Ik gebruik zelf Picasa maar dan mis je wel dat witte randje.
[/quote]
Eduard, indien je Picasa 3 gebruikt, kan je met 'rasterspatiëring' bij 'instellingen' het witte randje in de dikte bekomen welk je wil (geen tot max.)
We zien u niet zo heel veel op het forum ...
Zonder commentaar... maar licht toch eens een tipje van de sluier op, in welke condities hou je al deze schoonheden?
[/quote]
Frankie, inderdaad ben ik niet zoveel actief op het Forum maar er is in de tuin altijd zoveel om handen (zeker in deze periode) dat me de tijd en/of de 'goesting' ontbreekt. Af en toe probeer ik toch al eens iets te posten.
Er is geen tip van de sluier om op te lichten. Geduld, geluk en een beetje kennis van de groeiomstandigheden en dan lukt het meestal wel. Een belangrijk punt is de bodemsamenstelling voor de orchideeën en hun schimmels alhoewel men dit laatste voor de meeste soorten niet moet overdrijven. Wie probeert in de tuin orchideeën te kweken, zal misschien al ondervonden hebben dat hij met Cypripedium calceolus (vrouwenschoentje) wel goede resultaten bereikt maar met Cephalanthera rubra (rood bosvogeltje) minder goede of slechte in tegenstelling dan weer met Cephalanthera longifolia (wit bosvogeltje) wat terug te brengen is tot de graad van afhankelijkheid van bepaalde schimmels. Op deze mycrotrofie ga ik hier niet verder in omdat dit ons te ver zou leiden.
Zoals gezegd is de bodemsamenstelling op zich ook een cruciaal punt en er is hierover al veel verteld en geschreven. Hoofdzaak is dat het mengsel zeer luchtig is (in tegenstelling tot hoe men ze in de natuur soms vindt !). Zelf maak ik hier grosso een onderscheid tussen soorten die droger of natter moeten staan. Op de drogere standplaatsen gebruik ik een mengsel van ca 85% anorganisch (vulca, seramis, bims ...)/15% organisch (bladaarde, zaai/stekaarde, schors, ... nooit compost of turf) materiaal terwijl ik deze van nattere bodems in veenbedden kweek welke grotendeels samengesteld zijn uit turf met een bijmenging van o.a. schors, kokos, bladaarde en een beetje compost (hier wel dus). Bij de kalkliefhebbers doe ik wat verkruimelde oesterschelpen in en rond het plantgat.
Zoals gezegd géén geheimen of trucjes, of misschien toch .... !!!