Recente berichten

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]
91
In en rond onze rotstuinen / Re: Vroeger en nu
« Laatste bericht door Herman Mylemans Gepost op 30 september 2024, 12:16:57 »
Hier de troggen nog eens afzonderlijk! Er kunnen nu nog altijd wat nieuwe plantjes bij.  ((12
92
Bloembollen-Knollen-Wortelstokken / Re: Sternbergia
« Laatste bericht door Kris De Raeymaeker Gepost op 30 september 2024, 12:15:47 »
Kris, welke sternbergia's haal je niet uit de grond? Ik wist niet dat bepaalde soorten in de zomer kurkdroog moeten bewaard worden.

Wel in principe moet je ze natuurlijk niet uithalen Herman , want ze gaan er niet dood van als ze in de tuin blijven zitten het hele jaar rond .En als je een heel droge en warme zomer hebt (zoals 2 jaar terug ) en de bollen zitten in een erg doorlatend mengsel en zijn verhoogd uitgeplant dan moeten ze ook niet worden uitgehaald . Maar na een natte zomer zoals dit jaar blijkt dat bepaalde vormen niet of slecht bloeien als je ze laat zitten .De wortels blijven altijd min of meer beetje  actief (bovengronds merk je het niet )en de bloei zal veel minder zijn.Het gaat niet zozeer over soorten Herman , maar wel bepaalde vormen ,standplaats vormen , klonen ...Al blijkt naar mijn ervaring hier vooral lutea doorgaans sterker . Al zijn er ook lutea vormen die van bepaalde gebieden afkomstig zijn die zich nog steeds niet zo goed hebben aangepast aan onze zomers . Meestal zijn degene die je betrekt via de commerciële handel beter bestand tegen dit fenomeen. Sternbergia sicula 'Arcadian Sun ' is een heel sterke en geeft ook na een slechte zomer nog steeds wat bloemen , hetzij minder als je ze laat zitten. Maar ik heb heel wat vormen van sicula die ik hetzij  heb gekregen van vrienden of een keer zelf heb verzameld en die passen zich zomaar niet aan ...Ze komen van de hete en warme zomers van Griekenland en weigeren te bloeien als ze hier met te veel nattigheid worden geconfronteerd .De reeds getoonde S. sicula 'Mt Pantocrator' die door een Oostenrijkse vriend heel veel jaren terug zijn verzameld op de gelijknamige berg in Corfu zou in zijn Oostenrijkse tuin nooit worden uitgehaald en de beste bloeier van zijn tuin zijn . Maar Oostenrijk is België niet en het is daar allicht een soort landklimaat met veel drogere zomers..Dus zet ik die in vijvermandjes die ik ingraaf en weer uithaal als het blad is afgestorven . Wel wat werk maar het loont qua bloei .Als ze in rust zijn zet ik  ze in zwarte stapelbakken en bewaar ze droog en uit de zon achter het tuinhuis. Ik verplant ze om de 2 jaar en geef dan goed wat voeding bij. Het is niet op voorhand te voorspellen welke kloon of vorm het goed zal doen zonder uithalen . Ik heb er in het verleden al enkele getest met slechte resultaten qua bloei. Maar ik heb er ook eentje wat ik denkelijk zelf een keer heb verzameld in Kreta (het was een overschotje na het oppotten van de bollen in juli wat ik pas een paar weken later vond en dus weet ik niet zeker wat het is )wat een totale uitzondering is en het goed doet (zonder uithalen ) op 2 plekken in de tuin. Als je eens wat vormen wil testen kan ik je volgende zomer wel eens wat bezorgen. 
93
Rotsplanten / Re: Bijzondere planten die de uitdaging van onze hobby vormen
« Laatste bericht door Thomas Eckert Gepost op 30 september 2024, 12:11:39 »
...en gelukkig heb ik net de laatste foto's ontvangen van een vriend die op dit moment in het nationale park op Tenerife is. Deze inheemse soort ziet er voor mij altijd fenomenaal uit.
94
In en rond onze rotstuinen / Re: Vroeger en nu
« Laatste bericht door Herman Mylemans Gepost op 30 september 2024, 12:10:50 »
De gemeente gaat de weg vernieuwen: versmallen, wadi, nieuw fietspad, parkeerplaatsen, bomen ...  --13
Ik had vier silex bloembakken voor de haag staan, waar nu parkeerplaatsen gaan komen, dus alles leegmaken en verhuizen, voor ze aan de werken beginnen.
Dit was geen lachertje, want leeg zijn die bakken nog heel zwaar! Met aangepast karretje (steekwagen) en hefboom systemen uiteindelijk toch alles op zijn nieuwe plaats gekregen. Dan alles terug opvullen en stenen opnieuw op de zelfde plaats (had foto's), planten er terug in krijgen was niet gemakkelijk, uiteindelijk kleinere delen moeten gebruiken.



Hopelijk gaat alles terug goed in de groei!
95
Ontspanning / Re: Foto van de dag
« Laatste bericht door Kris De Raeymaeker Gepost op 30 september 2024, 11:50:33 »
Mooi en zonnig duo. Cyclamen versleept door de mieren?

Inderdaad Mark , de mieren zijn daar super goed in .... ))4 ))4
96
Rotsplanten / Re: Bijzondere planten die de uitdaging van onze hobby vormen
« Laatste bericht door Mark Stolk Gepost op 30 september 2024, 08:20:51 »
Dank voor je reactie Thomas. Ik heb helaas geen droge plek voor mijn Echium, ik ga hem beter afdekken tegen vocht. Daar is nog wel een vrij grote plaat voor nodig. Voor de kleine plantjes gebruik ik altijd de doorzichtige deksels van de bakjes van het Chinese eten  :D
97
Ontspanning / Re: Foto van de dag
« Laatste bericht door Mark Stolk Gepost op 30 september 2024, 08:15:30 »
Mooi en zonnig duo. Cyclamen versleept door de mieren?
98
Rotsplanten / Re: Bijzondere planten die de uitdaging van onze hobby vormen
« Laatste bericht door Frankie Wulleman Gepost op 29 september 2024, 21:24:21 »
Echium albicans groeit in Andalusië en de streek rond Marbella . Deze Zuiderse grijsaard heeft zeker nog geen ingang gevonden in onze rotstuinen hier in Vlaanderen en Nederland . De winter zou wel eens moeilijk kunnen zijn wat betreft teveel aan vocht .Ik zag ze in mei nog bloeien in enkele Tsjechische tuinen. (foto 1 ) Toen Zdenek Hlavon enkele planten bij had in Utrecht kon ik de kan niet laten liggen . Er staat er eentje in de crevice ... (foto 2 )

Niet zo groot als de plant van Thomas, maar wel een mooie opname in de rotstuin.
99
Rotsplanten / Re: Bijzondere planten die de uitdaging van onze hobby vormen
« Laatste bericht door Frankie Wulleman Gepost op 29 september 2024, 21:23:07 »
Echium albicans is een prachtige soort.

Ik denk er met enige nostalgie aan terug... ik ben hem afgelopen herfst kwijtgeraakt. Het duurde twee of drie jaar van zaaien tot de eerste bloei. Ik hield hem het hele jaar door beschermd tegen vocht onder een hoes.

Je moet veel ruimte overlaten voor deze Andalusische schoonheid!
In mijn geval kreeg ze een diameter van minstens 40 centimeter. Helaas produceerde ze geen bruikbare zaden na de uitbundige bloei. Daarna stierf ze om onverklaarbare redenen. Als ik ooit weer de kans krijg, zal ik het opnieuw proberen...🤞

Wat een dijk van een plant, Thomas. Spijtig dat je ze kwijt bent.
100
Ontspanning / Re: Foto van de dag
« Laatste bericht door Kris De Raeymaeker Gepost op 29 september 2024, 21:15:02 »
Wat te denken van dit (herfstig )duo ....
Pagina's: 1 ... 8 9 [10]