Het zaad van Diapensia is niet gekiemd,denk dat het zaad te oud was.Enkele Primula,s en Violen zijn wel gekiemd.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 20 juni 2022, 13:21:30
 -2(

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 25 juni 2022, 20:26:02
Een bezige bij. Knap werk mijnheer de voorzitter. Ik neem aan dat alles nog niet geworteld is?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 25 juni 2022, 21:16:06
goed bezig
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Rudi Berthels op 26 juni 2022, 15:33:49
Onze president is nen echte hovenier ((3 ((3 ((3

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 28 juni 2022, 09:28:33
Merci mannen,  geworteld zijn ze zeker nog niet, pas 2 weken geleden de stekjes gemaakt.  Nu er steeds meer 'bronnen' van rotsplantjes opdrogen moeten we met zijn allen proberen zelf één en ander te vermeerderen denk ik om zo de diversiteit te verzekeren.  De VRV tombola en plantenverkoop bij onze bijeenkomsten moeten ook verzekerd worden !  -2(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 13 september 2022, 16:55:32
Het stek experiment (voor mij toch) is vrij aardig geslaagd.  Een aantal soorten deed het niet, maar de meesten gaven een resultaat van meer dan 50 % .
De meesten zijn intussen opgepot een paar weken geleden, de twee Daphne soorten heb ik tot vorige week met rust kunnen laten.  Het resultaat was verrassend goed.  Als ik de wortelstelsels bezie had ik al eerder kunnen oppotten.

Daphne modesta gaf 65 % resultaat.
Daphne x hendersonii 'Aymon Correvon' leverde zelfs 90 % succes

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Herman Mylemans op 14 september 2022, 09:57:13
Het stek experiment (voor mij toch) is vrij aardig geslaagd.  Een aantal soorten deed het niet, maar de meesten gaven een resultaat van meer dan 50 % .
De meesten zijn intussen opgepot een paar weken geleden, de twee Daphne soorten heb ik tot vorige week met rust kunnen laten.  Het resultaat was verrassend goed.  Als ik de wortelstelsels bezie had ik al eerder kunnen oppotten.

Daphne modesta gaf 65 % resultaat.
Daphne x hendersonii 'Aymon Correvon' leverde zelfs 90 % succes
Luc, het kweken lukt goed!  ((3
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 14 september 2022, 17:10:29
Het stek experiment (voor mij toch) is vrij aardig geslaagd.  Een aantal soorten deed het niet, maar de meesten gaven een resultaat van meer dan 50 % .
De meesten zijn intussen opgepot een paar weken geleden, de twee Daphne soorten heb ik tot vorige week met rust kunnen laten.  Het resultaat was verrassend goed.  Als ik de wortelstelsels bezie had ik al eerder kunnen oppotten.
Daphne modesta gaf 65 % resultaat.
Daphne x hendersonii 'Aymon Correvon' leverde zelfs 90 % succes
Knappe prestaties Luc ! Nu die ene vorm van petraea nog .....je weet wel .... -2( -2( --3 --3
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 14 september 2022, 17:12:05
Daphne modesta gaf 65 % resultaat.

Hiervan heb ik een drie-tal spontane zaailingen ontdekt in de rotstuin....
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Rudi Berthels op 15 september 2022, 08:20:43
Knap gedaan Luc en dat met deze tropische temperaturen, chapeau
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 15 september 2022, 18:41:55
Bedankt mannen, zal wel beginners geluk zijn vermoed ik...  ((--11
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 16 september 2022, 09:51:29
Bedankt mannen, zal wel beginners geluk zijn vermoed ik...  ((--11

Hummm , denk ik niet Luc . Welke mengsel heb je gebruikt om in te stekken ?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 10 oktober 2022, 15:12:17
Bedankt mannen, zal wel beginners geluk zijn vermoed ik...  ((--11

Hummm , denk ik niet Luc . Welke mengsel heb je gebruikt om in te stekken ?

Oei, die vraag was aan mijn aandacht ontsnapt Kris.

2 delen rijnzand en 1 deel stek/zaai grond, er is ook stekpoeder gebruikt.  Dan de hele tijd in een onverwarmde 'propagator' in de schaduw.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 18 december 2022, 15:34:34
Ik heb de afgelopen drie weekenden tijd gehad om te beginnen met het zaaien van dit jaar. Ik hoop dat er geen tussenliggende warme periode komt... en dat de zaailingen pas in het voorjaar te zien zullen zijn.

Ik wacht nog steeds op een paar zaden van vrienden... maar het merendeel is klaar.

Hoe gaat het, jongens? Ben je al begonnen met zaaien?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 19 december 2022, 10:48:59
Ik heb de afgelopen drie weekenden tijd gehad om te beginnen met het zaaien van dit jaar. Ik hoop dat er geen tussenliggende warme periode komt... en dat de zaailingen pas in het voorjaar te zien zullen zijn.

Ik wacht nog steeds op een paar zaden van vrienden... maar het merendeel is klaar.

Hoe gaat het, jongens? Ben je al begonnen met zaaien?

Indrukwekkend Thomas !  8)) 8))  Ik plan deze en volgende week te zaaien.... niet zo'n hoeveelheden zoals bij u trouwens!  ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 23 december 2022, 07:44:07
Dan wens ik je veel plezier met het zaaien dit jaar...Luc.  Er is niets beter dan dromen over de bloemen in de toekomst...toch?  🌼 🌼
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 24 december 2022, 17:10:27
 )2) goed bezig
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 21 januari 2023, 15:22:44
Ik heb de afgelopen drie weekenden tijd gehad om te beginnen met het zaaien van dit jaar. Ik hoop dat er geen tussenliggende warme periode komt... en dat de zaailingen pas in het voorjaar te zien zullen zijn.
Ik wacht nog steeds op een paar zaden van vrienden... maar het merendeel is klaar.
Hoe gaat het, jongens? Ben je al begonnen met zaaien?
Dat noem ik nog eens zaaien Thomas ! Ziet er veel belovend uit . Alles begint natuurlijk met de juiste kwaliteit, en die is vaak best als je zelf de zaden kunt oogsten ...Deze Androsace pubescens begint al te kiemen ... 
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 22 januari 2023, 09:58:02
Ik heb de afgelopen drie weekenden tijd gehad om te beginnen met het zaaien van dit jaar. Ik hoop dat er geen tussenliggende warme periode komt... en dat de zaailingen pas in het voorjaar te zien zullen zijn.
Ik wacht nog steeds op een paar zaden van vrienden... maar het merendeel is klaar.
Hoe gaat het, jongens? Ben je al begonnen met zaaien?
Dat noem ik nog eens zaaien Thomas ! Ziet er veel belovend uit . Alles begint natuurlijk met de juiste kwaliteit, en die is vaak best als je zelf de zaden kunt oogsten ...Deze Androsace pubescens begint al te kiemen ...

Ben ik mee eens Kris, zelf geoogst zaad kiemt altijd het beste.  Helaas breidt je op die manier je eigen assortiment niet uit... maar dan kan je wel gaan ruilen en lukt het toch om je eigen collectie te verrijken.  Ik heb er al vaker voor gepleit, we moeten met z'n allen meer zelf gaan zaaien !!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Herman Mylemans op 22 januari 2023, 10:56:51
Ik heb de afgelopen drie weekenden tijd gehad om te beginnen met het zaaien van dit jaar. Ik hoop dat er geen tussenliggende warme periode komt... en dat de zaailingen pas in het voorjaar te zien zullen zijn.
Ik wacht nog steeds op een paar zaden van vrienden... maar het merendeel is klaar.
Hoe gaat het, jongens? Ben je al begonnen met zaaien?
Dat noem ik nog eens zaaien Thomas ! Ziet er veel belovend uit . Alles begint natuurlijk met de juiste kwaliteit, en die is vaak best als je zelf de zaden kunt oogsten ...Deze Androsace pubescens begint al te kiemen ...

Ben ik mee eens Kris, zelf geoogst zaad kiemt altijd het beste.  Helaas breidt je op die manier je eigen assortiment niet uit... maar dan kan je wel gaan ruilen en lukt het toch om je eigen collectie te verrijken.  Ik heb er al vaker voor gepleit, we moeten met z'n allen meer zelf gaan zaaien !!
Luc, iedereen zou inderdaad meer moeten gaan zaaien. Het werk komt echter na de kieming, het uitplanten en de verzorging achteraf.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 22 januari 2023, 11:35:06
Dat klopt wel Herman... werk en extra plaats komt er bij kijken...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Herman Mylemans op 22 januari 2023, 12:06:51
Dat klopt wel Herman... werk en extra plaats komt er bij kijken...
Luc, daarom zaai ik bol, knol en wortelstokken in grote potten waar ze dan blijven instaan tot de bloei en zelfs langer. Voor Trillium is dat minstens 4 jaar voor ik ze in de tuin zet.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 22 januari 2023, 12:31:12
Dat klopt wel Herman... werk en extra plaats komt er bij kijken...
Luc, daarom zaai ik bol, knol en wortelstokken in grote potten waar ze dan blijven instaan tot de bloei en zelfs langer. Voor Trillium is dat minstens 4 jaar voor ik ze in de tuin zet.

Ongetwijfeld een goede methode Herman, maar daar heb je't al hé.... plaats...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 22 januari 2023, 15:44:20
Hallo mijn vrienden...leuk om vandaag over zaaien te praten.

Ik ben het helemaal met je eens... er is niets beter dan de voortplanting van onze geliefde planten in eigen hand te nemen. In het begin kocht ik alleen planten. Op een gegeven moment zei een vriend van mij van de Arctische Alpentuin dat cultiveren door je eigen zaden te zaaien de "koninklijke klasse" is van
tuinieren. Zo is het voor mij begonnen.
In de toekomst zal dit steeds belangrijker worden, omdat de weinige Duitse gespecialiseerde kinderdagverblijven binnenkort tot het verleden zullen behoren...omwille van de leeftijd.

Ik kan niet zeggen of mijn eigen zaden de beste resultaten opleveren... omdat ik de meeste ervan gebruik voor uitwisselingen met botanische vrienden. Dit jaar heb ik bijna uitsluitend zaad van persoonlijke vrienden gebruikt... omdat het wat minder zou zijn dan de jaren daarvoor. Maar ik vermoed dat het weer veel werk zal zijn als er daadwerkelijk veel van ontkiemt...vooral omdat ik nog niet aan het eind ben....

Momenteel ligt alles onder een 10 cm dikke laag sneeuw op het dekzeil. Maar ik heb net de sneeuw verwijderd voor mijn wekelijkse inspectie. Sommige zaden beginnen te ontkiemen...maar gelukkig gedraagt de meerderheid zich nog rustig. De winter is nog niet voorbij.

Nog een algemene vraag in de ronde...wat is mijn overbrengingsverhouding? Is alles begrijpelijk voor je?

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 22 januari 2023, 16:12:36
Ik heb de afgelopen drie weekenden tijd gehad om te beginnen met het zaaien van dit jaar. Ik hoop dat er geen tussenliggende warme periode komt... en dat de zaailingen pas in het voorjaar te zien zullen zijn.
Ik wacht nog steeds op een paar zaden van vrienden... maar het merendeel is klaar.
Hoe gaat het, jongens? Ben je al begonnen met zaaien?
Dat noem ik nog eens zaaien Thomas ! Ziet er veel belovend uit . Alles begint natuurlijk met de juiste kwaliteit, en die is vaak best als je zelf de zaden kunt oogsten ...Deze Androsace pubescens begint al te kiemen ...

Kris...geweldig dat Androsace pubescens bij jou al goed ontkiemt. Wanneer heb je ze gezaaid? Ik heb zes of zeven verschillende Androsace in zaad dit seizoen. Ik heb alleen A.pubescens gezaaid op 1.1.23. Op dit moment is er niets te zien... wat me een beetje geruststelt, gezien het huidige weer.

Ik hou van dit geslacht. Het maakt niet uit of ze Europees zijn of uit het hooggebergte van Azië...en dan zijn er nog de paar soorten uit Noord-Amerika...als je Douglasia meetelt.

Zoals je elders hebt laten zien, zijn de Androsace ook interessant in de winter. Hier is bijvoorbeeld de bijzonder compacte Androsace tapete.

Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 22 januari 2023, 17:50:09
Hallo mijn vrienden...leuk om vandaag over zaaien te praten.

Ik ben het helemaal met je eens... er is niets beter dan de voortplanting van onze geliefde planten in eigen hand te nemen. In het begin kocht ik alleen planten. Op een gegeven moment zei een vriend van mij van de Arctische Alpentuin dat cultiveren door je eigen zaden te zaaien de "koninklijke klasse" is van
tuinieren. Zo is het voor mij begonnen.
In de toekomst zal dit steeds belangrijker worden, omdat de weinige Duitse gespecialiseerde kinderdagverblijven binnenkort tot het verleden zullen behoren...omwille van de leeftijd.

Ik kan niet zeggen of mijn eigen zaden de beste resultaten opleveren... omdat ik de meeste ervan gebruik voor uitwisselingen met botanische vrienden. Dit jaar heb ik bijna uitsluitend zaad van persoonlijke vrienden gebruikt... omdat het wat minder zou zijn dan de jaren daarvoor. Maar ik vermoed dat het weer veel werk zal zijn als er daadwerkelijk veel van ontkiemt...vooral omdat ik nog niet aan het eind ben....

Momenteel ligt alles onder een 10 cm dikke laag sneeuw op het dekzeil. Maar ik heb net de sneeuw verwijderd voor mijn wekelijkse inspectie. Sommige zaden beginnen te ontkiemen...maar gelukkig gedraagt de meerderheid zich nog rustig. De winter is nog niet voorbij.

Nog een algemene vraag in de ronde...wat is mijn overbrengingsverhouding? Is alles begrijpelijk voor je?

Super zaaiwerk Thomas ! Geen sneeuwtapijt hier, alleen regen afgewisseld met vriestemperaturen.  Niet ideaal !  ))8  Zelf heb ik nog maar 10 dagen geleden gezaaid, om gekiemde, kwetsbare plantjes moet ik me dus nog geen zorgen maken.  Wat de vertaling betreft, die is voortreffelijk.   ((3 Hierboven zit slechts één echte 'fout'  : 'kinderdagverblijf' = Kindergarten in het Duits.  In het Engels betekent Nursery zowel kinderdagverblijf als Plantenkwekerij.  De machine kan nu éénmaal niet perfect zijn nietwaar ?  :D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 22 januari 2023, 18:11:11
Hallo mijn vrienden...leuk om vandaag over zaaien te praten.
Ik ben het helemaal met je eens... er is niets beter dan de voortplanting van onze geliefde planten in eigen hand te nemen. In het begin kocht ik alleen planten. Op een gegeven moment zei een vriend van mij van de Arctische Alpentuin dat cultiveren door je eigen zaden te zaaien de "koninklijke klasse" is van
tuinieren. Zo is het voor mij begonnen.
In de toekomst zal dit steeds belangrijker worden, omdat de weinige Duitse gespecialiseerde kinderdagverblijven binnenkort tot het verleden zullen behoren...omwille van de leeftijd.
Ik kan niet zeggen of mijn eigen zaden de beste resultaten opleveren... omdat ik de meeste ervan gebruik voor uitwisselingen met botanische vrienden. Dit jaar heb ik bijna uitsluitend zaad van persoonlijke vrienden gebruikt... omdat het wat minder zou zijn dan de jaren daarvoor. Maar ik vermoed dat het weer veel werk zal zijn als er daadwerkelijk veel van ontkiemt...vooral omdat ik nog niet aan het eind ben....
Momenteel ligt alles onder een 10 cm dikke laag sneeuw op het dekzeil. Maar ik heb net de sneeuw verwijderd voor mijn wekelijkse inspectie. Sommige zaden beginnen te ontkiemen...maar gelukkig gedraagt de meerderheid zich nog rustig. De winter is nog niet voorbij.
Nog een algemene vraag in de ronde...wat is mijn overbrengingsverhouding? Is alles begrijpelijk voor je?
Alles is prefect te begrijpen Thomas . Je hoeft je geen zorgen te maken hieromtrent ....Bedankt voor je sfeerrijke beelden en zoals Luc ook al opmerkte uitstekend werk met het zaaien ! Top !
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 22 januari 2023, 18:13:36
Kris...geweldig dat Androsace pubescens bij jou al goed ontkiemt. Wanneer heb je ze gezaaid? Ik heb zes of zeven verschillende Androsace in zaad dit seizoen. Ik heb alleen A.pubescens gezaaid op 1.1.23. Op dit moment is er niets te zien... wat me een beetje geruststelt, gezien het huidige weer.

Deze heb ik  gezaaid ergens begin november Thomas . Voorlopig geen te harde vorst en dus laat ik hem maar gewoon onbeschermd  buiten staan ... 
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 22 januari 2023, 20:04:53
Hallo Luc...bedankt voor de snelle bevestiging. Juist vanwege dit woord had ik mijn zorgen. Voor de toekomst, mijn excuses voor verdere verwarrende spelfouten. Ik wil niet meer zonder dit geweldige forum.

Bijgaand een uitzicht vanaf mijn balkon dat een idee geeft van de huidige winterse situatie.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Herman Mylemans op 22 januari 2023, 20:16:43
Hallo Luc...bedankt voor de snelle bevestiging. Juist vanwege dit woord had ik mijn zorgen. Voor de toekomst, mijn excuses voor verdere verwarrende spelfouten. Ik wil niet meer zonder dit geweldige forum.

Bijgaand een uitzicht vanaf mijn balkon dat een idee geeft van de huidige winterse situatie.
Mooi uitzicht Thomas!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 3 februari 2023, 12:37:43
Ik heb er al vaker voor gepleit, we moeten met z'n allen meer zelf gaan zaaien !!

Ja ,als de voorzitter wat vraagt dan moeten we dat wel doen natuurlijk .... -2( -2(
Ze zijn eindelijk is in de potjes  geraakt ...alle zaadjes ...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Scheldeman op 3 februari 2023, 18:24:00
Ik heb er al vaker voor gepleit, we moeten met z'n allen meer zelf gaan zaaien !!

Ja ,als de voorzitter wat vraagt dan moeten we dat wel doen natuurlijk .... -2( -2(
Ze zijn eindelijk is in de potjes  geraakt ...alle zaadjes ...
Eindelijk…..
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 3 februari 2023, 23:53:17
Ik heb er al vaker voor gepleit, we moeten met z'n allen meer zelf gaan zaaien !!

Ja ,als de voorzitter wat vraagt dan moeten we dat wel doen natuurlijk .... -2( -2(
Ze zijn eindelijk is in de potjes  geraakt ...alle zaadjes ...

Ideale bezigheid voor een gepensioneerde met veel tijd.  ;D

Nee, zonder te zeveren. Zelf een en ander zaaien is voor ons liefhebbers meer dan ooit een must, nu het aantal plantenbronnen in ijltempo opdrogen. We hebben het al zo dikwijls aangehaald. Tof dat je ook je karretje aanhaakt, Kris. Zaden uit eigen tuin, of van de bekende zaadleveranciers?
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 4 februari 2023, 10:31:40
Ideale bezigheid voor een gepensioneerde met veel tijd.  ;D
Nee, zonder te zeveren. Zelf een en ander zaaien is voor ons liefhebbers meer dan ooit een must, nu het aantal plantenbronnen in ijltempo opdrogen. We hebben het al zo dikwijls aangehaald. Tof dat je ook je karretje aanhaakt, Kris. Zaden uit eigen tuin, of van de bekende zaadleveranciers?

Ken jij 1 gepensioneerde met veel tijd Frankie  :o -2( -2( :-X
Jaja Frankie we gaan er tegen aan ...Wel deze zaden komen haast allemaal van Pavelka .Aangevuld met enkele giften van gulle liefhebbers . Ik hoop op termijn ook meer zaden te kunnen bekomen/ruilen met andere liefhebbers .Daar hoop ik meer werk te kunnen van maken .Er zitten enkele van de eigen tuin bij ook maar ook daar heb ik in het verleden niet altijd aan gedacht om zelf zaden te oogsten.Of het gebeurde niet door tijdsgebrek .Misschien zouden we binnen de VRV een ruil voor zaden kunnen opzetten ? Maar een idee ...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 4 februari 2023, 10:49:19
Ik heb er al vaker voor gepleit, we moeten met z'n allen meer zelf gaan zaaien !!
Ja ,als de voorzitter wat vraagt dan moeten we dat wel doen natuurlijk .... -2( -2(
Ze zijn eindelijk is in de potjes  geraakt ...alle zaadjes ...
Eindelijk…..

"Eindelijk" is ook wat in mijn post staat mijnheer de penningmeester .... -2( :-X
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 4 februari 2023, 11:28:10
Fantastisch resultaat Kris... helaas kan ik de individuele namen niet onderscheiden vanuit dit perspectief. Zo maak je het spannend 😉 .
Ik kijk al uit naar de presentatie van de eerste zaailingen over een paar weken.

Ik ben gisteren ook klaar met het zaaien van dit jaar.

En om de gedachte op te pakken...een zaadruil is een fantastisch idee. Ik zou er zijn...ook al ben ik alleen maar lid van het forum.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 4 februari 2023, 11:39:50
Fantastisch resultaat Kris... helaas kan ik de individuele namen niet onderscheiden vanuit dit perspectief. Zo maak je het spannend 😉 .
Ik kijk al uit naar de presentatie van de eerste zaailingen over een paar weken.
Opzettelijk gedaan Thomas  -2( ;)  Zo houden we het inderdaad spannend en kunnen we nog een vervolg maken ...
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 4 februari 2023, 11:42:13
En om de gedachte op te pakken...een zaadruil is een fantastisch idee. Ik zou er zijn...ook al ben ik alleen maar lid van het forum.
Het idee over de zaadruil kan misschien  verder rijpen Thomas ....Tijd om erover te denken .
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 4 februari 2023, 12:16:59
En om de gedachte op te pakken...een zaadruil is een fantastisch idee. Ik zou er zijn...ook al ben ik alleen maar lid van het forum.
Het idee over de zaadruil kan misschien  verder rijpen Thomas ....Tijd om erover te denken .

Dat klinkt veelbelovend...maar voor de organisatie heb je een "gepensioneerde met veel tijd" nodig...zoals Frankie zou zeggen. ;D
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 4 februari 2023, 14:01:08

Dat klinkt veelbelovend...maar voor de organisatie heb je een "gepensioneerde met veel tijd" nodig...zoals Frankie zou zeggen. ;D

 -2( -2( :-X
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 4 februari 2023, 14:03:03

Dat klinkt veelbelovend...maar voor de organisatie heb je een "gepensioneerde met veel tijd" nodig...zoals Frankie zou zeggen. ;D


Weet dat ik hier niet veel beslissingen kan in nemen Thomas ….dat is materie voor de bestuursleden natuurlijk  -6) -6) :-X
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 4 februari 2023, 17:46:26
Ik heb er al vaker voor gepleit, we moeten met z'n allen meer zelf gaan zaaien !!

Ja ,als de voorzitter wat vraagt dan moeten we dat wel doen natuurlijk .... -2( -2(
Ze zijn eindelijk is in de potjes  geraakt ...alle zaadjes ...

 :o :o Ik wist niet dat ik zo'n invloed op jou had Kris !  :o :o --5 --5
Een initiatief dat uiteraard van op alle banken toegejuicht wordt !  ((3 ((3
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 4 februari 2023, 17:47:42
Fantastisch resultaat Kris... helaas kan ik de individuele namen niet onderscheiden vanuit dit perspectief. Zo maak je het spannend 😉 .
Ik kijk al uit naar de presentatie van de eerste zaailingen over een paar weken.
Opzettelijk gedaan Thomas  -2( ;)  Zo houden we het inderdaad spannend en kunnen we nog een vervolg maken ...

Onze erevoorzitter houdt van thrillers Thomas !  -2(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 4 februari 2023, 17:51:18

Dat klinkt veelbelovend...maar voor de organisatie heb je een "gepensioneerde met veel tijd" nodig...zoals Frankie zou zeggen. ;D


Weet dat ik hier niet veel beslissingen kan in nemen Thomas ….dat is materie voor de bestuursleden natuurlijk  -6) -6) :-X

Wie is er in slaap gevallen Kris  -2(  8-- 8--
Je weet dat we nog bestuursleden te kort hebben hé Kris !  Misschien wel een prachtige taak voor een beginnend nieuw/oud bestuurslid : het opzetten van een seed exchange...  ::) --3 ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 4 februari 2023, 17:55:59
Wie is er in slaap gevallen Kris  -2(  8-- 8--
Je weet dat we nog bestuursleden te kort hebben hé Kris !  Misschien wel een prachtige taak voor een beginnend nieuw/oud bestuurslid : het opzetten van een seed exchange...  ::) --3 ))4

 ))2 verkeerde icoontje gebruikt Luc ....dat was niet de bedoeling ....Ik bedoelde deze .... -1(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 4 februari 2023, 17:57:10
Wie is er in slaap gevallen Kris  -2(  8-- 8--
Je weet dat we nog bestuursleden te kort hebben hé Kris !  Misschien wel een prachtige taak voor een beginnend nieuw/oud bestuurslid : het opzetten van een seed exchange...  ::) --3 ))4

Haha , ik weet het wel Luc ....een beetje plagen mag en lokt altijd wel iets uit he ....
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 4 februari 2023, 18:01:31
Wie is er in slaap gevallen Kris  -2(  8-- 8--
Je weet dat we nog bestuursleden te kort hebben hé Kris !  Misschien wel een prachtige taak voor een beginnend nieuw/oud bestuurslid : het opzetten van een seed exchange...  ::) --3 ))4

 ))2 verkeerde icoontje gebruikt Luc ....dat was niet de bedoeling ....Ik bedoelde deze .... -1(

Aaaaaahhh nu is alles duidelijk..  --3
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 4 februari 2023, 18:02:27
Wie is er in slaap gevallen Kris  -2(  8-- 8--
Je weet dat we nog bestuursleden te kort hebben hé Kris !  Misschien wel een prachtige taak voor een beginnend nieuw/oud bestuurslid : het opzetten van een seed exchange...  ::) --3 ))4

Haha , ik weet het wel Luc ....een beetje plagen mag en lokt altijd wel iets uit he ....

Je weet het nooit Kris, je weet het nooit...  ((--11
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 5 februari 2023, 23:33:03
Wie is er in slaap gevallen Kris  -2(  8-- 8--
Je weet dat we nog bestuursleden te kort hebben hé Kris !  Misschien wel een prachtige taak voor een beginnend nieuw/oud bestuurslid : het opzetten van een seed exchange...  ::) --3 ))4

Haha , ik weet het wel Luc ....een beetje plagen mag en lokt altijd wel iets uit he ....

Je weet het nooit Kris, je weet het nooit...  ((--11

Plagen is liefde vragen. Of plagen is aandacht vragen. Of plagen is een bestuursfunctie vragen.
Zal ik alvast een extra stoel voorzien op de volgende bestuursvergadering.... ?  ))4
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 6 februari 2023, 08:58:14
Plagen is liefde vragen. Of plagen is aandacht vragen. Of plagen is een bestuursfunctie vragen.
Zal ik alvast een extra stoel voorzien op de volgende bestuursvergadering.... ?  ))4

Oei , ik heb mijne CV nog niet opgemaakt .... -2(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 6 februari 2023, 20:56:08
Plagen is liefde vragen. Of plagen is aandacht vragen. Of plagen is een bestuursfunctie vragen.
Zal ik alvast een extra stoel voorzien op de volgende bestuursvergadering.... ?  ))4

Oei , ik heb mijne CV nog niet opgemaakt .... -2(

Als gepensioneerde heb je daar nog ruimschoots de tijd voor, Kris.  ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Theo Stronks op 13 februari 2023, 19:41:42
Vandaag diverse zaden o.a Diapensia purpurea gezaaid.
Deze week de vloeibare versie van GA 3 ontvangen.
Een zeer kleine hoeveelheid in een 1/2 l fles gedaan.
De zaden in bekertjes gedaan met daar aan toegevoegd een kleine hoeveelheid uit die fles.
Dit bijna 20 uur laten staan,en nadat  de zaden schoon gespoeld waren gezaaid.
Het Diapensia zaad op een stuk turf uitgezaaid,en dit enigszins beschermd buiten neergelegt.Andere zaden die ik ook met GA 3 behandeld heb zijn o.a Primula,s Fritillaria,s
Viola,Tulipa in een kas gezet.
Ben zeer benieuwd wat het resultaat zal zijn.
[/quote

Ahhh... Dat is goed om te horen, Theo. Ik zou erg blij voor je zijn als je succes hebt met dit soort. Hou ons op de hoogte.... Ook met betrekking tot de andere plaatsingen. 🤞
Zal ik zeker doen Thomas.

Het zaaien van Diapensia is geen succes geworden Thomas,ik denk dat het zaad te oud is geweest.Dit jaar weer gezaaid,nu op een stuk turf.Wacht het resultaat af.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Thomas Eckert op 16 februari 2023, 16:03:48
Aan de ene kant is het jammer dat het niet werkte met de laatste zaailing, Theo. Aan de andere kant is het goed om te weten dat je het opnieuw probeert.

Helaas leven mijn twee kleine exemplaren niet meer. Dus ik zou heel blij voor je zijn als ze op een gegeven moment zouden slagen. Het is echt een juweel van het noorden.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Bert Stegeman op 16 februari 2023, 20:41:41
Plagen is liefde vragen. Of plagen is aandacht vragen. Of plagen is een bestuursfunctie vragen.
Zal ik alvast een extra stoel voorzien op de volgende bestuursvergadering.... ?  ))4

Oei , ik heb mijne CV nog niet opgemaakt .... -2(

Als gepensioneerde heb je daar nog ruimschoots de tijd voor, Kris.  ;)

 -2( -2( -2( -2( -2( -2( -2( -2( -2(
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 22 april 2023, 22:16:04
Werk aan de winkel: een potje zaailingen van Pelargonium endlicherianum, zaad gewonnen uit de eigen tuin.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 23 april 2023, 09:33:12
Werk aan de winkel: een potje zaailingen van Pelargonium endlicherianum, zaad gewonnen uit de eigen tuin.

Wow !! Prachtig resultaat Frankie.... zet mij maar op de lijst...  :P :P ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 23 april 2023, 14:34:10
Werk aan de winkel: een potje zaailingen van Pelargonium endlicherianum, zaad gewonnen uit de eigen tuin.

Hola,  knap werk Frankie  ((3 ((3
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 23 april 2023, 16:47:39
Werk aan de winkel: een potje zaailingen van Pelargonium endlicherianum, zaad gewonnen uit de eigen tuin.

Hola,  knap werk Frankie  ((3 ((3

Ondertussen zijn de zaailingen verspeend en opgepot. Het opkweken kan beginnen. Ze zullen waarschijnlijk niet allemaal de eindmeet halen, want uit vorige zaaisessies blijkt dat de zaailingen onderling verschillende groeikracht hebben. Enkel de sterkste zullen verder uitgroeien tot een tuinwaardige plant.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 23 april 2023, 16:48:46
Werk aan de winkel: een potje zaailingen van Pelargonium endlicherianum, zaad gewonnen uit de eigen tuin.

Wow !! Prachtig resultaat Frankie.... zet mij maar op de lijst...  :P :P ;)

Komt in orde, Luc.
Ik realiseer me tevens dat je ze ook niet vaak meer aangeboden ziet. In Utrecht heb ik ze bijvoorbeeld niet gezien.
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Luc Gilgemyn op 24 april 2023, 09:40:06
Werk aan de winkel: een potje zaailingen van Pelargonium endlicherianum, zaad gewonnen uit de eigen tuin.

Wow !! Prachtig resultaat Frankie.... zet mij maar op de lijst...  :P :P ;)

Komt in orde, Luc.
Ik realiseer me tevens dat je ze ook niet vaak meer aangeboden ziet. In Utrecht heb ik ze bijvoorbeeld niet gezien.

 ((4

De zeshoekige potjes met verspeende zaailingen maakt mij alles duidelijk Frankie : Jij wil in de voetsporen treden van Gerd Stopp !!!  ;)
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 24 april 2023, 21:03:29
Werk aan de winkel: een potje zaailingen van Pelargonium endlicherianum, zaad gewonnen uit de eigen tuin.

Wow !! Prachtig resultaat Frankie.... zet mij maar op de lijst...  :P :P ;)

Komt in orde, Luc.
Ik realiseer me tevens dat je ze ook niet vaak meer aangeboden ziet. In Utrecht heb ik ze bijvoorbeeld niet gezien.

 ((4

De zeshoekige potjes met verspeende zaailingen maakt mij alles duidelijk Frankie : Jij wil in de voetsporen treden van Gerd Stopp !!!  ;)

Er ontgaat u ook niets he, Luc!
Titel: Re: Zaaien van rotsplanten
Bericht door: Frankie Wulleman op 1 mei 2023, 22:31:18
De zaaddozen van Thalpsi kerneri verschijnen nu in ijltempo en zullen weldra verspreid worden.