Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Alles over vermeerderen

Vermeerderen van Arisaema sikokianum

(1/6) > >>

Frankie Wulleman:
Is er iemand die weet hoe je Arisaema sikokianum kan vermeerderen? Ik heb al enige jaren één exemplaar in de tuin maar deze groeit niet aan en vormt geen uitlopers zoals sommige soorten. Nu heb ik al gehoord dat er vrouwelijke en mannelijke planten zouden bestaan. En hoe zou je deze dan eventueel kunnen herkennen. Zitten er eigenlijk arisaemaliefhebbers in onze vereniging? Je vindt er maar weinig informatie over.

Frankie Wulleman:
Hierbij nog een fotootje van verleden jaar ter illustratie.

Wim Boens:
Frankie,

ik ben geen specialist maar toevallig ben ik vorig jaar naar een lezing geweest van de Gusmans. Daar werd er verteld dat er zowel tweehuizige als éénhuizige Arisaema's zijn. A. sikokianium is tweehuizig en dus éénslachtig. Tweehuizige Arisaema's hebben echter een speciale karaktertrek, ze kunnen namelijk van geslacht veranderen. De zwakke en jonge planten zijn meestal mannelijk en de oudere planten zijn meestal vrouwelijk. Dus je hebt minstens twee planten nodig om zaad te krijgen, een jonge (of net aangeplante) en een oudere.
A. sikokianum is ook wel een van de moeilijkere soorten en vermeerdert (bijna) nooit met bijknolletjes.

Frankie Wulleman:
Hartelijk bedankt Wim, 'k zal dus maar naarstig op zoek gaan naar een nieuw exemplaar. Ik heb mijn plant al zo'n drie of vier jaar, en hij was al een jaar of drie bij aanschaf, dus is het een al wat oudere plant.

Ger van den Beuken:
Frankie, een onsmakelijk verhaal wat functioneert bij de vemeerdering van zaadgoed van Ariasaema sikokianum.
Verschillende jaren geleden heb ik in de USA de speakerstour in the East chapters gedaan en tijdens deze weken heb ik bij Ev Whitmoore gelogeerd.
Zij had een enorme kennis van Arisaema's en me uitgelegd hoe te handelen. Het rijpe zaadgoed in een nylon panty doen en bovenaan in het toilet vastmaken.
Telkens bij toiletbezoek krijgt het zaad bij doorspoelen de volle laag. Het zaadgoed zo 2 weken behandelen en daarna uitzaaien. Het zaadgoed welk ik van Ev heb gekregen is zo behandeld. Resultaat 100 % kieming.. Dit is geen grapje, maar serieuze realiteit.
Veel succes!!!!!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie