Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > In en rond onze rotstuinen

Peatbed

<< < (5/357) > >>

Gerrit Eijkelenboom:
Heb het artikel uit het Jubileumboek van de NRV, 'over veenbedden en turfmuurtjes' nog eens gelezen naast uw artikel, Frankie. Heel interessante kost. En wat ik als voorlopige conclusie hieruit trek is, dat er zoveel manieren zijn om een peatbed aan te leggen. Er is niet een bepaald recept: Van zo moet je het doen en dan komt het goed. Het is experimenteren en ervaring opdoen. Vooral ook met het gebruik van allerlei toeslagmaterialen.
We moeten niet op de zaken vooruit lopen hier op het forum, want je peatbed is inmiddels al aardig volwassen zonder dat wij weten hoe het is gegaan. Ga aub verder met uw verslag over de vorderingen.

Luc Gilgemyn:
Ik ben zeker dat het vervolg van uw "peatbed" verhaal mijn reeds lang gekoesterde plan om ook zoiets aan te leggen alleen nog maar groter zal maken Kris !  :)
Als ik nu maar aan een voorraadje van die prachtige turfblokken kon komen... zucht...  :(  ::)

Kris De Raeymaeker:
Oei  oei Luc , daar komen nog (on)kosten van zo te lezen .... ;)

Gerrit vind je het ook goed dat ik in de plaats van Frankie verder ga met dit verhaal ?  ;D ;)

Kris De Raeymaeker:
We zitten met ons peatbed nog altijd in de maand februari ....
Rond 19 februari 2011 bloeide deze Saxifraga lowndesii. Deze werd in één van de turfblokken uitgeplant in de herfst van 2009.
Voor het uitplanten in de turfblokken heb ik 2 verschillende methodes gebruikt. Ofwel gewoon een heel smal gleufje maken met een scherp mes ofwel een klein rond plantgaatje (zoals bijv in tufsteen). Deze kwam in een plantgaatje ...De kleine lavasteentjes rond het plantje laten hier al bijna niet meer vermoeden dat deze plant wel degelijk in een turfblok staat.
Ik kreeg van een specialist in de materie reeds de bedenking mee dat dit soort plantjes het een tijd heel goed doen op turfblokken.Echter vanaf het moment dat de blokken gaan begroeien met mossen (oa levermos zoals Theo aanhaalt)zouden deze plantjes vrij snel afhaken ....Zou wel eens best kunnen.In 2010 zag hij er als plant nog geweldig uit , nu vind ik het al iets minder (ofschoon hij mooi gebloeid heeft) Ik vermoed dat deze wel liefst wat bijgemest moet worden?
Nu het is aannemelijk dat dit soort planten geen concurrentie dulden van mossen ... Ik dacht dat het middel "mogeton" al genoemd was tegen mossen maar heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd.

Luc Gilgemyn:
Wel een hele aantrekkelijke Saxifraga Kris !  Ik hoop dat ie de mosaanval overleeft !

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie