Vlaamse Rotsplanten Vereniging

Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen => Plantenziektes, ongedierte en hun bestrijding => Topic gestart door: Ronny Lintermans op 25 september 2014, 11:28:09

Titel: Strelitzia ziekte???
Bericht door: Ronny Lintermans op 25 september 2014, 11:28:09
Ik vraag advies aan jullie. Ik heb een Strelitzia van zo'n 8 jaar oud en hij blmoemt elk jaar met 1 of meerdere mooie bloemen. Maar wat er telkens erger en erger aan wordt is deze kleverige transparante of licht melkachtige massa die op alle bladeren komen ook op de nieuwe jonge bladeren na een paar weken. De plant staat binnen omdat ie niet zo gehard is tegen de zon en eerder ge-evolueerd is tot een schaduwplant bij ons binnen. Op de vloer onder de plant vinden we dan ook deze plakkerige plekken.
De plant schijnt er op't eerste zicht geen noemenswaardige last van te hebben, want hij houdt het zo al jaren uit.
Wat kan dit zijn en hoe bestrijd ik het?
PS: buiten heb ik hetzelfde voor met een Laurier Nobilis Bolvorm. Hier worden de bladeren na de kleverige brij uiteindelijk bedekt met een zwart kleverig poeder. Maar dit kan dus nog een andere ziekte zijn dan bij de Strelitzia ???
Titel: Re: Strelitzia ziekte???
Bericht door: Willem Graeff op 3 november 2014, 23:18:25
Heb je bladluizen, schildluizen of dopluizen gezien? Die laten honingdauw achter waarin zich een schimmel kan vormen die zwart kleverig poeder kan vormen
Titel: Re: Strelitzia ziekte???
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 20 juni 2015, 12:26:14
Rony,
Hoe gaat het met je Strelitzia ?  Ik heb je post hierover gemist. Als het probleem al opgelost is zoveel te beter, maar indien de problemen nog hetzelfde zijn , hier is mijn idee hierover:
Voor zover ik kan zien, heeft de plant last van schildluizen . Op de eerste foto lijkt het zelfs of ik er een paar kan zien ( die bruine schildjes) kijk eens grondig aan de onderkant van de bladeren, daar zouden er meer moeten te zien zijn en grotere. Eerst zijn ze kleiner en wat kleurloos maar ook ovaal en vrij plat, later worden ze groter en uiteindeljk bruin. Je kan ze behandelen door de bladeren af te wassen met een mengsel van bruine zeep ( ook wel groene zeep) met 1 soeplepel zeep op 1 l heet water. Als de zeep ( al roerend)  volledig is opgelost, en het mengsel koud is . Je kan hierin zelfs nog een beetje brandspiritus doen, om het nog effectiever te maken. Je kan ook de schildjes een voor 1 afnemen met een, in pure spiritus gedrenkt, wattenstaafje . Ze komen dan direct los . Je kan ook heel de plant met dit mengsel bespuiten en de volgende dag zullen ook alle ( getroffen) schildluizen bruin zijn en dood. ( de jonge, doorzichtige zijn dan ook bruin geworden) het kan zeker geen kwaad voor de Strelitzia en de laurier want ik heb dit zelf al regelmatig toegepast bij verschillende planten ( ook bij mijn Strelitzia) het kleverige spul kan door het afwassen ook verdwijnen en de zwarte roetdauwschimmel ook. Wel de plant de eerste dagen niet in de zon zetten.
Groetjes