Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > In en rond onze rotstuinen

De smeltwatertrog

(1/24) > >>

Frankie Wulleman:
Tijdens een recente trip in de Zwitserse Alpen zag ik verschillende biotoopjes in de bergen. Eén van die bijzonder biotoopjes zijn die plekjes waar de sneeuw nog niet zo lang verdwenen is. Op die plekjes zie je soms van die typische gewasjes die het er heel goed doen. De met water verzadigde grond is ideaal voor bijvoorbeeld Soldanella alpina (foto 1). De iets hoger gelegen plaatsjes die dan op hun beurt iets droger zijn, bieden dan weer plaats aan andere soortjes zoals bijvoorbeeld Ranunculus alpestris. De bult in het landschap op foto 2 is bezaaid met die plant. Enkel en alleen daar op die bult staan ze massaal en in de lager gelegen omgeving niet! Die kolonie R. alpestris staat dus wat droger, maar kan toch nog genieten van de capillaire werking van het lager lopende smeltwater.

Wanneer je zulke planten in de tuin wilt kweken gaat dat dus niet zomaar. Die specifieke habitats zijn niet zomaar na te bootsen en is het bijgevolg niet zo simpel om die planten het naar hun zin te maken. Deze zomer was het zeer droog en de ranonkels in mijn tuin hadden het dan ook bijzonder moeilijk met enkele sterfgevallen als gevolg. Heel wat van die hoogalpiene schoonheden missen de frisse, vochthoudende bodem in onze soms droge, warme zomers.

Ik besloot om dan maar een nieuw concept te bedenken voor die typische vochtminnende soorten met de derde foto als uitgangspunt die ik ook genomen heb in de Zwitserse Alpen. Zie maar eens hoe tussen die stenen Ranunculus alpestris welig tiert en onderaan in de drijfnatte grond rechts beneden in beeld merkt u nog Soldanella alpina. Het is eigenlijk een rotstuintje op zich waar nog vele andere planten een thuis vinden waar ik later nog wel eens op terug kom.

Frankie Wulleman:
Ik heb dan ook een trog ingericht enkel en alleen voor dergelijke soorten die houden van een min of meer vochtige omgeving op een plaats die nooit erg opwarmt.

Het is een zelfgegoten trog in beton. Op de bodem heb ik een stuk vijverfolie geplaatst. (foto 1 en 4) Deze folie heb ik zo'n 5 cm opgetrokken
De ontwateringsgaten zijn NIET onderaan de trog gemaakt maar vlak boven de vijverfolierand. (foto 2 en 3)
De bedoeling is om zo een natte buffer te creeëren. In een trog met ontwateringsgaten naar beneden loopt het water iets te snel weg.

Frankie Wulleman:
Het plantmedium die ik heb gebruikt is dan ook geen klassieke gedraineerde rotsplantengrond, maar grond die ik uit mijn composthoop heb gehaald. Een vrij zware grond dus bestaande uit bladafval, grasmaaisel, keukenafval, enz... . Het is een grond die lang vochtig blijft.
In één hoek heb ik een buisje voorzien om ten eerste het waterpeil te controleren en om gemakkelijk water te kunnen toedienen van onderaf.

Frankie Wulleman:
Het onderste deel is dus gevuld met een goede vochthoudende compost.
Het bovenste deel is iets lichter gemaakt met rijnzand, japans split en vulcakorrel.
Ik heb dan ook wat reliëf gecreeërd en de trog ingericht als een crevice om zo dat bovenste deel ietsje droger te maken zoals te zien is op de foto die ik nam in de Alpen (zie eerste post van dit topic).

Frankie Wulleman:
Het principe van deze trog is dus dat die vooral in de zomer goed vochtig zal blijven (imitatie van smeltwater).
In de winter moet de trog echter droger blijven, want zo hoog in de bergen regent het natuurlijk niet, maar sneeuwt het enkel. Het dikke pak sneeuw kan er meters dik zijn en de planten die er onder zitten, blijven dan ook droog. Ook de bodem zal er stilaan wat verdrogen, want je moet er rekening mee houden dat de sneeuw er vaak acht maanden kan blijven liggen. Die droge periode boots ik dan na met een verandaplaat die ik er op zal laten liggen tot ergens in maart of zo. 

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie