Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > In en rond onze rotstuinen

Dieren in de (rots)tuin

<< < (4/185) > >>

Frankie Wulleman:
Alpenwatersalamanders zijn net als kikkers en padden echte trekdieren, hoe weinig mobiel ze ook lijken. Doorgaans keren ze ook altijd terug naar de poel of sloot waar ze zelf zijn geboren om zich terug voor te planten. Wanneer die er niet meer is of hij blijkt niet meer geschikt zoeken ze gewoon iets anders. Na de voortplanting houden ze zich meestal op in de buurt van die poel wanneer er voldoende schuilplaatsen zijn. Zo moet het ook in de tuin. Rond uw vijver dienen er boomstronken en/of stenen (in de schaduw bij voorkeur) te liggen waaronder ze zich kunnen verschuilen. Vooral vermolmde boomstronken vinden ze prettig, bovendien bevatten deze nog een hoop prooidieren in de vorm van pissebedden, wormen, insekten, e.d.
Hoe klein de vijver ook is, zelfs in dichtbewoonde gebieden zullen ze hem toch vroeg of laat vinden. Mijn vader woont in een dichtbebouwde wijk, volledig ingesloten en heeft een vijvertje van 3,5 bij 3,5 m en toch zit het bomvol met bruine kikkers en salamanders. Zoals gezegd, zorg voor voldoende schuilmogelijkheden buiten de vijver. Daarbij komt ook onze rotstuin goed van pas!

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Freddy Van De Winckel op 30 maart 2010, 22:52:22 ---Prachtig om zien deze rotstuinbezoekertjes.
Maar in mijn tuintje met vijver heb ik nog niet de eer gehad om veel bezoekertjes te mogen verwelkomen.
Af en toe wel eens een verdwaalde kikker en dat is het.
Af en toe speel ik wel eens met het idee om er eens vb. alpensalamanders in uit te zetten.
Heeft er iemand ervaring met zo een kunstmatige ingreep ?

--- Einde van citaat ---

Hey Freddy .Houd er rekening mee dat het vangen en uitzetten van amfibieen in het wild (en ook de eitjes)in Belgie strikt verboden is .Al deze soorten staan op de lijst van bedreigde diersoorten.Nu bovendien is de uitleg van Frankie helemaal korrekt! Uitgezette dieren zullen sowieso niet blijven en wegtrekken om te paren .
Het is beter om te wachten op spontane vestiging en dat kan soms wat duren.
Groene kikkers kwamen hier vrij snel maar salamanders heeft ook 7 jaar geduurd.Nu zitten ze hier in grote getale .Nu bruine kikkers komen hier dan weer niet...Ook 1 soort pad wordt hier wel waargenomen.

Freddy Van De Winckel:
Bedankt Kris en Frankie voor de deskundige uitleg.
Het zal dus maar afwachten zijn zeker ?

Pim Hols:

--- Citaat van: Freddy Van De Winckel op  4 april 2010, 18:28:44 ---Bedankt Kris en Frankie voor de deskundige uitleg.
Het zal dus maar afwachten zijn zeker ?

--- Einde van citaat ---

Freddy, ik heb enkele jaren terug wat kikkerdril uit de vijver bij mijn zwager vandaan in mijn kleine vijvertje gedeponeerd. Dus niet uit de vrije natuur. Daarna komen hier jaarlijks in het voorjaar kikkers spontaan naar toe om te paaien. Ook elk jaar enkele salamanders. Maar die zijn hier vanzelf op ontdekkingsreis naar toe gekomen. Ik heb een (zeer klein) vijvertje vanwege de (gebrekkige) ruimte, maar het brengt toch wel aparte natuur met zich mee.
Ook toen ik nog geen vijvertje had, heb ik diverse keren de kleine watersalamander rond zien scharrelen alsook enkele padden. Er is voor dat soort diertjes in een rotstuin volop schuilgelegenheden en vochtige lokaties.
Vooral 's nachts komt 'het spul' tot leven.

Soms loop je overdag ook tegen leuke ontmoetingen aan:

Frankie Wulleman:
Opgepast Pim, zelfs al komt de kikkerdril uit een privévijver, dan nog is het verboden om deze te hanteren want het is bij wet niet toegelaten deze te vervoeren. Maar ja, wie heeft het al eens niet gedaan, als kind deed ik niet anders dan dergelijk spul uit sloot en plas te scheppen. Als 8-jarig jongetje waren het mijn eerste natuurervaringen die ik nog steeds koester.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie