Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Rotsplanten / Re: Androsace
« Laatste bericht door Thomas Eckert Gepost op Vandaag om 12:58:52 »
Kris...
Ik vind de herfstverandering met de Androsace ook erg mooi. Ook hier veranderen de kleur en vorm van de rozetten naar een winterse stemming... bijvoorbeeld
Androsace x marpensis.& Androsace bulleyana
2
Rotsplanten / Re: Bijzondere planten die de uitdaging van onze hobby vormen
« Laatste bericht door Thomas Eckert Gepost op Vandaag om 12:52:54 »
Nou... als ik heel eerlijk tegen mezelf ben, zou ik altijd schatten als Leucogenes leontopodium proberen. Zelfs als het totaal onredelijk is. Als je een bepaalde voorliefde hebt voor heel bijzondere planten, heeft het verstand niet altijd de overhand. Maar ik ben al wat gedisciplineerder geworden en doe het soms zonder hoogtepunten uit het verleden.

En tegenwoordig gebruik ik ook soorten die nu misschien beter groeien dan tien jaar geleden.

Dit ontwikkelingsproces zal waarschijnlijk ook tegenslagen veroorzaken... maar dat is normaal.

3
Alles over vermeerderen / Re: Zaaien van rotsplanten
« Laatste bericht door Frankie Wulleman Gepost op Gisteren om 21:00:17 »
En nog maar wat zaaien .... -2( -2(

Je kan er gerust mee stoppen, Kris. Ik denk dat dit wel voldoende planten zal opleveren voor de tombola's van volgend jaar.  ;D
4
Rotsplanten / Re: Bijzondere planten die de uitdaging van onze hobby vormen
« Laatste bericht door Frankie Wulleman Gepost op Gisteren om 20:58:38 »
Misschien moeten we niet meer in het verleden leven, ook al zijn het mooie herinneringen... zoals mijn Raoulia lutescens bijvoorbeeld, die zich gedroeg als een bloeiende waterval.

Laten we liever naar de toekomst kijken en het hebben over soorten die beter kunnen omgaan met het veranderende klimaat. Met andere woorden, planten die langdurige droogte verdragen en onze rotstuinen zullen verrijken door gerichte bescherming te bieden tegen winterse nattigheid. Astragalus incanus ssp. incanus uit Spanje zou zo'n kandidaat kunnen zijn (?).

Je kan het niet beter verwoorden, Thomas en ben het volledig met je eens. Het heeft geen zin om toch maar steeds die planten uit het verleden te willen proberen die het toen wel goed deden. We kunnen niet anders dan mee evolueren met het veranderende klimaat en planten uit te kiezen die het wel nog kunnen doen. En dat levert dan weer een ontdekkingstocht op waarbij we nog heel wat onbekende planten kunnen uitproberen.
5
Rotsplanten / Re: Bijzondere planten die de uitdaging van onze hobby vormen
« Laatste bericht door Frankie Wulleman Gepost op Gisteren om 20:55:32 »
Hetzelfde geldt hier... ik bescherm deze en enkele andere Draba's ook in de winter.

Lewisia rediviva daarentegen staat hier 's zomers op verschillende plekken in de rotstuin volledig onbeschermd. Dit betekent dat ze niet gespaard blijven van water geven en elke week een beetje water krijgen. Dit lijkt ze niet te deren en ze ontwikkelen zich goed. Maar natuurlijk bescherm ik ze in de winter.

Wat een joekel, Thomas, prachtig is dat!  ((3
6
Rotsplanten / Re: Bijzondere planten die de uitdaging van onze hobby vormen
« Laatste bericht door Frankie Wulleman Gepost op Gisteren om 20:54:22 »
Het opmerkelijke bladrozet van Centaurea raphanina ssp. mixta, afkomstig uit Griekenland. Er komt zowaar een bloeiknop in, veel te vroeg natuurlijk of veel te laat. Hopelijk kan hij dit volgend voorjaar nog eens herhalen.

Die kende ik nog niet Frankie , maar er is allicht nog veel te ontdekken uit die rijke flora van Griekenland ....

Ik denk dat de Griekse flora en de flora uit de Balkan in het algemeen nog heel veel onbekende planten moet bevatten, Kris.
7
Rotsplanten / Re: Saxifraga 2024
« Laatste bericht door Frankie Wulleman Gepost op Gisteren om 20:51:12 »
Deze Saxifraga burseriana heeft hier nog geen enkele keer gebloeid  ))4 :o --13 Doe ik iets verkeerd ?
Het ziet er nochtans een gezonde en kloeke plant uit, Kris.
Saxifraga's en bloeien... het is toch tegenwoordig wat he. We hebben er al heel wat over gepalaverd hier op dit forum en er is bijgevolg ook flink wat inkt gevloeid in ons tijdschrift hieromtrent. Bart heeft het allemaal wat proberen te schetsen en ik kan hem grotendeels volgen in zijn relaas... doch ik ben een beetje eigenwijs en ben nog steeds van mening dat de klimaatsverandering een niet te onderschatten rol speelt in dit gebeuren. Ik ben reeds lang genoeg met dit soort planten bezig om te beseffen dat het een en-en-en-en-en verhaal is.
Ik heb verschillende burseriana's in de verzameling en ook bij deze soort geldt hetzelfde als de andere Porphyrion dat de bloei wisselvallig kan zijn. Je hebt wellicht het artikel gelezen over mijn eigen cloon die ik in cultuur probeer te brengen? Ik verzamelde een viertal planten. De grootste heeft een aantal jaren goed gebloeid, maar de laatste twee seizoenen heeft hij het ook laten afweten. De drie overige kleinere planten bloeien nog steeds elk jaar goed, al zag ik ook al een terugval t.o.v. vorig jaar, maar het was dan ook een miserabel bloeiseizoen voor veel alpiene planten. Toch maak ik me sterk dat S. burseriana 'Mangart's Treasure' een goede cloon moet zijn. Dat is toch mijn bescheiden besluit na ruim 8 jaar opvolging van deze cloon die mijn meest productieve burseriana is tot nog toe. Maar het op tijd en stond verjongen van de plant, d.m.v. stek zal toch onontbeerlijk zijn voor een goede bloei.

Merci voor je reactie Frankie ! Uiteraard heb ik je artikel gelezen en ik ben  zeer blij deze vorm nu ook te mogen uitproberen  ;) Misschien moeten we toch eens iets proberen met voeding en /of bladvoeding ....Zoals ook Herman al een keer suggereerde. De getoonde plant ziet er ook zonder bloei mooi uit maar toch wil je graag de kers op de taart hebben ...Zonder de hele discussie opnieuw te willen oprakelen , en met alle sympathie voor de theorie van Bart ,maar de klimaatsverandering is inderdaad de grote oorzaak. Je mag ook niet vergeten dat de gemiddelde temperaturen waar Bart in zijn veel meer noordelijk gelegen tuin mee te maken heeft  volgens mij lager zijn dan bij ons .Hij woont bijna tegen Friesland  ;) Een factor die toch moet meespelen ? Nu goed , dat Saxifrag's misschien wel wat sneller moeten verjongd worden dan vroeger is zeker ook een goede tip en waarschijnlijk noodzakelijk. Ik zie bijvoorbeeld dat mijn 'Cumulus ' hier nu ondertussen  heel veel behoefte aan heeft . Al een groot kussen geworden maar de bloei geraakt er helemaal uit.Ik heb nu weer redelijk wat nieuwe Sax-en geprobeerd in een nieuw stukje tufsteen tuin met een andere ligging en positie. Wordt vervolgd ....

Het klimaat waar Bart vertoeft is ongetwijfeld nog wat anders dan het onze. Dat kan eventueel het verschil maken. Bij bezoekjes in die regio tijdens het voorjaar zie je dat hun tuinen toch altijd twee weken, soms zelfs drie weken achterop zijn dan bij ons.

Voeding heb ik nog nooit gegeven bij saxifraga's. Dat valt wel eens uit te probereren.
8
Bloembollen-Knollen-Wortelstokken / Re: Narcissen 2024
« Laatste bericht door Frankie Wulleman Gepost op Gisteren om 20:46:31 »
En er is er nog een op komst, nl deze vorm van Narcissus tazetta. Deze bloeit normaal rond de jaarwisseling op voorwaarde dat er niet te veel vorst is, omdat de bloemknoppen rap kunnen bevriezen.

Ik wist niet dat die buiten te kweken is Frankie ....

Deze vorm toch, Kris. Andere vormen misschien niet. Maar zoals ik zei, bij te hevige vorst rond nieuwjaar kunnen de bloemknoppen helaas bevriezen. De plant zelf weet er niets van.
9
Bloembollen-Knollen-Wortelstokken / Re: Narcissen 2024
« Laatste bericht door Frankie Wulleman Gepost op Gisteren om 20:45:17 »
Ik heb hier een plant die me sterk aan de uwe doet denken. Ik heb hem ooit nog gekocht als N. cantabricus bij Flora motana. Mogelijks gaat het om dezelfde plant. De bloei valt hier ook altijd vrij vroeg en dat in de laatste week van november. Hier pas een drietal bloemen, maar er zitten er nog heel wat aan te komen. Een waardevolle plant vind ik dit.

Mijn plant komt van het bollen walahalla in Torhout  -2( -2(

Torhout? Dan heeft die hem misschien ook van Flora montana? Hij was daar ook een goede klant.
10
Bloembollen-Knollen-Wortelstokken / Re: Crocus 2024
« Laatste bericht door Danny Bonnez Gepost op Gisteren om 20:44:17 »
Een heel rustige krokuszondag vandaag maar binnen enkele weken komen de eerste lentebloeiers al in actie .......

Dit weekend toonde deze Crocus mathewii ' Purple Eye' nog een late bloem
Pagina's: [1] 2 3 ... 10