Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Diversen

grondmengsel cyclamen in rotstuin ?

(1/3) > >>

Lily-Anne Vereecken:
Hallo,
Ik heb verschillende cyclaampjes  en ieder jaar veel zaailingen ,die het in de schaduwborder vrij goed doen - ik had er al eens een paar in de rotstuin gezet, maar daar willen ze het niet doen en verdwijnen na een tijdje.De rotstuin heeft in de zomer wel vrij veel zon en kan redelijk droog worden- bestaat voor het grootste deel uit zandgrond - de grond is wel afgedekt met Japans split- kan ik onder die omstandigheden toch cyclamen laten groeien of kan ik de grond verbeteren zodat ze het wel kunnen overleven ?
groetjes
Lily-Anne

Roland de Boer:
Hallo Anne

Je grootste probleem is de zon en niet je zandgrond
de meeste redelijk winterharde soorten hebben een hekel
aan teveel zon
de meeste cyclamen zijn bos planten
die zeer goed ochtend en avond zon verdragen
maar het heetst van de dag graag wat shaduw hebben
aan een natte plek of zeer droge plek hebben ze ook een hekel
je kunt ze heel goed achter een iets grotere plant zetten
zodat ze van mei tot sept wat schaduw krijgen

Roland

Kris De Raeymaeker:
Ja Roland ik heb zowel hederifolium als purpurascens en cilicium in de volle zon in de rotstuin.En ook nu dit jaar met grote hitte en droogte stond purpurascens heel goed te bloeien in juli (en nu ook nog)en heeft er niet van geweten.En wij hebben nochtans een "hete"tuin.
Ook in de natuur zie je ze wel eens elders dan in de bossen.Meermaals kon ik ze spotten op screes en zonnige hellingen ,droge muurtjes etc...Zelfs bossoorten bij uitstek als cyprium en peloponnesiacum zag ik meermaals op zonnige en drogere hellingen.
Maar ze zullen wel vlotter groeien bij wat schaduw.Dat wil ik niet tegenspreken.
Toch vind ik planten onder zonnige omstandigheden mooier van blad en vaak ook compacter.
Trouwens zijn de soorten als hederifolium en cilicium in rust op de heetste en warmste dagen van het jaar.Ik plant ze wel iets dieper in de rotstuin en pas het grondmengsel aan (verteerd beukeblad -klein beetje klei - kalkgrit )Als ze dan met hun knol een beetje onder een steen kunnen zitten voelen ze zich net als in de natuur heb ik de indruk.

Kris De Raeymaeker:
Hier zo'n voorbeeld van Cyclamen cyprium (ook meestal als bosplant genoemd )op een zeer droge en zonnige helling in Cyprus.
Uiteraard is cyprium bij ons niet winterhard al wil ik dat ooit nog wel eens testen ...

Frankie Wulleman:
Over Cyclamen gesproken, Kris. In mijn tuin heb ik C. hederifolium, C. coum en C. alpinum staan. Deze drie zijn winterhard. Zijn C. purpurascens en C cilicium dat dan ook? En op welk tijdstip bloeien deze dan juist?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie