Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Plantenziektes, ongedierte en hun bestrijding

Virus in bollen

(1/1)

Lina Hesseling:
Dit jaar heb ik meerdere keren te maken gehad met virussen in mijn bloembollen.
Erg vervelend, want je poot de bollen vol verwachting en als dan het blad met virus kenmerken opkomt, ben je erg teleurgesteld.

Het is vast wel interessant om over dit onderwerp meer te horen.
Hoe kun je het voorkomen?
Hoe kun je het bestrijden?
Hoe besmettelijk is het eigenlijk?
Gaat het ook over van de tulp op het sneeuwklokje, of van de Muscari naar de narcis?
Enz. Enz.

Ik ben benieuwd,

Lina.

Luc Gilgemyn:
Een probleem waar al wel meer mensen mee te maken hebben Lina !

Om jouw vragen te beantwoorden :
- voorkomen ?  Hmm - alleen gezonde bollen kopen van mensen die wat dat betreft te vertrouwen zijn...  Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar bollen afkomstig van massaproductie hebben in elk geval een veel grotere kans met virus besmet te zijn dan bollen van een kleinere kweker.
- Planten in blad aankopen kan ook helpen - je kan ze dan gelijk bekijken en besmette exemplaren laten waar ze zijn.
- Bestrijden van zuigende insecten is ook al een goede maatregel, want die dragen het over wanneer ze zich van een zieke plant op een gezonde verplaatsen.
- bestrijden kan voor zover mij bekend niet - alleen indijken ! Van zodra je een zieke plant ontwaart zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen.  
Wanneer het om een heel zeldzaam of duur exemplaar gaat kan je proberen om de plant in quarantaine (ver van soortgenoten) te laten overleven en er zaad van te winnen.  Uit zaad opgekweekte exemplaren van een zieke plant zullen immers gezond zijn !  ((14
- besmettelijk is het dus heel erg - het wordt vooral overgedragen zoals hoger al verteld, door zuigende insecten.  Ook onderaardse insecten kunnen het overdragen (wormen, enz...)

Ik meen te weten dat de overdracht van de ene species op de andere niet zó gemakkelijk voor komt, maar het valt wellicht niet uit te sluiten.

Er komen vast nog wel aanvullende opmerkingen van andere mensen Lina want het is ingewikkelde materie !

Wim Boens:

--- Citaat van: Luc Gilgemyn op 27 april 2012, 19:12:06 ---
Er komen vast nog wel aanvullende opmerkingen van andere mensen Lina want het is ingewikkelde materie !


--- Einde van citaat ---

Lina,

Luc was heel volledig hieromtrent,

Nog twee korte opmerkingen hieromtrent:


--- Citaat ---Ook onderaardse insecten kunnen het overdragen (wormen, enz...)
--- Einde van citaat ---


Het zijn dan specifiek de ondergrondse wormen, die leven door aan de wortels te vreten (bvb parasieten met zuigende monddelen; zoals nematoden), dus geen regenwormen e.d.!


--- Citaat ---Ik meen te weten dat de overdracht van de ene species op de andere niet zó gemakkelijk voor komt, maar het valt wellicht niet uit te sluiten.
--- Einde van citaat ---

Dat is niet echt waar, om te checken op specifieke virussen worden in laboratoria indicatorplanten gebruikt; bijvoorbeeld tabak om te checken op "tobacco rattle virus" (dit besmet een 25-tal soorten uit verschillende plantenfamilies, zie hier http://www.agls.uidaho.edu/ebi/vdie/descr808.htm (scroll naar beneden)). Ze nemen wat materiaal van de zieke plant (om het even van welk geslacht of welke soort). En dan besmetten ze de indicatorplanten...als het virus deze besmet, dan kunnen ze door te kijken welke indicatorplanten besmet worden en welke de symptomen zijn, het bepaalde virus determineren!

Voor meer info over virussen kan je hier terecht: http://www.dpvweb.net/index.php. De lijsten van planten die met een bepaald virus besmet kunnen worden zijn niet exhaustief, het zijn enkel de planten waar men zeker van weet dat ze er door besmet kunnen worden!

P.S. Om te checken op virus bestaan er in labo's ook algemene testen, zogenaamde ELISA-testen (Enzyme-linked immunosorbent assay), daarmee weet je enkel of de plant besmet is met een virus, maar niet welk virus er specifiek aanwezig is in je plant

Lina Hesseling:
Luc en Wim, bedankt voor jullie uitgebreide reacties.

Natuurlijk is kopen bij een vertrouwd adres het beste. Maar ook daar kan het wel eens mis gaan.
Direct verwijderen is dan dus het beste en vernietigen.

Als je met een virus besmette plant te maken hebt gehad, doe je dan ook iets aan de grond waar de plant stond?

Zitten virussen alleen in de bol of ook in de grond?
Stomme vraag, waarschijnlijk!
Ik heb er ook geen verstand van.

De twee sites die je noemde Wim, bevatten veel informatie. Maar dit vraagt wel een rustige middag om me er eens in te verdiepen. Het lijkt op het eerste gezicht tamelijk ingewikkeld. Maar ik zal er eens een keertje de tijd voor nemen. )))6

Voorlopig bedankt,

Lina.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie