Vlaamse Rotsplanten Vereniging

Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen => Alles over vermeerderen => Topic gestart door: Martijn Emsbroek op 31 januari 2016, 20:30:53

Titel: Tips voor zaaien
Bericht door: Martijn Emsbroek op 31 januari 2016, 20:30:53
onlangs heb ik van de NRV de zaden binnen gekregen die ik heb aangevraagd. Nu ben ik niet zo ervaren met het zaaien, en wil ik eigenlijk van de meer ervaren kwekers hier op het forum, wat advise vragen. Ik ben er van op de hoogte dat sommige soorten koude kiemers zijn. Ik heb ook ergens opgevangen dat de zaden van deze soorten eerst in de koelkast of vriezer gelegen moeten hebben, alvorens gezaaid te worden. Klopt dit?

ik wil de volgende soorten gaan zaaien:

-Pulsatilla vulgaris 'alba'
-silene uniflora
-Townsendia Montana minima
-Lewisia nevadensis
-Gentiana Paradoxa
-saxifrage 'beryl'
-Iris setosa
-Gentiana acaulis
-Androsace albana
-Gentiana cachemirica
-Dactylorhiza fuchsia
-Trollius puilus
-Campanula alpine
-Lewisia cotyledon
-Veronica thessalica
-Pulsatilla vulgaris (blauw)
-Androsace mathildae
-Campanula ardonensis
-Saxifraga paniculata

mocht iemand algemene tips hebben of voor een specifieke soort, dan zou ik daar erg blij mee zijn! De vorige keer dat ik diverse zaden heb gezaaid heb ik een mengsel gebruikt van stekgrond en brekerzand. De zaden heb ik na binnen warm en droog bewaar te hebben, in het voorjaar buiten gezaaid. een derde met goed resultaat. maar twee derde is niet op gekomen of ging dood. Mischien kan het deze keer beter. Alvast dank!
Titel: Re: Tips voor zaaien
Bericht door: Luc Gilgemyn op 31 januari 2016, 22:23:36
War het mengsel betreft dat je gebruikt, dat lijkt me ok, Martijn.
De algemene regel voor zowat je hele lijst zaden is : onmiddellijk de zaaipot in met dat spul !  8)
Zo snel mogelijk zaaien, de potten afdekken met een laagje fijne split (3 mm dik is voor die laag voldoende), even voorzichtig aangieten of de potten van onderuit een uur in een teil water laten opzuigen, dan de potten buiten zetten en bloot stellen aan alle weer, dan maar hopen dat er nog een korte koude prik komt en dan krijg in in maart/april wel de nodige opkomst.
Succes !
Titel: Re: Tips voor zaaien
Bericht door: Frankie Wulleman op 31 januari 2016, 22:36:21
Hou er rekening mee, Martijn, dat bepaalde zaden een eerder beperkte kiemkracht hebben, zoals bijvoorbeeld die van de Pulsatillasoorten. Deze moeten eigenlijk direct na oogsten aan de grond worden toevertrouwd.