Algemeen > Reizen, uitstappen en reisverhalen

Langs de Leie

(1/8) > >>

Frankie Wulleman:
Dit weekend een kort natuuruitstapje gedaan in de omgeving.
Het doel was het vinden van Frittilaria meleagris. In de tuin eerder een gewone plant, in de natuur, en zeker in onze contreien, een rariteit.

Frankie Wulleman:
Deze prachtige planten zijn enkel te vinden in natte beemden die ook 's zomers niet volledig kunnen uitdrogen.
Alweer de klimaatsverandering gekenmerkt door lange droge periodes kan deze planten parten spelen in de toekomst, maar natuurlijk ook de mens met het droogleggen van natte gronden draagt zijn steentje bij.

Frankie Wulleman:
Het betreft hier een middelgrote populatie, van zo'n 500 à 600 individuen. Ze zijn eigen een relictgroep, want tot zo'n 20 jaar geleden waren er hier honderduizenden planten te vinden. Het steeds vroeger hooien van de weiden door de boeren (wanneer het blad nog niet is afgestorven) heeft ze hier massaal doen verdwijnen. Het laatste stukje waar ze nog staan wordt door een natuurvriendelijke boer beschermt die later maait, wanneer het loof is afgestorven.

Frankie Wulleman:
In Vlaanderen is deze soort in feite officieel uitgestorven. Er bevinden zich geen natuurlijke populaties meer. Wat er wel nog terug te vinden is, zijn uitgezette of 'ontsnapte' planten uit tuinen of door liefhebbers.
Spijtig, want het is een heel aparte en fotogenieke plant.

Frankie Wulleman:
Een overzichtje van het biotoop. Het betreft een enorm weidegebied, gelegen langs de Leie op Frans grondgebied. Vrije natte tot drassige grond met weinig hoge begroeiing. Aangezien Frittilaria hier kan gedijen, toch wel een gebied met hoge natuurwaarde. Er zijn zelfs reeën te zien in deze vlakke omgeving. Een excursie dicht bij huis, maar zeer interessant!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie