Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > In en rond onze rotstuinen
Met de scree als uitgangspunt
Kris De Raeymaeker:
In de bergen heb je veel diverse biotoopjes voor rotsplanten ....
De puinsteenhelling of scree is daar één van .
Na eerder al een stukje tufsteentuin ,crevicetuin en peatbed te hebben aangelegd wil ik nu even in de richting van de scree denken ...
Een echte scree aanleggen is misschien de lat iets te hoog leggen .Dus noem ik het maar mijn gravelbed ....
Vooreerst wordt de bestaande aarde voor 30 cm uitgegraven en gevuld met een nieuw substraat wat voornamelijk bestaat uit grof gesteente zoals "yellow sun slpit " (8/12mm) grove lava (8/16mm) , lavalit , japans split , zand , leemrijke aarde en waar mogelijk ook nog wat grote brokken steen . Een klus die weer heel wat tijd in beslag gaat nemen maar waarvan ik hoop dat ze me weer veel plantenvreugde zal terug schenken ....
Wim Boens:
Haha, schitterend, ik ben al benieuwd naar het vervolg!!! ;)
Ik heb misschien ook nog wel een plaatsje voor zo'n een stukje scree/gravelbed ;), dus een topic daarover is voor mij heel leerzaam!
Luc Gilgemyn:
Een aspect van het rotstuinieren dat hier nog niet vaak (of helemaal niet) is behandeld of vertoond Kris.
Heel goed idee om een worteldoek aan te brengen ((14 - ooit heb ik iets gelijkaardigs gemaakt (zonder worteldoek), maar na al die jaren is de aarde dermate door wormen en dergelijke naar boven gebracht, dat mijn "scree" nu zeker al 50 % tuinaarde bevat, wat natuurlijk niet de bedoeling is, maar het blijft een interessant medium om wat "moeilijkere" jongens in onder te brengen.
Frankie Wulleman:
Heel mooi idee is dat Kris, ik zat ook al een hele tijd te denken om iets dergelijks te bouwen. Alleen stel ik mij de vraag: is een echte scree wel mogelijk. Want als we het over een scree hebben, dan versta ik daaronder: een stukje ingestorte bergwand die langzamerhand naar beneden glijdt. De grond is dus continu in beweging.
Zo'n biotoopje wordt al snel bevolkt door enkele pionierplanten, zoals bijvoorbeeld Linaria alpina wel dé puinhellingsplant bij uitstek is, gevolgd door papavers, dryas, silene, e.d.
En uiteindelijk zal een scree vast komen te liggen wat overeenkomt met een biotoop zoals we dat in de doorsnee rotstuin zien. Dus met andere woorden: aan een echte scree dient zo nu en dan te worden gewerkt: de grond losmaken, desnoods wat omkeren, zodat je steeds het effect hebt van een bewegende puinhelling.
Maar ik denk dat Kris hier bedoelt: een puinhelling die tot rust is gekomen?
Kris De Raeymaeker:
Ja Frankie , zoals ik ook al bemerkte is een echte scree technisch niet mogelijk daarom is "gravelbed" waarschijnlijk een betere benaming.
Maar de scree als uitgangspunt leek me een goed idee.Wordt vervolgd ...
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie