Planten > Bloembollen-Knollen-Wortelstokken

Iris 2010

<< < (2/38) > >>

Luc Gilgemyn:
Eéntje van mij dat zich opende in het zonnetje vanmorgen :
Iris histrioides major

Hendrik Van Bogaert:
Beste vrienden,

Vandaag scheen het zonnetje in Herent.
Iris acutiloba (oncocyclus) profiteerde ervan om zijn bloem te tonen….
Deze plant groei in in een vorstvrije alpinekas, met behulp van LED-belichting (met extra UV); de zoon van Jan Moors (jaja, Crustacare) heeft me hierbij geholpen.
Dit licht houdt de planten compact en zorgt voor veel sterkere en hardere bladeren. Vind toch wel dit extra licht tijdens onze donkere winters heel interessant en beloftevol.
Je moet er iets voor over hebben, zou ik zeggen….
Doe nu momenteel testen met puur UV om te zien of hiermee bepaalde corydalissen (steppesoorten) compact gehouden kunnen worden; het verbruik van zo'n UV-lamp is amper 7 Watt (volg wel het dag/nachtritme)! Misschien interessant om ook eens te proberen op hoogalpine planten….beeld je in dat je een Gentiana verna bekomt zoals in het hooggebergte…
Je mag er wel niet inkijken, want 't is zeer slecht voor de ogen…
Kostprijs lamp: 50 euro

Hendrik

Kris De Raeymaeker:
Bedankt Hendrik voor de tip! Ik vermoed dat dit inderdaad heel interessant kant zijn voor de high-alpines.
En eerlijk gezegd ik wil dat wel eens proberen.Wijd me aub bij gelegenheid maar verder in ,en de resultaten volgen dan wel via dit forum.Ik heb er al wel een paar in gedachte die ik er wil onder plaatsen. 
Ja die Irissen ,jij gaat er nog wel meer aansteken met het Iris-virus.
Ben deze middag bij Koen langs geweest en daar scheen het zonnetje helemaal niet! Maar we hebben wel gezellig gebabbeld over de planten .

Hendrik Van Bogaert:
Beste vrienden,

Ik weet niet of iedereen Jan Moors – Crustacare kent, maar hij heeft een kleine, supergespecialisserde kwekerij van Cypripedium, Disa, Pleione, Calanthe en andere orchideeen.
Hij verzendt planten naar liefhebbers over gans Europa. Alle materiaal is zelf opgekweekt. Zijn zoon is nog student, maar verkoopt op kleine schaal LED-verlichting speciaal voor planten. Samen met Jan probeer ik de mogelijkheden van dergelijke (bij)belichting uit. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, al dan niet met extra UV (zgn. SUN-type).
In bijlage stuur ik jullie 2 foto's:
de ene foto toont het kleinste LED-model; naar mijn mening goed om tijdens de winter1 à 2 m² intens te belichten; men kan het ook gebruiken om 6 à 7 m² bij te belichten, maar voor echte zonneaanbidders (onco-irissen) is dit m.i. niet voldoende. Het verbruik van deze lamp is 50 Watt, hetgeen heel redelijk is; bovendien wordter geen warmte geproduceerd. De prijzen liggen veel gunstiger dan in de normale handel, al is de aanschaf van het kleinste model toch nog vrij prijzig (200 Euro); anderzijds is de levensduur en de energiecomsumptie van dergelijke lampen super.
de tweede foto is de UV-bom; let op! Wij hebben hiermee nog geen echte ervaring; momenteel beschijnt deze lamp een paar potten (40 x 40 cm, op een afstand van 40 cm); tot nu schijnen die paar planten dit licht goed te verdragen. Voor echte resultaten is het nog een beetje te vroeg. Wordt vervolgd.
Als 's avonds deze bijbelichting nog aanstaat, dan straalt de serre een speciale sfeer uit. Mijn buren dachten dat ik een bordeel had geopend…
Jullie zijn wel verwittigd!
Als je in het zoekprogramma Google Crustacare intikt, kom je zo op zijn website.

Hendrik

Jozef Lemmens:
Interessant ! Ik heb vroeger geëxperimenteerd met speciale TL-lampen voor planten. Maar die gaven te weinig licht om goede resultaten te hebben. Rik, hoe hoog boven je planten moet je deze LED- verlichting hangen om effect te hebben?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie