Planten > Rotsplanten

Townsendia

<< < (3/28) > >>

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Gerrit Eijkelenboom op  1 juni 2014, 19:58:19 ---Ik vind het dan ook vreemd Kris, dat je de T. zo spartaans behandelt op uitsluitend een mineraal dieet. Vreemd in die zin, dat ze het bij jou op die manier goed doen. Maar een ervaringsfeit is een vaststaand feit. Maar geen wet. Het kan ook anders. Ik merk dat al mijn T. goed groeien en bloeien in de kas in hun pot in het standaardmengsel, belhalve die ene T. condensata, die Luc liet zien.

--- Einde van citaat ---

Als je kijkt naar de structuur van de plant eigenlijk meer bepaald van de wortels hoeft dit m.i. niet te verwonderen Gerrit. Townsendia's hebben namelijk zogenaamde "taproots" of penwortels. Dit betekent dat ze gemaakt zijn om met hun wortels op zoek te gaan naar voedsel en water op grotere diepte. Dus de bovenste laag is niks voor hun want daar hebben ze geen wortels die iets opnemen. Dus die bovenste laag moet zeker zo lean zijn. Ze zijn echt gemaakt voor Spartaanse omstandigheden. Planten met taproots zijn dat altijd ....  Daarom is het advies om ze steeds te kweken in een substraat waar genoeg grit inzit. Als ze in de bovenste laag ook veel humus tegen komen kan die taproot zijn ding niet doen....Vind hij al van alles in de bovenste laag maar daar is ie niet voor gemaakt want de wortelhals is natuurlijk ook super gevoelig voor nat.
T. condensata is zowat één van de meest lastige. Er wordt ook nog steeds in overweging genomen dat hij misschien wel monocarp is . Maar kortlevend is hij heel zeker. Hij is heel gevoelig voor nat door zijn superwollige bladeren.   

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Gerrit Eijkelenboom op  1 juni 2014, 19:58:19 ---Het afdekken van een complete trog, gaat dat niet wat ver? Als je nog plaats hebt in de kas (en dat heb je niet, volgens mij) dan zet je ze toch in de kas en laat je de troggen open en bloot in de regen staan met geschikte planten erin. (het is weer veel te lang geworden - dit leest niemand meer)

--- Einde van citaat ---

Oh ik kan ze gerust in de kas een plekje geven Gerrit. Dat is het punt niet ..........Maar ze doen het zoveel beter in die trog buiten......De kas - toch in mijn geval -heeft glas als bedekking en dat filtert alle UV licht. Dus buiten in die trog zijn ze beter af en gaan ze veel mooier groeien en veel compacter blijven . De bescherming is namelijk van UV doorlatend materiaal.
De trog buiten is ook koeler en dat komt van pas. De serre is echt maar een noodmiddel als het echt elders niet gaat. Ze doen het echt veel beter in die trog...Ik dek ook maar heel korte periodes af en als het niet teveel regent in de winter soms ook niet.
Die trog afdekken duurt me maar een paar seconden...., ik gebruik een golfplaatje van plastiek wat ik als halve buis rond de trog plooi. Het is heel snel verwijdert en/of geplaatst. Als het niet vriest en het is een betere dag in de winter laat ik het boeltje er een tijdje af. En dat doet die planten deugd. Frisse lucht en zelfs een buitje als ze al wat langer droog staan is goed voor onze alpines.
Townsendia's haten het om volledig droog te komen (remember die taproot die in de natuur toch altijd een beetje vocht vind in grotere dieptes op zijn natuurlijke standplaats) Als ze toch te droog komen in de winter/vroege lente zullen ze niet goed bloeien en de reeds aangemaakte bloemknoppen afstoten.... En dat is iets wat ik persoonlijk beter kan regelen in de tuin (crevice ) of in een trog dan in een pot. Maar ik ben dan ook niet zo'n goeie kweker in potten .......

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Gerrit Eijkelenboom op  1 juni 2014, 19:58:19 ---Ik heb bij wijze van proef 2 jaar geleden een zaailing Townsendia jonessii in een gaatje in een tufsteen in de kas gezet. Kijken of ze wilden groeien. Dit naar aanleiding van vragen hieromtrent op het forum. Het plantje bleef heel lang in leven zonder te groeien en is uiteindelijk in de winter doodgegaan omdat hij geen water meer kreeg.

--- Einde van citaat ---

Misschien is dat ook vanwege die penwortel ? Zo'n penwortel dat kan in zo'n tufsteen niet diep naar onder groeien.
Ik denk dat planten met zulke wortels eerder een crevice vragen ?   

Gerrit Eijkelenboom:
Nou, ik zal alle overwegingen meenemen in gedachte. Ik heb opnieuw -nog meer - zaailingen staan, zelfs de Cotton Ball. Dus ik kan experimenteren wat ik wil. Dus ook planten op een annorexia-dieet. Het is alleen wel zo, dat ik 2 maanden afwezig ben in de winter, dus ik moet van een nood een deugd maken en wat compromissen bedenken met een kap hoog boven de troggen of zo.
Het is niet dat alleen de T. hebben te lijden gehad, er is meer 'verdronken'.

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Gerrit Eijkelenboom op  1 juni 2014, 22:39:17 ---Nou, ik zal alle overwegingen meenemen in gedachte. Ik heb opnieuw -nog meer - zaailingen staan, zelfs de Cotton Ball. Dus ik kan experimenteren wat ik wil. Dus ook planten op een annorexia-dieet. Het is alleen wel zo, dat ik 2 maanden afwezig ben in de winter, dus ik moet van een nood een deugd maken en wat compromissen bedenken met een kap hoog boven de troggen of zo.
Het is niet dat alleen de T. hebben te lijden gehad, er is meer 'verdronken'.

--- Einde van citaat ---

Het is wat ik hier doe Gerrit......en iedere tuin is ook anders. Maar ik probeer meer en meer te kijken naar structuren van planten en hoop dat ze mij iets vertellen.......
Ja ieder heeft zo zijn eigen specifieke bekommernissen en dan neem ik heel graag aan dat je weer moet "'schipperen" (sorry voor de Vlaamse uitdrukking)
Amai zaailingen van 'Cotton Ball '.  Leuk spul ....... , maar komen die echt terug uit zaad ?
Ik heb 'Cotton Ball' nog nooit in mijn bezit gehad....Het is eentje die ik nog najaag ........Ik denk dat dit eentje is die alleen maar kan in pot , maar als je er genoeg hebt kan je natuurlijk uitproberen.
Als je er veel hebt hou ik me eventueel aanbevolen voor eentje  ))2 

   

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie