Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Tuinproblemen en hun oplossingen (?) Natuurfenomenen ea.

Ilex crenata ziek?

<< < (2/3) > >>

Allan Krijgsheld:
Hallo Henk,

Ik denk ook dat het een schimmel is. Op mijn citrus bomen zit waarschijnlijk dezelfde schimmel. Ik heb 4 citrus bomen, 2 zijn ook aangetast door een schimmel. In elk geval lopen er ook mieren op en het lijkt sterk op de zwarte plekken op jouw ilex.

Het warme en vochtige weer is natuurlijk voor schimmels een walhalla. Ik heb mijn citrusplanten van een beschutte plek nu volop in de wind gezet, zodat ze lekker doorluchten. Misschien is dat al afdoende. Wat je verder zou kunnen doen, is de boom open snoeien, zodat deze beter opdroogt en de wind er beter door heen kan.

Henk Wolfs:
Hallo Allan,

dank voor de reactie.

De boom is een bonsai (ook dat nog). Is dus al vrij open. Een tak is geheel kaal; deze lijkt dus niet meer te redden. Hij staat op een van de meest winderige plekken van de tuin. De vocht en hoge temperatuur zullen er, zoals je aangeeft, voor een deel tussen zitten. Er zijn nog takken waar nieuw loof op wordt gevormd. De plant zweeft misschien tussen hangen en wurgen, helaas.

Succes met de redding van je citrussen.

Met vriendelijke groeten,
Henk Wolfs


Bart Moerland:
Henk,

Allereerst is het erg moeilijk om te bepalen wat het precies is vanaf een foto.
Als het alleen de zwarte vlekken zijn op de blaadjes valt het mee misschien.
Kun je dit zwarte er af wrijven of zit het 'in' het blad.
Zijn de takken ook zwart,het hout van de takken zeg maar?

Een rigoureuze snoei in de aangetaste gedeelten zou je boompje kunnen redden.
Dan wel met een schimmelwerend middel (vakhandel vragen) en goed voeden
met een vloeibare mest voorzien van veel spore elementen.
Als je verder geen planten hebt die aangetast kunnen worden is het altijd de moeite
waard om te proberen.

Henk Wolfs:
Dank je Bart.

De blaadjes zijn zwart. Dit zwarte is te verwijderen. De regen doet dat gedeeltelijk voor me. Onder de boom ligt een zwarte vlek. Er zijn ook zwarte takjes. Of dit zwart nu daarop is gevallen met de regen of er werkelijk als schimmel opzit kan ik niet uitmaken. Ik zal een takje afknippen en in een gesloten doorzichtig plastic zakje meenemen naar Utrecht. Ik zal je eerst aanspreken, voordat ik het uit de auto ga halen  ;) .

Met vriendelijke groeten,
Henk Wolfs

Allan Krijgsheld:
Bij mij was het bij nder inzien toch geen schimmel, maar was het honingdauw van schildluizen. Bedankt voor de tip L.A.! Die schildluizen weten zich goed te verstoppen.

Ik heb nu alle luizen er met de hand af gepeuterd en de bladeren schoon gemaakt met groene zeep. De boompjes van de bittere sinaasappel zien er in elk geval weer een stuk beter uit! Nu maar afwachten of het een blijvende oplossing is.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie