Planten > Houtige gewassen, coniferen, seizoensbeelden
Azalea's en rhododendron
Ruben Billiet:
Azalea's en rhododendrons zijn niet 100% een rotsplant maar elke rotstuin heeft wel een hoekje die moet worden ingeplant met een heester. In de schaduw of halfschaduw passen die type planten daar ideaal voor.
Mijn voorkeur gaat uit naar de 'Harde Gentse'.
Tussen 1800 en 1860 ontstonden in Gent heel wat nieuwe azalea's uit kruisingen van rhododendron ponticum en andere Amerikaanse species. Nieuwe benaamde kruisingen verschenen in " de gazette van gent" (lees algemene catalogus voor heel wat planten). Het waren prachtige lito's van hoe de planten er uit zagen. De planten verspreiden zich over de zeven zeeën en ze geraakten langzamerhand in de vergetelheid.
In 2000 zijn er enkele liefhebbers (oa. Rosine Matthijs en Leon De clerq) begonnen met het heropzoeken van de oude lito's. Met deze lito's zijn ze naar heel wat arboretums gegaan (vb. beervelde, kalmthout, bokrijk, sheffield, arnold arboretum ...) om stokoude planten (circa 150 jaar oud) te determineren.
Op die manier zijn deze juweeltjes opnieuw onder de aandacht gekomen en op erg kleine schaal opnieuw gekweekt. Echt erfgoed dus!
De kwaliteiten van Harde gentse azaleas zijn:
- ze zijn perfect winterhard
- ze geuren enorm goed (jammer dat ik de geur er niet bij kan geven)
- hun groeiwijze is traag maar ze zijn langlevend en nemen een erg natuurlijke vorm aan. Snoeien hoeft niet maar ze verdragen wel.
Geniet van deze zeldzame en prachtig geurende juweeltjes
Ruben Billiet:
1. Harde gentse azalea 'Narcissiflora' : een kruising onstaan in 1853 door de gebroeders Rinz. Een van de 12 dubbelbloeminge die toen zijn ontstaan en misschien wel één van hun beste. Heeft een zwavelgele bloem, is erg welriekend en is dubbelbloemig. Bloeit rond mei.
2. Harde gentse azalea 'Fanny': Lilaroze bloem met gele macule. Sierlijke lange meeldraden en goede herfstverkleuring. Komt als één van de laatste in bloei. (Deze staat in een pot in volle zon en bloeit daarom nu ook al).
3. Harde gentse azalea 'Raphael de smet': Ontstaan in 1873 door Louis de smet. De eerste maal voorgesteld op de gentse floraliën in 1873. Teruggevonden in 1998 en nu heel beperkt terug verkrijgbaar. Deze wordt aanzien als de Harde gentse. De bloem is zachtroze met witte schaduwen, dubbelbloemig en een mooie herfstkleur. De bloemen zijn erg welriekend. Een vroege bloei.
4. Harde gentse azalea ' Crocea tricolor' : Oude variëteit die voor de eerste maal is voorgesteld op de Gentse floraliën in 1835. Is terug gevonden in Engeland. Hij stond volledig overgroeid in een stuk van de tuin die niet meer beschikbaar was voor het publiek. Crèmekleurige bloemmet aan de onderzijde van de petalen een iets donkerder band, de randen zijn roze. Opvallende knoppen, zwaar roze gestreept op een crèmekleurige ondergrond.
Ruben Billiet:
5. Harde gentse 'Mecene' : Dit is een feite en rustica. Kenmerkend aan de rustica's is dat ze allemaal dubbelbloemig zijn, welriekend en ze zijn allemaal op de markt gebracht tussen 1888 en 1890 door Charles Vuylsteke. Witte bloem, lila roze gerand en lichtjes goudgeel gevlekt.
Frankie Wulleman:
Interessante topic, Ruben, ik had al wel eens gehoord over die harde Gentse azalea's, maar verder wist ik er eigenlijk niets van. Dat ze lekker geuren, al helemaal niet.
Knappe bloemen, zonder meer, maar wat voor omvang nemen deze heesters in. Ik heb zo de indruk dat ze niet klein blijven...?
Ruben Billiet:
Franky,
Je kan ze zo wat vergelijken met de groei van een Hamamelis! Erg traag. Onder het spreekwoord 'plantje groot en plantertje dood' passen ze wel.
Ik heb er enkele in pot staan en dan blijven ze erg beperkt in groei (bonzai gehalte). Ik probeer er komende dagen wat foto's van te maken.
Ik heb planten groeien bij mijn vader die na 12 jaar te groot werden en die ik 2 jaar geleden goed heb ingesnoeid. Ze hebben dit goed verdragen, bloeien nog even sterk en behouden hun mooie vorm.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie