Planten > Schaduwplanten

Arisaema

(1/110) > >>

Wim Boens:
Hierbij dus een nieuw topic voor dit plantengeslacht. 

Sven, Ik heb voor Arisaema gekozen in plaats van voor Araceae omdat niet all "Aronskelken" schaduwminnaars zijn.

Wim Boens:
Hierbij eens samen de twee Arisaema's die ik al getoond heb in het topic over schaduwplanten:

Arisaema engleri en Arisaema griffithii (met dank aan Sven om de naam te verbeteren  :))

Sven de Groot:
Waar heb je die "griffithii" vandaan, Wim? Hij ziet er een beetje uit als de "griffithii" die ik een paar jaar geleden van Paul Christian heb gekocht als "griffithii var. pradhanii". Aangezien ik op zoek was/ben naar een echte "var. pradhanii" was ik wel wat teleurgesteld toen ik de bloeiwijze zag. Ik heb 'm inmiddels ook niet meer, geruild met een liefhebber voor een andere Arisaema.
Wel heeft de plant destijds zaad gezet en heb ik nu nog een aantal zaailingen opgepot staan.

Mooie engleri, trouwens :o

Wim Boens:

--- Citaat van: Sven de Groot op 11 april 2011, 21:25:59 ---Waar heb je die "griffithii" vandaan, Wim? Hij ziet er een beetje uit als de "griffithii" die ik een paar jaar geleden van Paul Christian heb gekocht als "griffithii var. pradhanii". Aangezien ik op zoek was/ben naar een echte "var. pradhanii" was ik wel wat teleurgesteld toen ik de bloeiwijze zag. Ik heb 'm inmiddels ook niet meer, geruild met een liefhebber voor een andere Arisaema.
Wel heeft de plant destijds zaad gezet en heb ik nu nog een aantal zaailingen opgepot staan.

Mooie engleri, trouwens :o

--- Einde van citaat ---

Ik had die A. griffithii gekocht als A. fargesii bij Rareplants.de (niet PC, maar een Duitse kwekerij die nu verhuist is naar Tenerife). A. griffithii var. pradhanii is inderdaad wel een super vorm. Eén van de mooiste A. griffithii die ik echter ooit gezien heb kun je hier in foto zien (http://www.greenmilenursery.be/photo_arisaema.html). Hij is immens donker van bloem en groeit op een heel vochtige plaats in hun tuin!

Clint Callens:

--- Citaat ---Wat jij daar hebt, is een Arisaema uit de utile/griffithii-groep. Ik vind deze soortjes altijd moeilijk te onderscheiden aangezien ze behoorlijk variabel zijn. Maar als ik het mag zeggen, is het een griffithii.
--- Einde van citaat ---

Het is inderdaad dikwijls moeilijk om een duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen bepaalde Arisaema soorten van de sectie Arisaema zoals A. griffithii, A. utile en A. propinquum. Dit heb ik ook vorig jaar, toen ik een trip doorheen Nepal maakte, in het wild vastgesteld. De variatie aan blad- en bloemvormen en kleuren binnen deze soorten is bijna eindeloos. Zo nu en dan komt er eens een exemplaar voor die beantwoordt aan de beschrijving van A. griffithii, utile of propinquum in 'The Genus Arisaema' van Guy Gusman. Enkele voorbeelden van deze variatie kan je terugvinden op http://www.greenmilenursery.be/photo_nepal.html .

Enkele Arisaema soorten die op dit moment in bloei staan en die het vrij goed doen in de tuin in ons klimaat:
Arisaema wattii
Arisaema nepenthoides
Arisaema serratum x kishidae

Robin & Clint

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie