Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Plantenziektes, ongedierte en hun bestrijding

Ziekten en Plagen bij bloembollen

<< < (2/5) > >>

Wim Boens:

--- Citaat van: Kris De Raeymaeker op 21 november 2010, 12:06:40 ---
--- Citaat van: Wim Boens op 19 november 2010, 17:16:26 ---Gelukkig gaat het maar om de gewone Leucojum vernum...dus niet echt iets heel speciaals maar leuk is toch anders.
Ze groeiden in de volle zon en ik geloof dat ik ergens gelezen heb dat de narcisvlieg vooral naar planten gaat die in de zon groeien?

--- Einde van citaat ---

Ziet er niet zo best uit Wim. Toch heel erg bedankt om deze miserie te tonen ,want we kunnen er weer allemaal iets van opsteken.

In de topic over Galanthus heeft Hendrik al eens uitgeweid over enkele middelen tegen deze nare beestjes.Ik geef nog even de link mee.

http://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=21.30

--- Einde van citaat ---

Ja, vieze beestjes maar dat hoort nu eenmaal ook bij tuinieren. Ik heb nochtans wel Dursban (zie Hendrik zijn uitleg) staan om deze beestjes tegen te gaan maar ik probeer altijd zo weinig mogelijk sproeistoffen te gebruiken...volgende jaar zal me dit niet meer gebeuren.

Lily-Anne Vereecken:
nog nooit gezien zo een pop van een  narcisvlieg  !! ik vraag me af of het daardoor komt dat ik moeilijk narcissen in de tuin  kan houden ! weer wat bijgeleerd!
groetjes
Lily-Anne

Gerrit Roest:
Ook voor mij wordt het opletten, bij het terug planten van hoge narcissen vond ik enkele "rotte" knollen die ik achteloos weggooide op het gras. Gisteren vond ik er een terug en jawel hoor zo'n dikke van de grote narcisvlieg, en ik heb hem expres doormidden gesneden. Hoe gaat het bij de voortplanting van deze soorten?

Gerrit.

Wim Boens:
Ik geloof dat de larven gans de winter in de bol blijven, in het voorjaar (maart) gaan ze zich verpoppen net onder het aardoppervlak (ze verlaten daarvoor de bol). Na 5 weken als pop komen ze uit als "vlieg":

foto kleine narcisvlieg: http://www.diptera.info/forum/viewthread.php?thread_id=21243&pid=95190
foto grote narcisvlieg: http://www.diptera.info/forum/viewthread.php?forum_id=7&thread_id=965

Men kan deze zweefvliegen ook herkennen aan het feit dat ze heel laag boven de grond vliegen.

Ze leggen hun eieren aan de bladbasis of op de bolhals (als hij boven de grond zit), die na 5 dagen uitkomen waarna de larven de bol beginnen leeg te eten.

Gerrit Roest:
Bedankt Wim, met deze info kan iedereen zijn voordeel nemen (behalve de vliegen) ;D ;D

Gerrit

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie