Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Alles over vermeerderen

saxifraga longifolia zaailingen komen boven !?

(1/2) > >>

Lily-Anne Vereecken:
Het zaad op mijn saxifraga longifolia was rijp geworden- welke variant het is , weet ik niet , maar de bloemaar was niet zo groot als ik op google zie, ze was ongeveer een 10 a 15 cm lang .
Ik heb het zaad  direct gezaaid in een bakje en licht bedekt met fijne aquarium steentjes - tot mijn verbazing zijn ze talrijk gekiemd en de eerste echte blaadjes zijn al gevormd  - nu vraag ik me af of ik het zaaibakje best zo zonnig mogelijk zet en hoe ik het geheel best door de winter laat komen -  bloot laten staan aan de elementen ? glasplaatje erop om overtollig water te mijden ? ze kunnen eventueel ook in de onverwarmde veranda op het zuid westen overwinteren .Verspenen zal nog niet nodig zijn voor de winter denk ik , gezien ze blijkbaar vrij traag groeien .
Wie heeft ze ooit al gezaaid? - ervaringen ?
Wat kunnen jullie me aanraden ?
groetjes
Lily-Anne

Luc Gilgemyn:
Meestal zaai ik zelf in de winter, dan komen de zaailingen pas na de winter boven en heb ik geen zorgen om ze te overwinteren.
Als ik echter jouw mogelijkheden lees Lily-Anne zou ik ze vanaf november of zo in de onverwarmde veranda onderbrengen.
Sax. longifolia of diens hybriden zijn naar mijn ervaring niet echt kieskeurig wat dat betreft, dus dat zou aardig moeten lukken.

Lily-Anne Vereecken:
ok,
dan zal ik ze op het gepaste moment binnen zetten en als ik ze tot dan niet te nat en zonnig hou, dan hoop ik dat ze het goed doen ,
Hierbij voeg ik de foto van de plant - graag had ik de juiste naam geweten , omdat de bloem veel kleiner is dan ik op google zie ( 10 a 15 cm schat ik ),
 
groetjes en bedankt
Lily-Anne

Ger van den Beuken:
Lili-Anne, de foto vertoont duidelijk de identiteit van Saxifraga longifolia. Alleen is het soms niet makkelijk te verklaren waarom de bloeiwijze zo compact blijft.
In het verleden heb ik wel eens vaker een partij S. longifolia gekweekt uit zaad. Sommige planten werden geselekteerd en uitgeplant. Een enkel exemplaar vertoonde exact dezelfde bloeiwijze als getoond op de foto.
Deze plant schoot al in bloei in haar derde levensfase, terwijl de andere planten nog een paar jaren op zich lieten wachten om in bloei te komen.
Dit waren planten van wild verzameld zaad uit de Sierra Aitana in Z. Spanje. Dus wanhoop niet, Sax. longifolia is een soort die erg makkelijk hybridiseerd, ook zelfs in de natuur als er in het zelfde gebied soorten voorkomen uit de Lingulata groep.

De zaadpot mooi laten overwinteren onder glas onder goede lichte omstandigheden, licht vochtig houden en de zaailingen individueel in het vroege voorjaar oppotten. Veel succes!!

Bert Stegeman:
Hoi rotsplant fanaten

Even een vraagje.
Nu ben ik eigenlijk vorig jaar een beetje begonnen met het zaaien.was mijn eerste keer.
Heb toen ook een saxifraga longifolia gezaaid.
alleen hij is nog niet uigekomen.
wat is er mis gegaan.
wie kan me vertellen hoe dit moet.
ik wil het nog een keer proberen.

met vriendelijke groet
Bert Stegeman ;)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie