Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Alles over vermeerderen

spontane zaailingen

<< < (2/13) > >>

Frankie Wulleman:

--- Citaat van: Kris De Raeymaeker op 10 augustus 2010, 19:16:41 ---De meeste  bloei is al even op de terugweg...Voor een aantal delicate of minder algemene planten  liggen we toch nog op de loer of er geen zaad is gevormd.Het is altijd interessant  om het plantenbestand van de moeilijkere planten op peil te houden of er gewoon vrienden een plezier mee te doen.Als je de zaadjes toevertrouwt aan hun zaaipotjes op de traditionele manier die al vaker zijn degelijkheid heeft bewezen  komt er gek genoeg niet altijd wat van !Wanneer "moeder natuur" ons voor is en zelf de zaadjes verspreid in de tuin lukt het soms wel..."Moeder natuur" lijkt wel de juiste en meest geschikte plekjes om de zaadjes toe te vertrouwen te kennen als geen ander.Ja zelfs soorten waarbij zaaien op traditionele wijze niet altijd het gewenste resultaat oplevert kiemen soms spontaan in de tuin.Wat zijn jullie ervaringen met spontane zaailingen in jullie tuinen?   
Ik ben er benieuwd naar ....... ;)
Op deze Physoplexis comosa heb ik dit jaar wel wat zaadbessen.Zaaien van deze soort schijnt niet altijd even goed te gaan?
Toch hoor je soms spreken van spontane zaailingen op tufsteen?

--- Einde van citaat ---

'k Heb daar straks nog eens door de tuin gelopen en ik moet vaststellen dat ik eigenlijk heel wat planten heb staan die ooit als spontane zaailing gestart zijn. Zo heb ik in één oogopslag bijvoorbeeld heel wat Aquilegia pyrenaica, Sempervivums, Erinus alpinus, Campanula incurva, Asplenium trichomanes, Androsace pyrenaica, Erodiums, Phlox, Potentilla dickinsii en heel wat draba's die zich spontaan uitzaaien. Heel wat van die zaailingen plaats ik vaak in een potje om ze later uit te planten waar ik het zelf wil.

Frankie Wulleman:
Deze Silene rawadskii is hier opgedoken vanonder een rotsblok als spontane zaailing. (foto 1)
Erinus alpinus is al overal terug te vinden in de tuin. (foto 2)
Aquilegia pyrenaica kan zich net zoals zijn grotere broertjes behoorlijk uitzaaien. (foto 3)
Een zaailing van Papaver miyabeanum heeft zich in een verloren hoekje van een trogje genesteld. (foto 4)

Frankie Wulleman:
Dit is een spontane zaailing van een Sempervivum. De meesten wiedt ik weg, pas als het een mooie (nieuwe) variëteit is, laat ik hem staan. (foto 1)
Eén of andere Thymussoort heeft een thuis gevonden op deze steen. (foto 2)
In deze steen duiken er Asplenium trichomanes-plantjes op, zoals op zoveel plaatsen reeds. (foto 3)
En deze Adiantum pedatum ‘Imbricatum' geldt eveneens als een spontane zaailing. (foto 4)

Frankie Wulleman:
Athyrium otophorum var. Okanum levert ook regelmatig zaailingen zoals dit reeds mooi opgroeiende exemplaar. (foto 1)
Deze spontane zaailingen van Edraianthus dinaricus heb ik opgepot voor later gebruik of ruil/verkoop. (foto 2)

Pim Hols:

--- Citaat van: Kris De Raeymaeker op 10 augustus 2010, 19:46:13 ---Uiteraard wil ik hierbij zelf de aftrap geven...
Antennaria umbrinella komt uit Amerika en is zeker een beetje kieskeurig wat betreft standplaats.Een doorsnee standplaats in de rotstuin zal vaak niet genoeg zijn.Tenminste dat was het gegeven hier in onze tuin in Rumst ...Ze zijn nogal gevoelig aan teveel nat,vooral  in de winter.Dus staan ze bij mij in een trog waarbij het substraat is aangepast (60% brekerzand en 40% grind)en die in de winter wordt afgedekt.En dan komt de surprise....Een aantal spontane zaailingen die zijn gaan groeien tussen de stoeptegels hebben helemaal geen extra zorg nodig!Het pad wordt niet afgedekt ,integendeel het water zal er in de winter al eens blijven opstaan en uiteindelijk via de voegen zijn weg vinden...En juist tussen die voegen zijn spontaan een aantal zaailingen gaan groeien ...Dus moeder natuur wikt en weegt zelf wel ...Plant ze er niet zelf tussen want ze zullen nooit floreren ....  

--- Einde van citaat ---

Ga je deze nog 'redden', Kris?? Of zijn ze al belopen?
Ze zijn prachtig ;) ;)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie