Planten > Rotsplanten

Jankaea heldreichii

(1/4) > >>

Ger van den Beuken:
Alpiene planten zijn zeer speciaal. Echter net als kleding sterk aan mode onderhevig. Het een jaar zijn die soorten hot, een volgend jaar kan er een kompleet andere belangstelling zijn. Jankaea heldreichii behoort niet toze catagorie. Deze werkelijk schitterende soort uit het geslacht Gesneriaceae en alleen endemisch op de Mnt. Olympus is altijd aktueel. Over de cultuur en vermeerdering van deze soort leest men weinig. Tevens leeft het idee bij veel liefhebbers dat dit een erg moeilijke soort is die bijna niet te kweken is. Inderdaad voor de beginnelingen onder ons misschien wat te hoog gegrepen doch voor een aantal doorgewinterde freaks ligt deze lat toch op een acceptabele hoogte. Er zijn twee handicaps: op de eerste plaats het aanbod van zaden, en op de tweede plaats maar zeker niet onbelangrijker is ons gebrek aan geduld.
Geduld heeft men namelijk veel nodig om van zaadgoed een plant te kweken die groot genoeg is om in een plantgat in tufsteen uit te planten. Met name op het Noorden uitgeplant is dit het ultieme gesteente om de meest perfecte resultaten te verkrijgen.
Zaden altijd uitzaaien onder gespannen lucht op een gesteriliseerd medium bestaande uit fijn gezeefde tuinturf gemengd met zand en een klein aandeel tufsteen gruis.
Op een afzonnige plaats zetten en ongeveer na 4 weken is opkomst van zaailingen te verwachten. Dit was tevens het makkelijkste deel van de vermeerdering.
Het verspenen van de uiterst kleine zaailingen is een precisie werk hetgeen met grote nauwkeurigheid moet gebeuren.
De zaailingen weer wegzetten op een afzonnige plaats. Dit ritueel van vespenen heraal ik minstens 4 maal met tussenpozen van 7 tot 8 weken afhankelijk van weersomstandigheden. Het vaak verspenen bespoedigd de groei zonder het toevoegen van meststoffen.
Dit verhaaltje licht maar een tip van de sluier op, maar is in princiepe alleen maar bedoeld om vragen los te krijgen onder de forumisten.
Veel succes!!




Frankie Wulleman:
Jankaea heldreichii is inderdaad een schitterende alpiene plant die al enige tijd op mijn verlanglijstje prijkt.  ;)
 Het is een moeilijk te vinden item wat waarschijnlijk te wijten is aan de niet zo simpele vermeerdering. Dat deze plant het heel goed doet op tufsteen toont onderstaande foto aan. Ik heb hem trouwens nog genomen in uw tuin, Ger. Een hele mooie kolonie is dat.

Luc Gilgemyn:
Ik heb 'm ook nog nooit geprobeerd,maar ik moet het toch eens gaan doen.
Eerst wat extra tufsteen in huis halen volgend voorjaar .... ;D

Kris De Raeymaeker:
Welke modes er ook nog op ons afkomen ,dit zal altijd een favoriet blijven Ger.Hoop ze ooit nog eens te mogen bekijken op hun habitat in Griekenland  .
 Dus goed dat er liefhebbers zijn die zich hebben gespecialiseerd in de vermeerdering van deze schoonheden.
Ik vermoed dat ze nog lange tijd onder gespannen moeten blijven , ook na het verspenen .Heb ik het korrekt dat ze zelfs meerdere jaren onder gespannen lucht blijven ?

Frankie Wulleman:
Wat ik me ook nog afvraag of spontane uitzaai op een poreuze tufsteen ook niet mogelijk zou zijn? Want wanneer ik die planten op de foto zie denk ik dat ze er niet allemaal ingeplant zijn, Ger? Of heb ik het verkeerd voor?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie