Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Plantenziektes, ongedierte en hun bestrijding

Ziekten en Plagen bij bloembollen

(1/5) > >>

Wim Boens:
Vandaag eens enkele Leucojums bekeken die het niet goed deden:

hier enkele foto's (niet voor gevoelige zielen)...

De eerste twee foto's zijn van de knollen zoals ze er langs buiten uitzagen. De mensen die veel met bollen bezig zijn zullen al onmiddellijk herkennen wat de oorzaak hiervan is.

De volgende twee foto's zijn van twee bollen, opengesneden. Men kan hier heel goed de larven van de kleine narcisvlieg in herkennen. Dit beestje (Eumerus tuberculatus (bollenzwever) en Eumerus strigatus/sogdianus (knobbel-bollenzwever)) vliegt in het voorjaar rond en legt zijn eieren aan de wortelhals van de knol waarna de larven de knol van binnenuit opeten.

Wim Boens:
1e foto: In een andere knol zat de larve van de grote narcisvlieg (Merodon equestris). Ik heb ze wel per ongeluk doorgesneden bij het opensnijden van de bol maar je kan toch nog zien dat het hierbij om een veel grotere larve gaat die op zijn eentje voorkomt in de knol. Dit in tegenstelling tot de larven van de kleine narcisvlieg die in groepjes in de knol huist.

2e en 3e foto tonen nog eens de larven van de kleine narcisvlieg, maar dan uit de knol gehaald.

Luc Scheldeman:
Helaas is niemand vrij van een aanval door de narcisvlieg. Chemische middelen gebruiken - en best preventief op het juiste moment - is de enige remedie en dan nog...

Wim Boens:
Gelukkig gaat het maar om de gewone Leucojum vernum...dus niet echt iets heel speciaals maar leuk is toch anders.

Ze groeiden in de volle zon en ik geloof dat ik ergens gelezen heb dat de narcisvlieg vooral naar planten gaat die in de zon groeien?

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Wim Boens op 19 november 2010, 17:16:26 ---Gelukkig gaat het maar om de gewone Leucojum vernum...dus niet echt iets heel speciaals maar leuk is toch anders.
Ze groeiden in de volle zon en ik geloof dat ik ergens gelezen heb dat de narcisvlieg vooral naar planten gaat die in de zon groeien?

--- Einde van citaat ---

Ziet er niet zo best uit Wim. Toch heel erg bedankt om deze miserie te tonen ,want we kunnen er weer allemaal iets van opsteken.

In de topic over Galanthus heeft Hendrik al eens uitgeweid over enkele middelen tegen deze nare beestjes.Ik geef nog even de link mee.

http://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=21.30

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie