Deze collectie uit N-Portugal (waarschijnlijk) Crocus salzmannii staat momenteel in hoofdbloei , afkomstig vanop een heuvel nabij de stad Guimaraes op 450 meter hoogte . Opvallende vaststelling is dat ze heel goed regen en wind bestendig zijn . Ideaal dus met onze natte omstandigheden momenteel . Daar in Portugal zijn ze ook wel wat gewoon , toen wij er waren regende het ook iedere dag en was er altijd weel wind
Mooi ding, Danny. Ik zou ook geneigd zijn te denken aan Salzmannii, eigenlijk moet je de tuniek van de bol bekijken om het te kunnen uitmaken... althans volgens JR;
Ik heb hier echter een vrij recente paper ontvangen geschreven door Kerndorf (ook een autoriteit) en als je dat doorworsteld hebt (voor zover ik het allemaal begrijp) dan weet je't even niet meer. Ik mail je die Paper door, het handelt over alle herfstbloeiende Crocussen op het Iberisch schiereiland en hij benoemt zelfs een nieuwe soort : Crocus cobbii , ook al heel goed lijkend op de andere soorten, en bovendien groeit die steeds volgens Kerndorff, precies in de regio van jouw collectie. Bij nader inzien is het bestand te groot voor de mail, ik deel het met jou in wetransfer.
Ik heb even die documenten van Kerndorf doornomen Luc ! Het is nogal zware theorie maar er staan duidelijke foto's op van bol tuniek , bloeiende krokussen , de vindplaatsen van de verschillende soorten , enz....... . Gelukkig heb ik deze zomer foto's genomen van de bol tuniek . Deze lijken wel goed op de bollen van Crocus cobbii . Mijn collectie is afkomstig uit de regio waar Crocus cobbii is verzameld . Ik denk dat mijn collectie wel eens C. cobbii zou kunnen zijn ? Wat denk jij ervan Luc ?
Blij dat je'r wat aan hebt Danny... al is het natuurlijk geen 'station romanneke'
Het leest iets minder vlot!
Je zou wel eens gelijk kunnen hebben dat je met Cobbii te maken hebt. De tuniek heeft wel wat weg van wat jij hier nu toont al zijn de verschillen vaak moeilijk te onderscheiden vind ik. In elk geval interessante materie.
Overigens nog een opmerking wat de locaties betreft. Wat in de paper vermeld staat zijn de 'locux classicus' van de verschillende soorten. Ze groeien natuurlijk wel véél verspreider dan alleen die puntjes. In de nieuwste aanvulling op zijn eerder boek vermeldt JR ook al Crocus cobbii, daar vind je ook zijn beschijving.