Algemeen > Reizen, uitstappen en reisverhalen

Botanische tuin Tromsø (Noorwegen)

(1/20) > >>

Herman Mylemans:
De Arctic Alpine Botanic Garden (Arktisk Alpin Botanisk hage) is 's werelds noordelijkste botanische tuin.
 Het is gelegen in Tromsø, Noorwegen, en wordt gerund door de Universiteit van Tromsø. Er is zelfs een samenwerking met de botanische tuin van Utrecht. De tuin opende in 1994, en is open van eind mei tot begin oktober. De tuin heeft arctische en alpine planten van over de hele noordelijk halfrond. Entree is gratis. In de loop van de dag kun je er ook wel iets drinken, wij zijn er ’s avonds geweest tussen 20u en 22u op 09/07/2015.

De tuin is gelegen in het zuidoosten van de Universiteit van Tromsø Campus, en is omringd door bergen in het oosten en het zuiden. De locatie, die overeenkomt met de noordkust van Alaska, doet denken aan een extreme Arctische klimaat. Een tak van de warme Golfstroom langs de kust van Noord-Noorwegen zorgt voor een matig klimaat. Er zijn relatief milde winters (januari gemiddeld -4,4 °C) en koele zomers (juli gemiddeld 11.7 °C).
Van 15 mei tot 27 juli is de zon continu boven de horizon in Tromsø. De twee maanden middernachtzon bieden enig compensatie voor de planten, voor het korte groeiseizoen en de lage temperaturen. In de maanden mei, juni en juli zijn de theoretisch mogelijke aantal uren zonneschijn: 623, 720 en 695. De gemiddelde uren zonneschijn zijn ongeveer 200 voor elk van deze maanden.

Van 21 november tot 17 januari komt de zon nooit op. De sneeuw bedekt in het algemeen de grond vanaf oktober of november tot begin april.
Het seizoen in de Botanische Tuin is meestal van eind mei tot half oktober.
 

Herman Mylemans:
Met bus 20 zijn we vanaf het centrum naar de botanische tuin gereden, anders zou het toch een wandeling van 40 min geweest zijn. Deze tijd konden wij beter nuttig gebruiken door in de tuin rond te wandelen. Aan de ingang aangekomen moeten wij eerst een stukje door het bos terug afdalen. Vertrek is nummer 2 (Rhododendron) op het grondplan.

Luc Gilgemyn:
Fantastisch initiatief Herman !  ((3

1) om er naar toe te trekken
2) om ons hierin mee te laten delen.

Deze tuin staat al lang op het "to do" lijstje hier - alvast dank voor het voorsmaakje !!  ((13

Herman Mylemans:

--- Citaat van: Luc Gilgemyn op 25 juli 2015, 11:04:12 ---Fantastisch initiatief Herman !  ((3

1) om er naar toe te trekken
2) om ons hierin mee te laten delen.

Deze tuin staat al lang op het "to do" lijstje hier - alvast dank voor het voorsmaakje !!  ((13

--- Einde van citaat ---
Luc je kan gemakkelijk voor een city trip rechtstreeks van Brussel naar Tromsø, er is van alles te zien, wij zijn er maar een avond en voormiddag geweest en dan verder met de bus naar de Noordkaap.

Gerrit Eijkelenboom:
Een van de dingen 'to do in a life time', de botanische tuin van Tromso. Veel over gehoord, maar nooit gezien. In het verleden ben ik in de stad geweest, maar dat was in een ander leven.

Foto 2 met de Meconopsis sp. blauw en de M. punicea (denk ik) met geweldig uitzicht. Wat een begin.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie