Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > In en rond onze rotstuinen

Peatbed

(1/349) > >>

Kris De Raeymaeker:
In de beginjaren  van de rotstuinhobby zoekt de liefhebber het meestal niet te ver.Op het gebied van plantjes waren we dan nog niet te kieskeurig , alles was nieuw en boeiend. Met de jaren kom je erachter dat een aantal heel mooie planten-die circuleren in het rotsplantenmilieu-niet zondermeer te kweken zijn. Voor een aantal kom je niet meer weg met alleen een rotstuin. Sommige soorten eisen wel erg speciale omstandigheden.En zelfs met een crevicetuin,screebed,tuftuin,alpinehouse komt men dan niet meer toe. Een aantal soorten houden van de voordelen die het zogenaamde "peatbed" met zich meebrengt. Na onze reis naar China waren we nogal onder de indruk van de Cypripediums en er waren ondertussen nog wel heel wat soortjes van de verlanglijst die waarschijnlijk beter zouden groeien in zulk een peatbed. Het idee was al enkele jaren aan het rijpen ,maar toen we via de NRV ook nog eens op een makkelijke manier aan goede zachte turven konden komen werd er prompt werk van gemaakt. In april werd de wagen vol turfblokken gestouwd en wij met ons vrachtje van Utrecht naar Belgie...
Zowat deze tijd van het jaar (2 jaar terug)-echt in de komkommertijd dus- ben ik dan begonnen met de aanleg van dit nieuw gedeelte.Eerst de oude grond verwijderd tot zo'n 30 tot 40 cm diep. Daarna antiworteldoek uitleggen en de buitenkanten van het nieuwe gedeelte afzomen met de turfblokken.De turfblokken werden zo gestapeld totdat er muurtjes ontstonden van turfblokken . Dit om een niveauverschil te bereiken en deze turfmuurtjes houden dan de grondmassa tegen.
De ruimte tussen antiworteldoek en de bovenkant van de turven werd opgevuld met een mengsel van verteerde bladaarde,half verteerde schors ,heel fijne schors ,turf,beetje kleigrond.Dus niet echt een veenbed in de ware zin van het woord. Echte turf is immers duur en zeldzaam geworden en gezien dit een bedreiging vormt voor de natuur moeten we daar ook omzichtig mee omspringen...Dus vandaar een beetje een variatie met het vernoemde mengsel. Dit mengen was best een klus die even tijd in beslag nam. Totdaar deze inleiding , volgende dagen zal ik trachten een en ander verder te illustreren met de nodige foto's.     

Gerrit Eijkelenboom:
Een goed idee Kris, een nieuw topic over peatbedden. Dit miste ik nog op het forum. Ikzelf heb nu 2 jaar een peatbed en ik ben blij, dat er over geschreven gaat worden, om de ervaringen van anderen te leren kennen en mijn ervaringen te delen. Goed dat je er een foto-reportage van gaat maken (teminste, dat denk ik) Ik kijk er naar uit.

Luc Gilgemyn:
Dat wordt inderdaad zonder twijfel interessant ! 
Laat maar komen Kris !  ;)

Wim Boens:
Ben al heel benieuwd, Kris.

Sven de Groot:
Ik ben ook erg benieuwd, Kris. Met name naar je ervaringen met het peatbed tot nu toe. Welke planten heb je aangeplant? Je noemt Cypripediums met name en ik heb altijd gehoord dat Cypripediums en turf, op z'n zachtst gezegd, niet de beste combinatie is. Turf zou veel te veel vocht vast houden. En is de Ph ook niet aan de lage kant?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie