Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Alles over vermeerderen

spontane zaailingen

(1/13) > >>

Kris De Raeymaeker:
De meeste  bloei is al even op de terugweg...Voor een aantal delicate of minder algemene planten  liggen we toch nog op de loer of er geen zaad is gevormd.Het is altijd interessant  om het plantenbestand van de moeilijkere planten op peil te houden of er gewoon vrienden een plezier mee te doen.Als je de zaadjes toevertrouwt aan hun zaaipotjes op de traditionele manier die al vaker zijn degelijkheid heeft bewezen  komt er gek genoeg niet altijd wat van !Wanneer "moeder natuur" ons voor is en zelf de zaadjes verspreid in de tuin lukt het soms wel..."Moeder natuur" lijkt wel de juiste en meest geschikte plekjes om de zaadjes toe te vertrouwen te kennen als geen ander.Ja zelfs soorten waarbij zaaien op traditionele wijze niet altijd het gewenste resultaat oplevert kiemen soms spontaan in de tuin.Wat zijn jullie ervaringen met spontane zaailingen in jullie tuinen?   
Ik ben er benieuwd naar ....... ;)
Op deze Physoplexis comosa heb ik dit jaar wel wat zaadbessen.Zaaien van deze soort schijnt niet altijd even goed te gaan?
Toch hoor je soms spreken van spontane zaailingen op tufsteen?

Kris De Raeymaeker:
Uiteraard wil ik hierbij zelf de aftrap geven...
Antennaria umbrinella komt uit Amerika en is zeker een beetje kieskeurig wat betreft standplaats.Een doorsnee standplaats in de rotstuin zal vaak niet genoeg zijn.Tenminste dat was het gegeven hier in onze tuin in Rumst ...Ze zijn nogal gevoelig aan teveel nat,vooral  in de winter.Dus staan ze bij mij in een trog waarbij het substraat is aangepast (60% brekerzand en 40% grind)en die in de winter wordt afgedekt.En dan komt de surprise....Een aantal spontane zaailingen die zijn gaan groeien tussen de stoeptegels hebben helemaal geen extra zorg nodig!Het pad wordt niet afgedekt ,integendeel het water zal er in de winter al eens blijven opstaan en uiteindelijk via de voegen zijn weg vinden...En juist tussen die voegen zijn spontaan een aantal zaailingen gaan groeien ...Dus moeder natuur wikt en weegt zelf wel ...Plant ze er niet zelf tussen want ze zullen nooit floreren .... 

Kris De Raeymaeker:
Het zaaien van orchideeën gebeurt meestal onder speciale omstandigheden .Vaak is er een heus laboratorium nodig.Maar "moeder natuur" heeft haar eigen methodes ...Hier een spontane zaailing van Pleione in mijn peatbed....

Frankie Wulleman:
Op dit moment heb ik al heel wat zaad van eigen plantgoed toevertrouwd aan de zaaipotjes. Bij heel wat soorten laat ik er ook vaak wat bloeistengels op staan om zo ook wat spontane uitzaai trachten te bekomen.
En over zaaien gesproken, gisteren heb ik elders op dit forum een bloeistengel gepost van een Arisaema sikokianum. Niets bijzonders ware het niet dat ik maar één exemplaar heb. Normaal moet je minstens één mannelijk en één vrouwelijk exemplaar hebben om tot zaadvorming te komen. Mijn vraag daarbij was ook wanneer ik eventueel de zaden zou mogen oogsten?

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Frankie Wulleman op 10 augustus 2010, 20:01:21 ---En over zaaien gesproken, gisteren heb ik elders op dit forum een bloeistengel gepost van een Arisaema sikokianum. Niets bijzonders ware het niet dat ik maar één exemplaar heb. Normaal moet je minstens één mannelijk en één vrouwelijk exemplaar hebben om tot zaadvorming te komen. Mijn vraag daarbij was ook wanneer ik eventueel de zaden zou mogen oogsten?

--- Einde van citaat ---

Spijtig Frankie ,maar met dit geslacht kan ik je niet helpen...Ik heb er niet de minste ervaring mee...

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie